|
apostazja |
| Autor |
Wiadomość |
koko

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2013-01-20, 08:54
|
|
|
| zuziamarzec123 napisał/a: | | Jednak ze smutkiem stwierdzam, że w Polsce wierzący nie zawsze szanują ateistów. |
Z wzajemnością |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
go.

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2013-01-20, 22:01
|
|
|
jedni drugich mają za ciemnotę, a drugi jednych za pustaki z budowy i jest sprawiedliwie |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:07
|
|
|
kurcze, powiało tu taką zgrozą, szyderstwem i nienawiścią, że aż cieknie z ekranu Trudno jest nawet dyskutować z kimś, kto tak zajadle kąsa, więc pozostanę tylko przy podzieleniu się moim odczuciem po lekturze kilku wpisów. Smuci mnie fakt, że na forum pojawiają się wpisy z umyślną antyreligijną, bądź polityczną propagandą. W ten sposób ich autorzy dzielą weg(etari)an, zamiast tworzyć atmosferę wzajemnej akceptacji, mimo różnic wyznaniowych i politycznych. Co innego jest wylać trochę żółci, gdy ktoś nadepnie na odcisk (np. zbyt nachalna religijnie babcia, jakaś bzdurna ustawa rządu), co innego celowo drążyć antyreligijne tematy. Od tego są inne fora i inne portale.
I tak na koniec - założę się, że gdybym rozpoczęła wątek agitacyjny o nawróceniu się i wierze w Ewangelię, zostałabym zmiażdżona
I nie bardzo wiem, co ma wspólnego formalne wystąpienie z Kościoła z paradoksalnymi zarzutami pod adresem papieża...
gosia z badylem, a przecież mogłoby być inaczej, prawda? Wszystko zależy od nas. I myślę, że łatwiej byłoby nam żyć obok siebie bez wzajemnego przylepiania takich etykietek. Niestety taki poziom dyskusji, jaki prezentuje dźwiedź to niedźwiedzia przysługa dla dobrych relacji. |
| Ostatnio zmieniony przez gemi 2013-07-29, 10:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MartaJS

Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:11
|
|
|
| gemi napisał/a: | I tak na koniec - założę się, że gdybym rozpoczęła wątek agitacyjny o nawróceniu się i wierze w Ewangelię, zostałabym zmiażdżona |
Może założymy?
Większość postów w tym temacie napisał troll, więc chyba trzeba na to brać poprawkę. Świrów nie brakuje, po obu stronach. |
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:17
|
|
|
MartaJS, musiałabym mieć znaczne skłonności masochistyczne |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
sylv
niedowiarek

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3138 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:35
|
|
|
może dodam dla odmiany coś w temacie
Mąż mój złożył wniosek o apostazję w listopadzie 2012. Do dziś nie otrzymał odpowiedzi, ani w parafii chrztu, ani miejscu zamieszkania. Zadzwonił do proboszcza, który bez żenady waląc mu na "ty" stwierdził, że "miał dużo bieżących spraw" oraz "jakoś w tym roku na pewno będzie to załatwione" odmawiając podania konkretów oraz podania daty, kiedy przekazał sprawę do kurii. Ponieważ mój mąż jest dobrze wychowanym człowiekiem, zwracał się do proboszcza "proszę pana", za co został (dalej per "ty") objechany, iż zasady dobrego wychowania (!!!) wymagają, używania odpowiedniego tytułu (czyli "proszę księdza proboszcza" chyba, nie wiem, może jeszcze "ekscelencjo"...), gdy mój mąż zapytał, czemu ksiądz zwraca się do niego na "ty" zaczął być pouczany jak pięciolatek. To tyle na temat szacunku - zarówno osobistego, jak i szacunku instytucji do dorosłej osoby, która ma urzędowe prawo do opuszczenia owej instytucji, a także respektowania przyjętego trybu urzędowego rozpatrywania spraw. miłego dnia wszystkim. |
_________________ hxxp://www.thebump.com/?utm_source=ticker&utm_medium=UBB&utm_campaign=tickers]
moje aukcje
hxxp://allegro.pl/Shop.php/Show?id=19996001 |
|
|
|
 |
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2013-07-29, 11:20
|
|
|
sylv, myślę, że Twój mąż powinien wysłać monit za potwierdzeniem zwrotnym. zwykłą korespondencję wielu urzędników ma w nosie, delikatnie rzecz ujmując.
gemi, MartaJS, może lepiej nie, pewno bym wyszła na pogankę |
|
|
|
 |
sylv
niedowiarek

