Pączki tylko na łoju?? tłusty czwartek się zbliża |
Autor |
Wiadomość |
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-10, 11:19
|
|
|
puszczyk napisał/a: | hxxp://www.wielkiezarcie.com/article49133.html |
puszczyk, super - jak ja lubię takie artykuły... |
|
|
|
|
padma
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 18 Maj 2009 Posty: 491 Skąd: Dublin, Ireland
|
Wysłany: 2010-02-10, 21:57 Pączki - wersja vegan :)
|
|
|
Dzięki za przepisy |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez padma 2010-02-12, 00:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2010-02-10, 23:41
|
|
|
a można pączki zrobić z mąki bezglutenowej? wyjdą? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-11, 11:00
|
|
|
maryczary napisał/a: | a można pączki zrobić z mąki bezglutenowej? wyjdą? |
myślę, że wyjdą, ale warto by dodać jakiegoś "kleju" np. mączki guarowej.
chyba,że masz na myśli gotowe bezglutenowe mieszanki ( one już zazwyczaj w składzie zawierają) |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-11, 15:58
|
|
|
dżo napisał/a: | udadzą się napewno , |
udały się! dziękuję dżo za radę. Ja chcę się zapisać do Ciebie na kurs gotowania
Pączki z przepisu puszczykowo-Kreestalowego wyszły bardzo smaczne. Część upiekłam, część usmażyłam. Pierwszy raz robiłam smażone, wyszły lekko twardawe w porównaniu do kupnych. Czy takie wychodzą wegańskie pączki z mąki razowej bez cukru, czy może coś nie tak z tym smażeniem? Tak pytam na przyszłość, bo chwilowo, po zjedzeniu 4 sztuk mam dość
A - polukrowałam (cukier puder trzcinowy nierafinowany, woda, skóka pomarańczowa). |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-11, 16:40
|
|
|
gosia_w, ale mi smaka narobiłaś |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-11, 19:53
|
|
|
ja też dziś zrobiłam pączki! wyszły bardzo smaczne, lepsze od kupnych. co prawda, pod koniec ugniatania (kiedy już zbliżał się koniec drzemki mojego syna), zorientowałam się, że nie dodałam cukru...
idę wżerać... |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-11, 20:48
|
|
|
I ja zrobiłam pączki, pieczone a raczej donut'y, z dziurką Są pyszne Bardziej takie słodkie bułeczki właśnie, ale sprężyste i mięciutkie.
Z tego przepisu: hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Pieczone-paczki.html
|
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-02-11, 21:37
|
|
|
gosia_w napisał/a: | chcę się zapisać do Ciebie na kurs gotowania |
spróbowałabyś moich faworkow i od razu wypisałabyś się z kursu ale już dowiedziałam się w czym tkwi sekret udanych chrustów ,
Malinetshka, wyglądają fantastycznie , |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-11, 21:41
|
|
|
Mali, super pączki! Ja niestety nie zdążyłam swoich sfotografować
dżo, to mam nadzieję spróbować |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-11, 21:49
|
|
|
Merci u mnie jeszcze są, bo nie ma kto jeść a ja się zasłodziłam... |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-12, 09:06
|
|
|
Malinetshka, jakie ładne! Moja mama takie robiła, jak byłam mała.
A mi jeszcze zostało kilka pączków na śniadanko...
śniadanie potłustoczwartkowe.jpg
|
|
Plik ściągnięto 913 raz(y) 115,27 KB |
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-12, 09:46
|
|
|
Anja, wpadnę na to śniadano, dobrze? |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-12, 10:37
|
|
|
gosia, wpadaj... |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-13, 20:39
|
|
|
A dzisiaj najadłam się domowych faworków |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-02-14, 16:45
|
|
|
gosia_w napisał/a: | A dzisiaj najadłam się domowych faworków |
sama robisz ?One są wegan? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-14, 17:11
|
|
|
Nie, wegan faworków jeszcze nie robiłam. Euridice robiła w zeszłym roku wegańskie i pisała, że dobre wyszły. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-02-27, 12:14
|
|
|
Jak w tym roku z pieczeniem/smażeniem pąków/faworków u Was?
