Pączki tylko na łoju?? tłusty czwartek się zbliża |
Autor |
Wiadomość |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-03-02, 21:27
|
|
|
A ja właśnie usmażyłam pączki. Cholera, zjadłam półtora (ale takie trochę mniejsze robię), super, nie ma to jak pączki na noc. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-02, 21:32
|
|
|
a ja zrobiłam ciasto drożdżowe i rośnie sobie w lodówce. A jutro upiekę |
|
|
|
|
sunny
don't worry
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Poznań/Plewiska
|
Wysłany: 2011-03-02, 21:33
|
|
|
W weekend robiłam pączki z przepisu z bloga White Plate, wyszły świetne, bardzo delikatne i miękkie. W przepisie nic nie zmieniałam, poza jedną rzeczą - autorka zrobiła z ciasta pączki z dziurką bez nadzienia, ja zrobiłam tradycyjne kulki i napchałam powidłami śliwkowymi (po usmażeniu).
Ciasto:
500 g mąki
230 g ugotowanych ziemniaków
200 g mleka
100 g żółtek – autorka bloga oraz ja użyłyśmy 2szt. spokojnie wystarczy
50 g cukru pudru – dałam zwykły, drobny
50 g masła
12 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży suszonych instant)
tarta skórka z cytrusów lub wanilia
1 szczypta soli
ew. coś do nadziewania, np. powidła śliwkowe.
Z przepisu wychodzi około 16 średnich pączków
Ziemniaki doprowadzamy do stanu puree, wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje około 60g-65g (mniej więcej mała morela). Możemy formować kulki lub obwarzanki, wówczas w kulce robimy dziurkę. Ciasto ma dość luźną i delikatną konsystencję – to dobrze, bo pączki wychodzą lekkie, ale ze względu na to ewentualne nadziewanie lepiej przeprowadzać po usmażeniu.
Kulki zostawiamy do wyrastania do podwojenia objętości. Rozgrzewamy olej, smażymy pączki.
Jeśli chcemy nadziewać, to nadziewamy po lekkim przestudzeniu. Można je posypać cukrem pudrem. Pączki bez nadzienia można posypać cukrem pudrem z cynamonem (tak było w oryginale przepisu). Najlepsze w dniu smażenia. Polecam. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-02, 22:44
|
|
|
gosia_w napisał/a: | a ja zrobiłam ciasto drożdżowe i rośnie sobie w lodówce. A jutro upiekę |
u mnie też ciasto na pączki w lodówce..planuję upiec na śniadanie |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-02, 23:34
|
|
|
ja juz upieklam paczki i jak to sie zwie z mojewypieki roze czy cos zamiast smietany dalam jogurtu sojowego a zamiast jaja olej. |
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2011-03-03, 19:56
|
|
|
ja zrobiłam, z przepisu na wegańskie z Puszki, lukier zrobiłam z melasy, polecam, są pyszne choć strasznie duże mi wyszły, pękam chyba z przeżarcia , ale strasznie dumna jestem z siebie |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-03, 20:04
|
|
|
nika, jak zrobiłaś lukier z melasy? Szukam przepisu na niecukrowy lukier. |
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2011-03-03, 21:28
|
|
|
ma taką melasę hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=1375&page= i trochę mi wyschła i kiedyś na puder w młynku do kawy zmieliłam z ciekawości,ale myślę, że z niezmielonej też będzie ok, dodałam ciut mleka sojowego i sok z pół cytryny i zagotowałam.Trochę wolno zasychał, a ja nie jestem cierpliwa więc podsuszyłam w piekarniku troszkę te pączki. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-04, 06:30
|
|
|
dziękuję, myślałam, że melasa występuje tylko w postaci płynnej. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-16, 12:58
|
|
|
Upiekłam dziś razowe pączki w 2 wersjach - z dżemem z dzikiej róży (20 sztuk, ale mniejszych niż tradycyjne) oraz z czekoladą (8 sztuk). Na wierzch 2 rodzaj polewy - słód ryżowy pogotowany kilkanaście minut z niewielką ilością wody albo rozpuszczone masło smarowane pędzlem i posypka z nierafinowego cukru trzcinowego z cynamonem (całe pół łyżeczki cukru zużyłam ). Pączki b. smaczne wyszły. Jednak wolę pieczone od smażonych. |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-02-16, 17:03
|
|
|
Moje też wyszły boskie, z przepisu Puszczyka, tylko zamiast wody dałam mleko. Konfitura malinowa, na wierzch cukier puder. W ogóle nie czuć że są z razową mąką.