|
Wysłany: 2013-07-29, 11:32
|
|
|
lilias, złożył osobiście w kancelarii - zgodnie z procedurą narzuconą przez KK. nie możesz tego po prostu wyysłać. w tej chwili natomiast wysłał podanie o wyjaśnienie i określenie statusu sprawy do kurii, za potwierdzeniem odbioru. nieszczególnie liczy na odpowiedź. moim zdaniem, opieszałość i lekceważenie w tej sprawie - po dopełnieniu wszelkich formalności z naszej strony - jest oburzające. możliwe, że pozostanie skarga do GIODO - podobno Naczelny Sąd Administracyjny w końcu wydał orzeczenie w tej sprawie.
hxxp://www.wprost.pl/ar/409427/Czy-Kosciol-przetwarza-dane-Polakow-wbrew-ich-woli/ |
_________________ hxxp://www.thebump.com/?utm_source=ticker&utm_medium=UBB&utm_campaign=tickers]
moje aukcje
|
|
|
 |
lilias
|
Wysłany: 2013-07-29, 13:02
|
|
|
sylv, kojarzę, że trzeba zanieść i przedstawić świadectwo dwóch pełnoletnich świadków szkoda tylko, że często człowiek chce byc grzeczny i nie prosi o potwierdzenie odbioru (bez względu na urząd) na swojej kopii pisma . ważne, że monit poszedł i właśnie za potwierdzeniem odbioru.
nie rozumiem czemu u nas sa takie jaja, bodajże w którymś z krajów skandynawskich (Finlandia?) wypełnia się druk i wysyła e-mailowo. jeżeli ktoś nie chce być członkiem kościoła to ma do tego prawo. tak jak ma prawo należeć do niego ten kto chce.
konkordat będzie renegocjowany na 100%, tylko kiedy? |
|
|
|
 |
qetrab
|
Wysłany: 2013-07-30, 08:30
|
|
|
To żeby odejść od trolla to powrócę do tematu.
Zawsze miałem podejście, że niepotrzebna mi apostazja bo ja się nigdzie nie zapisywałem więc i nie muszę się wypisywać. Ludzie mogą mnie pozapisywać gdzie tylko zapragną, do świadków jehowy, muzułmanów, krisznowców, buddystów, stowarzyszenia przyjaciół ślimaków, miłośników tańczenia rumby nago... ale to jeszcze nie znaczy, że do tego będę należał, dla mnie przynależność to stan umysłu.
Dlatego nigdy nie potrzebowałem apostazji, a sam fakt istnienia gdzieś w dokumentacji nie zmusza mnie do życia wg. doktryn kościoła.
Jest tylko jedna rzecz, która by mnie zmusiła do tego kroku... podatek kościelny, tak jak jest w Niemczech |
|
|
|
 |
go.

|
Wysłany: 2013-07-30, 08:58
|
|
|
| qetrab napisał/a: | | że niepotrzebna mi apostazja bo ja się nigdzie nie zapisywałem więc i nie muszę się wypisywać |
no ale rodzice Cię "zapisali" chrząc. I widniejesz w statystykach jaki to w 95% katolicki kraj nasz
Za podatkiem kościelnym też jestem, ale to jeszcze niestety nie na nasze realia |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-07-30, 09:19
|
|
|
Ale chyba będzie ten podatek, przy czym można zdecydować, na kogo pójdzie? A jak się nie zdecyduje, to sami sobie wezmą i okrężną drogą pójdzie np. na Dni Młodzieży |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
go.

