wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chipsy jarmużowe
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-03, 18:24   chipsy jarmużowe

jarmuż (miałam kilkanaście niedużych liści)
1/3 szklanki nerkowców
4 połówki suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
woda

Namoczyłam nerkowce na 2 godziny. Jarmuż umyłam, odsączyłam wodę, obrałam z grubych gałązek (te zachowałam do gotowania bulionu), podzieliłam na nieduże kawałki. Wylałam wodę z nerkowców, przełożyłam do blendera, dodałam pomidory oraz zioła i zalałam wodą, tak żeby wszystko było przykryte. Zblendowałam. Polałam sosem jarmuż, a następnie wmasowałam sos, tak żeby każdy listek był pokryty sosem. Włożyłam do suszarki (43 stopnie). Po 8 godzinach wyjęłam przepyszne chipsy, chrupiące, kremowo pomidorowe w smaku. Nawet dziecku smakowały :-)
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-06-03, 18:35   

Brzmi to bossko: kremowe w smaku i chrupiace w konsystencji :) Ideał :)
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2013-06-03, 19:20   

gosia_w, myślisz, że ma to szansę wyjść w piekarniku? Czy tam raczej liście tylko zwiędną?
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-03, 19:49   

Robiłam chipsy jarmużowe w piekarniku, takie w oliwie i soli:
liście obrywam z gałązek, dzielę na niewielkie kawałki, myję, dokładne suszę (w wirówce do sałaty, potem jeszcze wycieram ściereczką), polewam oliwą (w tm przypadku cytrynową), lekko solę, krótko wmasowuję dłońmi oliwę i sól, kładę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem tak, żeby leżały pojedynczą warstwą. Piekę 10 minut w temp. 160 stopni, mieszam, piekę kolejne 5 minut w temperaturze 165 stopni (trzeba poeksperymentować z własnym piekarnikiem - u mnie sprawdziły się takie temperatury i taki czas, chipsy powinny być chrupiące, ale nie brązowe, bo wtedy stają się gorzkie).
Myślę, że można spróbować z tym sosem też do piekarnika, tylko może czas pieczenie być dłuższy.
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2013-06-03, 21:10   

gosia_w, dziękuję :D
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-06-04, 12:55   

A myślicie, że z czegoś innego niż jarmuż (którego na razie nie mam jak kupić, mimo, że otworzyły mi się oczy dopiero jak naczytałam jakie ma cenne wartości!) można zrobić? Pekińska? Włoska? Zwykła młoda kapusta? Ostatnio dostałam w Tesco gratis 2 siaty liści, które ludzie obrywali, biorąc kapuste a ja wzięłam te liście a Pani na kasie powiedziała, że to się nie liczy, bo to odpady i nie skasowała. Ale były twarde, nie wiem czy chipsy by z tego wyszły?
Kurcze nigdy nie jadłam takich chipsów trudno mi to sobie wyobrazić, dlatego pytam...- mam też na myśli te z wersji piekarnikowej....
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-04, 14:24   

Nie robiłam jeszcze ;-) z innej zieleniny. Tu hxxp://nouveauraw.com/raw-recipies/kale-chips/raw-garlic-kale-chips/ autorka bloga robiła ze szpinaku i była zadowolona z efektu.
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-06-04, 15:46   

O rety, wyglądają również pięknie! Zrobię takie, bo szpinaku u nas sporo teraz! Ale pieczone zrobię, nie raw na razie. Dziękuję!

Z kapusty to znalazłam np. cuś takiego:
hxxp://allysrawpassion.com/2013/02/25/day-105-tahini-savoy-cabbage-chips/

W googlach też się oświeciłam, ale sporo jest blogów z paleo, gdzie czipsy sa obok mięcha, więc tu nie wklejam..
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-19, 16:11   

Robiłam dziś chipsy (suszone, nie pieczone) i eksperymentalnie dorzuciłam kilka szpinakowych. Są pyszne. Bardzo delikatne. Następnym razem zrobię pół na pół :-)
 
 
monika343 
monika343

Dołączyła: 26 Mar 2012
Posty: 39
Wysłany: 2013-07-08, 10:47   

Witam. Przepraszam że tu piszę, ale nie wiem, gdzie należałoby zadać to pytanie. Bardzo bym prosiła o jakieś wskazówki, co zabrać ze sobą na cały dzień jadąc z dzecimi nad wodę, Jeżeli mogłabym prosić o jakieś wskazówki i może jakieś przepisy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
_________________
monika
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-12, 15:28   

rady odnośnie pieczenia chipsów jarmużowych
hxxp://ohsheglows.com/2014/03/12/6-tips-for-flawless-kale-chips-all-dressed-kale-chips-recipe/
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-09-24, 14:11   

Czy ktoś robił chipsy z jarmużu podmrożonego? Czy to naturalnie pod śniegiem czy w lodówie?
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2014-10-21, 16:40   

jak sobie sprawię kiedyś suszarkę to ten przepis z sosem z nerkowców na pewno zrobię :) ale na razie chyba zazcznę od chipsów jarmużowych pieczonych, podobno to bardzo prosta sprawa :)
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-21, 17:46   

serenatta, myślę że można z sosem też upiec, tylko raczej w niezbyt wysokiej temp.
 
