buły na parze / pampuchy / parowce |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 962 Skąd: Olympia, USA
|
Wysłany: 2008-04-14, 22:46
|
|
|
Jak je zrobić bez jajek i mleka? Ktoś może podać dokładny przepis? |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-04-14, 23:00
|
|
|
Cytrynko, ja robię zwykle na oko. Mąka (bardzo polecam orkiszową pełnoziarnistą, jest zdrowa, a nie smakuje jak razowa). dobrze jest częśc mąki zalać wrzącym mlekiem lub wodą (ja daję zwykle mleko kokosowe lub z nerkowców, bo szybko się je robi). Mleka daje delikatność, ale z wodą też można. Bierzemy grudkę drożdży (wielkości orzecha włoskiego). W niekórych przepisach są duże ilości drożdży, ale smaczniejsze wypieki są z małą ilością. Dłużej rosną, ale to wpływa b. pozytywnie na smak wypieku. Robimy rozczyn (ciepłe mleko lub woda, mąka, syrop słodowy lub miód lub inny słodzik). Ja daję od razu do rozczynu całą przewidzianą ilośc słodu (np. na 1 kg mąki 1/2 szklanki. Słód nie jest tak intensywnie słodki jak miód, miodu można dać mniej. do tego daję jeszcze rodzynki na koniec i ciasto jest smaczne. Mieszamy, odstawiamy, by podwoiło swoją objętość. dodajemy letnie mleko lub wodę, mąkę, troszkę kurkumy na kolor, szczyptę soli, zapach lub skórkę z cytryny lub pomrańczy (eko). wyrabiamy ciasto (ok. 10 min), powinno być gładkie. Dajemy ciepły olej (dobrze jest dac trochę oliwy, ciasto jest smaczniejsze i dłużej zachowuje świeżość). Wyrabiamy jeszcze ok. 5 min, dodajemy rodzynki, mieszamy. odstawiamy, by ciasto podwoiło objętość. Gotowe. Można piec placek, drożdżówki, robić pampuchy. Jeśli mamy luźne ciasto ,to lepiej je upiec w foremce, drożdżówki i pampuchy wymagają nieco bardziej zwięzłego ciasta. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-04-15, 08:59
|
|
|
A ja tydzień temu zrobiłam pampuchy na samym zakwasie , bez dodatku drożdży i wyszły przepyszne. Bałam się, ze mi nie urosną i będą zakalcowate ale urosły pięknie . Jedyny mankament robienia na zakwasie to czas, który się bardzo wydłuża (buły nie rosną tak szybko jak z drożdzami), ale naprawdę warto. Polecam. |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-04-15, 09:08
|
|
|
Ja bardzo lubię robić wszystko na zakwasie. Jedyne, co mnie ogranicza to świadomość, że z takiego przepisu niewiele osób skorzysta. |
|
|
|
|
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2008-04-15, 10:36
|
|
|
Aniu, Dżo, ja mam zakwas żytni, czy mogę go użyć do wyprodukowania zakwasu orkiszowego? |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-04-15, 12:48
|
|
|
loika, ja już nie pamiętam jaki mam zakwas , robiłam go bardzo dawno temu,
A czy rodzaj zakwasu ma znaczenie? ja ze swojego robię wszystko, chleb razowy, chleb biały dla męża, pizzę, papmuchy i wszystko mi wychodzi (oprócz czystego chleba żytniego, którego niestety nie umiem zrobić ). |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-15, 14:00
|
|
|
...nie żebym się czepiała, ale bardzo mi się spodobała ta nowa nazwa... |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-04-15, 17:52
|
|
|
Loika, możesz spokojnie. Ja już od dawna nie bawię się w dwa zakwasy, mam tylko żytni (lub pszenny, jak go przerobię). Też, jak Dżo, daję go do wszystkiego. Dajesz po prostu łyżkę lub dwie zakwasu i mąkę, która Ci odpowiada i masz po jakimś czasie gotowe zakwaszone ciasto. |
|
|
|
|
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-06-16, 09:33
|
|
|
Ostatnio miałam fazę na pampuchy, jadłam je prawie codziennie z sosem truskawkowym. Robiłam wzorując się na przepisie Ani D. I tu jeszcze zdjęcie na zachętę :
IMG_0410.jpg
|
|
Plik ściągnięto 837 raz(y) 25,02 KB |
|
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2008-07-07, 23:58
|
|
|
PYZY NA SŁODKO
co się tu wyrabia |
_________________
|
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-09-10, 14:50 Re: buły na parze / pampuchy / parowce
|
|
|
Mala_Mi napisał/a: | Znacie i robicie coś takiego? |
oczywiście, że znam - mniammmmm uwielbiam, ale zawsze kupne jadłam, dlatego wieeeeeeelkie dzięki za przepis, teraz zrobię sobie ekologiczne hihii. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-09-12, 20:39
|
|
|
fizia napisał/a: | PYZY NA SŁODKO
co się tu wyrabia |
Właśnie też się zdziwiłam, bo jak jak już mi się zdarza to pampuchy robię z sosem np. pomidorowym |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-09-12, 23:11
|
|
|
[quote="majaja"] fizia napisał/a: | pampuchy robię z sosem np. pomidorowym | nigdy przenigdy, najlepsze z koktajlem z truskawek mniamuśność |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-09-15, 17:09
|
|
|
maryczary napisał/a: | nigdy przenigdy, najlepsze z koktajlem z truskawek mniamuśność |
zgadzam się z koktajlem jagodowym też są pyszne! szkoda że już po sezonie |
|
|
|
|
milka
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 16 Wrz 2008 Posty: 285 Skąd: fr
|
Wysłany: 2008-09-17, 11:29
|
|
|
Zaispirowana waszymi przepisami zrobilam sobie te "pampuchy"..dzis na sniadanko. Jedyne owoce jakie znalazlam w koszu, to pelno jablek, takze zrobilam sos jablkowo-rodzynkowy (jablka podgotowane razem z rodzynkami, troche mleka sojowo-ryzowego,cukier z trzciny,przyprawy-cynamon kardamon,gozdziki, wszystko razem zmiksowane w termomixie) Bylo pysznie |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2008-11-26, 09:44
|
|
|
A ja właśnie od kilku dni noszę się z zamiarem zrobienia pampuchów (u nas w domu też się tak ładnie je nazywało). Pamiętam takie z musem z truskawek, teraz zrobię koktail bananowy.
