|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Puszyste, drożdżowe, wegańskie |
Autor |
Wiadomość |
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-06-26, 20:01
|
|
|
Czy ktoś ma zapisany może gdzieś przepis na to puszyste drożdżowe (chodzi mi o ten euridice z pierwszej strony, który niestety teraz znikł ). Planuję jutro drożdżowe, a pamiętam, że ten był ok. Miałam zapisany niestety tylko z tym linkiem, a teraz już nie ma tego przepisu |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2015-06-26, 22:07
|
|
|
Ja na blogu robiłam z tego przepisu pączki pieczone 😊
hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/2012/02/Pyszne-pieczone-paczki.html |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez edysqa 2015-06-26, 22:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Czarowniczka
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Sty 2012 Posty: 71 Skąd: warm-maz
|
Wysłany: 2015-06-26, 22:08
|
|
|
Ja mam - kopiuj wklej ze strony matki weganki :
"Puszyste, drożdżowe, wegańskie
Banalnie proste, klasyczne w smaku, bez mleka, jajek czy masła.
Składniki:
Po pierwsze potrzebujemy kuchennej wagi.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (piekłam zarówno z pszennej białej tortowej jak i razowej orkiszowej drobnomielonej, obie wersje wyszły dobre )
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g drobnego cukru (używam brązowego)
- 60 g oleju
- torebka cukru waniliowego
- 200-250 ml roślinnego mleka (używam sojowego)
- dwie łyżki oleju i 3 łyżki mleka sojowego (zamiast 3 żółtek)
- szczypta soli
- opcjonalnie: torchę soku z cytryny i/lub otartej cytrynowej skórki (osobiście uwielbiam cytrynową nutę w cieście drożdżowym )
Rozmieszać drożdże w odrobinie letniego mleka, mąki i cukru. Odstawić na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez chwilę mikserem. Nie eksperymentujemy z proporcjami - jest to najprostsza droga do popisowego zakalca
Ciasto powinno być pulchne (jeśli używamy mąki razowej najprawdopodobniej będziemy musieli dodać trochę więcej płynu - ostrożnie ).
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrosnięcia na godzinę (stawiam na kaloryferze - zarówno rosnące drożdże, jak i drożdżową kulę).
Przekładamy do wysmarowanej olejem formy.
Zostawiamy ciastu miejsce na rośnięcie w trakcie pieczenia
Możemy posypać świeżymi lub mrożonymi owocami.
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru (brązowy)
50 g oleju
szczypta soli
opcjonalnie: wiórki kokosowe
Łączymy składniki kruszonki i posypujemy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy 50-60 minut (lub krócej, jeśli nasz piekarnik nie ma podziałki/ widzimy, że ciasto jest już dobre/ pieczemy z termoobiegiem, etc.).
W razie wątpliwości sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
Wyszło mi wegańskie ciasto drożdżowe jakiego od lat nie udawało mi się uzyskać - puszyste, miękkie, pachnące, lekkie, wyrośnięte, słodkie... takie babcine.
Aż się wzruszyłam wyjmując je z piekarnika
W ramach powrotu do czasów dzieciństwa zalecam: wylizywanie miski, wyjadanie kruszonki, obskubywanie jej z ciasta, zajadanie jeszcze ciepłej drożdżówki i popijanie jej zimnym sojowym mlekiem" |
|
|
|
|
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-06-27, 07:08
|
|
|
O super, dzięki!
