wolnowar |
Autor |
Wiadomość |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-21, 23:05
|
|
|
Ha! Wygrałam aukcję na allegro, 3,5 litra za 8 dych, niezbyt może tanio, ale suka mi potłukła naczynie do zapiekania, musiałam czymś uzupełnić . Tylko nie zauważyłam, że on jest z angielską wtyczką i nie dają przejściówki, więc średni interes . Gdzie się kupuje taką przejściówkę? Bo mniemam, że przynajmniej niektóre z Was też mają z angielską... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-01-21, 23:25
|
|
|
kofi, bywają w sklepach elektrycznych, ale też na allegro, np. hxxp://allegro.pl/angielska-wtyczka-przejsciowka-na-polska-i2070644144.html |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-21, 23:30
|
|
|
Dzięki Marta, myślałam, że to jest droższe. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-01-21, 23:35
|
|
|
kofi, gratuluję wygranej aukcji chociaż rzeczywiście niezbyt tanio i dziwne że bez przejściówki
Ja kupiłam 2 z allegro i oba miały przejściówki. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-01-22, 09:07
|
|
|
Goździki głównie daję po to, aby wzmocnić rozgrzewającą moc bulionu. Dlaczego do cebuli? Bo tak byłam uczona |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-22, 16:08
|
|
|
Pipii no ja juz jestem zdecydowana sprobowac tego patentu z gozdzikiem przy najblizszej okazji.
Na razie dzis ugotowala mi sie w wolnowarze sama kapusta, ktora przelozylam do zwyklego gara, dodalam smazona cebulke, koncentrat i przyprawe podlaska do dan z grzybow (no brakuje mi tych grzybow, coz ja poradze...)
wyszlo bardzo smakowite, bardzo... wieczorem dogotuje ziemniakow i bedzie pyszna kolacja.
kofi bedziesz wrzucac wolnowar do piekarnika ? ja mialam taki pomysl ale jeszcze nie przetestowalam... bo wlasnie mi naczynia do zapiekania brakuje, chce prostokatne, niezbyt duze i z pokrywka. Mikolaj mowil ze niestety sa albo duze prostokatne albo male okragle poczekamy zobaczymy... |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2012-01-22, 22:00
|
|
|
Witajcie, No to i ja...
Też zamówiłam wolnowar, taki 1,5 litra ale z Tablicy, pl mam nadzieję, że nikogo z Was nie ubiegłam. Zamówiłam go dla mojej ukochanej Babci. Pomyślałam, że starszej osobie może będzie łatwiej wprowadzić do diety kasze, pęczak, grykę, soczewice z warzywami z wolnowara np. ok 9-10 sobie nastawi a o 14 będzie do jedzenia. (babcia zazwyczaj nie robi ryżu bo trzeba stać i pilnować, jedynie makaron gniazdka lub chiński do zalania tylko). Potem jakiś inny sosik do tego co zostanie z obiadu i dalej lub makaron do warzyw- i będzie kolacja. Mam nadzieję, że pomysł się sprawdzi - skoro tak zachwala tyle osób babcia bardzo lubi cykorię duszoną z plastrem sera i curry- sprawdzi się, myślicie, na kaszy położona?
O efektach doniosę jak odbiorę (w środę) i jak postosujemy trochę. Jak się nie uda to wezmę do siebie, bo ślinka cieknie jak sie czyta o tych esencjonalnych bulionach warzywnych. Ale mam nadzieję, że się wdroży, szczególnie zimą...Dzięki za inspirację . (Na razie jaram się garnkiem do ryżu co nabyłam go niedawno). |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-25, 13:52
|
|
|
zou witamy w klubie niestety nie znam sie na cykorii z serem wiec nic nie doradze...
gosia_w bo ja mam pytanie! nastawilam ostatnio do pieczenia w wolnowarze warzywka: buraki, marchewke, pietruszke, pol cebuli i dwa zabki czosnku razem wszystko. po nocnym wolnowarowaniu wyszlo aromatyczne i pyszne, nawet nie mialam ochoty dawac soli. tylko ze buraczki mi sciemnialy Tobie tez sie tak robi?
one wyszly jakies takie bez koloru buraczkowego i ciemne, zupelnie inne niz z piekarnika. zmiksowalam wszystko na pyszna zupe, i pyszna byla. tylko taka bura mozliwe ze ja je po prostu za drobno pokroilam?
a dzis w nocy wolnowarowala sie czerwona soczewica. troszke mi zbrazowiala przy sciankach gara, ale to dodalo jej takiego pelnego smaku... no super jest. tylko musze wymyslic co z nia zrobic |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-25, 13:58
|
|
|
Tak, mi buraczki też ciemnieją (ale nadal są buraczkowe, tylko że ciemno buraczkowe ). Ja warzywa robiłam do tej pory tylko na 3 godziny. I bardziej mi smakowały na low niż na high, wiec może to kwestia czasu.
Kupiłam 3,5 l okrągły, czekam na przesyłkę |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-25, 14:11
|
|
|
no to moze ja za dlugo je wolnowarowalam, przyzwyczailam sie nastawiac wszystko na noc na low i kroilam w polplasterki. |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-25, 16:04
|
|
|
ja kroję w kostkę, tak ok. 1,5 na 1,5 cm, czasem większą |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-25, 17:46
|
|
|
dzieki...
a i jeszcze mialam napisac ze Twoj sosik tatarski super jest, dwa razy robilam. co prawda tylko wersje podstawowa bez ogora ale bardzo mi smakuje. |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-25, 17:58
|
|
|
cieszę się, że smakuje |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-25, 22:12
|
|
|
Mój już wysłali, hurrra, jutro może będzie. Tylko przejściówki ciągle nie mam. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-26, 09:23
|
|
|
kofi kofi tylko kabla nie przegryz ze emocji jak juz go bedziesz miala a przejsciowki nie bo mnie byloby ciezko |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2012-01-26, 10:22
|
|
|
Witajcie!
