wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dieta warzywna
Autor Wiadomość
Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-04-26, 14:04   

magdusia napisał/a:
wytrzymałam 18 dni :-D -i tak jestem z siebie dumna.
podziwiam szczerze,nigdy tego nie dokonam :)

olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2008-04-26, 17:12   

kurcze dziewczyny, strasznie ciekawe rzeczy tu piszecie (wykorzystalam fakt, ze mloda spi i przestudiowalam watek od poczatku). Az sie nakrecilam na ta diete, jak skoncze karmic, to chetnie sobie zafunduje takie oczyszczanie, bo mam wrazenie, ze bardzo tego potrzebuje. Odkad jestem mama, jakos nie mam kiedy gotowac, czesto ide na latwizne i korzystam z gotowcow (czyli mrozonek), a brak kalorii dopycham slodyczami kupnymi :oops:
Kiedys robilam sobie glodowki i nawet dobrze je znosilam, a taka dieta warzywna wydaje mi sie pociagajaca :-) a zatem kiedys z pewnoscia odkurze ten watek...
a na razie gratuluje wam wytrwalosci !

Mirka

Wysłany: 2008-04-26, 20:25   

magdusia napisał/a:
czym różni się dieta dr.D. ta sprzed dziesięciu lat w stosunku do tej dzisiejszej?

M.in przy ustalaniu kolejności potraw w posiłkach została (w wersji diety z lat ostatnich) uwzględniona fizjologia trawienia.
Kolejność potraw wygląda następująco:
-"żywye" płyny (soki, zakwasy, miksowane owoce z wodą itp.),
- inne płyny,
- surowe owoce,
- surowe jarzyny (surówki),
- zupy ( w małych ilościach),
- gotowane jarzyny ( bigosy, jarzyny nadziewane etc).
Dopracowane zostały składy surówek oraz zup pod kątem codziennego dowożenia wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych.
Do każdego posiłku podawane są dwie surówki ( często wieloskładnikowe): z jarzyn nadziemnych i podziemnych.
Jedzenie jest bardziej urozmaicone, surówki dobrze dosmaczone naturalnymi sokami oraz dopuszczalnymi przyprawami. podawana jest duża rozmaitość warzyw włącznie np. z brukwią, rzepą etc.
Pierwsi pacjenci leczeni byli samą marchwią i sokiem marchwiowym.
Większy nacisk na rolę kiszonek w diecie. Urozmaicono zestaw kiszonek, oprócz tradycyjnie podawanej kiszonej kapusty i ogórków, również jabłka, papryka i inne.
Sama idea diety w-o pozostała ta sama. Wymyślił ją zresztą szwajcarski lekarz Birchner Benner, a dr Dąbrowska wykorzystuje do leczenia swoich pacjentów.

Ania33 

Wysłany: 2008-04-27, 17:25   

Magdusiu, normalnie zostawilas mnie sama :-( . pare dni mnie nie bylo(dziolszki mi zalapaly jakas bakterie) a tu takie rzeczy :-) ,jednak gratuluje wytrwalosci.
Planuje 5 tyg.diety. Chcialam 6 ale lece na wesele i nie zostaloby mi czasu na powolny powrot do normalnej diety. Troche zle to obliczylam. :oops:
Magdusiu, a jak Twoj powrot do normalnej diety? nie rzucilas sie na zarelko :mryellow:
Kurcze z jednej strony Ci zazdroszcze bo mam straszna ochote na pieczywko :-D
Mirko, czy jest duzym bledem jak nie robie wszystkich zalecanych surowek, nie zawsze gotuje zupy i warzywa(po prostu nie jestem glodna) i nie w tych porach dnia w ktorych pisalas. Teraz dopiero doczytalam, ze rano pol grejfruta(wybaczcie pisownie)
a ja wcinalam caly-pyszka :-D tzn. np. dzis
-ze wzgledu na dzien ,pozne sniadanie-sok z kiszonych og.+sok z marchwi+pol grejfruta
i nic po tym, nie chcialo mi sie jesc. Dopiero ok. czwartej dwie surowki, druga wlasnie koncze i ok. 19 planuje sok warzywny, jabko, surowka jedna bo wiecej nie dam rady.
Tak to u mnie jest z tym jedzonkiem, a samopoczucie dobre.
Aaa... i kawe inke pilam ta sypana z f.Biogrant-moze byc? Mialam watpliwosci na poczatku diety bo tam pisalo z tylu ile jest bialka i weglowodanow.
A tym czasem trwam przy dietce :-D

Mirka

Wysłany: 2008-04-28, 07:17   

Ania33 napisał/a:
Mirko, czy jest duzym bledem jak nie robie wszystkich zalecanych surowek, nie zawsze gotuje zupy i warzywa(po prostu nie jestem glodna)

