wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy zroznicowana dieta jest nam niezbedna ?
Autor Wiadomość
Poli 


Dzieci: Filip i Lila
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 07 Mar 2011
Posty: 1310
Skąd: Dania
Wysłany: 2014-03-18, 23:33   Czy zroznicowana dieta jest nam niezbedna ?

Natknelam sie na ciekawy wpis na blogu Frderica , wrzucę wersje z translatora dla osob nieznajcych angielskiego, wiadomo, nie bedzie to idelane ale zawsze cos, takze oryginalny link.

Mit o różnorodności i zrównoważonej diecie

W ciągu ostatnich kilku tygodni, jadłem te same dania w kółko. Początkowo ten eksperyment rozpocząłem z praktycznych względów. Jezdzilem i nie mialem czasu na przygotowanie potraw, i nie moglem liczyc na restauracje. Kiedy wróciłem do domu, miałem ograniczony wybór żywności pozostawionych w lodówce i szafkach, więc postanowiłem dojesc je najpierw. Nie znudzi sie jedzenie tych samych potraw w kółko, więc postanowiłem to sprawdzic.

Chciałem jesc na chwilę bez żadnych jawnych tłuszczów (bez awokado, orzechów, nasion, itp.), aby sprawdzić, czy zauważe jakies zmiany.

Jedyne posiłki podczas mojego "eksperymentu" to:

1) ryż brązowy i czarny lub czerwona fasola (domowa), wraz z przecierem z pomidorow, posiekaną kolendrą, gotowane na parze brokuły i / lub szpinakiem i przyprawami (bez oleju lub tłuszczu).
2) Owoce: albo jabłka, pomarańcze, banany itp.

Tak jak mówiłem, na początku właśnie kończyly się moje zapasy, a ja byłem ciekaw, co by się stało, gdybym jadł te same pokarmy kółko. Niektóre myśli przeszły mi przez głowę, jak "Och należy podać jakąś sałatkę za" lub " powinno sie również pic zielone koktajle" lub "powinienem jeść ziemniaki zamiast ryżu i fasoli, ponieważ bulwy są bardziej zasadowe."

Ale pomyślałem sobie ... co jest najgorsze, co może się zdarzyć? Ludzie żyli przez lata na tych samych produktach spożywczych. Tak długo, jak to, co jesz zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i kalorie, nie powinno być żadnych problemów.

Pewnego dnia poszedłem "off-track" i zrobiłem wielka sałatke z kapusty (kapusta z sokiem z cytryny, pomidorów, kolendry i niektórych przypraw).

Co zauważyłem, z tym doświadczeniem ograniczony wybór żywności skutkuje, że tak naprawdę moge cieszyć się nim. Zamiast martwić się o to, co mam zamiar zjeść innego, zawsze jeść te same rzeczy.

Zauważyłem również, że byłem zadowolony z trzech posiłków dziennie i żadnych przekąsek, a przedtem jadlem co trzy godziny.

Moje pragnienie odmiany i "emocje" wokół jedzenia faktycznie spadło i nie miałem pragnienia wogóle na nic innego.

Mój budżet żywności spadł dramatycznie. Wydalwalem mniej niż 25 dolarów tygodniu na jedzenie w ten sposób (i jadłam w dużych ilościach).

I nawet nie zauważył, że traciłem trochę tkanki tłuszczowej.

Badania, co mówia

Kolejne badania wykazały, że monotonia posiłków prowadzi do "apetytu". Niektórzy ludzie nazywają to "zespół szkolny jadłodajnia", ale uważam, że nie ma więcej.

W jednym badaniu , ochotnicy jedli to samo danie makaron z serem codziennie przez pięć dni. W piątym dniu, zostały spożyciu 20% mniej kalorii niż pierwszego dnia.

Chodzi o to, że im więcej razy my spotykamy sie z tym samym bodźcem, słabsza bedzie nasza reakcja na nią . Proces ten nazywany jest "przyzwyczajeniem." To dotyczy nie tylko jedzenia, ale do wszelkiego rodzaju rzeczy, od hałas do partnerów współpracujących (istnieje kilka ciekawych badań na temat tego ostatniego!).