Dzięki melba! Było ok
Babci wolnowar się bardzo spodobał! (Goldencook 1,5 litra) Postawiłyśmy go w pokoju mieszkalnym a nie w kuchni, obok mini blendera kubkowego i teraz jest taka mini "pokojowa kuchnia" z blendera to 2gie śniadanko, a z wolnowara zupa na obiad a potem kolacja.
Wczoraj nastawiłyśmy najpierw na high 1 godz.potem na low (w sumie od 15 do 19) - na dno woda z ryżem czerwonym, na to marchewka w słupki, na to cykoria na pół, resztka fety, kilka wiórków sera i przyprawa curry oraz jedna marynowana papryczka octowa. Małe danko na jeden talerz.
Kusiło mnie by zaglądać, ale nie odkrywałam pokrywki, tylko przez te skroplone oglądałam. Było suuuuper! Wszystko fajnie, tylko marchewka była w zbyt dużych częściach.
Za to nic się nie przypaliło, a ser gdzie dotykał ścianek tak fajnie się roztopił i zrobił chrupki, ale nie spalony.
Dzięki Wam Dziewczyny Kochane! za ten wątek, moja Babcia strasznie się cieszy, że już nie będzie wieczorem musiała stać przy gazie, w sumie może przy tym spać, albo wyjść....a kolacja zawsze będzie na czas. I ciepła. I miękka.
I zawsze pyta "skąd Ty takie rzeczy wiesz...?" a ja zawsze mówię "Z Wegedzieciaka Babciu, z Wegedzieciaka"
Trzymam kciuki za płynące pocztą wolnowary do kolejnych szczęśliwców |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-26, 11:33
|
|
|
zou, ale fajnie! Mam nadzieję, że babcia będzie zadowolona z nowego sprzętu. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-26, 16:27
|
|
|
melba napisał/a: | kofi kofi tylko kabla nie przegryz ze emocji jak juz go bedziesz miala a przejsciowki nie bo mnie byloby ciezko |
Mnie też jest ciężko, bo on jest taki śśśśślllllliczny, czerwony (nie lubię czerwonych sprzętów kuchennych, w ogóle to licytowałam "tak sobie", nie wierzyłam, że wygram, chociaż snajpera nastawiłam), ale czuję, że ten pokocham. Mam nadzieję, że uda się kupić tę przejściówkę w sklepie, bo trchę bez sensu ciągnąć ją z allegro jak kosztuje 3,50 (z drugiej strony wyprawa do miasta i nazad kosztuje nas więcej, niż wysyłka z allegro ). Już czeka kapusta i ryż na risotto i warzywka mrożone różne i dynia ostatnia....
zou fajny pomysł miałaś, miło mieć taką wnuczkę. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2012-01-26, 17:37
|
|
|
kofi, jak w elektrycznym nie będzie przejściówek, możesz zawsze kupić polską wtyczkę z uziemieniem i wymienić |
_________________
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-27, 10:09
|
|
|
bodi napisał/a: | kofi, jak w elektrycznym nie będzie przejściówek, możesz zawsze kupić polską wtyczkę z uziemieniem i wymienić |
Mój mąż odebrał wykształcenie elektroniczne i nie pozwoliłby na takie coś. Już mam przejściówkę, w Media Markt kupili, kosztowała więcej niż 3,50 plus wysyłka .
No dobra, czas wstawiać obiad coby się zdążył ugotować, mam tremę, norrrrmalnie. (I nadzieję, że działa to cudo.)
[ Dodano: 2012-01-27, 10:48 ]
Tak sobie przeglądam ten wątek jeszcze raz, zou, ale Twoja babcia się zdrowo odżywia - to z Twojejj inspiracji, czy sama tak wymyśliła? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-27, 16:24
|
|
|
Już rozumiem dziewczyny kupujące kilka wolnowarów - teraz potrzebuję litrowego na owsiankę dla mnie, dwuipółlitrowego i jeszcze jednego 3,5.
Uprzejmie donoszę, że obiadek się udał, byłby jeszcze lepszy, gdybym dała trochę soli do ryżu, prostota tego urządzenia jest cudowna. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-27, 16:26
|
|
|
ko-fi ko-fi ko-fi! (to taki doping ) dasz rade.
ja wlasnie nastawilam czerwona kapuste, tylko sie jeszcze rozejrze po przepisach jak ja doprawic.
najgorsze jest to ze zapominam notorycznie o zalewaniu wrzatkiem potraw ktore wstawiam i czas sie wydluza dodatkowo, no ale coz. trudno. |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-27, 17:48
|
|
|
kofi napisał/a: | Już rozumiem dziewczyny kupujące kilka wolnowarów - teraz potrzebuję litrowego na owsiankę dla mnie, dwuipółlitrowego i jeszcze jednego 3,5. |
kofi, napisz, co ugotowałaś
melba, ja warzywa robiłam do tej pory pokropione oliwą, bez wody (lub na sucho - ziemniaki w skórkach). Tylko do owsianki wodę dodaję |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2012-01-27, 18:31
|
|
|
o rany kofi to teraz mi musisz napisac dlaczego to taki zly pomysl? Zrobiłam tak z lampką, piecykiem elektrycznym, kabelki na pewno we wlasciwe miejsca podokrecalam, co zlego moze sie stac?
szczerze mowiac wydawaloby mi sie ze to bezpieczniejsza opcja niz przejsciowka. |
_________________
|
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-27, 18:41
|
|
|
gosia_w no jakos nie mam odwagi tak bez wody |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
|