|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
apostazja |
| Autor |
Wiadomość |
wegedyniak

|
Wysłany: 2011-11-09, 21:09
|
|
|
| Mirka napisał/a: | ...
A nie wiesz o tym, że nie ma szatana bez Boga ?
Zresztą wisi jeszcze krzyż, więc nie sądzę, żeby szatan długo tam wytrzymał.
Krzyż jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Nawet się cieszę na myśl, że ten krzyż za sprawą palikotopodobnych zniknie z sejmu. Zniknie, żeby zmartwychwstać.
Zmartwychwstawał setki i tysiące razy. W 1958r. i później komuniści go zdejmowali, a on się pojawiał. Poganie palili koscioly a on znowu wstawal, Neron palil ludzi na krzyżu a krzyzy powstawalo wiecej.
Najwyraźniej ten symbol musi znów obumrzeć, żeby wydać plon. |
No przecie Bóg stworzył szatana (wg religii rzymskokatolickiej)
Zmartwychwstały krzyż?
Plonotwórczy krzyż?
Chyba za dużo jabłek lub innych owoców dziś zjadłaś. Jak to jest z tą fermentacją alkoholową po takim pożywieniu?
W krzyżu mnie od tego wszystkiego boli. Myślisz, że mój krzyż też kiedyś z martwych wstanie? ...no oczywiście razem ze mną (lepszym). |
_________________ hxxp://cia.media.pl/wybory_w_tym_roku_beda_az_dwukrotnie_drozsze]hxxp://wiadomosci.VEGAN...
 |
| Ostatnio zmieniony przez wegedyniak 2011-11-10, 13:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2011-11-09, 22:00
|
|
|
| wegedyniak napisał/a: | | Jak to jest z tą fermentacją alkoholową po takim pożywieniu? |
Z fernentacją jest tak, że jest główną przyczyną raka jelita grubego u wege.
Co do reszty, to jeśli ja zadaję sobie dużo trudu, żeby zrozumieć sens tego, co piszesz, to ty również mógłbyś się przyłożyć.
| excelencja napisał/a: | | @Lilith, PRAWDA jest tylko jedna i należy do Mirki |
Może się tak zdażyć. Przed nadchodzącym świętem, do przemyśleń.
hxxp://wgadowski.salon24.pl/362213,biedroniowi-i-reszcie-do-sztambucha |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2011-11-10, 08:50
|
|
|
| wegedyniak napisał/a: | | Myślisz, że mój krzyż też kiedyś z martwych wstanie? |
Nie wiem jak będzie akurat z twoim krzyżem, ale ja doceniam wagę tego symbolu i jest on dla mnie bardzo ważny.
Lewacy i neokomuniści nie tylko u nas, ale także w USA nagłaśniają sprawę kryzysu tożsamości narodowej i podnoszą kwestię masowej rozterki wśrów obywateli.
Ostatnio, aby rozwiać wątpliwości Kongres Stanów Zjednoczonych przegłosował rezolucję potwierdzającą dotychczasowe motto USA - "IN GOD WE TRUST" - przytłaczającą większością głosów 396 - 9.
Rezolucja zachęca do popularyzacji tego motta na wszystkich budynkach użytku publicznego i dalsze drukowanie na walucie amerykańskiej, a nawet umieszczanie na tablicach rejestracyjnych.
Zdecydowana większość amerykańskiego społeczeństwa uważa że wiara w Boga stanowi wartość uniwersalną.
Z treści rezolucji Kongresu USA:
" gdyby religia i wiara zostały usunięte z zestawu naszych idałów, wolność na jakiej zbudowano Stany Zjednoczone nie mogłaby być zagwarantowana".
To ku rozwadze wszystkim, którzy przymiotnik "komunistyczny" zastępują zamiennie " wolnością","równością" ,"prawami mniejszości", albo w ostateczności demokracją. |
|
|
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2011-11-10, 10:51
|
|
|
| Mirka napisał/a: |
" gdyby religia i wiara zostały usunięte z zestawu naszych ideałów, wolność na jakiej zbudowano Stany Zjednoczone nie mogłaby być zagwarantowana".
To ku rozwadze wszystkim, którzy przymiotnik "komunistyczny" zastępują zamiennie " wolnością","równością" ,"prawami mniejszości", albo w ostateczności demokracją. |
Dokładnie, bo większość ludzi nie dorosło jeszcze do tego, aby być moralnie dobrym z samego siebie, tylko muszą mieć odgórne nakazy/zakazy. Gdyby obalić nagle cały Dekalog mielibyśmy niezła jatkę od razu. Przykre to, ale póki inteligencja emocjonalna u większości ludzi jest poniżej normy to religia staje się niezłym straszakiem. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
 |
|
|
|
 |
@Lilith

