|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Czego dziecko nie powinno jeść |
Autor |
Wiadomość |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-04, 05:13 Czego dziecko nie powinno jeść
|
|
|
hxxp://dziecisawazne.pl/czego-dziecko-nie-powinno-jesc/ |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2012-10-04, 09:01
|
|
|
jak zobaczyłam ta pechowa trzynastkę , to sobie uświadomiłam ,że kilka znajomych dzieci jedzie tylko na tych produktach i to w dzień dzień |
|
|
|
 |
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-10-04, 09:10
|
|
|
U nas kilka z tych produktów bywa na stole raczej regularnie (płatki kuku, produkty z puszek), kilka rzadziej, ale jednak (keczup, mleko, kajzerki, sklepowe słodycze, soki zagęszczone, jogurty, budynie). I nie uważam, że źle karmię dzieci. Chodzi chyba o wyważenie właściwe i umiar. I żeby nie było tak jak napisała margot - tylko te produkty i to dzień w dzień. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
strzyga

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 19 Wrz 2012 Posty: 845 Skąd: Kato
|
Wysłany: 2012-10-04, 19:48
|
|
|
Keczup nie jest wcale taki niezdrowy, przeciwnie - zawiera więcej łatwo przyswajalnego likopenu niż surowy pomidor. Trzeba tylko kupować keczupy (przeciery pomidorowe) dobrej jakości i bez konserwantów, zagęstników. Są takie. Poza tym lista moim zdaniem jak najbardziej prawdziwa. |
|
|
|
 |
rosa
born to be wild

Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2012-10-05, 07:26
|
|
|
priya, dziękuję ci za twoja wypowiedź :* |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
 |
margot
|
Wysłany: 2012-10-06, 10:47
|
|
|
tu jest dość podobna lista i uzasadnienie pani dietetyk
hxxp://www.edziecko.pl/jedzenie/56,79379,12595803,Czarna_lista__to_jedzenie_wcale_nie_jest_zdrowe_.html |
|
|
|
 |
Albertyna
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 14 Wrz 2012 Posty: 488 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-07, 14:57
|
|
|
Wow! Okazuje się, że my- cała rodzinka zdrowo jemy. Miłe.
Mam odruch czytania składów i to co niekiedy znajduję, choćby na herbatce dla niemowląt, mnie załamuje- pierwszy składnik (czyli, ten, którego jest najwięcej- cukier ), o słoiczkach nie wspomnę- znalazłam kilka bez soli, czy cukru i mam- na wszelki wypadek, ale raczej gotuję sama- przynajmniej wiem co Niunia je.
Chciałam kupić dla Małej mleko ryżowe- w każdym musi być sól. Ech... |
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2012-10-30, 12:19
|
|
|
dla mnie ta lista jest oczywista, choć przyznaję, że niektóre produkty od czasu do czasu pojawiają się na naszym stole. Szczególnie zimą i na przednówku. Oczywiście jako dodatek, a nie składnik główny.
bardzo podoba mi się lista zdrowych zamienników (do kliknięcia pod artykułem). Zawsze można pokazać osobom, które chciałyby zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, a nie bardzo wiedzą jak.
Albertyna napisał/a: | Chciałam kupić dla Małej mleko ryżowe- w każdym musi być sól. Ech... | sól jest jednym z najzdrowszym konserwantem. A taka ilość nie zaszkodzi niemowlakowi.
Albertyna napisał/a: | o słoiczkach nie wspomnę- znalazłam kilka bez soli, czy cukru i mam- na wszelki wypadek | wiele słoiczków bez soli, cukru i konserwantów w składzie niestety je zawiera. Na tej samej zasadzie, co soki bez cukru, o których autorka wspomniała w podlinkowanym artykule.
Cytat: | Dozwolone jest także dodanie cukru lub syropu glukozo- fruktozowego. Jeżeli jest go nie więcej 2 łyżeczki na litr, producent nie ma obowiązku podawania go w składzie. | W świetle prawa podobne zasady obowiązują przy innych składnikach (barwnikach, konserwantach, soli, itp.), z tym, że inna jest dopuszczalna maks. ich zawartość w objętości / wadze gotowego produktu.
