Ciasteczka czekoladowe z quinoa |
Autor |
Wiadomość |
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2007-06-06, 12:44 Ciasteczka czekoladowe z quinoa
|
|
|
Ciasteczka czekoladowe z quinoa
1 1/2 szklanki mąki z quinoa (zemleć na mąkę 1 szklankę quinoa w młynku do kawy)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
3 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki zimnej wody
3 czubate łyżki miodu
szczypta soli
Wymieszać w misce mąkę z quinoa, mąkę kukurydzianą, kakao, sól i proszek. Dodać olej, mieszać, by nie było grudek. Dodać wodę i rozpuszczony miód, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Łyżeczką brać porcje ciasta i formować ciasteczka (palce można delikatnie zwilżyć w oleju). Układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec kilkanaście minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Można dać karob zamiast kakao, ale mi się w tym czasie skończył. Można też zamiast miodu dać masę z moreli lub daktyli. |
|
|
|
|
Wicia
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 448 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-09-10, 22:48
|
|
|
Ania D. napisał/a: | mąkę z quinoa |
Można ją czymś zastąpić ? |
_________________ www.kartonzabawek.pl |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2007-09-11, 08:20
|
|
|
Spokojnie można wziąć pszenną razową, ilość wody dostosować do typu mąki (mąki bardziej razowe chłoną więcej wilgoci i ciasto może być początkowo luźniejsze, po schłodzeniu gęstnieje). |
|
|
|
|
karulka
Dołączyła: 07 Lut 2008 Posty: 60 Skąd: Lubenia
|
Wysłany: 2008-02-13, 16:38
|
|
|
Hmmm.zrobiłam sobie takie ciasteczka ale wyszły mi strasznie twarde nie wiem moze dlatego ze w piecu(bradrurze) je piekę takim co sie ogrzewa nim kuchnie.A w środku to są takie bardziej miekkie.Tylko obrzeża strasznie twarde.Może coś zrobiłam nie tak? |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-02-13, 16:44
|
|
|
Mogły być za długo pieczone i/lub pieczone w za wysokiej temperaturze. |
|
|
|
|
karulka
Dołączyła: 07 Lut 2008 Posty: 60 Skąd: Lubenia
|
Wysłany: 2008-02-13, 20:56
|
|
|
No własnie bo w takim piekawrniku to wszystko sie piecze tak "na oko" ....tak sobie myślałam ze mogły sie poprostu za długo w za niskiej temp piec i stąd ten efekt .Dzięki za szybką odpowiedż |
|
|
|
|
|