wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkanoc
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-13, 00:08   Wielkanoc

Ja w tym roku robię dwie wersje Wielkanocy (wegetariańska i wegańska)
i chętnie poznam propozycję tej wersji wegańskiej
Szczerze mówiąc to chodzi mi o jakieś mazurki i baby-na sernik mam Ani przepis :mrgreen:
itp
Bo pasztety ,pasty ,ćwikła i chleby to i tak są wegańskie,przynajmniej te ulubione ;-)
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-03-13, 00:19   

margot, wegańską babę robiłam drożdżową, ale musze poszukać przepisu, bo przestałam używać drożdży i już nie pamiętam. Inspirowałam sie przepisem z "Ciast na wegetariańskim stole" i pamiętam, że w składzie była woda, mąka, cukier, (lub jakiś substytut), drożdże i tarta skórka cytryny.

Po głowie chodzi mi jakis mazurek makowy, może coś wymyślę.

Na razie nic konkretnego nie napisałam. :mrgreen:
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-13, 08:17   

Puszczyk ,ale zawsze jakiś pomysł jest :mrgreen:
A trop na mazurek makowy jest dobry :mryellow: bardzo dobry,tylko czy to stroić lukrami czy jakos zdrowiej ;-)
Ja cos pamiętam o babie na starym wege . dzieciaku było ,ale nie zapisałam ,a to błąd ;-)
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-03-13, 08:23   

margot napisał/a:
tylko czy to stroić lukrami czy jakos zdrowiej ;-)



przystroić zawsze można np. miksem tapioki z sokiem owocowym lub podobnym z agaru i owoców - to tak na szybko wymyśliłam

a pewnie znajdzie sie jeszcze kilka zdrowych pomysłów ;-)
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-13, 08:32   

Dort ,że jak tym miksem z tapioki i soku
Ugotować tapiokę i miksować z sokiem ,tak?
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-03-13, 08:57   

tak, dokładnie :-D - ja tak robiłam w tamtym roku, pisałam już gdzieś o tym, nam najbardziej smakował zestaw sok jabłkowy, sporo cytrynowego a do tego pokrojone cieniutko plasterki cytryny dla ozdoby
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-13, 09:01   

Dort ,ale to było na tym starym ,a ja głupia nic nie zapisałam i mam za swoje teraz
Czyli tapioke ugotować na wodzie czy na tym soku jabłkowym?
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-03-13, 09:17   

ja gotowałam na wodzie, potem droche ja odcedzilam i dodalam soku jabłkowego - nie pamietam proporcji, robilam wszystko na oko, sok jabłkowy jest świetnym "nośnikiem" smaku, wiec nie było go wiele, był też jedynym słodzikiem polewy

pamietam, że do jedej polewy dałam za dużo soku i sie tak fajnie nie zastygła, ale to chyba była polewa karobowa
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-13, 09:19   

Dort :mrgreen:
czyli eksperymentować ?No tak jakoś trzeba sobie radzić ;-)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-03-13, 21:15   

Fajny temat, chętnie poczytam (zwłaszcza opcje nie ciastowe) bo jeszcze jakoś nie myślałam.

Wielkanoc będzie kombinowana czyli ja i mama (jeszcze nie uzgadniałyśmy).
Ze słodkich myślę o kuleczkach chałwowych (nie testowałam) albo o pierniku co zawsze wychodzi (może z jakąś polewą i przekładany czymś).
Pewnie zrobię
- wariacje na temat pasztetu z pestek dyni
- sałatki może:
brokułowa (podgotowane różyczki brokuła, kiełki, rzodkiewka, szczypiorek, kiszone ogórki, kukurydza z oliwą lub majonezem)
fasolowa (fasola gotowana - fajnie jak 2 kolorowa biała i czerwona, ananas - u nas taki żywy, rodzynki, sól, pieprz, majonez - zwykły lub wegan, ksylitol, curry, kurkuma, myślę że fajnie pasowałoby też tofu wędzone albo garam masala).


acha: moje dziecko lubi jajka i myślę o faszerowanych, może ktoś, coś podpowie bo ja nie mam żadnych doświadczeń
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-03-13, 21:53   