|
Wysłany: 2011-11-10, 11:37
|
|
|
| Mirka napisał/a: | | Nie wiem jak będzie akurat z twoim krzyżem, ale ja doceniam wagę tego symbolu i jest on dla mnie bardzo ważny. |
Mirka, rozumiem Twoją wiarę ale tego, że czcisz jakiś symbol to już nie. Bo wierzący swoją postawą powinien identyfikować się z wiarą a nie z miłością do przedmiotu. Dla mnie ten przedmiot nie ma znaczenia i mogę sobie nie życzyć, żeby był w moim biurze czy w szkole mojego dziecka. A jeśli mam w ramach tolerancji zaakceptować te symbole to czemu tylko ten? Niech wiszą wszystkie symbole ruchów, religii i wyznań. Przecież każdy ma prawo do pokazywania światu swoich przekonań. Również ateistycznych. |
|
|
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2011-11-10, 12:11
|
|
|
| Ja tylko się cały czas zastanawiam jak wytłumaczyć mojemu dziecku, że jakiś człowiek wisi na krzyżu (ewidentnie nie jest to komfortowa sytuacja). Czy już tak jesteśmy znieczuleni, że patrzenie na krzyż z wiszącym człowiekiem nie wywołuje w nas żadnego smutku. Niech sobie wieszają symbole, mogę na to iść, ale pozytywne! |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
 |
|
|
|
 |
wegedyniak

|
Wysłany: 2011-11-10, 12:59
|
|
|
Mam pytanie na drugie śniadanie
... a właściwie na obiad
... dla głodujących Afrykańczyków:
którzy kapłani i które zakonnice to przebierańcy i pozerzy będący tak naprawdę agent(k)ami finansowych organizacji przestępczych ?
Słyszałem o rzymskokatolickim księdzu, który zgwałcił Kobietę. Kobieta urodzila Dziecko i do dziś jest przez niego zastraszana. Śledztwo dziennikarskie w toku. Być może niebawem będzie o tym głośniej.
Póki co trochę informacji do sprawdzenia i potwierdzenia:
hxxp://miziaforum.wordpress.com/2011/09/16/kryminalisci-i-zboczency-czesto-ukrywaja-sie-za-koloratka/]hxxp:// psychopatyczni kapłani
| Mirka napisał/a: | | " gdyby religia i wiara zostały usunięte z zestawu naszych idałów, wolność na jakiej zbudowano Stany Zjednoczone nie mogłaby być zagwarantowana". |
Pamiętasz z lekcji o niejakim Vespuccim? Indianie inaczej nazywali swoje ziemie. Amerigo pochodził z kraju, który teraz otacza państewko watykańskie. Watykan wykorzystywany jest przez włoskie (i nie tylko włoskie) organizacje przestępcze w celu tworzenia nowego ziemskiego materialistyczno-hedonistycznego imperium na podobieństwo cesarstwa rzymskiego.
Tak zwana Ameryka została zbudowana(?), stworzona na kłamstwie, na oszustwach, na morderstwach, na zastraszaniu itp.
Handel zielonymi warzywami spekulanci zastąpili handlem z użyciem zielonych papierków, których produkcja ze względu na coraz lepsze zabezpieczenia antyfałszerskie stała się bardziej kosztowna.
Obecnie stworzone kraje włącznie z unią stanów europy (unią europejska) to sztucznie stworzone nowotwory kosztożerne podatkowo i opłatowo.
Gdyby nie było stolic, krajów i tej całej biurokracjo-komputeryzacji to lżej i spokojniej by się żyło. Języki poznawano by stopniowo i naturalnie podczas długoczasowych pielgrzymek.
O tym jak biali kolonizatorzy stworzyli betonowo--metalowo-szklano-plastikowe toksyczne aglomeracje pseudowolnościowo swawolnościowe możecie poczytać tutaj: hxxp://indianie.info/viewtopic.php?f=17&t=760&p=8916#p8916]o wodzu Apaczów
| mono-no-aware napisał/a: | | Dokładnie, bo większość ludzi nie dorosło jeszcze do tego, aby być moralnie dobrym z samego siebie, tylko muszą mieć odgórne nakazy/zakazy. Gdyby obalić nagle cały Dekalog mielibyśmy niezła jatkę od razu. Przykre to, ale póki inteligencja emocjonalna u większości ludzi jest poniżej normy to religia staje się niezłym straszakiem. |
Dekalog jest dobry ale różnie interpretowany i różnie rozumiany. Często egoistycznie przez tych co go głoszą. Ci co go głoszą pijają alkoholowe wino mszalne i nauczyli się lub zostali nauczeni psychomanipulować stadem "owieczek" siebie uważając za następców Boga (jakby za bogów z Olimpu - patrz wyżej pod linkiem o 'psychopatycznych kapłanach')
Czy internetujący i komputerujacy veganie, veganki, wegetarianie i wegetarianki są moralnie dobrzy? Biorąc pod uwage zależności pomiędzy zyskiem a wyzyskiem korzystanie z nowoczesnych technologii jest moralnie dobre? |
|
|
|
 |
@Lilith

