|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Kosmetyki domowe |
Autor |
Wiadomość |
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2013-07-29, 14:03
|
|
|
frotka, a jaką szczotą i jakoś tak bliżej poproszę |
|
|
|
 |
koko

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-07-29, 14:13
|
|
|
frotka, no właśnie, co to jest szczotkowanie ciała na sucho? Napisz więcej |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
Aries

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Gru 2011 Posty: 108
|
Wysłany: 2013-07-29, 14:42
|
|
|
Do fusów z kawy dobrze dodać trochę oliwki (no i jakiś żel), to już nie trzeba się balsamować po peelingu.
A pastę do zebów można prostą sobie ukręcić: olej kokosowy zmieszany z sodą oczyszczoną 1:1, kilka kropli olejku z mięty pieprzowej, ksylitol do smaku.
Maseczka z drożdży jest fajna, ale później długo mi na skórze zapach się utrzymuje |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-07-29, 15:43
|
|
|
kawowy nie dla cery/skóry ze skłonnością do pękania naczynek
Można wykonać także solny:
na paszczę
3 Łyżki miodu
2 łyżeczki soli morskiej (przy cienkiej wrażliwej skórze drobną i mniej)
1 Łyżka wody
opcjonalnie 1 łyżeczka oleju dobrego (czyli co tam mamy: lniany, arganowy, z pestek winogron, oliwa....)
all mieszamy i na masujemy mikstrurą twarz (siła masowania - pewnie każda znajdzie swoją opcję ja popieram delikatność), zostawiamy 5 min będzie ok ale można krócej lub dłużej i zmywamy
Jeśli mamy cerę tłustą można potem zrobić i przemyć lub zrobić kompres z majeranku (taki zwykły kuchenny, przyprawowy 1 Ł zaparzyć, wystudzić); jeśli sucha gluta z siemienia; przy skłonnej do wyprysków jak nie uczula np napar z nagietka. Zawsze też można stosowany i sprawdzony krem/olej.
Jeśli ciało zwiększamy proporcje.
Wersja wegan to miód sztuczny wychodzi coś podobnego jak peeling cukrowy ale tu głównym ścieraczem jest tutaj sól a dobra sól niesie wiele ze sobą.
I jeszcze polecam płatki owsiane. Zaparzone z dodatkiem soli/ miodu też fajne ale mają skutek uboczny - mogą zapchać odpływ |
|
|
|
 |
frotka
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Lis 2012 Posty: 187 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-07-29, 17:15
|
|
|
lilias napisał/a: | frotka, a jaką szczotą i jakoś tak bliżej poproszę |
Ja kupiłam taką na długim kiju z Rossmanna. W zależności od potrzeb można ją z niego wysuwać. Kosztowała chyba ok 20 zł, teraz (o ile się nie mylę) widziałam ją w promocji za 10 zł, czy jakoś tak. Pokazuje ją na swoim blogu Alina - link podam na końcu. Wiem, ze dziewczyny kupują jakieś lepsze, ale mnie ta w zupełności wystarcza.
Ciało należy szczotkować w kierunku serca (podobnie jak wykonuje się masaże). Zaczynam od stóp do kolan ruchem prostym. Następnie uda - tu akurat robię ruchem kolistym jakoś tak z przyzwyczajenia. Później pośladki, delikatnie brzuch. Następnie plecy i kark (robię to szczotką włożoną na ten patyk). Na koniec dłonie i ręce aż do ramion. Biustu i twarzy nie szczotkuję, gdyż szczotka jest dość ostra, jestem w trakcie poszukiwań łagodniejszej.
Po regularnym szczotkowaniu skóra moja jest gładka, w końcu przestały wrastać mi włoski po depilacji (a była to moja zmora). Jestem bardzo zadowolona z efektów, jakie daje szczotka. Nie wszystkim jednak odpowiada - koleżanka na przykład wróciła do peelingów drogeryjnych (których ja akurat nie znoszę).
Po szczotkowaniu wskakuję pod prysznic i normalnie myję się. Jeśli mam więcej czasu (a zazwyczaj nie mam), to też szczotkuję rano (z reszta zaleca się, by robić to raczej rano). Po szczotkowaniu smaruje się wtedy jakąś oliwką lub olejem i już nie myję ciała tylko polewam wodą. Skóra jest ładnie napięta i nawilżona. Dodam jeszcze, ze całe szczotkowanie zajmuje mi tak do ok 10 min.
