boska zupa krem z cukinii |
Autor |
Wiadomość |
-kreska-
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sty 2013 Posty: 320 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2013-09-15, 16:25
|
|
|
Zupa była wczoraj. Dzisiaj ląduje w kajeciku przepisowym. Pycha |
_________________ Przepraszam za notoryczny brak polskich znakow. Cora mi "alt" wydlubala.
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
jagodzianka
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-10-07, 16:03
|
|
|
ZAJEBISTA! właśnie szamię! wersja z nerkowcami i płatkami drożdżowymi mniam mniam! |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2013-10-07, 21:03
|
|
|
U mnie też właśnie leży cukinia 3,5 kg, jutro ją wypatroszę |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Pandora
Dołączył: 10 Wrz 2015 Posty: 11
|
Wysłany: 2015-09-28, 12:30 wegańskie i bezglutenowe placuszki z cukinią
|
|
|
Ja robię pyszne wegańskie i bezglutenowe placuszki z cukinii:
•5 średniej wielkości młodych cukinii
•100g ciecierzycy
•2 łyżki lnu złocistego
•1 cebula
•3 ząbki czosnku
•sól
•woda
•kilka kropel cytryny
•szczypta kurkumy
•2 łyżki oliwy z oliwek
Ciecierzycę mielimy razem z nasionami lnu w blenderze na mąkę. Następnie dodajemy wodę i bardzo dokładnie mieszamy tak by nie było żadnych grudek. Wody należy dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Powstałe ciasto łączymy z warzywami. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Całość dokładnie mieszamy, dodając sól, kilka kropel cytryny, szczyptę kurkumy i oliwę z oliwek. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut.
Placki smażymy na suchej patelni pokrytej wysokiej jakości powłoce nieprzywierającą. Gdy ciasto zaczyna być ścięte, delikatnie obracamy placki na drugą stronę.
Smacznego! |
|
|
|
|
|