|
Wysłany: 2011-11-10, 13:13
|
|
|
| mono-no-aware napisał/a: | | większość ludzi nie dorosło jeszcze do tego, aby być moralnie dobrym z samego siebie, tylko muszą mieć odgórne nakazy/zakazy. |
Święte, że tak powiem , słowa...
Musi być zakaz, spowiedź, kara i żal na grzechy. Wtedy można już być rozgrzeszonym. Ateiście nie mają tak łatwo, sami zmagają się ze swoim sumieniem i nie zrzucają odpowiedzialności zdjęcia winy z siebie na kogoś innego.
| mono-no-aware napisał/a: |
Niech sobie wieszają symbole, mogę na to iść, ale pozytywne! |
Katolickie symbole nie mogą być pozytywne bo to religia cierpienia, upokorzenia, płaczu. A do tego sprowadza kobietę do roli służącej i posłusznej. |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2011-11-10, 13:52
|
|
|
| @Lilith napisał/a: | | Mirka, rozumiem Twoją wiarę ale tego, że czcisz jakiś symbol to już nie. Bo wierzący swoją postawą powinien identyfikować się z wiarą a nie z miłością do przedmiotu. Dla mnie ten przedmiot nie ma znaczenia i mogę sobie nie życzyć, żeby był w moim biurze czy w szkole mojego dziecka. |
Jak już wspominałam, jestem osobą niewierzącą. "Ten przedmiot" nie tyle jest dla mnie symbolem męki Chrystusa, ale ma ważny, symboliczny wymiar w naszej historii i naszej sferze kulturowej. Jest elementem narodowej tożsamości i narodowej pamięci. Dla mnie jest to ważne.
Nie identyfikuję się ani z komunistami, ani z ich następcami, którzy mieli/mają obowiązek zniszczyć nasza narodową pamięć, zafałszować historię, bo wiedzą, że tylko naród świadomy swojej tożsamości i historii jest w stanie zbudować w pełni niepodległe państwo.
Dziś od nowa dzieli się strefy wpływów i tylko naród świadomy swojej tożsamości i historii ma szanse przetrwać.
Walka z narodową pamięcią i uwalnianie nas od niej trwa co najmniej od 1944r.
Komunistyczni oprawcy "uwolnili " nas od tysięcy polskich patriotów ( czasami za jednym zamachem - jak w Katyniu).
Każda kolejna grupa renagatów sowieckich uznawała walkę z narodowa pamięcią i fałszowanie naszej historii za "rację stanu".
Za każdym razem walczono z krzyżem.
Po "okrągłym stole" tę pałeczkę przejęli neokomuniści z otoczenia nadredaktora, którzy "urządzili" nam ostatnie 20 lat naszej historii.
Zbudowany został niestety przez ten czas, na kłamstwie, fałszu i braku poszanowania dla krzyża kawałek innej Polski.
Bardzo nad tym ubolewam.
[ Dodano: 2011-11-10, 14:51 ]
| Cytat: | | Katolickie symbole nie mogą być pozytywne bo to religia cierpienia, upokorzenia, płaczu. A do tego sprowadza kobietę do roli służącej i posłusznej. |
To nie jest prawda. Trzeba tylko wiedzieć trochę więcej na ten temat.
Z kazania JPII podczas pierwszej wizyty w Polsce:
" Dzięki śmierci i zmartwychwstaniu Chrystusa symbol hańby i poniżenia stał się symbolem odwagi, męstwa, pomocy i braterstwa. W znaku krzyża ujmujemy dziś to, co najbardziej piękne i wartościowe w człowieku. Przez krzyż idzie się do zmartwychwstania. Innej drogi nie ma. I dlatego krzyże naszej Ojczyzny, krzyże nasze osobiste, krzyże naszych rodzin muszą doprowadzić do zmartwychwstania, jeżeli łączymy je z Chrystusem, który krzyż pokonał.
Nasze cierpienia, nasze krzyże możemy ciągle łączyć z Chrystusem, bo proces nad Chrystusem trwa. Trwa proces nad Chrystusem w Jego braciach. Bo aktorzy dramatu i procesu Chrystusa żyją nadal. Zmieniły się tylko ich nazwiska i twarze, zmieniły się daty i miejsca ich urodzin. Zmieniają się metody, ale sam proces nad Chrystusem trwa. Uczestniczą w nim ci wszyscy, którzy zadają ból i cierpienie braciom swoim, ci, którzy walczą z tym, za co Chrystus umierał na krzyżu. Uczestniczą w nim ci wszyscy, którzy usiłują budować na kłamstwie, fałszu i półprawdach, którzy poniżają godność ludzką, godność dziecka Bożego, którzy zabierają współrodakom wartość tak bardzo szanowaną przez samego Boga, zabierają i ograniczają wolność.." |
|
|
|
 |
wegedyniak