Jedyny problem to że się rozklejały i konfitura wypływała. Nie wiem czemu nie udało mi się ich dobrze posklejać. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-16, 18:46
|
|
|
kasienka, mi też dżem wypłynął - wydawał się w słoiku gęsty, nakładałam łyżeczką kawałki, myślę, że rozpuścił się pod wpływem temperatury. Ale to co wypłynęło jest bardzo smaczne, taki podsuszony dżem |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-12, 16:13
|
|
|
Zrobiłam faworki na piwie bez piwa (na kwasie chlebowym), z mąki razowej orkiszowej. Pyszne |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-02-12, 17:55
|
|
|
gosia_w: uśmiecham się o przepis faworkowy bo dzieć męczy |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-02-12, 19:18
|
|
|
3 żółtka, tyle samo objętościowo kwasu chlebowego (w oryginale piwa), szczypta soli, mąka orkiszowa razowa drobnomielona - ile ciasto zabierze
wyrobić ciasto, wstawić do lodówki (1-12 godzin można, konsultowałam z margot, bo w przepisie 1 godzina, ale ona trzymała dłużej i było ok)
wałkować, wycinać i smażyć (u mnie na oleju słonecznikowym do smażenia z dodatkiem masła klarowanego i 1 łyżki spirytusu)
posypałam trzcinowym nierafinowanym cukrem pudrem |
|
|
|
|
theloudestsound
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 275 Skąd: żary
|
Wysłany: 2014-02-24, 21:28
|
|
|
Tłusty czwartek już w czwartek! Macie jakiś sprawdzony przepis na wegańskie faworki i wegański karmel (chcę zrobić pączki z karmelem posypanym orzeszkami) |
_________________ Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-02-24, 22:11
|
|
|
na weganizm spróbujesz był ostatnio jakiś przepis na faworki, czy sprawdzony to nie wiem, też szukam czegoś bo chłop się domaga cholera
A teraz szukam tego przepisu o nie wiem czy miałam zwidy czy co bo go nie ma, ahahahahaa! A jestem pewna, że był, bo nawet M. mówił, że muszę zrobić takie koniecznie, hmmm, zagwozdka... |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
|
theloudestsound
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 275 Skąd: żary
|
Wysłany: 2014-02-25, 07:22
|
|
|
Sylwia, zobaczyłam dziś te hxxp://www.greenmorning.pl/faworki-najlepsze/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=faworki-najlepsze i już wiem, że na pewno je zrobię |
_________________ Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Fatty
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 30 Maj 2008 Posty: 1192
|
Wysłany: 2014-02-25, 09:15
|
|
|
Kiedys moja ówczesna stażystka na tłusty czwartek przyniosła pączki... z ziemniakami
Były cieższe niż standardowy pączek, ale pyszne, jakby mi nie powiedziała to za cholere bym sie nie domyśliła, że to ziemniaczane Zrobiłabym, gdyby nie myśl o pozniejszym myciu naolejowanego gara... |
|
|
|
|
Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-02-25, 09:31
|
|
|
theloudestsound napisał/a: | Sylwia, zobaczyłam dziś te hxxp://www.greenmorning.pl/faworki-najlepsze/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=faworki-najlepsze i już wiem, że na pewno je zrobię |
To tych szukałam!!!! Poznaję te zdjęcia! Nie mam pojęcia gdzie je widziałam w takim razie ale to właśnie o te mi chodziło, dzięki Ci dobra kobieto |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2014-02-25, 09:39
|
|
|
theloudestsound napisał/a: | Sylwia, zobaczyłam dziś te hxxp://www.greenmorning.pl/faworki-najlepsze/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=faworki-najlepsze i już wiem, że na pewno je zrobię |
Aaaaa, jak możesz mi to robić, obiecywałam sobie, że żżżżadnych faworków, ani pączków nie będzie, tylko mufiny w najlepszym razie. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2014-02-25, 09:40
|
|
|
Fatty napisał/a: | Kiedys moja ówczesna stażystka na tłusty czwartek przyniosła pączki... z ziemniakami |
Ewa Wachowicz poleca. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
theloudestsound
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 275 Skąd: żary
|
Wysłany: 2014-02-25, 14:08
|
|
|
kofi ja jem pączki i faworki tylko wtedy kiedy sama je sobie zrobię czyli raz w roku, więc czuję się usprawiedliwiona
O Sylwia ale trafiłam! |
_________________ Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/ |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-02-26, 17:10
|
|
|
Robię właśnie te faworki z greenmorning, ale niestety to co mi wychodzi nijak nie chce przypominać tych ze zdjęć na blogu |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-02-26, 17:53
|
|
|
priya, a ja właśnie weszłam tu, żeby spytać theloudestsound czy już robiła, bo ja poległam, totalna porażka... Ale złożyłam broń zanim zmarnowałam całe ciasto i zrobiłam z niego zwykłe faworki - pyszne! Więc ciasto polecam ale robienie "khaja" - chyba tylko dla indyjskich kapłanek i Cintamani, autorki Green Morning...
hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/weganskie-faworki.html |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
|
|