wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odrzucenie ustawy wpuszczającej GMO - podpisz petycję
Autor Wiadomość
Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2011-08-17, 18:28   

Jagula napisał/a:
Lepiej zapewne pójść na "łatwiznę"

Rzecz w tym,ze tylko im sie tak wydaje,ze to pojscie na latwizne..a prawda jest taka,ze na swiecie ogromna ilosc rolnikow odczuła juz jakim bledem bylo wmieszanie sie w GMO,nie wspominajac juz o tym ile bylo i jest samobojstw z tego powodu(długi w zwiazku ze "wspolpraca" z Monsanto ..)

lilias
- mam identyczne przemyslenia

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-08-17, 18:36   

lilias napisał/a:
ZERO INSTYNKTU SAMOZACHOWAWCZEGO :evil:
Chodzi o potencjalny szybki zysk zapewne... czyj, to już kwestia dyskusyjna... ale niestety krótkowzroczność jest chyba naszą domeną narodową (nie tylko naszą zapewne).

maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Wysłany: 2011-08-17, 18:45   

No fajnie, ale czy nie jest to jedynie przesunięcie w czasie?
Tak czy siak, :-D

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-17, 18:48   

maga, jest szansa, że koalicje po wyborach będą inaczej wyglądać i nie będzie takiego parcia na GMO. trochę to od nas, żuczków, zależy ;-)

maga 
mama Zioma

Wysłany: 2011-08-17, 18:58   

lilias napisał/a:
trochę to od nas, żuczków, zależy

Ja bym bardzo chciała wierzyć, że tak jest naprawdę, ale coraz częściej mam wątpliwości :-|

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-17, 19:14   

ja też mam wątpliwości, ale jak widzę, że umiemy się zorganizować w słusznej sprawie i zaczynają sie z nami jako grupą liczyć to nadzieja w sercu rośnie :-) "coś" możemy, a walkowerem nie lubię oddawać pola :-P

maga 
mama Zioma

Wysłany: 2011-08-17, 19:21   

lilias napisał/a:
walkowerem nie lubię oddawać pola :-P

No jasne, że nie. Dlatego podpisałam ;-)

maharetefka 

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2011-08-17, 19:26   

hxxp://fakty.interia.pl/polska/news/prezydent-ustawa-o-nasiennictwie-to-bubel-prawny,1682340,3
"W czasie konsultacji prezydent podkreślał jednak, że "nie znajduje żadnego potwierdzenia", że żywność GMO jest niezdrowa i że "nie istnieją żadne naukowe dowody na (jej) szkodliwość". W ocenie prezydenta istnieją tylko lęki dotyczące potencjalnej szkodliwości żywności GMO, które - według niego - należy spróbować rozładować.
[...]
Prof. Węgleński przekonywał, że jest tylko 5 prac o szkodliwości GMO dla człowieka, a powstały tysiące opracowań pokazujących, że nie ma żadnych zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożywania mięsa zwierząt karmionych paszami GMO.
[...]
Także prof. Krawczyk z Uniwersytetu Medycznego oświadczył, że w tej chwili nie ma "dowodów opartych na faktach", mówiących, że są ewidentne złe skutki medyczne korzystania ze zmodyfikowanych upraw. - Wątpliwości są i były - mówił, ale - jak dodał - 16 lat doświadczeń nie przyniosło dowodów, że ta żywność jest zagrożeniem dla świata.
[...]
Prezydent zastrzegł jednak, że nie jest jeszcze gotowy do deklaracji czy ustawę zawetuje czy nie. Komorowski ma czas na decyzję w sprawie tej ustawy do 24 sierpnia"

:-/

amudabi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2011-08-17, 21:00   

No i na dwoje babka wróżyła...
Komorowski nosa do tych spraw nie ma, to nie to co instynkt łowiecki...
A poza tym tak całkiem szczerze nie o jego nos idzie tylko o duże pieniądze i dofinansowania z unii więc, obym się mile rozczarowała.

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-08-18, 10:47   

U nas i tak nie jest jeszcze tak źle. W Stanach i Kanadzie w jeden czy dwa sezony mutanty weszły szturmem na pola bez jakiegokolwiek oporu. Następnie Ameryka środkowa i południowa i wszelkie możliwe strefy wpływu obsiano "tym czymś".
Ciekawe co robił ambasador Stanów w sejmie w trakcie prac nad ustawami około gmo?
puszczyk napisała:
Cytat:
Ciekawe czy sami zamierzają jeść taką żywność...

Oczywiście że tak, ale rolnik konwencjonalny ma te możliwość że dla własnych potrzeb jest w stanie wyprodukować z użyciem minimalnej ilości "środków" albo bez.

Vegano

Wysłany: 2011-08-20, 13:52   

lilias napisał/a:
... ale dlaczego z naszego Prezydenta robią raroga? ...

Nie w moim imieniu. Wasz, Twój? Nie mój.

Czas na denacjonalizację i decentralizację?

