|
Wegetarianskie manowce-dziwny tekst na forum z.- Irena Maruń |
| Autor |
Wiadomość |
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-05-17, 12:10
|
|
|
| Agnieszka napisał/a: | | sądzę, że osoby związane z RŚK najlepiej wytłumaczą o czosnku, cebuli i grzybach. | no to ja po krótce: wg Wed wszystko w tym świecie znajduje się pod wpływem trzech sił: dobroci, pasji i ignorancji. W tym również pożywienie. Dla rozwoju duchowego zaleca się spożywanie jedynie żywności przynależnej sile dobroci. A cebula, czosnek i grzyby klasyfikowane są jako te, znajdujące się pod wpływem ignorancji. Tyle. Z tym, że nie ma to akurat nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia w powszechnym rozumieniu tego pojęcia i nie wiem dlaczego ta pani odwołuje się do tej zasady w swoim artykule. W Indiach generalnie używa się sporo cebuli i czosnku, tylko niektóre grupy ludzi i w niektórych rejonach unikają ich. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-05-17, 12:37
|
|
|
| priya napisał/a: | | nie wiem dlaczego ta pani odwołuje się do tej zasady w swoim artykule. W Indiach generalnie używa się sporo cebuli i czosnku, tylko niektóre grupy ludzi i w niektórych rejonach unikają ich. |
myślę, że "ta pani" po prostu usłyszała, iż cebula + czosnek + grzyby są tamasowe, a to, co tamasowe jest "beee" i tak po prostu twierdzi. Stwierdzenie, iż grzyby wywołują w nas pamięć zjedzonego mięsa.. zaskakujące.
Głównie jedzenia pokarmów rajasowych i tamasowych unikali swami, jogini, ogólnie - osoby na ścieżce duchowej, aby nie pobudzać żądz w swoim ciele, w tym oczywiście chodzi o potrzeby seksualne, gdyż cebula i czosnek wspaniale regenerują spermę!! (Sprawdzone!!) |
|
|
|
 |
edysqa

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2011-05-17, 12:38
|
|
|
priya, dziękuje za wyjasnieniem. Brakowało mi własnie tego |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
 |
spaceage

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 05 Paź 2010 Posty: 40 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-05-18, 09:50
|
|
|
Nie, ta pani nie ma obrazoburczych poglądów tylko wykazuje ignorancję i wykorzystuje pewne fakty jak jej jest wygodniej (chociaż wiadomo że nie ona pierwsza i nie jedyna). Przykro to pisać. Nie odniosę się do poruszanych wcześniej w temacie wątków ale do samych kwestii z artykułu - co do wapnia i magnezu chyba nie odrobiła lekcji z fizjologii - wapń i magnez odpowiedzialne są za skurcze mięśni. Ani bez wapnia ani bez magnezu gospodarka elektrolitowa nie będzie w porządku. W jednym miejscu tylko podaje o zrównoważonej suplementacji. A tak sama myśl o magnezie wydaje się być śmiertelna w skutkach.
edysqa - ja nigdy nie miałam anemii i przez większą część życia miałam poziom erytrocytów jak i hemoglobiony na znacznie za wysokim poziomie, jednak nie na tyle by leczyć ale zaskakujące jednak prawie jak u Eero Mäntyranta. Tutaj nie do końca dieta ma znaczenia (chociaż wiadomo że ma) ale też indywidualne zdolności wchłaniania i/lub produkcji krwinek i hemoglobiny. I nie wiem co ma do tego cebula .
Dzięki wszystkim za ciekawe uwagi . |
|
|
|
 |
edysqa

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2011-05-18, 10:05
|
|
|
spaceage, tez tak myśle
A co do moich wyników, wydaje mi się ze chyba "ten typ tak ma", odkąd pamietam miałam podobne wartości żelaza i hemoglobiny. Może mam jakiś problem z wchlanianiem. |
bezglutenowe:
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-05-18, 10:23
|
|
|
wiedza najgorszej możliwej jakości czyli pseudowiedza
mix wiedzy podręcznikowej, googlowej z własnymi "przemyśleniami" i zasłyszanymi wątkami, mieszanka medycyny konwencjonalnej, niekonwencjonalnej i ludowej
brrr |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
edysqa

|
Wysłany: 2011-05-18, 11:56
|
|
|
No i własnie ten tekst został umieszczony w informacjach o wegetarianizmie i miał przekazywac wiedzę zainteresowanym |
bezglutenowe:
|
|
|
 |
xy
.
|
Wysłany: 2011-06-08, 16:37
|
|
|
| Oj przeczytałam..Z tym kupowaniem krowy i cedzeniem przez brudną pieluchę z obornikiem to pojechała na maksa.. Dochodzę do wniosku ze uczulona jestem na takie bzdury @@ Z grzybami też.. I z cebula/czosnkiem.. I w ogóle:D |
|
|
|
 |
|
|