Osobiście nie sądzę, że to sprawiedliwe, by powiedzieć, że posiłek monotonny prowadzi do "apetytu." Myślę, że to bardziej naprzeciwko. Posiłek różnorodny prowadzi do przejadania się. Posiłek monotonny prowadzi do normalnego apetytu, który jest faktycznie w zgodzie z potrzebami organizmu.

Dlaczego szukamy roznorodnosci ?

Wydaje się, że wszyscy w tych dniach jestesmy "smakoszami", niekończące się emocje w poszukiwaniu egzotycznych składników i skomplikowanych przetworów spożywczych. Dlaczego szukamy tyle różnorodność, gdy przez większość historii ludzkości, żyliśmy na spartańskiej diecie?

Być może jest to sprawa dyskusyjna. Szukamy różnych ponieważ odmiana jest dostępna. Ludzki mózg jest podłączony do poszukiwania nowości, bo więcej źródeł kalorii oznaczało większą szansę na przetrwanie dla naszych przodków.

Nasi przodkowie, którzy byli na tyle ciekawy, aby próbować nowych potraw, które rzadko natknąłem, takich jak miód, tran wielorybi i etażerka, dostaliśmy dodatkowych kalorii w diecie. Dodatkowe kalorie oznaczało przeżycie, a więc "ciekawy" gen ale szła.

Szukamy różnego pozywienia, gdy głównym problemem nie jest wystarczająco dużo żywności lub nie wystarczającej ilości składników odżywczych. Ale, w naszym nowoczesnym społeczeństwie, gdy głównym problemem jest uzyskiwanie zbyt wiele, różnorodność może stać się pułapką przyjemność. Bardziej ekscytujące i różne nasze posiłki stają, tym bardziej pragniemy jeszcze więcej emocji i różnorodność jedzenia, a jedzenie staje się nagle centralnym punktem naszego życia. I częściej niż nie, "odmiana" oznacza po prostu, bardziej bogaty i gęsty kalorii żywności, które prowadzą do problemów zdrowotnych.

Niektóre mity obale
Wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest to konieczne spozywanie roznorodnych produktów spożywczych, aby dostarczyc wszystkie składniki odżywcze, ktore organizm potrzebuje. Setki kultur na całym świecie zrobili dobrze, i maja bardzo proste menu.

Produkty roślinne są bardzo bogate w substancje odżywcze. Tak długo, jak m.in. potrawy z różnych kategorii żywności, to nie ma znaczenia tak dużo żywności, które można wybrać w każdej kategorii. Oto kilka przykładów z kategorii:

- Owoce
- Zielone warzywa
- Ziarna lub skrobie
- Fasola
- Całe tłuszcze roślinne: orzechy, nasiona, itd.

Jest to nawet konieczne, aby jeść żywności ze wszystkich tych kategorii? Znam tysiące ludzi, którzy żyli wyłącznie owoców i warzyw, z dodatkiem niektórych orzechów i nasion. Podobnie, można bardzo dobrze żyć na kilka źródeł skrobi, wraz z zielonych warzyw i owoców. We wszystkich przypadkach, tak długo, jak masz wystarczająco dużo kalorii i jeść zielone warzywa codziennie, można zaprojektować diety na bazie roślin w niemal dowolnej kombinacji i nadal spełniać wszystkie potrzeby organizmu.

Spędziłem wiele godzin na studiowaniu badan żywieniowych i sprawdzanie danych, wypróbowanie różne kombinacji prostych składników i zawsze przekonywalem się, że pokarmy roślinne są kompletne, gdy menu są zaplanowane w ten sposób. Tylko brakuje witaminy B12, ale to jest inny temat (tak, należy przyjmować suplement). Witamina D może być problem, ale tylko z powodu naszych współczesnych warunków życia.

Może pewne tłuszcze roślinne są potrzebne do długotrwałego zdrowia ze względu na zawartość kwasów omega-3. Należy jednak pamiętać, że zielone warzywa zawierają niewielki procent omega-3. Mimo to, warto to źródło kwasów omega-3 w diecie, takie jak zmielone nasiona lnu.

