Pasztet z pestek dyni |
Autor |
Wiadomość |
agus
Pomogła: 44 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Biała Podl./So'ton
|
Wysłany: 2012-12-22, 16:18
|
|
|
Piszecie, że można jeść ten pasztet z ćwikłą lub pesto - czy z czymś jeszcze ktoś może próbował?
Mój się właśnie upiekł, z braku pora dałam cebulę, ziemniaka zamiast selera, i może być trochę mdły, dlatego zastanawiam się nad sosem do niego... |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-12-22, 16:57
|
|
|
agus: zależnie od lubienia: ćwikła, chrzan, pesto z czosnkiem np. pietruszkowe. U nas ten warianty zależny od zjadaczy, w roli kotletów (plastry pokrojone) m.in z sosem pomidorowym. |
|
|
|
|
ana138
vel uma ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2012-12-22, 23:49
|
|
|
agus, zrobiłam ostatnio dokładnie w tej samej wersji co ty i smakował nam tak, ze juz chyba przy tej wersji pozostanę. świetny z ćwikłą. uwielbiam tez z musztardą. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
|
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-12-23, 00:11
|
|
|
właśnie wyjęłam z piekarnika, będzie na wigilię dla nas |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
ana138
vel uma ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2012-12-27, 23:11
|
|
|
uuu....ale mi wyszedł dobry
dałam: szklankę pestek (nie miałam więcej),łyżke sezamu, łyzkę siemienia, dwie cebule, pół marchewki, poł pietruszki, mały kawałek selera, dwa ziemniaki, 5 kromek chleba razowego, olej, sol, pieprz, gałkę.
naprawdę świetny, smakował nawet mięsożercom uwielbiam ten pasztet |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
|
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-12-28, 06:30
|
|
|
u nas również zjedzony ze smakiem przez wszystkich bez wyjątku |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-12-28, 10:13
|
|
|
zawsze jak widzę ten temat na głównej to mam tu wchodzę z nadzieją, że ktoś zastąpił czymś seler i napisze, że było pyszne |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-12-28, 10:44
|
|
|
gosia z badylem napisał/a: | zawsze jak widzę ten temat na głównej to mam tu wchodzę z nadzieją, że ktoś zastąpił czymś seler i napisze, że było pyszne |
oj Gosia Gosia
atta napisał/a: | ja też właśnie zrobiłam i jest suuuper! zamiast pora - asafetida, no i dodałam pietruszkę zamiast selera plus sporo słonecznika - ale mimo modyfikacji pasztet nadal niezły:) |
Agnieszka napisał/a: | U mnie w weekend była kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowałam jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, sok z cytryny.
Też wyszło b fajne choć seler wg mnie wzbogaciłby smak. |
rosa napisał/a: | zrobiłam z ziemniakiem zamiast selera i bardziej mojej rodzinie smakował |
dorotato, część selera zastępuje pietruszką. Można nan pewno całkiem zastąpić.
dorotato napisał/a: | do duszonego pora dodaję cebulę oraz do selera koniecznie dodaje pietruchę (nawet jej dużo), marchewkę. Więc pasztet po zmieleniu jest kolorowy.
Sugestie z cebulą i pietruszka są mojego R - i moim zdaniem świetnie przełamuja słodkie i mdłe smaki. O = polecam i sos chrzanowy do tego - miodzio |
|
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-12-28, 11:13
|
|
|
z ziemniaka robiłammi, bez pietruszki, trochę dawał jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta
Ojoj, chyba włącza mi się ochota... Chyba spróbuje jeszcze dodać tej zielonej socze, to akurat przeoczyłam mmmm |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-12-28, 11:23
|
|
|
Pietruszka zamiast selera jest mega Pasztet jest nieco słodszy, ale i tak pycha |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-12-28, 12:44
|
|
|
gosia z badylem napisał/a: | z ziemniaka robiłammi, bez pietruszki, trochę dawał jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta |
mniam. Teraz to mi smaka zrobiłaś |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-28, 21:52
|
|
|
U nas ten pasztet byl, niespodziewanie, hitem świąt. Moje modyfikacje: pestki dyni uprazylam, a zamiast jaglanki dalam quinoę. |
|
|
|
|
ana138
vel uma ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2012-12-28, 21:56
|
|
|
gosia z badylem, dałam naprawdę mało selera i był zarabisty, mysle, że jak by go nie bylo, to by wiele nie stracił, zamiast tego ziemniaki, pietrucha, mała marchewka. mniam....aż żałuje, że sie juz skończył.
Cytat: | zamiast jaglanki dalam quinoę. |
ooo....to ciekawe też. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
|
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-29, 07:47
|
|
|
zrobiłam dwa dni temu z kaszy gryczanej niepalonej, pestki dyni moczone, gotowany korzeń pietruszki, pieprz ziołowy, sos Tamari - wyszedł rewelacyjny |
|
|
|
|
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2016-01-11, 13:10
|
|
|
wow ale sie przepis rozwinal |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2016-01-11, 14:20
|
|
|
bo fajny jest
ostatnio zrobiłam z korzeniowymi na sos wg: hxxp://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-sos-pieczeniowy/ do tego gryczana jasna, resztki soczewicy zielonej, pestki dyni i por - wyszedł bardzo smaczny. |
|
|
|
|
FaustynaN
Dołączył: 10 Sie 2016 Posty: 4
|
Wysłany: 2016-08-10, 09:41
|
|
|
Powiem Wam, wiem że przepis sprawdzony, ale ja robiłam dwa razy i raz mi nie wyszło- chyba przez kaszę.
Za pierwszym razem był zwyczajnie nie dobry, smakował totalnie inaczej niż ten od mojej koleżanki.
Według mnie to wina kaszy. Robiłam drugi raz z innej kaszy i wyszło super, reszta składników bez zmian.
Może wrzucicie tu linki do opakowań (najlepiej producentów, nie konkretnych sklepów) kasz z których wychodzi dobrze?
Ja drugi raz robiłam z takiej i wyszło pysznie: hxxp://melvit.pl/p_kasza-jaglana-4-x-100-g_13 |
|
|
|
|
Tosiaczek
zakochana w zyciu
Dołączyła: 05 Gru 2016 Posty: 12
|
Wysłany: 2016-12-05, 14:39
|
|
|
brzmi pysznie! koniecznie musze go zrobic |
_________________ Nie musisz być rozciągnięty, żeby praktykować jogę – wystarczy, że chcesz otrzepać się z kurzu… i zobaczyć, co się stanie. ~David Good
|
|
|
|
|
Wiesława
Dołączyła: 28 Kwi 2017 Posty: 3
|
Wysłany: 2017-04-28, 09:53
|
|
|
Szczerze? Ostatnio kupiłam taki pasztet w knajpie zajmującej się takimi wyrobami (sojonezy, hummusy, pasztety, itp.) i powiem wam, że ten smak mi nie odpowiada, jakiś taki niezbyt przyjemny... |
_________________ Jem tylko hxxps://kalkuluj.pl/euslugi/rozrywka_i_kulinaria/owoce_warzywa_i_rosliny_jadalne]owoce, warzywa i rośliny jadalne |
|
|
|
|
panimuminek
Dołączył: 08 Gru 2016 Posty: 15
|
Wysłany: 2017-09-20, 10:09
|
|
|
Ooo, ile tu ciekawych przepisów! Właśnie się zabieram za pasztet 'tematyczny' (ten z pestek dyni), jestem ciekawa, jak będzie smakować. Do tej pory robiłam domowy pasztet tylko raz, z ciecierzycy. Był pyszny! Będę po kolei testować Wasze przepisy |
|
|
|
|
|