edysqa, ten Twój to chyba jednak inny przepis, excelencji a nie euridice (kolejny do przetestowania ) |
|
|
|
|
juulliusz
Dołączył: 02 Lip 2015 Posty: 2
|
Wysłany: 2015-07-11, 17:32
|
|
|
ja tez dziekuje |
_________________ hxxp://www.growhr.pl]szkolenia hr |
|
|
|
|
Meri
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Kwi 2015 Posty: 21 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2015-07-25, 10:18
|
|
|
Tofucznica84 napisał/a: | Widzę, że macie wprawę Ja jutro idę dopiero na warsztaty z pieczenia bo chciałabym zrobić chleb bananowy. Macie może jakiś własny sprawdzony przepis na taki chlebek bardziej "na słodko" ? |
Chebek z bananem? Nie znam Na słodko to z midem, zurawina czy rodzynkami, ale banan?... hm Fajne rzeczy o pieczeniu chleba w domu znajdziesz na stronie e-maka, ja ich poznałam poprzez biobazar. |
_________________ Dobre jedzenie jest jak dobry sex |
|
|
|
|
Tofucznica84
Weganka od roku :)
Dołączyła: 22 Cze 2015 Posty: 10 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-09-10, 15:39
|
|
|
Meri napisał/a: | Tofucznica84 napisał/a: | Widzę, że macie wprawę Ja jutro idę dopiero na warsztaty z pieczenia bo chciałabym zrobić chleb bananowy. Macie może jakiś własny sprawdzony przepis na taki chlebek bardziej "na słodko" ? |
Chebek z bananem? Nie znam Na słodko to z midem, zurawina czy rodzynkami, ale banan?... hm Fajne rzeczy o pieczeniu chleba w domu znajdziesz na stronie e-maka, ja ich poznałam poprzez biobazar. |
Tak, z bananem najlepszy Często używam takich bananów, które już sobie jakiś czas poleżały i nie zdążyłam ich zjeść. Wtedy robię z nich masę (często po prostu rozgniatam banany widelcem), mieszam z masą do chleba i do pieczenia Ostatnio oglądam dużo filmików z BioBazaru, ostatnio np. o jadalnej ziemi Jest dużo ciekawych rozwiązań |
_________________
|
|
|
|
|
Mirelka
Dołączył: 02 Lip 2015 Posty: 18
|
Wysłany: 2016-03-14, 15:49
|
|
|
Też widziałam ten filmik (o jadalnej ziemi) o którym mówicie jak Jabłoński gotował. ja po mąkę do pieczenia często tam zaglądam, mają ogromny wybór i zawsze podpowiedzą jaka do jakiego pieczywa itp. |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2019-10-06, 20:12
|
|
|
Czarowniczka napisał/a: | Ja mam - kopiuj wklej ze strony matki weganki :
"Puszyste, drożdżowe, wegańskie
Banalnie proste, klasyczne w smaku, bez mleka, jajek czy masła.
Składniki:
Po pierwsze potrzebujemy kuchennej wagi.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (piekłam zarówno z pszennej białej tortowej jak i razowej orkiszowej drobnomielonej, obie wersje wyszły dobre )
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g drobnego cukru (używam brązowego)
- 60 g oleju
- torebka cukru waniliowego
- 200-250 ml roślinnego mleka (używam sojowego)
- dwie łyżki oleju i 3 łyżki mleka sojowego (zamiast 3 żółtek)
- szczypta soli
- opcjonalnie: torchę soku z cytryny i/lub otartej cytrynowej skórki (osobiście uwielbiam cytrynową nutę w cieście drożdżowym )
Rozmieszać drożdże w odrobinie letniego mleka, mąki i cukru. Odstawić na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez chwilę mikserem. Nie eksperymentujemy z proporcjami - jest to najprostsza droga do popisowego zakalca
Ciasto powinno być pulchne (jeśli używamy mąki razowej najprawdopodobniej będziemy musieli dodać trochę więcej płynu - ostrożnie ).
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrosnięcia na godzinę (stawiam na kaloryferze - zarówno rosnące drożdże, jak i drożdżową kulę).
Przekładamy do wysmarowanej olejem formy.
Zostawiamy ciastu miejsce na rośnięcie w trakcie pieczenia
Możemy posypać świeżymi lub mrożonymi owocami.
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru (brązowy)
50 g oleju
szczypta soli
opcjonalnie: wiórki kokosowe
Łączymy składniki kruszonki i posypujemy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy 50-60 minut (lub krócej, jeśli nasz piekarnik nie ma podziałki/ widzimy, że ciasto jest już dobre/ pieczemy z termoobiegiem, etc.).
W razie wątpliwości sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
Wyszło mi wegańskie ciasto drożdżowe jakiego od lat nie udawało mi się uzyskać - puszyste, miękkie, pachnące, lekkie, wyrośnięte, słodkie... takie babcine.
Aż się wzruszyłam wyjmując je z piekarnika
W ramach powrotu do czasów dzieciństwa zalecam: wylizywanie miski, wyjadanie kruszonki, obskubywanie jej z ciasta, zajadanie jeszcze ciepłej drożdżówki i popijanie jej zimnym sojowym mlekiem" |
O Matko Weganko! co ja się tego przepisu naszukałam <3 <3 notatki mi gdzieś przepadły, w zaparłam się, że powtórzę Dziękuję Czarowniczko |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|