 
jodełka 

Dołączyła: 21 Paź 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-22, 09:53   

Brzmi bardzo fajnie, tylko w piekarniku elektrycznym kosztowałoby majątek :) Ale zamówiłam wczoraj urządzenie wielofunkcyjne, które ma też suszarkę, więc pierwsze suszenie to będzie ten przepis ;)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-22, 13:27   

Nie chodziło mi o suszenie w piekarniku, tylko upieczenie, tak żeby nie spalić, np. w 140stopniach.
 
 
jodełka 

Dołączyła: 21 Paź 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-23, 14:14   

Aaa, to co innego ;) Mnie porujnowały suszone w piekarniku śliwki...
 
 
asia90 
asia

Dołączyła: 15 Sty 2025
Posty: 2
Wysłany: 2025-01-15, 13:42   

Czy ktoś z was kiedś robił chipsy z rukoli? Wyszły bardziej chrupkie? kojarzę, że jadłam kiedyś w restauracji przepyszny makaron z boczniakami i chyba właśnie z taką chrupką (podejrzewam, że pieczoną... ) rukolą i to było absolutnie przepyszne :mryellow: ale kurcze nie jestem pewna, czy to na pewno było to :roll:
_________________
hxxps://oso.edu.pl/
Ostatnio zmieniony przez asia90 2025-01-17, 11:35, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
laurra 

Dołączyła: 17 Sty 2025
Posty: 3
  Wysłany: 2025-01-17, 11:15   

asia90 napisał/a:
Czy ktoś z was kiedś robił chipsy z rukoli? Wyszły bardziej chrupkie? kojarzę, że jadłam kiedyś w restauracji przepyszny makaron z boczniakami i chyba właśnie z taką chrupką (podejrzewam, że pieczoną... ) rukolą i to było absolutnie przepyszne :-P ale kurde nie jestem pewna, czy to na pewno było to :roll:

o kurde nie wiedziałam, że z rukoli też można zrobić :shock: :lol: Masz jakiś sprawdzony przepis? Obtaczasz ją w jakiś przyprawach, czy tak na surowo?
 
 
laurra 

Dołączyła: 17 Sty 2025
Posty: 3
  Wysłany: 2025-01-17, 11:15   

asia90 napisał/a:
Czy ktoś z was kiedś robił chipsy z rukoli? Wyszły bardziej chrupkie? kojarzę, że jadłam kiedyś w restauracji przepyszny makaron z boczniakami i chyba właśnie z taką chrupką (podejrzewam, że pieczoną... ) rukolą i to było absolutnie przepyszne :-P ale kurde nie jestem pewna, czy to na pewno było to :roll:

o kurde nie wiedziałam, że z rukoli też można zrobić :shock: :lol: Masz jakiś sprawdzony przepis? Obtaczasz ją w jakiś przyprawach, czy tak na surowo?
 
 
laurra 

Dołączyła: 17 Sty 2025
Posty: 3
  Wysłany: 2025-01-17, 11:15   

asia90 napisał/a:
Czy ktoś z was kiedś robił chipsy z rukoli? Wyszły bardziej chrupkie? kojarzę, że jadłam kiedyś w restauracji przepyszny makaron z boczniakami i chyba właśnie z taką chrupką (podejrzewam, że pieczoną... ) rukolą i to było absolutnie przepyszne :-P ale kurde nie jestem pewna, czy to na pewno było to :roll:

o kurde nie wiedziałam, że z rukoli też można zrobić :shock: :lol: Masz jakiś sprawdzony przepis? Obtaczasz ją w jakiś przyprawach, czy tak na surowo?
 
 
asia90 
asia

Dołączyła: 15 Sty 2025
Posty: 2
Wysłany: 2025-01-17, 11:29   

Znalazłam taki przepis - hxxps://oliwio.pl/smazona-rukola-prosty-i-zdrowy-dodatek-do-dania/
Aby przygotować smażoną rukolę, potrzebujesz:

150 g świeżej rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
płatki chili (opcjonalnie, dla miłośników ostrych smaków)
Przygotowanie rukoli: Umyj rukolę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Najlepiej użyć wirówki do sałaty, aby pozbyć się nadmiaru wody, co zapobiegnie pryskaniu podczas smażenia.

Przygotowanie czosnku: Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek nada rukoli intensywny aromat i smak.

Rozgrzewanie oliwy: Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Oliwa z oliwek jest idealna do smażenia ze względu na swoje właściwości zdrowotne i delikatny smak, który doskonale komponuje się z rukolą.

Smażenie czosnku: Dodaj plasterki czosnku na rozgrzaną patelnię i smaż przez 1-2 minuty, aż będą lekko złociste i aromatyczne. Uważaj, aby ich nie spalić, ponieważ spalony czosnek może stać się gorzki.

Dodanie rukoli: Dodaj rukolę na patelnię z czosnkiem. Smaż, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty, aż liście rukoli zwiędną i staną się miękkie, ale wciąż zachowają intensywny zielony kolor.

Doprawianie: Dopraw rukolę solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać płatki chili. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny, aby dodać daniu świeżości i wyrazistości.

Podawanie: Smażona rukola najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Możesz ją podać jako dodatek do ryb, mięsa, makaronu lub po prostu jako zdrową przekąskę.
_________________
hxxps://oso.edu.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13