Pierwsza dieta, zawierała tylko brązowy ryż, fasola, szpinak:
tableka :http://translate.google.dk/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=da&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.fredericpatenaude.com%2Fblog%2F%3Fp%3D2977


Dieta zawierala 2000 kalorii i zawierala:

78 gramów białka (13% całkowitej ilości kalorii)
11 g tłuszczu (to nie dodając żadnych jawnych tłuszcze, a na pewno jest ładowany z omega-3)
65 gramów błonnika (to więcej niż 4 razy, co przeciętny Amerykanin zjada!)
986 mg wapnia (99% zawyżone RDA!)
1246,2 mg magnezu (297% RDA)
17.6 mg manganu (śmieszne 766% RDA)
15,7 mg cynku (143% RDA)

W rzeczywistości, prawie każdy składnik odżywczy jest poza skalą, z wyjątkiem witaminy C i E, które są trochę poniżej zaleceń. I nawet nie myśl, że jest to problem, ponieważ są coraz niektórzy na tej diecie. Osoba może łatwo dodać kiepski pomarańczowy dziennie, aby wypełnić luki.

I nawet nie myśl, że RDA (zalecanego dziennego spożycia) przytrzymaj że wiele wartości. To nigdy nie zostało udowodnione, że ludzie, jedzenie poniżej RDA w wielu kategoriach odżywczych faktycznie rozwijać braki.

Inna dieta, która zaprojektowałem zawierała tylko słodkie ziemniaki, brokuły i banany:
http://translate.google.d...g%2F%3Fp%3D2977

Ta dieta znowu mnie zaskoczył. Zawierała :

- 24 g tłuszczu (10% kalorii, bez dodatku tłuszczu)
- 45 gramów białka (. 6% kalorii To jest rzeczywiście nadal adekwatne.)
- 13.662 mcg witaminy A (1518% RDA - spróbuj pobić!)
- 759 mg wapnia, nieoczekiwanie
- 724 mg witaminy C (805% RDA)

Prawie każdy składnik odżywczy jest poza skalą lub wystarczające. Selen jest nieco niska (36% dziennej wartości), lecz w większości diety. I nie martw się o to osobiście , nawet jednej sekundy. To rzeczywiście dość szokujące, że nie trzeba, że ​​wiele żywności, aby utworzyć "kompletną dietę." Więc, dlaczego utrzymywać mit zbilansowanej diety?

Człowiek martwi sie o niedobory

Kilka miesięcy temu, brałem udział w wydarzeniu marketingowym, gdzie wielu autorów książek w ruchu alternatywnego zdrowia. Zostałem zaproszony przez osobę trzecią, aby przejść do tego zdarzenia, ale nie znał tej grupy. To był "tylko na zaproszenie" wydarzenie. Jeśli powiem Ci, którzy byli obecni, byłby zdziwiony. Powiedzmy tylko, że wiele wielkich nazwisk w dziedzinie zdrowia naturalnego było.

Jeden mówca wspomniał, że człowiek caly czas martwi sie o braki, więc jeśli chcesz, aby publiczność kiwala głową , należy oprawić wszystko w kategoriach "czego może brakowac w diecie", a nie na odwrót.

To prawda. Autorzy, którzy maj największe sukcesy w tej dziedzinie, podobnie jak Andrew Weil, zawsze mówili o składniki odżywczych, które moze nam brakowac w diecie. A ludzie kiwają w porozumieniu.

Jednak największymi zabójcami diety nie są spowodowane brakami, ale przez nadmiar.

Kiedy po raz ostatni twój przyjaciel miał szkorbut?

Beri-beri lub? (Niedobór witaminy B1)

Lub Kwashiorkor, który jest nazwa naukowa niedoborem białka (co może spowodować obrzęk ciężkiego i powiększeniem wątroby)?

Nie znam nikogo z tych chorób, ponieważ wszyscy cierpieli na choroby nadmiaru: choroby serca, rak, otyłość, itp.