|
Wysłany: 2011-11-10, 20:20
|
|
|
Kto wymyšlił nazywanie tak zwanej Ojczyzny rzeczą pospolitą?
Nie wiem jak Wam ale dla mnie nazwa 'Rzeczpospolita Polska' kojarzy się bardzo niemiło (z uprzedmiotawianiem, poniżaniem i poniewieraniem Kobiety)
Jak nazwać wegańską krainę polskojęzyczną? ... pomorskojęzyczną, podlaskojęzyczną, mazurskojęzyczną
... ? |
_________________ hxxp://cia.media.pl/wybory_w_tym_roku_beda_az_dwukrotnie_drozsze]hxxp://wiadomosci.VEGAN...
 |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:43
|
|
|
| Mirka napisał/a: | | ma ważny, symboliczny wymiar w naszej historii i naszej sferze kulturowej. Jest elementem narodowej tożsamości i narodowej pamięci |
taka role spelnia bialy orzel, init?
i milo byloby, aby symbole religijne pozostaly w miejscach kultu, a w miejscach publicznych wisialy symbole panstwowe. |
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:46
|
|
|
| wegedyniak napisał/a: | | Kto wymyšlił nazywanie tak zwanej Ojczyzny rzeczą pospolitą? |
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Republika |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Madź