Agnieszko, ja uwielbiałam jajka faszerowane. Możne je robić tak: jaja ugotować, wystudzić. Ostrym nożem przekrawać jajka na pół (potrzebne nam będą skorupki do nadziewania). Nie trzeba się przejmować, że czasem kawałek skorupki się odkruszy. Zawartość skurupek wyjmujemy, kroimy drobniutko, dodajemy sporo szczypiorku, przyprawy - podstawowe to sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczkę majonezu lub śmietany (majonez lepszy, bo daje delikatnie kwaskowaty smak). Nakładamy do skurupek, maczamy je (od strony zawartości ;-) ) w bułce tartej i podsmażamy na tłuszczu do zezłocenia bułki. Doskonałe się na ciepło, ale na zimno też super.
Można robić jaja różnie, dodawać duszone pieczarki, jak kto lubi.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-14, 08:30   

Ja mam w planie
-żurek
-pasztet z pestek dyni :mrgreen:
-pasztet jakiś wegetariański -chyba taki sojowy co raz do roku piekę
-ćwikła ,chrzan,gomasio,kiełki ,rzeżucha,jakieś kiszonki tzn ogórki i jakieś jeszcze takie szybkie
-kilka past do chleba tzn pewnie z tofu wędzonego , z masła orzechowego i jeszcze nie wiem
-masło z ziołami
i te ciasta w dwóch wersjach-wegetariańskiej i wegańskiej
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2008-03-14, 10:12   

margot zaproś mnie na święta :mrgreen:
 
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-14, 12:42   

Ina zapraszam :mryellow:
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2008-03-14, 12:45   

margot jeszcze byś się zdziwiła ;-) mam do Ciebie po drodze do moich rodziców 8-)
 
 
 
bajaderka 


Pomogła: 53 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 647
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-14, 21:23   

jajka wegańskie ;-) robione z mleka kokosowego i agaru, forma do jajek - jak na zdjęciu, plastikowa, przezroczysta, kupiona w Empiku...
robiłam to pierwszy raz dziś i tak niedokładnie wyciełam żółtko z brzoskwini...ale dopracuję to do Wielkanocy


 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-03-14, 21:32   

Bajaderko, masz fantastyczne pomysły!
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2008-03-14, 21:33   

bajaderka, ja się nabrałam
robisz fantastyczne jaja :-D
 
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-14, 21:35   

Bajaderko zadziwiasz mnie :shock: :shock: :shock:
Ale numer z tymi jajami :mrgreen:
te foremki kupuje się same czy z jakąś zawartością ?
I jak to ma byc po koleji?
Wlewam to białe i od razu te żółte?
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-03-14, 21:43   

bajaderka, właśnie rozmawiałam z Kamilkiem o jajkach z tofu, włączam forum, a tu taka niespodzianka. :lol:
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-14, 21:45   

tak jajka z niespodzianką :mrgreen:
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-03-14, 21:56   

Ania dziękuję (zainspirowałaś, coś zrobię na rodzinne spotkanko)

Bajaderka super pomysł. Ja nie jestem wielbicielem jajek, moje dziecko tak, świątecznie będą tradycyjne ale przetestuję tylko poczekam na żywe brzoskwinie
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka 2008-03-14, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bajaderka 


Pomogła: 53 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 647
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-14, 21:57   

no dziewczyny, to pierwsze moje jaja :-P ale Jagoda stała koło mnie i nie mogłam ładnie wyciąć tych kulek z brzoskwini, zagotowałam mleko kokosowe ( to była próba, wziełam niewiele i dodałam 1 łyżeczkę agaru ) z agarem, przełożyłam do tej foremki ( foremki są puste, można kupić większe ), do dwóch połówek, po ostudzeniu wstawiłam do lodówki, jak były twarde wydrążyłam kułeczka, potem brzoskwinię także lekko naruszyłam koliście..i tak powstało jajko
ale moja druga wersja będzie lepsza - do mleka dodam trochę słodu ryżowego, a żółtko zrobię z tofu zabarwionego kurkumą, zmiksowaną z brzoskwinią jak będę miała takową w domu
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2008-03-14, 22:01   

Bajaderko
mówię załóż bloga,to dopiero będzie blog z jajem ;-)
 
 
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 1992
Skąd: HRLM
Wysłany: 2008-03-15, 13:03   

Kolejne hxxp://www.puszka.pl/przepis/2570-jajka_weganskie.html]wegańskie jajo
:-D
_________________

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,55 sekundy. Zapytań do SQL: 13