wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nasza kulinarna TRAGEDDDIAAA
Autor Wiadomość
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2008-01-14, 21:14   

Aisha napisał/a:
oj, to nie mój pierwszy raz, gdy chlebek nie wyrósł..

Ja nawet nigdy jakoś nie odażyłam się spróbować, pewnie dopóki płacę poniżej 10 zł za przywoity chleb to się nie odważę :->
 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2008-01-14, 22:14   

Cytat:
dopóki płacę poniżej 10 zł za przywoity chleb to się nie odważę

ile waży i co to znaczy przyzwoity?
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-01-21, 19:55   

Muszę to z siebie wyrzucić:
nie wiedziałam, jak wygląda zakalec, dopóki nie zaczęłam piec chleba. :oops:
Dwa ostatnie razy to norrrmalnie rozpacz. Roz-pacz.
Chlebek o strukturze babki ziemniaczanej. Do tego od góry spalony, od dołu niedopieczony. Co z tego, ze pięknie rósł, jak zdechł, kiedy próbowałam wydobyć go z formy. :evil: :evil: :evil:
Moje kochane pieski uratowały moje nadwątlone ego i wykradły ten koszmarek z chlebaka (nawet się nie rozchorowały), wszyscy udaliśmy, że po prostu wyparowało.
Kupuję tę maszynę chyba...
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-01-21, 19:56   

kofi napisał/a:
Chlebek o strukturze babki ziemniaczanej. Do tego od góry spalony, od dołu niedopieczony.
hehe, czyli mam rację, że się obawiam piec chleb :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-01-21, 23:22   

Nie masz racji ;-) , przecież niczego nie zepsułaś...
To ja się obawiam - 2 nowe siedzą w piecu, tym razem pszenno-żytnie, takich jeszcze nie było. Najłatwiej to byłoby winić piekarnik...
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-01-21, 23:25   

kofi napisał/a:
Najłatwiej to byłoby winić piekarnik...
u mnie piekarnik sam gaśnie, więc tym bardziej ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Jadzia 

Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 11 Gru 2007
Posty: 3103
Skąd: gliwice
Wysłany: 2008-01-23, 20:30   

kofi napisał/a:
Nie masz racji ;-) , przecież niczego nie zepsułaś...
To ja się obawiam - 2 nowe siedzą w piecu, tym razem pszenno-żytnie, takich jeszcze nie było. Najłatwiej to byłoby winić piekarnik...


pszenno-żytnie to takie jak ja robię, same żytnie albo razowe nigdy mi nie wychodziły(zakalec :-> ). A ten w proporcji pól pszennej białej, pól żytniej jest smaczny.
A czy jak wyciągasz chleb z foremki to też go kładziesz na desce drewnianej i co chwilę obracasz na druga stronę?(gorący chleb bardzo paruje i "moczy" deskę; jak go nie przewracałam to robił się lekko "papkowaty" od spodu)
 
 
Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1497
Skąd: Oxford
Wysłany: 2008-01-23, 20:34   

A ja dziś przeszło 2h robiłam obiad, bo 3 razy pod rząd nie wyszedł mi sos do zapiekanki. Myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok :lol:
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-01-24, 13:33   

Jadzia napisał/a:
A czy jak wyciągasz chleb z foremki to też go kładziesz na desce drewnianej i co chwilę obracasz na druga stronę?(gorący chleb bardzo paruje i "moczy" deskę; jak go nie przewracałam to robił się lekko "papkowaty" od spodu)


u mnie najlepiej sprawdza sie taka metalowa podstawka, wtedy chleb ma dostep powietrza ze wszystkich stron i nie trzeba go przekrecac
cos w tym stylu hxxp://allegro.pl/item302209763_podstawka_pod_garnek_ze_stali_szlachetnej_gipfel.html
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-01-24, 17:09   

Nie obracałam, ale ostatnio wyjęłam prawie zimny, bo poprzednio, jak próbowałam wyjąć ciepły to była katastrofa.
W moim piekarniku nie można włączyć samej dolnej grzałki, jest tylko góra - dół i góra się przypieka, a dół zostaje niedopieczony - oto mój największy ból. Poza tym ciągle nie mogę ustalić w jakiej temperaturze piec.
Pszenno - żytni wyszedł na szczęście dobry :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2008-02-03, 17:33   

k.leee napisał/a:
ile waży i co to znaczy przyzwoity?