Warto zobaczyć, czy na opakowaniu słoiczków są składniki oznaczone gwiazdką i adnotacją "zgodnie z przepisami prawa". |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
AZ
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Sty 2011 Posty: 353 Skąd: kielce/wrocław
|
Wysłany: 2012-10-31, 21:55
|
|
|
tak odnośnie obowiązku zapisywania w składach:
hxxp://www.maltreting.pl/index.php/2012/09/zrodlo-czystej-energii/ |
_________________ ćwicz mięśnie kegla kiedy czytasz moje posty, kiedyś mi za to podziękujesz |
|
|
|
 |
panimuminek
|
Wysłany: 2017-12-08, 10:32
|
|
|
Najgorsze są zazwyczaj słodycze i chipsy, do których ciągnie dzieci, ale nie można im wszystkiego odmawiać. Słyszałam również że niefajne mogą być produkty z puszek, które maja sporo barwników. Tak już na marginesie, owoce i warzywa z importu też nie są całkiem zdrowe, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Uwierzcie mi, że producenci nie oszczędzają na nawozach i opryskach... |
|
|
|
 |
FrankJScott
FrankJScott
|
Wysłany: 2022-09-09, 11:43 High Rated Heating Info
|
|
|
To the people talking about furnace cleaning near me, best boilers for home heating, geothermal heating and cooling near me, commercial hvac maintenance, gas heating engineer near me, heating contractors, I highly suggest this hxxps://dantedntx24680.mdkblog.com/17480865/best-heating-services-san-rafael-ca-advice]top boiler installation service details or boiler technician near me, ductless heating and cooling, best hvac contractors near me, advanced heating and air, commercial hvac companies near me, same day ac repair, not to mention this hxxps://fernandoxiqu23579.newbigblog.com/17600498/top-heating-services-petaluma-ca-advice]best AC repair service site not to mention all star heating, best hvac contractors near me, residential hvac contractors near me, oil boiler engineer near me, heating and cooling repair, heating and cooling companies near me, on top of this hxxps://emiliotimn11744.mdkblog.com/17481811/recommended-heating-services-petaluma-ca-info]awesome boiler installation service link which is also great. Also have a look at this hxxps://milojqfr26926.blogsidea.com/17845843/great-heating-services-novato-ca-tips]recommended AC repair service link and don't forget ductless heating and cooling units, boiler servicing, heating system maintenance, moore heating and cooling, same day heating and air, best plumbing and heating, as well as this hxxps://travisageg05161.educationalimpactblog.com/34743494/great-heating-services-san-rafael-ca-advice]recommended boiler cleaning service forum alongside all ducted heating service, gas ducted heating service near me, heating engineers, furnace repair near me, aircon heating and cooling, all star heating and cooling, not to mention hxxps://jaredugns13468.arwebo.com/35089708/best-heating-services-windsor-ca-advice]new boiler cleaning service details which is also worth a look. I also recommend this hxxps://jaidenxgdx95061.blue-blogs.com/17655354/recommended-heating-services-san-rafael-ca-info]great AC installation service url not to mention millers heating and air, lloyd plumbing and heating, heating cooling near me, bryant heating and cooling near me, plumbing and heating, 5 star heating and cooling, not to mention this hxxps://manuelsxwq62839.webdesign96.com/16616610/highly-rated-heating-services-san-rafael-ca-info]great AC cleaning service info not to mention stans heating, ac repair company near me, electric house furnace, furnace near me, mini split contractors near me, bay area heating and cooling, as well as hxxps://deanmxfk80246.topbloghub.com/17869389/recommended-heating-services-mill-valley-ca-info]excellent plumbing cleaning service url which is also great. Finally, have a look at this hxxps://augusthnuy35791.bloggosite.com/17775105/highly-rated-heating-services-healdsburg-ca-advice]updated heating repair service url for good measure. Check more hxxps://forum.ioiobrasil.org/viewtopic.php?f=11&t=21123]Recommended Heating TipsSite 66dfde2 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|