|
wyprawka dla malucha |
| Autor |
Wiadomość |
zina

Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2008-01-08, 23:48
|
|
|
Zmowilam juz Fride. Dziekuje za Wasze odpowiedzi |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-03-20, 22:58
|
|
|
Dziewczyny-do pościeli: do poszwy na kołderkę wkładamy kocyk czy jakąś kołderkę kupić?Ale jestem podekscytowana, mogłabym już..... ale jeszcze dzidzia niech posiedzi w brzuszku spokojnie |
|
|
|
 |
YolaW

Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2008-03-20, 23:19
|
|
|
Ja nie kupuję wcale kołderki. Najpierw rożek a potem śpiworek. U siostry się sprawdziło. Kołderka dopiero jak Mały spał w normalnym łózku czyli jak mial około 2 lat. Ale jesli ktoś używa to chyba to co włoży się do środka poszwy zależy od pory roku...tak ja bym zrobiła...
A i ja mam pytanie: czy przydał Wam się ten rogal do karmienia? Możecie polecić jakiś konkretny? Bo na allegro jest ich sporo...
A jak sprawdzają się prześcieradła na gumce? Nie mieniają kształtu? Jak po praniu> Jakie polecacie: frotte czy inny materiał? |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-03-20, 23:33
|
|
|
YolaW, moja siostra miała coś takiego hxxp://www.sklepdladziecka.pl/product_info.php/cPath/63_130/products_id/2957
rogal wypełniony styropianem, przydaje się tez potem dziecku przy siedzeniu
prześcieradełka mają z gumką, frotte, też są OK |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
YolaW

|
Wysłany: 2008-03-20, 23:35
|
|
|
Dzięki Lily
[ Dodano: 2008-03-20, 23:37 ]
A warto kupować leżaczek? Moja siostra nie ma i obeszlo się, sama nie wiem... |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-03-21, 00:15
|
|
|
I jeszcze ja: body zawsze są przez główkę nakładane, czy można znaleźć na guziczki? |
|
|
|
 |
elenka
Pomogła: 34 razy Dołączyła: 02 Lip 2007 Posty: 2710 Skąd: TiDżi
|
Wysłany: 2008-03-21, 08:39
|
|
|
Prześcieradło na gumce jest super, bo ja pod prześcieradłem jeszcze mam ceratę w razie przesikania i wtedy łatwiej to umocować.
Rogala do karmienia nie mam, na początku żałowałam, ale dajemy sobie radę bez, po prostu trzymam małego w różku podczas karmienia.
Zawsze można poduszki użyć jakiejś.
Mamy leżaczek i się przydaje, bo mogę Krzysia w kuchni na stole postawić i coś zrobić przy tym i w ogóle łatwiej go przemieszczać po mieszkaniu, ale pewnie można się obyć bez.
Body można kupić, takie całe rozpinane z przodu, chociaż mi jakoś nie przeszkadza, to wkładanie przez głowę |
|
 |
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2008-03-21, 09:57
|
|
|
Rożek do karmienia jest super (mam taki jak siostra Lily), z tym że nie tylko do karmienia - służył chłopcom również świetnie do zasypiania, leżenia na brzuszku, a do tej pory chroni głowę Igora przed uderzeniem o ścianę, bo on się strasznie rzuca przez sen.
my też nie mamy kołderek. na początku używaliśmy rożków, a teraz chłopcy po prostu śpią w pajacykach. czasem próbuję ich przykryć rożkami albo kocykami, ale i tak się rozkopują, a u nas w domu jest ciepło, więc nie nalegam. i mamy zapas pajacyków na następny rok, a potem pewnie jakąś fajną pościel im kupię.
co do body, to czasem trafią się takie kimonowe, zapinane na zatrzaski i to jest b ładne i wygodne. ale tak naprawdę dobre są też te z zakładkami i nie ma się czego bać. a i nie polecam niczego na guziczki/troczki - tylko zatrzaski, bo dzieci się wiercą a my się śpieszymy
co do prześcieradła to mamy w gumkę, z allegro, ale są za małe, chociaż kupione wy odpowiednim wymiarze i trzeba się nagimnastykować, żeby je na materac nałożyć. kształt i materiał są ok - mamy frotte i jersey bawełniany.
co do leżaczka, Weronika miała i go lubiła, ale chłopcy są absolutnymi fanami wyrośli już z tych do 8 kg i musieliśmy im kupić takie do 18 kg, bo w najbardziej kryzysowych sytuacjach tylko tam usypiają. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
YolaW