Tu przykładowe linki:
hxxp://balsamowo.blogspot.com/2013/05/szczotkowanie-ciaa-na-sucho-recenzja.html
hxxp://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/07/szczotkowanie-skory-na-sucho/
hxxp://www.alinarose.pl/2012/09/gadsza-skora-szczotkowanie-na-sucho.html[/u] |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-07-29, 17:38
|
|
|
Kawa jest super, ale zostawia ślady wszędzie
Twarz ostatnio smaruję olejem kokosowym nierafinowanym bio, jest fajny, ale nie polecam wychodzenia potem na słońce, bo się można strasznie spiec. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2013-07-29, 20:46
|
|
|
Fajne szczotki są w Mydlarniach u Franciszka, ale nie wiem, czy nie z włosia naturalnego, nie dociekałam, bo nie kupowałam. Gdzieś czytałam o tym szczotkowaniu, mnie specjalnie jakoś nie pociąga, za to przy okazji czytania o szczotkowaniu (nie pamietam gdzie), odkryłam fajny balsam do ciała, który sobie zrobiłam (troszkę zmieniłam skład, bo miałam mało masła shea, dodałam kakaowe i olejek z drzewa herbacianego)
hxxp://www.rawsoulkitchen.pl/dla-ciala/bita-smietana-do-ciala/]bita śmietana, rzeczywiście wychodzi, tylko trzeba trzymać w lodówce. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
emil56
|
Wysłany: 2014-02-03, 17:37
|
|
|
Lily napisał/a: | Kawa jest super, ale zostawia ślady wszędzie
Twarz ostatnio smaruję olejem kokosowym nierafinowanym bio, jest fajny, ale nie polecam wychodzenia potem na słońce, bo się można strasznie spiec. |
Nigdy nie słyszałem o kawie, więc musze ją wypróbować na skórę. |
|
|
|
 |
malaslonia
|
Wysłany: 2014-08-28, 16:49
|
|
|
Ja ostatnio podjarałam się ideą tworzenia kosmetyków w kuchennym zaciszu, zainspirował mnie do tego mocno blog herbiness, skąd wzięłam właśnie przepis na tonik jabłkowy
OCET JABŁKOWY - okazuje się, że nie tylko na odchudzanie, do picia i sałatek - świetny przepis na tonik właśnie na blogu herbiness
OLEJ KOKOSOWY - totalny przebój tego lata - jako balsam do ciała (żegnajcie masełka z Body Shop), peeling (ja dodaję do niego fusów z kawy, można też cukru), krem pod oczy, masełko do ust, krem do masażu - szczególnie na świeże rozstępy. Do niedawna wcierałam go głównie w dłonie po wysmarowaniu foremki na ciasto... więcej o jego cudownych zastosowaniach tutaj profesjonalnie opowiada moja koleżanka:
hxxps://www.youtube.com/watch?v=Di-VsH9hYms
na włosy nie próbowałam, myślę, że dredy mogą być tu przeszkodą |
_________________ "Człowiek, który zadaje pytania sam sobie, jest dzieckiem, człowiek, który czegoś szuka, jest dzieckiem. Dorosły nie szuka, dorosły - wie"
Ludwik Flaszen |
|
|
|
 |
karolina2379
|
Wysłany: 2014-09-25, 22:17 maska do włosów z awokado , roślinna, wegańska
|
|
|
Przepis na naturalną maskę do włosów z awokado-doskonała!!
składniki:
1 awokado
2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
10-20 kropli olejku z rozmarynu
1. Połącz wszystkie składniki w malakserze.
2.nałóż na włosy-pozostaw na 1/2 h, zmyj szamponem
Świetny naturalny zabieg dla włosów suchych.Maska zwalcza wypadanie włosów, a także działa antybakteryjne.