No właśnie, tak się z tym zamiarem noszę i noszę... A może zabrałabym się do roboty?
Wczoraj zrobiłam na kolację zapomniałam kupić bananów, więc zjadłam z domowymi powidłami śliwkowymi. Pycha |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
|
franko
Dołączył: 17 Lis 2013 Posty: 42
|
Wysłany: 2014-02-24, 19:40
|
|
|
A próbował ktoś z Was zrobić kluski na parze z mąki owsianej? Wyjdą takie?
U nas w domu wszyscy te kluski uwielbiają, niestety ten gluten w mące pszennej.... (do tego cukier, drożdże - szaleństwo). |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-02-24, 19:46
|
|
|
franko, ja robię na mieszance z różnych mąk (orkiszowa, gryczana, kukurydziana), na czystobezglutenowej nie robiłam, moim zdaniem nie wyjdą, za to robiłam na zakwasie, bez cukru i były ok, jedyny mankament to taki, że trzeba sporo więcej czasu, aby wyrosły, |
|
|
|
|
franko
Dołączył: 17 Lis 2013 Posty: 42
|
Wysłany: 2014-02-24, 20:00
|
|
|
dżo napisał/a: | franko, ja robię na mieszance z różnych mąk (orkiszowa, gryczana, kukurydziana), na czystobezglutenowej nie robiłam, moim zdaniem nie wyjdą, za to robiłam na zakwasie, bez cukru i były ok, jedyny mankament to taki, że trzeba sporo więcej czasu, aby wyrosły, |
Ech - szkoda, że z mąki owsianej raczej nie wyjdą. Takie z tradycyjnego przepisu są bardzo niezdrowe. Ale mieszanka różnych mąk brzmi przekonująco. Trzeba poeksperymentować. |
|
|
|
|
Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-02-24, 20:12
|
|
|
franko, a nie można CZASEM zjeść czegoś tak po prostu, nawet niezdrowego? |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
|
franko
Dołączył: 17 Lis 2013 Posty: 42
|
Wysłany: 2014-02-24, 20:19
|
|
|
Sylwia8 napisał/a: | franko, a nie można CZASEM zjeść czegoś tak po prostu, nawet niezdrowego? |
Oczywiście, że można Tylko chciałoby się tak zjeść smaczne kluski i z czystym sumieniem.
Niemniej jednak często to wygląda tak:
dziś niezdrowy cukierek/ciastka/lody na mieście, jutro kluski, w następnym dniu mleko krowie -a bo to tylko jedna szklana, potem wizyta u babci - a tam wiadomo - dobra babcia wszystko da -i tak niby raz od czasu (słodycz,obiad, przekąska), a w efekcie codziennie coś jest. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-02-24, 20:25
|
|
|
zerknij w przepis Ani D a mąki połącz 2/3 i 1/3 (orkisz ma mniej glutenu jak i owies niż pszenna mąka) |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2014-02-24, 20:26
|
|
|
franko napisał/a: | Takie z tradycyjnego przepisu są bardzo niezdrowe. |
Jeśli mąkę białą zastąpisz częściowo razową, drożdże zakwasem, cukier pominiesz to masz całkiem zdrowy produkt. |
|
|
|
|
letka
Dołączyła: 20 Kwi 2018 Posty: 1 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2018-04-20, 09:10
|
|
|
dżo napisał/a: | A ja tydzień temu zrobiłam pampuchy na samym zakwasie , bez dodatku drożdży i wyszły przepyszne. Bałam się, ze mi nie urosną i będą zakalcowate ale urosły pięknie . Jedyny mankament robienia na zakwasie to czas, który się bardzo wydłuża (buły nie rosną tak szybko jak z drożdzami), ale naprawdę warto. Polecam. |
Bardzo bym prosiła o przepis na pampuchy na zakwasie. Moje dziecko od tygodnia jest na diecie bez drożdży a dziś zamówienie na bułki. HELP! |
|
|
|
|
|