Ogólna zasady sa takie, żeby:
- nie przekroczyć 700 kalorii, a zalecane jest - 550 kcal (żeby wejść w wewnętrzne odżywianie).
Owoce słodkie strasznie te kalorie nabijają. Wykluczone są owoce, mające więcej białka np. banan.
Jabłko, 1/2 grejfruta - raz na dwa dni. Od czasu do czasu kilka truskawek ( też z mrożonek), raczej jako ozdoba surówki ( kapusta pekińska z jabłkiem, dosmaczona sokiem z cytryny i mandarynki+ kilka truskawek),
-jelita muszą się napełnić surowym błonnikiem plus dużo bakterii kwasu mlekowego, żeby ten błonnik przeżuwały i produkowały kwas masłowy do regeneracji błony śluzowej,
-organizm w trakcie diety powinien nie tylko uzupełnić, ale też się nasycić witaminami i minerałami, stąd wymagana różnorodność warzyw. Niektóre witaminy nie są magazynowane w organizmie np. wit C, więc codzienny dowóz jej jest potrzebny.
Ktoś na innym forum informował, ze prowadzi taką dietę i zjada dziennie kilogram pomidorów plus 5 talerzy zupy jarzynowej. Wg mnie zupełnie bez sensu, a na dodatek za chwilę rozniesie się wieść, że dieta w niczym nie pomogła, owszem schudło się parę kilogramów, ale zaczynają się rozwarstwiać paznokcie , wypadać włosy itp., itp.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-04-28, 10:00   

Mirka czy ta dieta to nie jest idealny sposób odżywiania się człowieka? Jak wg pani Dąbrowskiej na co dzień powinno się jadać?

Mirka

Wysłany: 2008-04-29, 12:42   

adriane, ale się ucieszyłam. Coś chciałam sprawdzić w zeszycie z notatkami z wykładów dr Dąbrowskiej z 2007r. i akurat otworzyło mi się na wpisie: " była choroba Hashimoto, ATO 130, po diecie tarczyca się zregenerowała, ATP 0".
A więc dobrze pamiętałam. Nic więcej nie wiem, ale też jak to pisałam nie wiedziałam co to choroba Hashimoto. Postaram się dopytać jak ma wyglądać dieta przy takiej chorobie.

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2008-04-29, 14:27   

na razie ja odpowiem - to jest tylko dieta oczyszczajaco-regenarujaca dr Dąbrowska na codzien proponuje tzw. zdrowe odżywianie, w ktorym poza skladnikami jakie zawier dieta sa dołączone zboża, tłuszcze, pestki i strączki - ja bym powiedziala, ze to jest dieta bardzo zbliżona do takiej "rozsadnej" "diety" wegetariańskiej

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-04-29, 17:37   

a nie wegaskiej?

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-04-29, 21:10   

Mirka napisał/a:
adriane, ale się ucieszyłam. Coś chciałam sprawdzić w zeszycie z notatkami z wykładów dr Dąbrowskiej z 2007r. i akurat otworzyło mi się na wpisie: " była choroba Hashimoto, ATO 130, po diecie tarczyca się zregenerowała, ATP 0".
A więc dobrze pamiętałam. Nic więcej nie wiem, ale też jak to pisałam nie wiedziałam co to choroba Hashimoto. Postaram się dopytać jak ma wyglądać dieta przy takiej chorobie.

Mirko, to wspaniale, że dieta tak działa :-D Jak tylko będę mogła, to wybiore się na turnus do Dr Dąbrowskiej. Podpytaj koniecznie co ja moge już teraz zrobić nie bedąc na diecie.

Ania33 

Wysłany: 2008-04-30, 21:44   

Mirko,z tymi owocami teraz nic nie rozumie. Pisalas ze po sokach owoc-jaki w takim razie?

Lily 

Wysłany: 2008-04-30, 21:47   

Ania33, tu jest jeszcze wątek o tej diecie hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2631&highlight=d%B1browskiej

Mirka

Wysłany: 2008-05-01, 07:37   

Ania33 napisał/a:
Pisalas ze po sokach owoc-jaki w takim razie?

1/2 grejfruta, jabłko, 1/2 kiwi, sałatka z 1/2 jabłka i kilku truskawek(mrożonych) itp.
Zima/wiosna: mandarynka ( raz na 3 dni), mały kawałek melona.
Lato: niesłodkie śliwki (np. 4 szt.), mały kawałek arbuza, trochę truskawek, wiśni, porzeczek, cz. jagód.

Lily 

Wysłany: 2008-05-01, 18:04   

Mirka napisał/a:
1/2 grejfruta, jabłko, 1/2 kiwi, sałatka z 1/2 jabłka

a resztę - wyrzucamy?

mizumo 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2008-05-01, 18:52   

najlepiej to się chyba z kimś podzielić ;)

Lily 

Wysłany: 2008-05-01, 19:37   

mizumo napisał/a:
najlepiej to się chyba z kimś podzielić
grejpfrutem się nie podzielę, mój podzielnik nie zje tego...