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 254
|
Wysłany: 2011-11-10, 21:04
|
|
|
| wegedyniak napisał/a: | | Kto wymyšlił nazywanie tak zwanej Ojczyzny rzeczą pospolitą? | to od Res Puplica z łaciny, nie tylu pospolita w naszym znaczeniu co publiczna która obchodzi naród. Ech... poczytać o etymologii czasem |
_________________ Moja Hiszpania hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2011-11-10, 21:39
|
|
|
| maharetefka napisał/a: | | milo byloby, aby symbole religijne pozostaly w miejscach kultu, a w miejscach publicznych wisialy symbole panstwowe. |
Proponuję również usunąć krzyże z:
- odznaczeń i orderów (np. Orła Białego),
- z nazw ulic i placy ( pl. Trzech Krzyży)
Zlikwidować krzyże
- w Poznaniu i Gdańsku,
- krzyże przydrożne,
- w znakach drogowych ,
- na historycznych obrazach ( np. Bitwie pod Grunwaldem)
- ze wszystkich miejsc tragedii,
etc., etc.
A ponadto:
-wykreślić z historii dokonania Solidarności, bo jednym z głównych postulatów sierpniowych bylo umieszczanie krzyża w miejscach publicznych,
- zakazać czytania twórczości niejakiego Adama Mickiewicza, który powiedział:
„Tylko pod Krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską, a Polak Polakiem”,
-zmienić wreszcie konstytucję RP, bo póki co jej art. 25paragraf bodajże2, mówi że symbole religijne dozwolone są w przestrzeni publicznej.
Itp., itd. |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-11-10, 22:07
|
|
|
| Mirka napisał/a: | | odznaczeń i orderów (np. Orła Białego), |
przyjecie orderu jest kwestia wyboru: hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Polacy,_kt%C3%B3rzy_odm%C3%B3wili_przyj%C4%99cia_lub_zwr%C3%B3cili_ordery_i_odznaczenia_w_III_Rzeczypospolitej
| Mirka napisał/a: | | z nazw ulic i placy ( pl. Trzech Krzyży) |
niektorych nazw niektorych ulic jak najbardziej.
| Mirka napisał/a: | Zlikwidować krzyże
- w Poznaniu i Gdańsku, |
i w wachocku
| Mirka napisał/a: | | na historycznych obrazach ( np. Bitwie pod Grunwaldem) |
kazdy artysta malowac moze na co ma ochote. nie podoba mi sie temat obrazu? nie kupuje. proste
| Mirka napisał/a: | | ze wszystkich miejsc tragedii, |
jesli ofiary tragedii nie sa chrzescijanami
| Mirka napisał/a: | | -wykreślić z historii dokonania Solidarności, bo jednym z głównych postulatów sierpniowych bylo umieszczanie krzyża w miejscach publicznych |
to historia. rozmawiamy o obecnej chwili.
| Mirka napisał/a: | | „Tylko pod Krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską, a Polak Polakiem”, |
wszyscy polacy niechrzescijanie do gazu?
| Mirka napisał/a: | | symbole religijne dozwolone są w przestrzeni publicznej |
tak. a to nie rowna sie z "krzyze sa konieczne w przestrzeni publicznej"
co do kapliczek: sa przejawem folkloru, a jak wiadomo folklor jest czesto mocno powiazany z wierzeniami.
co do znakow drogowych... nie znam sie.
dobranoc. |
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
wegedyniak

|
Wysłany: 2011-11-10, 22:14
|
|
|
z religii hinduistycznych i buddyzmu krzyż z dodatkowymi ramionami jest symbolem szczęścia.
jest bardzo podobny do symbolu używanego przez hitlera.
Czy taki symbol jest również dozwolony w polskiej przestrzeni publicznej? Czy w sejmie obok krzyża można zawiesić hinduską lub buddyjska swastykę?
... albo uśmiechnięte słoneczko z promykami? ... ja np. należę do religii Solarian, bardzo lubię słoneczko i chętnie widziałbym tam jego symbol a najlepiej wielką dziuuuurę przez którą wpadałyby promienie rozjaśniające umysły sztucznie naświetlanych urzędników i polityków (oni chorują chyba na syndrom naświetlanych kur/czaków klatkowych w myśl powiedzenia "stajesz się tym co żresz".
O krzyżu z dodatkowymi ramionami tu:
hxxp://www.anandamarga.pl/odpowiedzi-na-najczesciej-zadawane-pytania/
i tu:
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka
...
Jaka niepodległość? Dług długiem długi pogania.
Długi wykupują "krasnoludki" a my im podlegamy.
Niepodległość to "pic na wodę, fotomontaz". Ujednolicony nowoczesny POLski język z tych co mówią regionalną gwarą czyni podległych systemowi ąę-warszafkowato-rządownisiowemu a na tym tu forum małointeligentnych (niegdysiejszy komentarz moderatora/-ki(?) do postu napisanego gwarą: "post usuniety, powód: mało inteligentny" (lub jakiś bardzo podobny tekst) |
 |
| Ostatnio zmieniony przez wegedyniak 2011-11-10, 22:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
MayoNika

