wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
alergia skórna
Autor Wiadomość
YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2007-09-07, 21:09   alergia skórna

Od moich nastoletnich lat mam alergię skórną (min. na nikiel - dość silna) i dziwnie się ona objawia: otóż oprócz normalnych objawów typu bąble w miejscu kontaktu z metalem nieszlachetnym (unikam tego więc nie pojawiają się już) co parę miesięcy dostaję bardzo swędzącej wysypki na brzuchu, pośladkach i piersiach. Są to takie jakby plamki które bardzo swędzą a potem pieką (odczuwam je po jakimś czasie jako oparzenia). Zaczyna się od jakiegoś miejsca i rozszerza się w okrąg wokół i tak powoli wygaja się (w środku już ok a na zewnątrz okręgu na świeżo...) i tak parę tygodni. Potem spokój kilka miesięcy... Sama już nie wiem czy to ta alergia na nikiel czy może coś innego. Może rozpoznacie po objawach?
No i może znacie jakieś naturalne sposoby na łagodzenie objaów lub leczenie przyczyn?Będe wdzięczna za rady :)
PS. Zastanawiałam się czy to nie jakas alergia na gumy odzieżowe, bo są w bieliźnie.

Marzenusia 
Marzenusia

Wysłany: 2007-09-07, 21:16   

musisz coś jeść co Ci nie służy, korzystać z chemii czy kosmetyków, czy przebywać wsród np. zwierząt, roztoczy...
choć łuszczyca nieraz wygląda tez jak alergia...może raz byc a potem znikac.

jajka kurze.jpg
oprócz mięsa, ryb i jaj unikać to co przetworzone, konserwowane, rafinowane, zbyt słone, słodkie, kwaśne...
Plik ściągnięto 19665 raz(y) 6,68 KB

marysia 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-07, 21:28   

YoluW, mi to wygląda na pokrzywkę. Dokładnie takie objawy o jakich piszesz miała moja mama. Nie wiem czy to występuje zawsze na podłożu alergicznym, ale u niej tak było. Pojawiło się nagle po bardzo silnym stresie.

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-07, 21:33   

po pierwsze ograniczenie wszelkich substancji i materiałów drażniących.
po drugie ponoć oillan wspomaga choć nie wiem na ile.
hxxp://www.lekolandia.pl/product_info.php/products_id/3751

a kwestii samej alergii: my bazujemy na biorezonansie zarówno jako teście jak i leczeniu. cała rodzina bardzo zadowolona z efektów zarówno przy alergiach skórnych jak i innych :)

Marzenusia 
Marzenusia

Wysłany: 2007-09-07, 21:33   

choroby skórne są kłopotliwe, odstraszają nawet bliskich...

rozpusta.jpg
ten nie martwi się swą kosmatą urodą...
Plik ściągnięto 19652 raz(y) 2,39 KB

bajaderka 

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2007-09-07, 21:37   

YolaW, uczulić się można w każdym wieku i na wszystko, proponowałabym abyś prowadziła sobie przez kilka miesięcy dziennik w którym zapisywałabyś co jadłaś, nowe kosmetyki wprowadzone....wszelkie nowości...wtedy łatwiej pewne rzeczy wyłapać

YolaW 

Wysłany: 2007-09-07, 21:42   

Dzięki Dziewczyny. Pamiętam, że tez pokrzywka przychodziła mi do glowy, bo chyba właśnie pojawiało się to przy stresie i objawy mi pasowały. A kosmetyki pewnie nie polepszały sprawy :( Tylko czy pokrzywkę się jakoś leczy? Da się ją uniknąć? No bo stres będzoe zawsze...więc tylko leczenie objawowe?
Pao gdzie robicie ten rezonans? Może coś bliżej?
PS. Zastanawiające jest to, że od ślubu nie miałam nic (odpukać) :)

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-07, 21:44   

czasem jest tak, że alergia która mamy od dawna dopiero po czasie uaktywnia sie w zauważalny sposób. często pewne objawy lekceważymy uznając za normalne i dopiero później okazuje się że to jednak alergia

moja babcia pobija rekordy: ma uczulenie na wszystko włącznie z akrylem (ściany ma wymalowane farbą akrylową) i klejem do paneli (oczywiście ma panele na podłodze...)

YolaW 

Wysłany: 2007-09-07, 21:44   

bajaderko znając mnie ciężko będzie mi z systematycznością :( A może udałoby mi się wyłapać jakieś pokarmy, które się przyczyniają do tego, albo pogarszają objawy. Muszę się zmobilizowac i spróbować.

[ Dodano: 2007-09-07, 22:46 ]
marysiu jak Twoja mama sobie z tym radziła?

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-09-07, 21:47   

ja też miewam różne wysypki, mam alergie słoneczną, a co z innymi uczuleniami to nie mam pojęcia, co mi szkodzi... wysypka na brzuchu też mi się zdarza, ale nie tak ostra...

marysia 

Wysłany: 2007-09-07, 22:00   

YolaW napisał/a:
marysiu jak Twoja mama sobie z tym radziła?

