wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co komu przywieźć
Autor Wiadomość
adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2007-09-09, 17:48   co komu przywieźć

Lecę do Piotra do Irlandii na dwa tygodnie. Piotr nie mieszka sam w domu ale z m.inn. z moim bratem, kolegą i innymi facetami. Faceci Ci mają co i rusz inne życzenia co mam im przywieźć z Polski: papierosy, spławiki do łowienia ryb ( podobno ryby po złowieniu i tak trzeba wypuścić-przepisy), mały przedmiot który jest że tak powiem "nielegalny", ale przydatny do zaoszczędzenia kasy. A ja się przed tym bronię, bo sama nie palę i jestem wrogiem palenia, nie chcę poprzez zakup tych papierosów wspomagać przemysłu tytoniowego. Ryby nawet jak się je wypuszcza czy nie ucierpią na tym, że zostały złowione? No i nie chcę przykładać ręki do tego czegoś ".nielegalnego".
Piotr uważa, ze przesadzam i powinnam im przywieźć te rzeczy żeby im sie nie narazić, on nie umie im tego wytłumaczyć dlaczego nie chcę tego przywieźć, albo oni nie są w stanie tego zrozumieć. Czuję, że jak tam przyjadę, to będę nie miło przyjęta przez tych ludzi, w sumie nawet obawiam sie tam lecieć do nich. Czy ja Waszym zdaniem faktycznie przesadzam i powinnam im te rzeczy dostarczyć z Polski?

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2007-09-09, 18:07   

hmmm...ja bym pokombinowała i wybrała połowicznie...możesz wziąć im papierosy- to i tak tylko 2 kartony na jedną osobę- to oni sponsorują koncern a Tobie pozostaje pocieszenie ,że polski oddział :mryellow: no a na spławikach możesz się nie znać i nie mieć czasu na bieganie po sklepach wędkarskich (ostatecznie maja zapewne bliskich w Polsce , którzy moga im te spławiki podesłać)...to jedyne co mi przychodzi...wilk syty i owca- prawie ;-) - cała

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-09, 18:17   

ja mam jednoznaczne stanowisko. jak coś komuś mam przywiźć to tylko to czego nie będę się wstydzić. jak jechałam do szwagierki to ona sobie zażyczyła papierosów i wafelków. do wafelków nie miałam zastrzeżeń ale na fajki powiedziałam veto. co prawda bartek i tak kupił, ale to jego inicjatywa i znał moje podejście do tematu. w finale żałował, że mnie nie posłuchał... cóż następnym razem będą tylko wafelki ;)

qqewer46
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-09, 18:24   

Przepraszam że się wtrącam(jestem ciekawy) ale co chodziło z tym nielegalnym małym?

k.leee 

Wysłany: 2007-09-09, 18:34   

Staram się postępować w zgodzie z sobą. Miałem już kiedyś okres kiedy nie piłem (ale się nie leczyłem) i nie chciałem przykładać ręki do niczego co było z alkoholem wspólnego. Płynęliśmy do Szwecji z grupą znajomych promem do Szwecji i kolega z którym płynąłem poprosił mnie żebym schował do swojej torby jedną flaszkę bo miał nadlimit ale się nie zgodziłem. Gdyby mnie ktoś prosił o przewiezienie przedmiotów o których piszesz - nie zgodziłbym się. Postępowanie w zgodzie z sobą niesie jednak określone konsekwencje i nie zawsze jest mile widziane.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-09-09, 18:54   

Ja bym chyba nie wzięła, mając świadomość, że może być niemiło... ale jeśli im tak zależy, to pewnie jakoś to sobie zorganizują inaczej...

marysia 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-09-09, 19:01   

qqewer46 napisał/a:
Przepraszam że się wtrącam(jestem ciekawy) ale co chodziło z tym nielegalnym małym?

Też mnie to szalenie zaintrygowało :mrgreen:

pepper 

Wysłany: 2007-09-09, 19:18   

qqewer46 napisał/a:

Chodzi o silny magnes, który zatrzymuje licznik prądu.

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-09, 19:18   

adriane napisał/a:
Piotr uważa, ze przesadzam i powinnam im przywieźć te rzeczy żeby im sie nie narazić

czy to ten sam Piotr, co kiedyś nie chciał dać igły do nawleczenia na nitkę słoniny dla sikorek? :mrgreen:

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2007-09-09, 19:39   

Moim zdaniem to to małe nielegalne jest bardziej nieetyczne niż papierosy- kto pali ten sie sam truje...a to małe nielegalne to okradanie wszystkich i robienie złej renomy Polakom za granicą

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-09, 19:43   

Cytat:
kto pali ten sie sam truje.

oj żeby rzeczywiście tak było... palacz truje całe otoczenie a i środowisko zatruwa...

