wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasztet z pestek dyni
Autor Wiadomość
agus 


Dzieci: Ada
Pomogła: 43 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1013
Skąd: Biała Podl./So'ton
Wysłany: 2012-12-22, 16:18   

Piszecie, że można jeść ten pasztet z ćwikłą lub pesto - czy z czymś jeszcze ktoś może próbował?
Mój się właśnie upiekł, z braku pora dałam cebulę, ziemniaka zamiast selera, i może być trochę mdły, dlatego zastanawiam się nad sosem do niego...
_________________
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5176
Wysłany: 2012-12-22, 16:57   

agus: zależnie od lubienia: ćwikła, chrzan, pesto z czosnkiem np. pietruszkowe. U nas ten warianty zależny od zjadaczy, w roli kotletów (plastry pokrojone) m.in z sosem pomidorowym.
 
 
ana138 
vel uma ;)


Dzieci: synów dwóch
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2012-12-22, 23:49   

agus, zrobiłam ostatnio dokładnie w tej samej wersji co ty i smakował nam tak, ze juz chyba przy tej wersji pozostanę. świetny z ćwikłą. uwielbiam tez z musztardą.
_________________


 
 
dort 


Dzieci: Oskarek, Olafek
Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-12-23, 00:11   

właśnie wyjęłam z piekarnika, będzie na wigilię dla nas :-D
_________________
 
 
ana138 
vel uma ;)


Dzieci: synów dwóch
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2012-12-27, 23:11   

uuu....ale mi wyszedł dobry ;-)
dałam: szklankę pestek (nie miałam więcej),łyżke sezamu, łyzkę siemienia, dwie cebule, pół marchewki, poł pietruszki, mały kawałek selera, dwa ziemniaki, 5 kromek chleba razowego, olej, sol, pieprz, gałkę.
naprawdę świetny, smakował nawet mięsożercom ;-) uwielbiam ten pasztet
_________________


 
 
dort 


Dzieci: Oskarek, Olafek
Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-12-28, 06:30   

u nas również zjedzony ze smakiem przez wszystkich bez wyjątku :-D
_________________
 
 
go. 


Dzieci: lubię rodzić wiosną;)
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-12-28, 10:13   

zawsze jak widzę ten temat na głównej to mam tu wchodzę z nadzieją, że ktoś zastąpił czymś seler i napisze, że było pyszne :mryellow:
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa

 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Dzieci: Kartofelek 2007 i Bananek 2009
Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-12-28, 10:44   

gosia z badylem napisał/a:
zawsze jak widzę ten temat na głównej to mam tu wchodzę z nadzieją, że ktoś zastąpił czymś seler i napisze, że było pyszne :mryellow:


oj Gosia Gosia :-P

atta napisał/a:
ja też właśnie zrobiłam i jest suuuper! zamiast pora - asafetida, no i dodałam pietruszkę zamiast selera plus sporo słonecznika - ale mimo modyfikacji pasztet nadal niezły:)

Agnieszka napisał/a:
U mnie w weekend była kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowałam jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, sok z cytryny.

Też wyszło b fajne choć seler wg mnie wzbogaciłby smak.

rosa napisał/a:
zrobiłam z ziemniakiem zamiast selera i bardziej mojej rodzinie smakował :-)


dorotato, część selera zastępuje pietruszką. Można nan pewno całkiem zastąpić.
dorotato napisał/a:
do duszonego pora dodaję cebulę oraz do selera koniecznie dodaje pietruchę (nawet jej dużo), marchewkę. Więc pasztet po zmieleniu jest kolorowy.
Sugestie z cebulą i pietruszka są mojego R - i moim zdaniem świetnie przełamuja słodkie i mdłe smaki. O = polecam i sos chrzanowy do tego - miodzio :)
 
 
go. 


Dzieci: lubię rodzić wiosną;)
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-12-28, 11:13   

z ziemniaka robiłammi, bez pietruszki, trochę dawał jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta ;)
Ojoj, chyba włącza mi się ochota... :-P Chyba spróbuje jeszcze dodać tej zielonej socze, to akurat przeoczyłam :oops: mmmm
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa

 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-12-28, 11:23   

Pietruszka zamiast selera jest mega :-D Pasztet jest nieco słodszy, ale i tak pycha ;-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Dzieci: Kartofelek 2007 i Bananek 2009
Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-12-28, 12:44   

gosia z badylem napisał/a:
z ziemniaka robiłammi, bez pietruszki, trochę dawał jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta ;)

mniam. Teraz to mi smaka zrobiłaś :-D
 
 
Anja 


Dzieci: Artek i Robert
Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3731
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-28, 21:52   

U nas ten pasztet byl, niespodziewanie, hitem świąt. Moje modyfikacje: pestki dyni uprazylam, a zamiast jaglanki dalam quinoę.
 
 
ana138 
vel uma ;)


Dzieci: synów dwóch
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2012-12-28, 21:56   

gosia z badylem, dałam naprawdę mało selera i był zarabisty, mysle, że jak by go nie bylo, to by wiele nie stracił, zamiast tego ziemniaki, pietrucha, mała marchewka. mniam....aż żałuje, że sie juz skończył.
Cytat:
zamiast jaglanki dalam quinoę.

ooo....to ciekawe też.
_________________


 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-12-29, 07:47   

zrobiłam dwa dni temu z kaszy gryczanej niepalonej, pestki dyni moczone, gotowany korzeń pietruszki, pieprz ziołowy, sos Tamari - wyszedł rewelacyjny ;-)
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2016-01-11, 13:10   

wow ale sie przepis rozwinal ;)
_________________

Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5176
Wysłany: 2016-01-11, 14:20   

bo fajny jest :-)

ostatnio zrobiłam z korzeniowymi na sos wg: http://www.jadlonomia.com...os-pieczeniowy/ do tego gryczana jasna, resztki soczewicy zielonej, pestki dyni i por - wyszedł bardzo smaczny.
 
 
FaustynaN

Dołączył: 10 Sie 2016
Posty: 4
Wysłany: 2016-08-10, 10:41   

Powiem Wam, wiem że przepis sprawdzony, ale ja robiłam dwa razy i raz mi nie wyszło- chyba przez kaszę.

Za pierwszym razem był zwyczajnie nie dobry, smakował totalnie inaczej niż ten od mojej koleżanki.

Według mnie to wina kaszy. Robiłam drugi raz z innej kaszy i wyszło super, reszta składników bez zmian.

Może wrzucicie tu linki do opakowań (najlepiej producentów, nie konkretnych sklepów) kasz z których wychodzi dobrze?

Ja drugi raz robiłam z takiej i wyszło pysznie: http://melvit.pl/p_kasza-jaglana-4-x-100-g_13
 
 
Tosiaczek 
zakochana w zyciu

Dzieci: w planach
Dołączyła: 05 Gru 2016
Posty: 12
Wysłany: 2016-12-05, 14:39   

brzmi pysznie! koniecznie musze go zrobic :D
_________________
Nie musisz być rozciągnięty, żeby praktykować jogę – wystarczy, że chcesz otrzepać się z kurzu… i zobaczyć, co się stanie. ~David Good
 
 
Wiesława 

Dołączyła: 28 Kwi 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-04-28, 10:53   

Szczerze? Ostatnio kupiłam taki pasztet w knajpie zajmującej się takimi wyrobami (sojonezy, hummusy, pasztety, itp.) i powiem wam, że ten smak mi nie odpowiada, jakiś taki niezbyt przyjemny...
_________________
Jem tylko owoce, warzywa i rośliny jadalne
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 11