wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasteczka czekoladowe z quinoa
Autor Wiadomość
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-06-06, 12:44   Ciasteczka czekoladowe z quinoa

Ciasteczka czekoladowe z quinoa

1 1/2 szklanki mąki z quinoa (zemleć na mąkę 1 szklankę quinoa w młynku do kawy)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
3 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki zimnej wody
3 czubate łyżki miodu
szczypta soli

Wymieszać w misce mąkę z quinoa, mąkę kukurydzianą, kakao, sól i proszek. Dodać olej, mieszać, by nie było grudek. Dodać wodę i rozpuszczony miód, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Łyżeczką brać porcje ciasta i formować ciasteczka (palce można delikatnie zwilżyć w oleju). Układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec kilkanaście minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Można dać karob zamiast kakao, ale mi się w tym czasie skończył. Można też zamiast miodu dać masę z moreli lub daktyli.
 
 
Wicia 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 448
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-10, 22:48   

Ania D. napisał/a:
mąkę z quinoa

Można ją czymś zastąpić ?
_________________
www.kartonzabawek.pl
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-09-11, 08:20   

Spokojnie można wziąć pszenną razową, ilość wody dostosować do typu mąki (mąki bardziej razowe chłoną więcej wilgoci i ciasto może być początkowo luźniejsze, po schłodzeniu gęstnieje).
 
 
karulka 

Dołączyła: 07 Lut 2008
Posty: 60
Skąd: Lubenia
Wysłany: 2008-02-13, 16:38   

Hmmm.zrobiłam sobie takie ciasteczka ale wyszły mi strasznie twarde :-/ nie wiem moze dlatego ze w piecu(bradrurze) je piekę takim co sie ogrzewa nim kuchnie.A w środku to są takie bardziej miekkie.Tylko obrzeża strasznie twarde.Może coś zrobiłam nie tak?
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-02-13, 16:44   

Mogły być za długo pieczone i/lub pieczone w za wysokiej temperaturze.
 
 
karulka 

Dołączyła: 07 Lut 2008
Posty: 60
Skąd: Lubenia
Wysłany: 2008-02-13, 20:56   

No własnie bo w takim piekawrniku to wszystko sie piecze tak "na oko" ....tak sobie myślałam ze mogły sie poprostu za długo w za niskiej temp piec i stąd ten efekt ;-) .Dzięki za szybką odpowiedż :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13