|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Jak to jest z tą mikrofalówką? |
| Autor |
Wiadomość |
el_mano
wege rodzinka
|
Wysłany: 2012-09-03, 10:31
|
|
|
| machok napisał/a: | | Fajny wątek, ale bez wyników eksperymentu mam ogromny niedosyt! |
Ano tak się jakoś stało że zapomniałem podlewać czy też jakiś wyjazd był tudzież inne zawirowanie i nie wyrosły za bardzo roślinki. Z tego, co pamiętam, w ostatnim momencie przed śmiercią były z grubsza tak samo rozwinięte niezależnie jaka woda, ale chyba była b. duża wariancja niezależnie od grupy - zarówno wśród podl. wodą normalną, jak i mikrofalowaną, także prawdop. trzebaby to doświadczenie zrobić na większej próbce.
| smazone.tofu napisał/a: | | placa ci za to??? |
Niestety nie
| smazone.tofu napisał/a: | | jest wiedza ogolna, ze kuchenki mikrofalowe to RAK |
W którymś tam kościele dzwonili... podobno też życie to śmierć (bo przecież są ze sobą nierozerwalnie połączone...)
| krzysztof napisał/a: | | Aminoacid isomerisation and microwave exposure (...) |
Przejrzę tą literaturę. Do tego art. o izomeryzacji aminokwasów nie mogę jakoś dotrzeć (nawet do abstraktu). Trochę mi to dziwnie brzmi szczerze mówiąc, nie słyszałem jeszcze żeby dało się termicznie odwrócić kwasy z D do L lub odwrotnie, ale cóż, teoria jest tylko na tyle dobra na ile potwierdzają ją eksperymenty, także tak jak pisałem, poszukam więcej na temat tych materiałów.
Poza tym ważne jest też, oprócz tego że pewne składniki są niszczone w mikrofalówce (bo oczywiście są), czy aby na pewno niszczone są w większym stopniu, niż przy tradycyjnej obróbce termicznej; a tradycyjna obróbka termiczna ma sama w sobie wiele problemów - np. zwęglanie się powierzchni potraw przy smażeniu w wysokiej temp., które nie występuje w mikrofalówce - a przy tym zwęglaniu wydziela się np. akryloamid z rozkładu białek, a to już jest masakra.
Tak na moje, to mi się wydaje że najzdrowsze jest po prostu jedzenie surowe, tak ogólnie. |
_________________ Tu ne cede malis sed contra audentior ito |
|
|
|
 |
el_mano
wege rodzinka
|
Wysłany: 2012-09-03, 10:41
|
|
|
Tutaj np.:
hxxp://www.jmpee.org/JMPEE_PDFs/28-4_bl/JMPEE-Vol28-4-Pg187-Welt.pdf
piszą, że wyniki niby świadczące o izomeryzacji aminokwasów L do D zostały podważone, podobnie jak np. wyniki dotyczące przyspieszonej hydrolizy ATP, także wydaje mi się że nie można takim badaniom do końca wierzyć... Z drugiej strony pozycja, którą podałeś, krzysztof, o ta:
hxxp://www.ingentaconnect.com/content/jws/jsfa/2003/00000083/00000014/art00018;jsessionid=1smkxaf0ymund.victoria
niby wskazuje na szybszy rozkład flawonoidów w mikrofalówce, ale znowu, pytanie na ile te wyniki zostały potem potwierdzone, w świetle powyższego, linkowanego przeze mnie artykułu Welta i Tonga, może się okazać, że to też jest jakiś błąd pomiarowy albo efekt złej kontroli parametrów eksperymentu (np. wspomniany przez nich taki elementarny problem, że często słabo kontrolowana jest temperatura wewnątrz MW w takich eksperymentach - po prostu potrawy w MW są mocno przegrzewane). |
|
|
|
 |
el_mano
wege rodzinka
|
Wysłany: 2012-09-03, 10:45
|
|
|
| Jeszcze warto może wspomnieć, że w tej publikacji Welta i Tonga badali rozkład tiaminy w mikrofalówce i okazało się, że nie ma żadnego specyficznego efektu mikrofal na kinetykę tej reakcji i jej prędkość zależy po prostu wyłącznie od temperatury, niezależnie od źródła ciepła. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|