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2007-09-09, 21:13   

e, myślałam, że Ty NAS pytasz, co NAM przywieźć z tej wyprawy :D

kurcze, nie zazdroszczę, bo też bym się gryzła, gdzieś mam tam wpojoną ideę, że trzeba pomagać, i w sumie dość łatwo wkręcić mnie w robienie czegoś dla /za kogoś. Wiadomo, ze jak przyjedziesz bez towaru, to będą robić kwasy. Dodatkowo, jak nie będziesz umiała twardo powiedzieć dlaczego, to podwojne kwasy. No i jeszcze pytanie, czy możesz liczyć na wsparcie Piotrka, niezależnie od podjętej decyzji.

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

adriane 

Wysłany: 2007-09-09, 21:19   

Tak sobie myślę, że kwasy to już i tak tam są, więc jeszcze trochę im nie zaszkodzi :-> A ja będę w zgodzie z sobą samą.

[ Dodano: 2007-09-09, 22:23 ]
Capricorn napisał/a:
Dodatkowo, jak nie będziesz umiała twardo powiedzieć dlaczego, to podwojne kwasy.

Już ja im powiem ;)

Capricorn napisał/a:
No i jeszcze pytanie, czy możesz liczyć na wsparcie Piotrka, niezależnie od podjętej decyzji.

Pewnie częściowo tak, przynajmniej na to liczę.

rebTewje 
tatanaty

Wysłany: 2007-09-09, 21:29   

bez zwiazku z tematem acz a propos pierwszego posta Adriane: lowienie ryb "dla sportu", po to by po ich odlowieniu wrzucic je znowu do wody, to jedno z najwiekszych kretynstw jakie czlowiek uskutecznia na tym lez padole.

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2007-09-09, 21:31   

rebTewje napisał/a:
bez zwiazku z tematem acz a propos pierwszego posta Adriane: lowienie ryb "dla sportu", po to by po ich odlowieniu wrzucic je znowu do wody, to jedno z najwiekszych kretynstw jakie czlowiek uskutecznia na tym lez padole.

a ja myślę, ze wcale by nie wyrzucali...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

adriane 

Wysłany: 2007-09-09, 21:35   

Capricorn napisał/a:
rebTewje napisał/a:

a ja myślę, ze wcale by nie wyrzucali...

Podobno byli dziś na rybach i je wyrzucali do wody z powrotem.

rebTewje 
tatanaty

Wysłany: 2007-09-09, 21:35   

mniejsza o to czy oni by wyrzucali czy nie wyrzucali. jak rozumiem, przepisy zezwalaja na lowienie, nie zezwalaja na zabieranie odlowionych ryb ze soba. czyli lowienie tak - ale dla sportu. i to jest debilizm totalny.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-09-09, 21:37   

to bez sensu - jak ryba ma jeść z rozwaloną wargą czy podniebieniem? każdy, kto sobie kiedyś wbił gdzieś haczyk od wędki wie, jak to boli...

adriane 

Wysłany: 2007-09-09, 21:47   

rebTewje napisał/a:
mniejsza o to czy oni by wyrzucali czy nie wyrzucali. jak rozumiem, przepisy zezwalaja na lowienie, nie zezwalaja na zabieranie odlowionych ryb ze soba. czyli lowienie tak - ale dla sportu. i to jest debilizm totalny.

Gdyby te ryby jeszcze też chciały wziąć w tej zabawie udział :-?

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2007-09-09, 21:50   

kasienka napisał/a:
adriane napisał/a:
Piotr uważa, ze przesadzam i powinnam im przywieźć te rzeczy żeby im sie nie narazić

czy to ten sam Piotr, co kiedyś nie chciał dać igły do nawleczenia na nitkę słoniny dla sikorek? :mrgreen:

och, cóż to był za wątek! :D

rebTewje 
tatanaty

Wysłany: 2007-09-09, 21:50   

adriane napisał/a:
Gdyby te ryby jeszcze też chciały wziąć w tej zabawie udział

ano wlasnie, wtedy nie byloby tematu, sa ludzie ktorzy lubia cierpiec, okaleczac sie a nawet byc okaleczanymi przez innych, ich wola, ich fun, ich sprawa.

adriane 

Wysłany: 2007-09-09, 21:56   

Capricorn napisał/a:
kasienka napisał/a:
adriane napisał/a:

och, cóż to był za wątek! :D

A ja go nie czytałam :->

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2007-09-09, 22:00   

no żartujesz sobie teraz :mrgreen:

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2007-09-09, 22:04   

adriane napisał/a:

niemożliwe! przecież tam było kilkaset stron chyba :mrgreen:

adriane 

Wysłany: 2007-09-09, 22:13   

kasienka napisał/a:
adriane napisał/a:

niemożliwe! przecież tam było kilkaset stron chyba :mrgreen:

Możliwe.
W tamtym czasie nie bywałam na forum zbyt często. Może jakieś fragmenty czytałam, coś mi Piotr opowiadal, bo to on głownie wtedy siedział na forum. Ale generalnie nie czytałam i nie wiem zbytnio o co biega że on mial aż tyle stron.

Odpowiedz do tematu