majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2015-09-19, 14:07
|
|
|
Jak robiłam wersję wegańską to odpuszczałam w ogóle mozzarellę, a przyprawy z niej dawałam na bakłażana
Na dużą blachę lazanii:
pół paczki lazani
1 kg świeżego szpinaku
ok. 1 kg pomidorów obranych ze skórki (w razie gdy mamy mniej na górnej warstwie można zastosować przecier)
bakłażan (od biedy może być cukinia)
4 duże zeszklone cebule ( kostkę)
główka czosnku
duża mozzarella
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano lub tymianek; dobre, ostre tabasco
warstwa szpinakowa: porwany szpinak zmieszany z cebulą i wyciskanym czosnkiem, gałką, duża szczypta soli, pieprz
warstwa pomidorowa: cieniutkie plastry bakłażana delikatnie posypujemy solą, na to mozzarella, którą na każdy plaster dajemy kroplę tabasco, posypujemy oregano, pieprzem, a na to plastry pomidorów, można lekko posolić, puszczą więcej soku
Mają być 4 warstwy, na górze pomidorowa, oczywiście lazanie lepiej jest wcześnie sparzyć, przynajmniej ta warstwę bezpośrednio na blasze, a na górze pomidorami ma być dokładnie pokryta by nie wystawała.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, termoobieg i ok.45-50 minut
Lazanię można zastąpić naleśnikami, ale jeśli chcemy krócej piec to trzeba chyba najpierw obsmażyć lub obgotować bakłażany |
|