|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Jak zakwasić żur? |
Autor |
Wiadomość |
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-01-24, 06:34 Jak zakwasić żur?
|
|
|
I znowu wylałam. Ma ktoś sprawdzony przepis na kwaszenie żuru, z opisem efektu końcowego? Domyślam się że to normalne że pachnie inaczej niż sklepowy i wygląda, ale co świadczy bezwzględnie że się spsuł, a nie zakwasił? |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-01-24, 11:55
|
|
|
Ja używam żytniego zakwasu tego, co do chleba - jak mam za dużo robię zupę.
Kilka łyżek mąki żytniej razowej zalewam letnią wodą (gotowana), dokarmiam mąką i wodą przez 4-5 dni i wychodzi zakwas. Ma zapach octu winnego, takich lekko podfermentowanych jabłek.
Nic nie dodaję, bo to chlebowy zakwas, wiem, ze do sklepowego dają czosnek, albo sól.
Bardziej doświadczeni w pieczeniu chleba piszą, że zakwas trudno zepsuć - jak nie pachnie jakoś wstrętnie, zgnilizną, albo nie zmieni koloru na zielony, czerwony, czy czarny, jest OK.
Jak dawałam do zupy mój chlebowy zakwas dość sporo wlewałam (tak z 2/3 szklanki na 3 litrowy garnek), chyba jest mniej kwaśny, niż taki kupowany. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-01-24, 18:22
|
|
|
ja robiłam zawsze własny zakwas tak:
kilka łyżek mąki żytniej
ząbek czosnku
ziele angielskie
listek laurowy
przegotowana letnia woda
nastawiałam w zwykłym słoiku, stał sobie na wierzchu, zakręcony i raz dziennie bełtałam go, po około 4-5 dniach był gotowy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|