wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierogi bezglutenowe - ciasto
Autor Wiadomość
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6414
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2017-01-01, 17:43   Pierogi bezglutenowe - ciasto

Znalezione w necie, sprawdzone niedawno, jadalne i nawet niezłe. Skład nie powala, wiem, ale jak ktoś nie jadł pierogów od dawna, a lubi, doceni ;)

Pierogi doskonałe
składniki
300 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mielonego siemienia złocistego
400-500 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli

Wykonanie

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej, a następnie wlej 300 ml wody. Rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą robota kuchennego lub zwykłego, ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodawaj wodę, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość czy jest suche i grudkowate. Wlej tyle płynu aby dało się formować. Ja najczęściej zużywam około 450 ml.
Wyłącz mikser i dokończ wyrabianie ręcznie. Przez kilka minut dokładnie wygnieć składniki aż ciasto będzie zupełnie jednolite, trochę wilgotne, plastyczne i bardzo przyjemne w obróbce. Uformuj coś na kształt kuli, a następnie podziel na trzy części. Jedną zostaw na blacie, a pozostałe owiń szczelnie przezroczystą folią typu stretch.
Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko lub trochę grubiej jeżeli lubisz. Szklanką lub specjalną wykrawarką wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu i zlep złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno. Możesz wykończyć końce warkoczykiem lub odciskając końcówkę widelca.
Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wypłyną gotuj około minuty. Wyłów łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układaj na talerzu.
Pierogi możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Smacznego!
_________________
http://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1304
Wysłany: 2017-01-01, 21:00   

Ja lubię przepisy Weroniki, robiłam jej ciasto te z kaszy jaglanej, bardzo smaczne ale kapryśne , jednym wychodzi drugim nie
Najlepsze jakie do tej pory robiłam to te
http://nakuchennymprogu.p...yca-i-jarmuzem/
ja miele po prostu niepaloną kaszę ,a zamiast lnu mogą być nasiona chia
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11