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Kwi 2010 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-11-10, 22:34
|
|
|
| Madź napisał/a: | | wegedyniak napisał/a: | | Kto wymyšlił nazywanie tak zwanej Ojczyzny rzeczą pospolitą? | to od Res Puplica z łaciny, nie tylu pospolita w naszym znaczeniu co publiczna która obchodzi naród. Ech... poczytać o etymologii czasem |
pospolita, czyli wspólna, pospołu, społem = wspólnie, razem
hxxp://www.sjp.pl/pospo%B3u |
|
|
|
 |
wegedyniak

|
Wysłany: 2011-11-11, 21:00
|
|
|
Uprzedmiotawianie ludzi jest nieteges.
Skoro Państwo (Kraj) to miedzy innymi Ludzie jak wiec można nazywać ich rzeczą a nawet Rzeczą? |
 |
|
|
|
 |
@Lilith

|
Wysłany: 2011-11-14, 09:52
|
|
|
| Mirka napisał/a: | | Z kazania JPII podczas pierwszej wizyty w Polsce(...) |
Takie przemówienia są pisane populistycznie i zapewne nie przez mówcę. Mnie interesuje sposób w jaki kościół i jego głowa traktuje kobiety. Do każdej 'świątyni' kobieta jest wpuszczana tylko po to, aby wytrzeć kurze i poukładać kwiatki. Na plebani sprzata, gotuje i pierze. Dlaczego nie może w kościele katolickim stanąć przy mównicy jako kapłan??
Katolicyzm jest szowinistyczny i antyfeministyczny.
Papież polak, przeciwnik kapłaństwa kobiet (wykluczenie kobiet z kapłaństwa jest zgodne z zamysłem Boga...), postrzegał dom jako główne miejsce pracy kobiety, gdzie zapierdala ze ścierką, siedzi w garach i opiekuje się dzieckiem. Jak głosił: "dziewictwo i macierzyństwo to dwa szczególne wymiary spełniania się kobiecej osobowości". Nawoływał do trzymania kobiet w domu: "do uznania i poszanowania przez wszystkich niezastąpionej wartości pracy kobiety w domu" Czyli: kobieta poza domem nie istnieje i nie może być podmiotem twórczym.
Nie rozumiem, jak świadoma siebie i swojej wartości kobieta, może wyznawać uwłaczające jej postawy. I pozwalać aby ktokolwiek poza nią decydował o jej autonomii i własnej macicy.
ps. Idą te cholerne święta. Katolickie a dla wielu po prostu tradycja. Nie obchodzi mnie tradycja ani narzucone święta. Pewnie do tego czasu nie zdążę z apostazją |
|
|
|
 |
wegedyniak

|
Wysłany: 2011-11-14, 10:21
|
|
|
Mogę być świadkiem Twej apostazji, zdążysz przed świętami.
A może jednak spróbuj zostać kapłanką w rzymskokatolickim kościele.
Po znajomości ze Skarbu Państwa Polskiego nieodpłatnie dostaniemy grunty na ekowioskę (eko-osadę) wegan(wege)dzieciakową.
Zawsze możesz powołać się na dyskryminację płciową ze strony tegoż kościoła.
pozdrawiam |
 |
|
|
|
 |
@Lilith

|
Wysłany: 2011-11-14, 10:33
|
|
|
| wegedyniak napisał/a: | Mogę być świadkiem Twej apostazji, zdążysz przed świętami.
A może jednak spróbuj zostać kapłanką w rzymskokatolickim kościele.
Po znajomości ze Skarbu Państwa Polskiego nieodpłatnie dostaniemy grunty na ekowioskę (eko-osadę) wegan(wege)dzieciakową.
Zawsze możesz powołać się na dyskryminację płciową ze strony tegoż kościoła.
pozdrawiam |
To już do Ciebie skrobię
Mój głęboki nonkonformizm nie pozwoli mi zostać kapłanką niczego i nikogo + antyklerykalizm = to się nie uda |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2011-11-14, 14:35
|
|
|
| @Lilith napisał/a: | | Katolicyzm jest szowinistyczny i antyfeministyczny. |
Dziwi mnie, jak ludziom trudno jest zrozumieć , że kościół nie jest instytucją jak inne, że zasady demokracji nie da się tu zastosować.
Pomysł, że "zakaz" wyświęcania kobiet nie licuje dzisiaj z zasadą równości kobiet i mężczyzn jest jeszcze bardziej dziwaczny.
Najlepiej, żeby to, czego sobie współcześnie zażyczymy, do teologii dopisać.
A najbardziej mają za złe osoby, które z kościołem nie mają nic wspólnego.
Z tego, co ja na ten temat wiem, to wszelkie religie opierają się na dogmatach i nie przewiduje się tu żadnej rewolucji czy uwspółcześniania.
Jezus wybrał mężczyzn , by utworzyć kolegium Dwunastu Apostołów, i tak samo czynili Apostołowie, gdy wybierali swoich współpracowników, którzy mieli przejąć ich misję.
Kolegium Biskupów uobecnia i aktualizuje aż do powrotu Chrystusa kolegium Dwunastu.
Kościół jest związany wyborem dokonanym przez samego Jezusa, co powoduje, że święcenia kobiet nie wchodzą w rachubę. |
|
|
|
 |
@Lilith

