nasza kulinarna TRAGEDDDIAAA |
Autor |
Wiadomość |
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-01-14, 21:14
|
|
|
Aisha napisał/a: | oj, to nie mój pierwszy raz, gdy chlebek nie wyrósł.. |
Ja nawet nigdy jakoś nie odażyłam się spróbować, pewnie dopóki płacę poniżej 10 zł za przywoity chleb to się nie odważę |
|
|
|
|
k.leee
Pomógł: 46 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2701
|
Wysłany: 2008-01-14, 22:14
|
|
|
Cytat: | dopóki płacę poniżej 10 zł za przywoity chleb to się nie odważę |
ile waży i co to znaczy przyzwoity? |
_________________ hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-01-21, 19:55
|
|
|
Muszę to z siebie wyrzucić:
nie wiedziałam, jak wygląda zakalec, dopóki nie zaczęłam piec chleba.
Dwa ostatnie razy to norrrmalnie rozpacz. Roz-pacz.
Chlebek o strukturze babki ziemniaczanej. Do tego od góry spalony, od dołu niedopieczony. Co z tego, ze pięknie rósł, jak zdechł, kiedy próbowałam wydobyć go z formy.
Moje kochane pieski uratowały moje nadwątlone ego i wykradły ten koszmarek z chlebaka (nawet się nie rozchorowały), wszyscy udaliśmy, że po prostu wyparowało.
Kupuję tę maszynę chyba... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-01-21, 19:56
|
|
|
kofi napisał/a: | Chlebek o strukturze babki ziemniaczanej. Do tego od góry spalony, od dołu niedopieczony. | hehe, czyli mam rację, że się obawiam piec chleb |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-01-21, 23:22
|
|
|
Nie masz racji , przecież niczego nie zepsułaś...
To ja się obawiam - 2 nowe siedzą w piecu, tym razem pszenno-żytnie, takich jeszcze nie było. Najłatwiej to byłoby winić piekarnik... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-01-21, 23:25
|
|
|
kofi napisał/a: | Najłatwiej to byłoby winić piekarnik... | u mnie piekarnik sam gaśnie, więc tym bardziej |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Jadzia
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2007 Posty: 3103 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 2008-01-23, 20:30
|
|
|
kofi napisał/a: | Nie masz racji , przecież niczego nie zepsułaś...
To ja się obawiam - 2 nowe siedzą w piecu, tym razem pszenno-żytnie, takich jeszcze nie było. Najłatwiej to byłoby winić piekarnik... |
pszenno-żytnie to takie jak ja robię, same żytnie albo razowe nigdy mi nie wychodziły(zakalec ). A ten w proporcji pól pszennej białej, pól żytniej jest smaczny.
A czy jak wyciągasz chleb z foremki to też go kładziesz na desce drewnianej i co chwilę obracasz na druga stronę?(gorący chleb bardzo paruje i "moczy" deskę; jak go nie przewracałam to robił się lekko "papkowaty" od spodu) |
|
|
|
|
Kreestal
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2008-01-23, 20:34
|
|
|
A ja dziś przeszło 2h robiłam obiad, bo 3 razy pod rząd nie wyszedł mi sos do zapiekanki. Myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2008-01-24, 13:33
|
|
|
Jadzia napisał/a: | A czy jak wyciągasz chleb z foremki to też go kładziesz na desce drewnianej i co chwilę obracasz na druga stronę?(gorący chleb bardzo paruje i "moczy" deskę; jak go nie przewracałam to robił się lekko "papkowaty" od spodu) |
u mnie najlepiej sprawdza sie taka metalowa podstawka, wtedy chleb ma dostep powietrza ze wszystkich stron i nie trzeba go przekrecac
cos w tym stylu hxxp://allegro.pl/item302209763_podstawka_pod_garnek_ze_stali_szlachetnej_gipfel.html |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-01-24, 17:09
|
|
|
Nie obracałam, ale ostatnio wyjęłam prawie zimny, bo poprzednio, jak próbowałam wyjąć ciepły to była katastrofa.
W moim piekarniku nie można włączyć samej dolnej grzałki, jest tylko góra - dół i góra się przypieka, a dół zostaje niedopieczony - oto mój największy ból. Poza tym ciągle nie mogę ustalić w jakiej temperaturze piec.