Tak, to prawda, że ​​niektórzy witarianie odzywiaja sie ekstremalne i może im brakowac niektórych składników odżywczych. Ale tylko główne problemy, które widziałem, w wyniku śmierci, były, gdy kalorie były ograniczone. Nawet ci, którzy jadali 100% swoich kalorii z surowych owoców i warzyw, robią dobrze, jak długo beda spożywać wystarczajaca ilosc kalorii.

Witamina B12 może być problem, ale to bardziej z powodu naszego zbyt oczyszczone społeczeństwa. Tak, zanurzenie marchewki w gnoju królika itp, większość ludzi wybiera to drugie , suplementacje!

Witamina D również wydaje się być niska w nowoczesnych ludzi, ale myślę, że obawy o braki są nieco przesadzone tam. Suplementów jest wskazane dla ludzi żyjących w północnych szerokościach geograficznych.

Praktyczne wskazowki

Nie mówię, że należy zrezygnować z różnorodnosci i wkółko jeść proste, mdłe posiłki. Chodzi mi o to, że istnieją pewne korzyści dla pewnej monotonii posiłków, i że tak długo, jak masz wystarczająco dużo kalorii z całej żywności roślin z niektórych zielonych warzywach, prawdopodobnie dostarczas wszystkich składników odżywczych, które trzeba.

Jedzenie tych samych posilkow w kolko skutkuje:

- Budowanie dodatkowych flab ciała
- Ułatwianie życia: mniej naczynia i mniej myślenie o jedzeniu
- Zmniejszenie ogólnych kosztów żywności i odpady
- wykluczyc przejadanie sie i uzależnienie od żywności

Kilka wskazówek

Spróbowaćnietej metody, zacznij z jedym posiłkiem lub dwoma. Jeśli nie jesz tego samego na sniadanie to zacznij . Proste śniadanie jest podstawą zdrowej diety. Green smoothie, owoce lub płatki owsiane są doskonałym wyborem.

Można uprościć obiad, jak również i jeść to samo codziennie przez tydzień, i zobaczyć, jak ci się to spodoba.

Moim głównym zaleceniem jest, aby znaleźć kilka posiłków, które faktycznie lubisz i je jesc. To znacznie uprości prep żywności i pomoze odpowiedzieć na pytanie "Co na obiad" bez lęku.

Na przykład, nie sądzę, że może kiedyś znudzi mi się zielony smoothie ,ktore robię wkółko (składający się z wody lub mleka migdałowego przechowywania zakupionych, banany, sałata czy szpinak, i garść mrożonych jagód) . Bo tak naprawde jest, że nie czuje potrzeby, aby zmienic moje sniadanie.

Takze nigdy nie znudzi mi sie ryż i czarna fasola, wraz z gotowanymi warzywami, przeciery pomidorowe (świeże lub w puszkach), i posypane przyprawą.

Lub słodkich ziemniaków z wyciśniętych cytryn.

Wniosek

Byliśmy karmioni pomysłami, że odżywianie jest skomplikowane i że w tym celu nasza dieta musi byc pełna, potrzebujemy różnego rodzaju suplementów, nieskończoną różnorodność i skomplikowanych kombinacji. Takze nam wmówiono, że dieta wegetariańska wymaga "dużo planowania", aby uzyskać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Wszystkie te twierdzenia są fałszywe. Odżywianie jest proste, tak długo, jak rozumiemy pojęcie jedzenie całej żywności. Zdobądź tyle kalorii z całych pokarmów roślinnych, i upewnij się, że zawiera dużo zielonych warzyw, i prawie żaden sposób nie można się pomylić. Dla bezpieczeństwa, jednak dodaj wit B12 do Twojej diety.
http://www.fredericpatenaude.com/blog/?p=2977
_________________

 
 
andrzejprimus

Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 1
Wysłany: 2017-10-04, 08:44   

Ciekawy artykuł, dający wiele do myślenie. Otwarł mi oczy na to, że poszukiwanie różnorodności w pożywieniu może zaspokajać pewne emocje, potrzeby psychiczne człowieka, a nie koniecznie niedobory mineralne czy witaminowe w diecie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11