|
Wysłany: 2011-11-14, 14:58
|
|
|
Mirka
Ale nie żyjemy w czasach Jezusa (którego bibjijne losy i plany opisał być może właśnie jakiś pisarz-szowinista...) i kościół powinien także dostosować się do realiów bo właśnie że jest biurokratyczną urzędową administracyjną państwowo instytucją, jak każda inna. Wszak rozwijamy się! To nie są czasy patriarchatu, kobiety nie siedzą już tylko w domu, nie muszą myć mężom stóp i podawać golonki.
Jesli postawa kościoła nie idzie z duchem czasu to niech sie nie pcha do życia społecznego. Niech istnieją zamknięte klasztory i w nich pradawna rzeczywistość. Po co nam ksiądz w telewizji, radiu i polityce? Po co nam uzurpatorzy który z jednej strony wtykają nosa w społeczeństwo a z drugiej są oderwani od realiów?
Co do innych religii: gdyby każdy buddysta był takim korzennym nihilistą to wszyscy by medytowali pod drzewem i zdechli z głodu. |
|
|
|
 |
Mirka
|
Wysłany: 2011-11-14, 16:44
|
|
|
| @Lilith napisał/a: | | Po co nam uzurpatorzy który z jednej strony wtykają nosa w społeczeństwo a z drugiej są oderwani od realiów? |
Mnie kompletnie chrześcijańskie kościoły nie przeszkadzają, mało tego szanuję je i mam świadomość, że w innej kulturze niż chrzescijańska np. liberalizm nie miał prawa się narodzić.
Nie widzę sprzeczności pomiędzy katolicką nauką społeczną i np. filozofią liberalizmu.
Zasada rozdziału kościoła od państwa też wynika z tradycji chrzescijańskiej i katolickiej. "Oddajcie Bogu co boskie...", albo kwestia tolerancji-"prawo do życia w błędzie" (św. Tomasz)
Z czym dzisiaj stoi w sprzeczności dziesięć przykazań Mojżeszowych, albo zasady Pisma Świetego?
Daje ono człowiekowi wolny wybór, określa pryncypia (Bóg dał człowiekowi wolną wolę, dał mu wolność, człowiek ma prawo wybierać).
A o co chodzi w liberaliźmie - jedną z najważniejszych wartości jest wolność.
Chyba dlatego ten Kościół przetrawał dwa tysiące lat, że nie szedł na kompromisy i "grzebanie" w swoich fundamentach.
Czy nie formułujesz aby obiegowych , nieprawdziwych opinii?
] |
|
|
|
 |
zuziamarzec123
|
Wysłany: 2013-01-20, 00:31
|
|
|
| Uważam, że powinno się mieć szacunek do każdego wyznania dlatego też staram się szanować kościół katolicki. Jednak ze smutkiem stwierdzam, że w Polsce wierzący nie zawsze szanują ateistów. Znam jedną osobą w mojej parafii, która dokonała apostazji. Na jednej mszy ksiądz na kazaniu zaczął w bardzo ostry i nieprzyjemny sposób krytykować takie zachowanie no i każdy wiedział do kogo się to odnosiło bo parafia jest malutka. |
_________________ hxxp://e-lokatybankowe.pl]Lokata - poznaj wady i zalety lokat |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|