Pszenno - żytni wyszedł na szczęście dobry |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-02-03, 17:33
|
|
|
k.leee napisał/a: | ile waży i co to znaczy przyzwoity? |
950 g, gruboziarnisty pszenno -żytnia na drożdżach, bez polepszaczy. Aktualnie płacę 5 zł za bochenek ze słonecznikiem i siemieniem. |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-02-06, 16:01
|
|
|
A ja miałam zamiar zrobić kotlety z grochu, ale groch się rozgotował i mam paciaję grochową ( mogę sobie ją nazwać dla poprawy samopoczucia puree albo dahlem, co nie zmienia faktu, że nie wiem jak to podać mężowi żeby zjadł ) |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-02-07, 11:14
|
|
|
Martuś, ugotuj kapustę i zrób ją z grochem, pycha |
|
|
|
|
Kreestal
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2008-02-07, 11:19
|
|
|
A mnie wczoraj podkusiło zrobić chleb z żytniej, a nie razowej mąki. Zgadnijcie jakiego rodzaju trageddiaaa to była? Zakalec, oczywiście |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-02-07, 11:48
|
|
|
Problem w tym, że ja już nie mam grochu, tylko nieokreśloną masę Ale stwardniała dzisiaj na szczęście, więc spróbuje zrobić z tego kotlety. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-07, 14:48
|
|
|
Martuś napisał/a: | Problem w tym, że ja już nie mam grochu, tylko nieokreśloną masę |
No to tylko doprawić i pasta do chleba gotowa |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-02-07, 15:59
|
|
|
Kurde, na to nie wpadłam Zrobiłam w końcu tak, że ugotowałam wywar warzywny i wrzuciłam do niego tą papę, no i wyszła zupa, bo z kotletami mi się bawić nie chciało ( byłaby dobra, gdybym nie przesoliła, ech, co się ze mną dzieje ) |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-02-08, 10:34
|
|
|
Martuś napisał/a: | ech, co się ze mną dzieje |
może jesteś w ciąży? |
_________________
|
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-02-08, 10:39
|
|
|
Frjals |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-02-13, 22:33
|
|
|
Mój mąż twierdzi że przesalanie to objaw zakochania.
Robiłam kiedyś ryż na słodko z rodzynkami i oczywiście przesoliłam, zorientowałam się jak siostrzenica pluć zaczęła. Generalnie musiałam odddzielny, specjalny słoik na cukier kupić zdarzało mi się zupę posłodzić. |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-19, 13:29
|
|
|
Do dzisiaj raczej nie wiedzialam co to jest kulinarna tragedia W kuchni czuję sie dobrze i wsio wychodzi
Ale dzisiaj chyba na tragedie sie zanosi
Pierwszy raz w zyciu postanowilam upiec chleb , jako ze sie na tym nie znam i nie mialam zbytniej ochoty na zabawe w zakwas bo zrobilam na drodzach z zytniej razowej z slonecznikiem i dynią
Slicznie wyrastal i pachnial w calym domku , ale wlasnie przed chwilą bylam na niego luknąc i opadl straszliwie w porownaniu do tego co juz zdąrzyl wyrosnąc a tu nawet polowa planowanego czasu nie minela , wiec czuje ze bedzie tragedia |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
Ostatnio zmieniony przez Kamm 2008-02-19, 16:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-19, 16:34
|
|
|
No i mam pierwszą porazkę
Spod upieczony , wierzch rowniez , boczki takze a w srodku surowy
Alez sie zniechęcilam Do tego nalesniki rowniez nie wyszly najlepsze |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-02-19, 17:29
|
|
|
Kamm, chleb z mąki żytniej robi się tylko na zakwasie; na drożdżach pszenne i orkiszowe można, żytnie pieczywo się nie uda. |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-19, 18:57
|
|
|
Aniu bardzo Ci dziękuje , na przyszlosc bede juz wiedziala
Szkoda tylko ze przepis na taki chleb znalazlam w necie , dziwne jak to komus wyszlo
Razowe pszenne sie da ? |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-02-19, 19:03
|
|
|
Ja kupuję żytni razowy chleb w sklepie, nie sądzę, żeby był na zakwasie. |
|
|
|
|
|