|
Wysłany: 2013-07-30, 09:22
|
|
|
Lily, poważnie? i nie postraszyli widłami pomysłodawców, którzy zdecydowali się głośno o tym powiedzieć? (chodzi mi o tą bandę "wojowników" upierdliwie wpychających religię wszytskim, wszędzie) podrzuciłabyś jakiegoś linka? bo w takim razie coś przeoczyłam
ps. mogliby też zdelegalizować zaburzanie ciszy nocnej cholernymi dzwonami o 5:30 |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2013-07-30, 09:25
|
|
|
| Proszę: hxxp://wyborcza.pl/1,91446,14340264,Boni__projekt_dot__odpisu_podatkowego_na_Koscioly.html |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
go.

|
Wysłany: 2013-07-30, 09:26
|
|
|
Lily, dzięki
i to jeszcze na wyborczej przeoczyłam |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2013-07-30, 09:28
|
|
|
To już dość stary projekt, ale widzę, że nadal w toku |
|
|
|
 |
qetrab
|
Wysłany: 2013-07-30, 10:19
|
|
|
| gosia z badylem napisał/a: |
no ale rodzice Cię "zapisali" chrząc. I widniejesz w statystykach jaki to w 95% katolicki kraj nasz
Za podatkiem kościelnym też jestem, ale to jeszcze niestety nie na nasze realia |
Owszem, ale jak napisałem nie robi mi to różnicy
A jakby podatek wprowadzili to zraz by się realna liczba zrobiła, kiedyś czytałem wyniki sondy, że byłoby to 45%, tylu deklarowało, że płaciłoby podatek |
|
|
|
 |
go.

|
Wysłany: 2013-07-30, 10:21
|
|
|
| qetrab napisał/a: | nie robi mi to różnicy |
okej |
|
|
|
 |
sylv
niedowiarek

|
Wysłany: 2013-07-30, 10:26
|
|
|
| Jeżeli ktoś czuje się katolikiem i przynależy do KK, to dla mnie ok. Natomiast dopóki wszyscy, którzy się nie czują, nie korzystają, nie przynależą się nie wypisują i mają to w dupie, to nic w tym kraju się nie zmieni. Vide: Hiszpania, mniej niż 100 lat temu bastion katolicyzmu, i to w "najgorszym wydaniu" (skrót myślowy, wiadomo, o co chodzi). A teraz? |
moje aukcje
|
|
|
 |
qetrab
|
Wysłany: 2013-07-30, 10:39
|
|
|
| Cytat: | | Natomiast dopóki wszyscy, którzy się nie czują, nie korzystają, nie przynależą się nie wypisują i mają to w dupie, to nic w tym kraju się nie zmieni |
sylv, nie zależy mi |
|
|
|
 |
malina
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2819 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-07-30, 10:53
|
|
|
| sylv napisał/a: | | To tyle na temat szacunku - zarówno osobistego, jak i szacunku instytucji do dorosłej osoby, |
Moi znajomi,którzy poszli razem w kilka osób,w Gdańsku, zostali wyzwani m.in. padło,że są jak 'cysterna pełna nieczystości','wiadro z pomyjami' itd. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
lilias
|
Wysłany: 2013-07-30, 11:07
|
|
|
oprócz złożenia dokumentów poczęstowałabym ich jeszcze skargą na piśmie i informacją, ze całą sprawe nagłośnię gdzie się da. co za ludzie |
|
|
|
 |
qetrab
|
Wysłany: 2013-07-30, 11:13
|
|
|
| malina napisał/a: |
Moi znajomi,którzy poszli razem w kilka osób,w Gdańsku, zostali wyzwani m.in. padło,że są jak 'cysterna pełna nieczystości','wiadro z pomyjami' itd. |
To jest kolejna sprawa, która powoduje, że mi się nie chce. Mały zysk w stosunku do wysiłku...
ale jak ten podatek wejdzie to będę pierwszy w kolejce |
|
|
|
 |
sylv
niedowiarek

|
Wysłany: 2013-07-30, 11:37
|
|
|
| qetrab napisał/a: | | ale jak ten podatek wejdzie to będę pierwszy w kolejce |
nie wejdzie, zbyt wielu ludziom "nie zależy".
malina, wcale nie jestem zaskoczona. u nas było "tylko" lekceważąco, ale po lekturze listów episkopatu żaden epitet mnie nie zdziwi. |
moje aukcje
|
|
|
 |
frjals
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-07-30, 16:38
|