Ja właśnie zabieram się do pieczonych pączków będę miała Tłustą Niedzielę |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-02-27, 16:01
|
|
|
Nie wiem, czy to jest wskazane, ale ostatnio smażyłam pączki w oleju słonecznikowym, ze wszystkich wypróbowanych do tej pory był najlepszy. Wegan faworki możnaby z ciasta francuskiego, o ile byłoby wegańskie.
Ostatnio jesteśmy zdecydowanie pączkowi, więc w środę pewnie zrobię pączki.
O ile będę w stanie, bo moje przeziębienie powoli zmienia się w coś poważniejszego |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-27, 16:21
|
|
|
puszczyk napisał/a: | i przepis z tofu jest super hxxp://www.kuchareczka.com/przepisy/paczusie_martyny |
o,chyba wypróbuję |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-02-27, 17:49
|
|
|
Przepis z znakomitej książki Cafe credo Alicji Hofman-minimalnie zmieniony przede wszystkim użyłam mleka kokosowego zamiast ryżowego
Faworki makrobiotyczne
1,5 kubka mąki typu 650
szczypta soli morskiej
150 g miękkiego tofu( ja dałam zwykłe naturalne )
2 czubate łyżki syropu klonowego
2 łyżki mleka ( a raczej śmietanki , bo dałam z wierzchu puszki) mleka kokosowego
1 łyżka oleju pestek winogron
1 łyżeczka whiskey
olej do smażenia
W misce wymieszać przesiana mąkę z solą. Pozostałe składniki zmiksować –konsystencja podobna będzie do śmietany, wlać do maki i z sola i wyrobić na miękkie , elastyczne ciasto.
Wałkować na oprószonej mąka stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Pociąć na prostokąty , naciąć środki i przewinąć jak faworki.
Rozgrzać olej i smażyć faworki na złoty kolor
Odsączyć na papierowych ręcznikach , podawać ciepłe ,ale i zupełnie zimne są przepyszne
[ Dodano: 2011-02-27, 17:52 ]
Pączki wegańskie
przepis z puszki ,ale prawie taki sam jak Kuchareczki , ja go ciut pod siebie zmieniłam
hxxp://puszka.pl/przepis/4100-paczki_weganskie.html
mąka – 500 g
olej - ok. 1/3 szklanki
mleko sojowe, ryżowe albo kokosowe – ok. 250 ml
(cukier, fruktoza i inne) - ok.1/4- 1/2 szklanki
drożdże ½ paczki czyli ok. 20 g ( używam drożdży takich 42 g)
ser tofu – 50-80 g
mąka sojowa-1-2 łyżki
2-3 łyżki spirytusu, mocnego80% rumu lub ocet
nadzienie - dżem/ marmolada np. marmolada z owoców róży wymieszana z utartymi płatkami róży z cukrem
olej do smażenia + alkohol-2 łyżki
Przygotowanie: 30-60 min.
1Podgrzewamy olej w jednym garnuszku.
2. W drugim garnuszku podgrzewamy mleko sojowe z cukrem.
3. Gdy mleko będzie podgrzane - wlewamy ok. 5 łyżek do miski i rozrabiamy w nim drożdże.
4. Odstawiamy na chwilę drożdże z mlekiem, aż drożdże zaczną rosnąć , i dodajemy rozdrobnione (zmiksowane) tofu.
5. Po chwili dosypujemy stopniowo mąkę i ugniatamy ciasto na przemian dolewając mleko, dosypując mąkę i podgrzanego oleju. Cały czas dosypujemy wszystkiego po trochu na przemian - i ugniatamy, ugniatamy, ugniatamy aż powstanie ciasto w miarę nie przyklejające się do rąk (w międzyczasie należy jeszcze chlusnąć ocet lub alkohol).