|
Wysłany: 2008-03-21, 11:16
|
|
|
Dzięki czyli leżaczek i rogal warto kupić No i prześcieradło na gumce też widzę, że warto choćby dla umocowania tej ceratki pod spodem - u nas wszelkie falbany i baldachimy itak odpadają bo po pierwsze nie lubię a po drugie sierść! |
|
|
|
 |
ajanna
|
Wysłany: 2008-03-21, 11:42
|
|
|
Yola: baldachimy i falbany, to również roztocza a co do folii, to ja jej nie używałam przy żadnym dziecku - właśnie wczoraj oddałam koleżance ani razu nie użytą tę, którą kupiłam dla bliźniaków - profilaktycznie moim zdaniem nie ma sensu, bo wtedy cały "oddychający" materac na nic, a dziecko się poci i odparza. czasem zdarzało nam się, że chłopaki trochę ulali albo przesikali śpioszki, ale i tak wtedy większość wsiąkała w prześcieradło, a materac potem wietrzyliśmy. |
|
|
|
 |
Manu

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1128 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2008-03-21, 13:57
|
|
|
nam sie sprawdzaja duze i grube pieluchy flnelowe, sa bardzo cieplutkie - nie przewidzialam takiego zastosowania, ale rewelka. Kocyk mamy welniany - na flanelke.
najfajniejsza rzecz to to: hxxp://www.bio-babywelt.de/shop/index.php?cat=c6_Pucken.html&XTCsid=d6122f90a12333e571ba3611fa2c33f8
Mamy z welny - bardzo mieciutka i milutka - nie drapie! No i ekspresowe ubieranie:) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] ....hxxp://www.tickerclub.com/]
Nagradzanie jest postmodernistyczną wersją kary.
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>
 |
|
|
|
 |
YolaW

|
Wysłany: 2008-03-26, 13:25
|
|
|
| ajanna napisał/a: | | czasem zdarzało nam się, że chłopaki trochę ulali albo przesikali śpioszki, ale i tak wtedy większość wsiąkała w prześcieradło, a materac potem wietrzyliśmy. |
moja siostra itak w miejscu gdzie jej synek ulewał podkładała dodatkową pieluchę na prześcieradło, nigdy w sumie nie mówiła, że materac jej przesiąkł... myślę, że masz rację ajanna |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-04-01, 20:28
|
|
|
kasienka,
muszle laktacyjne
kupowałaś może gdzieś w necie? U siebie w Białymstoku nie możemy tego znaleźć..) |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-04-01, 20:32
|
|
|
| hxxp://www.allegro.pl/search.php?string=muszle&cat_no_limit=1&category=11763 na allegro są muszle |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-04-01, 20:56
|
|
|
Zgłupiałam. Jak sie mają muszle to wkładek laktacyjnych? tego i tego jednocześnie chyba sie nie używa? Jeśli wkładek sie używa, to one już osłaniają sutki, więc po co te muszle? |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-04-01, 20:58
|
|
|
W muszlach zbiera się wyciekające mleko, które można wykorzystać, a jak wsiąknie we wkładkę można już tylko wyrzucić |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-04-01, 21:05
|
|
|
| Nie przecieka? |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-04-01, 21:06
|
|
|
| Ale co nie przecieka? |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-04-01, 21:09
|
|
|
No i jaką maść kupić na nadwrażliwe sutki.
[ Dodano: 2008-04-01, 22:14 ]
W szkole rodzenia mówili o jakiejś lanollinie owczej . Może jakaś alternatywa?
[ Dodano: 2008-04-01, 22:18 ]
| Cytat: | | Ale co nie przecieka? | Lily, z muszli nie przecieka? Czyli jak, wkła dki na noc a muszle na dzień? |
|
|
|
 |
YolaW

|
Wysłany: 2008-04-01, 23:02
|
|
|
I jak z tymi muszlami chodzić? Tzn chyba biust jakoś kosmicznie odstaje, nie?
| topcia napisał/a: | | W szkole rodzenia mówili o jakiejś lanollinie owczej . Może jakaś alternatywa? |
właśnie, jest alternatywa? bo u nas też o tej czystej lanolinie tylko mówili... |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-04-01, 23:08
|
|
|
| topcia napisał/a: | Lily, z muszli nie przecieka? Czyli jak, wkła dki na noc a muszle na dzień? | nie wiem, nie mam dzieci po prostu muszle są chyba do zbierania mleka, bo jak karmisz jedną piersią to z drugiej często cieknie
ponoć może być Maltan zamiast lanoliny hxxp://www.vitanea.pl/index.phtml?apteka=maltan_masc_40g&action=produkt_szczegoly&pid=42818&k=123 |
|
|
|
 |
adriane

Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2008-04-02, 08:32
|
|
|
| Cytat: | W muszlach zbiera się wyciekające mleko, które można wykorzystać, a jak wsiąknie we wkładkę można już tylko wyrzucić |
Myslałam, że to żart żeby wykorzystać to mleko, a Ty tak na serio. Nie wiedziałam, że są też takie muszle zbierające mleko...Moim zdaniem brodawki raczej powinny byc suche, a nie moczyc się w muszlach z mlekiem...Jeśli chodzi o takie muszle z dziurkami, do wietrzenia piersi, to one sie przydają jak brodawki sa poranione i ocieranie o stanik może boleć, więc to muszle chronią. |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
 |
ajanna
|
Wysłany: 2008-04-02, 08:59
|
|
|
ja też myślałam, że to żart, ale najwyraźniej są 2 rodzaje muszli
ja używałam Medeli - formujących, na których było b wyraźnie napisane, że tego mleka nie wolno wykorzystywać. natomiast były genialne na początku karmienia, kiedy nie mogłam dotknąć niczym nawet wkładką laktacyjną do sutków. muszle nosi się właśnie w tym pierwszym okresie, kiedy sutki są poranione/podrażnione - w muszlach się wietrzą = szybciej goją. a co do rozmiarów, to po porodzie piersi i tak wydają się ogromne (nawet te małe), więc dodatkowe powiększenie ich muszlami aż tak nie rzuca się w oczy |
|
|
|
 |
Soul

Pomogła: 27 razy Dołączyła: 06 Sty 2008 Posty: 554 Skąd: .:ToruńMagicCity:.
|
Wysłany: 2008-04-02, 13:10
|
|
|
Lily, dopiero doczytałam, że ty nie masz dzieci , a myślałam, że to co piszesz, to informacje z pierwszej ręki, od sprawdzonej mamuśki z doświadczeniem , a nie "słyszałam", "koleżanka/siostra mówiła.." Nie bierz tego do siebie, tylko się zdziwiłam, że tak pewnie się wypowiadasz na te tematy..
Żadna z moich 2 ciążowych koleżanek towarzyszek nie wykorzystywała powtórnie mleka z muszli, bo używały jednocześnie Bepanthenu na poranione brodawki. A co do przeciekania, muszle nie przeciekają jeśli używałyście kiedyś gumowych baniek do akupunktury, to ta muszle na suchej skórze się tak śmiesznie zasysa, i przylega, ja nawet nie musiałam jej przytrzymywać stanikiem, była normalnie pod koszulką. Czasem tylko, przy szturnięciu ręką mogło odpaść, ale to wystarczy uważać.
Aha, a na pewno z założenia służa do przechowywania muszle Aventu, oo tu nawet to narysowali
 |
|
 |
Martuś

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-04-02, 13:44
|
|
|
Kurczę, takie muszle to jest coś, bo mi on stop cieknie z cycków, i już mam tego dosyć, no i szkoda mi tego mleka. Wiadomo, że cały dzień się tego nie da nosić i 'zbierać', ale włożyć sobie na jednego cycka, jak drugim karmisz i później zlać i zamrozić, to chyba jest dobry patent? Bo mi w czasie karmienia wycieka samoistnie jakieś 50 ml (raz podstawiłam sobie kubek i tyle wyszło, no ale to trochę niewygodne ). A na nocne wycieki to chyba nie ma rady, bo czy śpię w staniku z wkładkami, czy z pieluchą pod koszulą, to wszystko i tak przecieka i budzę się codziennie w kałuży mleka, już nie nadążam ze zmianą prześcieradeł
A tak w ogóle to ten temat średnio dotyczy wyprawki dla malucha, bardziej chyba do karmienia piersią pasuje |
|
|
|
 |
|
|