Ania33 

Wysłany: 2008-05-01, 22:54   

Lily-dzieki, :-)
Mirko, juz teraz rozumie-dzieki :-)
A ja dalej tkwie w diecie (tylko co drugi dzien mam biegunke mala-chyba za malo jem tych surowek ;-) )

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2008-05-02, 10:49   

Ania33, super Ci idzie,oby jak najdłużej :-D
a to że masz biegunki to chyba dobrze,czytałam gdzieś że jest to pozytywne zjawisko na tej diecie :-)
który to dzień diety?
jak długo planujesz?

Ja po diecie czuję się dobrze,fakt żołądek trochę rozepchany po dietowych zupach ;-)
jem dużo-szczególnie na początku ale zdrowo i kalorycznie :roll: .
Nie czuję potrzeby jedzenia chleba
o wiele bardziej smakuje mi surowe pożywienie,jem warzywne surówki, nerkowce,jabłka,banany,kaszę gryczaną z brokułem i/lub porem.
No i nie jem nabiału :-) prócz masła.

Nie pisałam tego wcześniej ale będąc na diecie miałam jazdę na zwykłą bułkę z masłem i grubym plastrem żółtego sera :shock: :lol:
raz coś takiego już po diecie zjadłam,ale nie smakowało :-D

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

eifo_cili 
nu,eifo?

Wysłany: 2008-05-03, 21:11   

a ja od wczoraj zaczęłam i planuję 4 tygodnie. sezon warzywno-owocowy w pełni u mnie, więc jest na razie dobrze, ale chodzą za mną sezamki... marzę o sezamkach z miodem :roll:

magdusia 

Wysłany: 2008-05-05, 10:41   

eifo_cili super że i Ty :-D .Trzymam kciuki za powodzenie diety.
Jak ograniczysz ilość owoców w diecie to sama zobaczysz jak szybko stracisz ochotę na słodkie :-) -mam nadzieję ;-) ,tak przynajmniej było u mnie.

"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

eifo_cili 
nu,eifo?

Wysłany: 2008-05-06, 22:31   

hmm, mam nadzieję:) na razie się trzymam, choć test buraczkowy mnie dziś rano przeraził, aż się zaczęłam zastanawiać co jest grane. i mam wrażenie, że fermentują mi wnętrzności od nadmiary surowizny w nich :-)

magdusia 

Wysłany: 2008-05-09, 16:11   

jak tam eifo_cili, trzymasz się dzielnie? :-)

właśnie dostrzegłam kolejne dobrodziejstwo diety;

a mianowicie moje pięty w nieciekawym stanie tj gruby naskórek,skóra tak jakby zrogowaciała,którą trzeba traktować tarką,zgrubiały naskórek również dużym i najmniejszym palcu.
Teraz ta skóra po prostu odchodzi,
a stopy w dotyku zaczynają przypominać stopy Nadii ;-)

naprawdę inspirują mnie takie zmiany,będę chciała cyklicznie powtarzać tą dietę :-)

Ania33 

Wysłany: 2008-05-10, 22:32   

eifo_cili swietnie ze dolaczylas :-D Ciesze sie zem juz nie osamotniona :-D

magdusia napisał/a:
który to dzień diety?
jak długo planujesz?

Na poczatku 6 tyg.- po namysle chce 4 tyg. czyli pelne 2 cykle.
To moj juz 24 dzien. :mryellow:
Mam czasami chwile slabosci-zjadlabym chlebek lub makaron, no ale sie trzymam. :-)

magdusia napisał/a:
naprawdę inspirują mnie takie zmiany,będę chciała cyklicznie powtarzać tą dietę

I ja sobie tez bede robic.
Magdusiu, chcesz robic tak jak zaleca E.Dab. Jeden tydz. na mies.?

eifo_cili jak Ci idzie? Jak sie czujesz?

eifo_cili 
nu,eifo?

Wysłany: 2008-05-11, 19:09   

witajcie,

ja niestety ze wstydem musiałam zresetować licznik... :oops: weekend w tradycyjnej arabskiej gościnie sprawił, że po prostu musiałam. szkoda,ale i tak głupio mi było mówić, że ja ani mięsa, ani mleka, ani jajek nie jem, żeby jeszcze dobić gospodarzy, którzy specjalnie dla mnie pichcili jakieś cuda, słowami "sałatka bez oliwy, a obiad bez ryżu"... no i tak od jutra zaczynam liczyć dietę na nowo. może mi się tym razem uda, bo po paru dniach już czułam się zadziwiająco dobrze i dużo lżej.
trzymam kciuki za Waszą wytrwałość!

magdusia 

Wysłany: 2008-05-13, 13:19   

Ania33, dobra jesteś :-D -trzymaj się dziewczyno :-D
Ania33 napisał/a:
Magdusiu, chcesz robic tak jak zaleca E.Dab. Jeden tydz. na mies.?

mam wrażenie że tydzień to dla mnie za mało bo za nim przejdę na wewnętrzne to już trzeba będzie kończyć-trochę bez sensu.
Bardziej mi odpowiada dwa tygodnie co dwa miesiące .

eifo_cili, no to liczymy od nowa :-P

Odpowiedz do tematu