6. Jak już mamy ciasto wyrobione , nakrywamy i zostawiamy, aż podwoi objętość , z wyrośniętego ciasta zaczynamy robić pączki.
7. Bierzemy nieduże kawałki ciasta, ugniatamy przez chwilę, żeby się łatwiej zlepiało, i nadziewamy je marmoladą (lub czym kto lubi), sklejamy je i formujemy kulki.
8. Gdy już uformujemy pączki z całego ciasta, to układamy je na blacie i następnie zakrywamy ściereczką by wyrosły, ok. 15-30 min.
9. W międzyczasie można rozgrzać olej z alkoholem i gdy wyrosną, wrzucamy kolejno do garnka. Nakrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem , zdejmujemy pokrywkę , przewracamy na drugą stronę i smażymy bez przykrycia, wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi rzecznikami
10.Posypujemy cukrem pudrem
Wskazówki i uwagi:
1. Jeżeli chodzi o alkohol, to służy on tu jako spulchniacz - bez niego wyjdą gniotki.
2. Jeśli chodzi o smażenie - należy ciągle czuwać nad garnkiem, bo bardzo szybko się smażą.
karnawał 358.jpg
|
|
Plik ściągnięto 638 raz(y) 128,99 KB |
karnawał 353.jpg
|
|
Plik ściągnięto 608 raz(y) 179,79 KB |
karnawał 384.jpg
|
|
Plik ściągnięto 668 raz(y) 130,83 KB |
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-02-27, 17:52
|
|
|
kofi napisał/a: | Wegan faworki możnaby z ciasta francuskiego, o ile byłoby wegańskie. | W Biedronce jest Chyba że wolisz sama robić.
Ja jakiś czas temu robiłam pączki z pełnoziarnistej orkiszowej, pierwszy raz w życiu, w dodatku kot mi chciał zjeść surowe ciasto - ale wyszły całkiem dobre, tylko trochę za bardzo tłuste, spróbuję następnym razem ocet dodać.
[ Dodano: 2011-02-27, 17:54 ]
margot napisał/a: | 1. Jeżeli chodzi o alkohol, to służy on tu jako spulchniacz - bez niego wyjdą gniotki. | Hmm, chyba chodzi o to, żeby nie nasiąkały za bardzo tłuszczem - ja nie dawałam alkoholu ani octu i nie wyszły gniotki |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-02-27, 18:58
|
|
|
Lily napisał/a: | Hmm, chyba chodzi o to, żeby nie nasiąkały za bardzo tłuszczem - ja nie dawałam alkoholu ani octu i nie wyszły gniotki |
jedno i drugie , ja w puszki te zalecenie ściągnęłam, ja robiłam raz faworki (bez jajek ,ale z śmietaną i masłem ) bez alkoholu bo z przepisu polskich krysznowców i wyszły przepiękne i nic nie piły tłuszczu, wiec szczerze nie wiem czy musi być ten alkohol |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-02, 18:21
|
|
|
A ja z innej beczki: w Wawie można będzie jutro kupić pączki wegańskie (np. z konfiturą różaną).
Kopiuję info z fb:
Zamówienia przyjmujemy do jutra /środa/ do godziny 20.00. Odbiór osobisty w VegeMieście / CHMIELNA 9A. W naszych pączkach nie znajdziecie jajek, tłuszczów cukierniczych, zesmażonego oleju z dodatkiem smalcu, spulchniaczy, ulepszaczy, konserw...antów i sztucznych dodatków smakowych. Cena za pączki 3zł. szt. lub mini pączki lukrowane bez nadzienia 35zł./kg. Proszę podać przybliżoną godzinę odbioru |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-03-02, 20:07
|
|
|
Vegavani
nie mogłam znaleźć przepisu na faworki więc na jutro popełniam fikołki (ciasto drożdżowe ze słodem i smażone na głębokim tłuszczu) potem cienie na ścianie sprawdzamy |
|
|
|
|
|