10565248_804367752918852_6121666701099020659_n.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 86 raz(y) 68,36 KB |
|
|
|
|
 |
mantra
|
Wysłany: 2017-02-07, 13:08
|
|
|
Domowe kosmetyki w moim wykonaniu to tylko maseczki i peeling do ust z miodu i cukru |
|
|
|
 |
minerwa90
|
Wysłany: 2017-05-04, 14:20
|
|
|
Na spękane usta polecam peeling z miodu i cukru |
|
|
|
 |
Alessa

|
Wysłany: 2017-05-09, 11:15
|
|
|
Też preferuję korzystanie z kosmetyków naturalnych, chociaż sama raczej nie zajmuję się wytwarzaniem ich na własną rękę, bo jakoś nie mam do tego głowy. W sumie to preferuję szczególnie naturalne kosmetyki do twarzy, a zamawiam je przez internet, zazwyczaj na [SPAM] albo jakichś popularnych portalach aukcyjnych. Mam nawet znajomą, która zajmuje się wytwarzaniem różnych kosmetyków, które działają całkiem nieźle. W sumie fajnie jest się na tym znać i potrafić na własną rękę coś stworzyć. |
|
|
|
 |
panimuminek
|
Wysłany: 2018-01-08, 13:08
|
|
|
Bardzo ciekawe pomysły, pewnie przy najbliższej okazji poeksperymentuje:P Pamiętam jak miałam problemy z cerą i robiłam sobie maseczkę z drożdży, cytryny i cynamonu, skóra troszkę piekła ale była bardzo odżywiona i zregenerowana a pryszcze znikały. Bardzo fajna sprawa:) |
|
|
|
 |
FrankJScott
FrankJScott
|
Wysłany: 2022-09-09, 13:03 Best Heating TipsSite
|
|
|
In response to the people talking about day heating, heating and air near me, best furnace repair near me, mini split heat pump installation, dons heating, empire heating systems, I highly recommend this hxxps://mariomtzc57912.uzblog.net/great-heating-services-im-rohnert-park-ca-advice-27656102]excellent plumbing cleaning service details or carolina heating and air, at your service heating and cooling, ductless heating system, commercial heating and cooling, boiler replacement near me, gleason plumbing and heating, on top of this hxxps://deanlqrj39617.slypage.com/16857164/highly-rated-heating-services-novato-ca-advice]useful boiler installation service forum alongside all draining heating system, emergency furnace repair, k & t heating, electric heating engineer near me, all seasons heating and air conditioning, heating system installation, alongside all this hxxps://eduardotqwz68024.bloginder.com/17629434/highly-rated-heating-services-novato-ca-tips]great AC repair service details which is also great. Also have a look at this hxxps://lorenzodios02467.thelateblog.com/16939971/top-heating-services-san-anselmo-ca-advice]high rated boiler cleaning service url not to mention bud anderson heating and cooling, boiler servicing near me, wright heating and air, heating and air near me, ductwork repair, york heating and air conditioning, not to mention this hxxps://rylanhrzd57913.develop-blog.com/17792048/highly-rated-heating-services-im-rohnert-park-ca-info]high rated plumbing repair service url as well as central heating system for home, furnace maintenance, modern heating, home radiator repair, home comfort heating, buzzell plumbing, not to mention hxxps://finnvhqw35791.csublogs.com/17595046/highly-rated-heating-services-petaluma-ca-info]recommended plumbing installation service details which is also worth a look. I also recommend this hxxps://jaspergtdj81357.59bloggers.com/16479785/top-heating-services-mill-valley-ca-info]top boiler repair service advice on top of complete heating and air, strittmatter plumbing, armstrong heating and cooling, all pro plumbing and heating, ductless heating, heating and cooling repair services near me, as well as this hxxps://jaredxgmr02468.blogdal.com/17610796/recommended-heating-services-san-anselmo-ca-advice]recommended heating repair service forum and don't forget edenpure heater repair, electric furnace, action heating and cooling, j and j heating and air, comfort solutions heating and cooling, blanton's heating and air, not to mention hxxps://troyrgqx35702.atualblog.com/17635168/great-heating-services-san-rafael-ca-advice]updated AC cleaning service blog which is also great. Finally, have a look at this hxxps://cruzfrzf69135.blog-gold.com/17786402/recommended-heating-services-san-anselmo-ca-advice]top rated AC cleaning service info for good measure. Check more hxxps://www.llnas.com/forum.php?mod=viewthread&tid=35077&extra=]Awesome Heating TipsSite 504e1d2 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|