950 g, gruboziarnisty pszenno -żytnia na drożdżach, bez polepszaczy. Aktualnie płacę 5 zł za bochenek ze słonecznikiem i siemieniem.
 
 
Martuś 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-02-06, 16:01   

A ja miałam zamiar zrobić kotlety z grochu, ale groch się rozgotował i mam paciaję grochową ( mogę sobie ją nazwać dla poprawy samopoczucia puree albo dahlem, co nie zmienia faktu, że nie wiem jak to podać mężowi żeby zjadł :roll: )
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-02-07, 11:14   

Martuś, ugotuj kapustę i zrób ją z grochem, pycha :-D
 
 
Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1497
Skąd: Oxford
Wysłany: 2008-02-07, 11:19   

A mnie wczoraj podkusiło zrobić chleb z żytniej, a nie razowej mąki. Zgadnijcie jakiego rodzaju trageddiaaa to była? Zakalec, oczywiście :-D ]:->
 
 
Martuś 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-02-07, 11:48   

Problem w tym, że ja już nie mam grochu, tylko nieokreśloną masę :P Ale stwardniała dzisiaj na szczęście, więc spróbuje zrobić z tego kotlety.
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-07, 14:48   

Martuś napisał/a:
Problem w tym, że ja już nie mam grochu, tylko nieokreśloną masę

No to tylko doprawić i pasta do chleba gotowa :-D
 
 
Martuś 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-02-07, 15:59   

Kurde, na to nie wpadłam :P Zrobiłam w końcu tak, że ugotowałam wywar warzywny i wrzuciłam do niego tą papę, no i wyszła zupa, bo z kotletami mi się bawić nie chciało ( byłaby dobra, gdybym nie przesoliła, ech, co się ze mną dzieje :roll: )
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
frjals 
ískalt tófa


Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-02-08, 10:34   

Martuś napisał/a:
ech, co się ze mną dzieje

może jesteś w ciąży? ;-)
_________________

 
 
Martuś 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-02-08, 10:39   

Frjals :lol: :lol: :lol:
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2008-02-13, 22:33   

Mój mąż twierdzi że przesalanie to objaw zakochania. ;)
Robiłam kiedyś ryż na słodko z rodzynkami i oczywiście przesoliłam, zorientowałam się jak siostrzenica pluć zaczęła. Generalnie musiałam odddzielny, specjalny słoik na cukier kupić zdarzało mi się zupę posłodzić.
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-02-19, 13:29   

Do dzisiaj raczej nie wiedzialam co to jest kulinarna tragedia ;-) W kuchni czuję sie dobrze i wsio wychodzi ;-)

Ale dzisiaj chyba na tragedie sie zanosi :mryellow:
Pierwszy raz w zyciu postanowilam upiec chleb , jako ze sie na tym nie znam i nie mialam zbytniej ochoty na zabawe w zakwas ;-) bo zrobilam na drodzach z zytniej razowej z slonecznikiem i dynią :mryellow:

Slicznie wyrastal i pachnial w calym domku , ale wlasnie przed chwilą bylam na niego luknąc i opadl straszliwie w porownaniu do tego co juz zdąrzyl wyrosnąc :-( a tu nawet polowa planowanego czasu nie minela , wiec czuje ze bedzie tragedia :mrgreen:
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
Ostatnio zmieniony przez Kamm 2008-02-19, 16:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-02-19, 16:34   

No i mam pierwszą porazkę :-(

Spod upieczony , wierzch rowniez , boczki takze a w srodku surowy ;-)

Alez sie zniechęcilam :-| Do tego nalesniki rowniez nie wyszly najlepsze ;-)
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-02-19, 17:29   

Kamm, chleb z mąki żytniej robi się tylko na zakwasie; na drożdżach pszenne i orkiszowe można, żytnie pieczywo się nie uda.
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-02-19, 18:57   

Aniu bardzo Ci dziękuje , na przyszlosc bede juz wiedziala ;-)
Szkoda tylko ze przepis na taki chleb znalazlam w necie , dziwne jak to komus wyszlo :mryellow:

Razowe pszenne sie da ? ;-)
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-02-19, 19:03   

Ja kupuję żytni razowy chleb w sklepie, nie sądzę, żeby był na zakwasie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 12