Właśnie z nią rozmawiałam i jestem w szoku, bo pokrzywkę miała na przełomie grudnia i stycznia, a do dziś bierze leki - Zyrtec i Claritin. Robiła też testy alergiczne biorezonansem, ale nie może się zebrać jakoś na leczenie (jest trochę restrykcyjne, muszą być spełnione odpowiednie warunki, których póki co nie może sobie zapewnić; chodzi o unikanie kontaktu z alergenem przez jakiś czas, ale do tego stopnia, żeby nawet nie przebywać w pomieszczeniach, w których jest np. mąka pszenna, jeśli jest się uczulonym na pszenicę).
Tak jak Pao, mogę polecić biorezonans. Chyba tylko warto wcześniej sprawdzić przychodnię, rozpytać troszkę wśród znajomych o skuteczność (skuteczność nie biorezonansu w ogóle, ale leczenia w konkretnej przychodni, bo z tym to różnie...)..

YolaW 

Wysłany: 2007-09-07, 22:05   

marysia napisał/a:
Zyrtec i Claritin

ja nie brałam leków, boję się tych skutków ubocznych i wolałam żeby samo przeszło...
spróbowałabym tego rezonansu marysiu, w każdej przychodni to robią?
I dzięki za pomoc ;)

Lily 

Wysłany: 2007-09-07, 22:08   

biorezonans raczej nie jest uznawany przez oficjalną medycynę, nieprawdaż? Przykładowy hxxp://www.biorezonans.pl/cennik.html]cennik .
Ostatnio zmieniony przez Lily 2007-09-07, 22:09, w całości zmieniany 1 raz  

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-07, 22:09   

w przychodni niekoniecznie. biorezonans nie jest metoda powszechnie uznawaną. musiała byś sie zorientować gdzie jest gabinet, choć ważne by i lekarz znał sie na rzeczy bo ważne by wszystko dobrze wyjaśnił.

marysia 

Wysłany: 2007-09-07, 22:14   

YolaW napisał/a:
w każdej przychodni to robią?

Nie. Nie w takich tradycyjnych przychodniach zdrowia.
Spróbuj poszukać w googlach w swoim mieście, albo w okolicy. To już raczej dosyć popularna metoda, na pewno jakiś gabinet się znajdzie.
Szczerze Ci współczuję. Widziałam jak moja mam się męczy, a to jest twarda kobieta.

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2007-09-08, 09:21   

YolaW napisał/a:
mam alergię skórną (min. na nikiel - dość silna)

YolaW, jesteś moim sobowtórem ;-)

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2007-09-08, 13:10   

dziewczyny napisały wiele
łagodzenie: kąpiel z krochmalem, okłady z gluta siemieniowego na zmienione miejsca
sprawdź metki na ubraniach ja muszę unikać np lajcry

[ Dodano: 2007-09-08, 14:16 ]
acha: jeszcze sama woda do kąpieli była problem zwłaszcza w zimie (chyba chlor gorzej rozpuszcza się w niskich temperaturach i dodają go więcej)

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-08, 18:46   

skoro o chlorze: można zamontować filtr prysznicowy: koszt nieduży ale różnica kolosalna :)

YolaW 

Wysłany: 2007-09-11, 20:49   

biechna napisał/a:
YolaW, jesteś moim sobowtórem

też mi się tak wydaje :mryellow:

chlor ma na pewno wpływ na pogorszenie objawów, ale myślę, że nie jest przyczyną..chyba jednak ten stres :( Na szczęście na razie spokój (czyżby wpływ męża? :) ) Ale ten krochmal i gluty lniane wypróbuję.

Ile taki filtr prysznicowy kosztuje Dziewczyny? Trzeba wymieniać jakieś wkłady?

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-11, 21:04   

prysznicowy to po 25 złotych na allegro są :)

w szczecinie od firmy po 40. filtr ten sam :) wymiana całości co pół roku :)

hxxp://www.allegro.pl/item240559886_uniwersalny_filtr_prysznicowy_najtaniej_fvat_.html

hxxp://www.allegro.pl/item243133484_blue_filters_najlepszy_weglowy_filtr_prysznicowy.html

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-12, 09:56   

Kurcze, nie za bardzo rozumiem, jak to się montuje :oops:

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-12, 09:57   

odkręcasz węża prysznicowego i montujesz filtr pomiędzy wężem a baterią :)

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2007-09-12, 20:14   

Nabyłam właśnie w/w filtr. Wcześniej zwlekałam długo z kupnem, bo byłam pewna, że to kilkaset zł kosztuje, a tu proszę :-) Dzięki pao, za cynk ;-)

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-12, 21:41   

te prysznicowe są tanie. one zatrzymują syf z rur i chlor przede wszystkim. nie nadają sie do spożywczych celów (choć i tak lepsza woda z takiego filtra niż kranówa ;) ) ale dla włosów i skóry są świetne :)

Lily 

Wysłany: 2007-09-12, 21:45   

a mi z kranu prysznicowego leci woda, która zostawia zielony osad jak grynszpan... ciekawe, co to... może bym się też w ten filtr zaopatrzyła...

Odpowiedz do tematu