wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwory- przepisy
Autor Wiadomość
theloudestsound 


Dzieci: nie mam ;>
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-08-11, 23:03   Przetwory- przepisy

Pozwoliłam sobie założyć temat ogólny z różnorakimi przepisami, ale mi osobiście najbardziej zależy na takich obiadowych daniach, które można zawekować na studenckie czasy :mryellow: Mam już ogórki chili, ogórki kiszone, ogórki z cebulką, ogórki w musztardzie, sos pomidorowy, parę dżemów, ketchup i chili sin carne, dzielcie się pomysłami, może jakieś pulpety, bigos, gołąbki? co jeszcze z dań obiadowych? Zaznaczam, że nie przepadam za leczo..
Ps. Jeśli chcecie przepis na któryś z moich weków piszcie ;-)
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
http://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-08-12, 09:07   

buraczki!!!
Albo same, ugotowane i starte, albo w postaci sałatki. Miałam gdzieś świetny przepis na sałatkę z buraków i papryki, jak znajdę, to wrzucę.

Większość moich dań nie ma nazw, gdyż są improwizacjami, toteż rzucę kilka luźnych pomysłów:
- fasolka szparagowa w pomidorach (składniki: cebula, marchewka, fasolka szparagowa, papryka, pomidory, przyprawy),
- mam brzęczka przy uchu, może później mnie oświeci, gdy brzęczek zajmie się sobą ;)
_________________


http://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
Ostatnio zmieniony przez kamma 2014-08-12, 09:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
theloudestsound 


Dzieci: nie mam ;>
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-08-12, 09:16   

O właśnie o buraczkach całkiem zapomniałam :-D
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
http://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-08-12, 09:21   

theloudestsound, a jeśli nie przepadasz za leczo, to możesz robić w formie zmiksowanej, z dużą ilością pomidorów. Dobre do kaszy, makaronów, kromki chleba czy bułek na parze.

Aha, jedna uwaga. Babcia mówiła mi kiedyś, że weki z cebulą źle się przechowują (łatwo się psują), więc lepiej zużyć je jako pierwsze.
_________________


http://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
priya 

Dzieci: Natan i Mikołaj
Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-08-12, 09:56   

kamma napisał/a:
weki z cebulą źle się przechowują (łatwo się psują), więc lepiej zużyć je jako pierwsze.

Można więc zrobić bez cebuli. Np. fasolka szparagowa w pomidorach to u mnie zawsze tylko te dwa składniki plus sól. A jest pyszna. Zresztą zawsze można doprawić (również cebulą) po otwarciu słoika dopiero.
_________________

 
 
theloudestsound 


Dzieci: nie mam ;>
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-08-12, 14:11   

Część moich przetworów :mryellow: pokombinuje coś z sama cukinia i zrobię jeszcze sos słodko-kwaśny, a macie pomysł na pulpety w sosie?

IMG_20140812_140809.jpg
Plik ściągnięto 204 raz(y) 1,1 MB

_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
http://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
AzjaB 

Dzieci: Madzia
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 28 Cze 2013
Posty: 743
Wysłany: 2014-08-13, 20:37   

theloudestsound, jak robiłaś chili sin carne do weków?

U mnie sałatka z ogórków z ostrą papryką, wszelkie dżemory, musy do naleśników.
_________________
 
 
theloudestsound 


Dzieci: nie mam ;>
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-08-14, 10:14   

AzjaB robiłam z tego przepisu, ale na mniej gęsto http://www.jadlonomia.com...carne.html#more ;-) Zrobiłam podwójną porcję wyszło 6 półlitrowych słoików
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
http://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-08-15, 16:44   

theloudestsound, może leczo z dynią przypadnie Ci do gustu? Ja je wolę o wiele bardziej niż z samą cukinią. Jest bardziej wyraziste. Daję dynię i cukinię w proporcji 1:1. Do tego cebula, papryka, pomidory, a z przypraw: listek, ziele angielskie, świeże liście pietruszki, selera i lubczyku.
Do tej potrawy nadaje się zarówno młoda, jak i dojrzała dynia.
_________________


http://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
fila 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 29 Sie 2012
Posty: 711
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-10-01, 11:42   

A jak robisz ogórki w musztardzie?
_________________
Lilypie Second Birthday tickers
 
 
Provens

Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 1
Wysłany: 2017-04-19, 09:21   

Ja już od jakiegoś czasu nie robię przetworów, bo zabiera mi to zbyt dużo czasu i wcale nie jest takie tanie. Znalazłam źródło, w którym można kupić gotowe, naturalne przetwory. Ostatnio moja rodzina bardzo lubi soki malinowe, więc je kupuję i wszyscy są zadowoleni.
  
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2017-04-23, 20:43   

Provens napisał/a:
Znalazłam źródło, w którym można kupić gotowe,

ekspedientki to rusałki?
_________________


http://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 13