Aktualności: hxxp://cia.media.pl/wybory_w_tym_roku_beda_az_dwukrotnie_drozsze]" wybory w tym roku będą aż dwukrotnie droższe " -> link
... i kto ma za to zapłacić?
Czy udający zapracowanych urzędnicy, politycy, wojskowi i biznesmeni to pasożyty?
... czy można zapobiec kosztownym wyborom?

hxxp://cia.media.pl/jak_z_polskiego_rolnictwa_chca_zrobic_brudny_interes] Jak z polskiego rolnictwa chca zrobic brudny interes -> link

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2011-08-24, 10:37   

Prezydent zawetował dzisiaj ustawę o nasiennictwie. Bitwa wygrana. :-D :-D :-D

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-08-24, 10:53   

puszczyk, własnie przeczytałam artykuł na ten temat :) huraa
Ale to nie wszystko, bitwa wygrana ale nie wojna :-/
A niepokoi mnie to ze Prezydent powiedział ze zgodnie z badaniami naukowymi strach przed GMO jest nieuzasadniony :-( czyli w gruncie rzeczy on popiera GMO tylko boi się opinii publicznej.
Powiedział ze trzeba najpierw skonsultować zainteresowane ta sprawa strony i przeprowadzić debatę publiczną żeby rozwiać lęk. :cry:
To nie brzmi dobrze.
www.bezglutenowewege.blogspot.com

koko 

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-08-24, 12:00   

edysqa, też to tak odbieram - trzeba przyklepać strach czy niechęć społeczeństwa, żeby podpisując ustawę teraz przypadkiem nie stracić poparcia...Tak czy siak, cieszę się, że nie przeszło :-)

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2011-08-24, 13:08   

edysqa napisał/a:
Powiedział ze trzeba najpierw skonsultować zainteresowane ta sprawa strony i przeprowadzić debatę publiczną żeby rozwiać lęk. :cry:
Konkretna debata bez wątpienia jest potrzebna.
koko napisał/a:
Tak czy siak, cieszę się, że nie przeszło :-)
jak i ja.

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Mirka

Wysłany: 2011-08-24, 16:30   

Sądzę, że to jest jedynie jakiś "chwyt", może przedwyborczy.
Prezydent nie jest przeciwny uprawom GMO. Zapowiada swoją wersję tej ustawy. Wśród ekspertów, których zaprosił do siebie, były tylko dwie osoby przedstawiające rzetelnie dotychczasowe badania w tej kwestii. Pozostali twierdzili, że GMO nie niesie żadnych zagrożeń. Prezydent przychylił się ku tym drugim, twierdząc, że nie widzi zagrożeń ze strony GMO. Szybka decyzja. Genialna, czy świadcząca o ignorancji?
Dziś już cała masa produktów ma w swoim składzie "skrobię modyfikowaną" (ketchupy, sosy,dania fix, serki i inne. Chodzi o modyfikację genetyczną. Skrobia pochodzi np. z kukurydzy GMO. Na szczęście jeszcze wybierać żywność naturalną. Inna kwestia jest taka, że żywność GMO można patentować, więc i dowolnie kształtować cenę, jak przy lekach!

koko 

Wysłany: 2011-08-24, 17:15   

Mirka, skrobia modyfikowana to nie gmo. To skrobia ziemniaczana (najczęściej) poddana obróbce.

Mirka

Wysłany: 2011-08-24, 17:44   

koko napisał/a:
skrobia modyfikowana to nie gmo

Mam na myśli proces technologiczny (modyfikację) skrobi pozyskiwanej z roślin modyfikowanych genetycznie ( głównie soi, kukurydzy, ziemniaków).
Kukurydza i soja do tego celu są dziś w 100% modyfikowane genetycznie, a przetwory z ziemniaków (czipsy, frytki mąka, etc. ) też już prawie w 100%.

koko 

Wysłany: 2011-08-24, 18:43   

Mirka, to akurat nieprawda w przypadku Polski (na szczęście). Z jakiego źródła wzięłaś te informacje? Możesz podać link czy coś?

Mirka

Wysłany: 2011-08-24, 20:32   

"Weto prezydenta to sukces stanowczej kampanii sprzeciwu wobec tej ustawy, prowadzonej przez wiele organizacji społecznych, ludzi nauki i wielu ludzi dobrej woli. Ich głos był słyszalny w całej Polsce. Cieszę się, że dotarł również do Prezydenta RP.

Cieszę się, że dotarł tam również mój głos sprzeciwu i głos posłów i senatorów Prawa i Sprawiedliwości, którzy stanowczo przeciwstawiali się przyjęciu złej ustawy. Mam nadzieję, że te głosy rozsądku dotrą też do większości sejmowej, która prezydenckiego weta nie odrzuci. Mam nadzieję, że nie będzie już w tej sprawie uprawiania politycznej hipokryzji ze strony obecnej koalicji rządowej, która w słowach była przeciwna uprawom GMO, a w czynach popierała ich ekspansję.

Jestem zadowolony, że Pan Prezydent spełnił mój i wielu Polaków postulat i odmówił podpisania złej ustawy (choć nie w pełni zgadzam się z uzasadnieniem tej odmowy, które nie zawiera jednoznacznego opowiedzenia się za Polską wolną od GMO), ale przede wszystkim dziękuję organizacjom społecznym, naukowcom i wszystkim ludziom dobrej woli, którzy podjęli skuteczną kampanię sprzeciwu. Byliśmy i jesteśmy w tej sprawie po tej samej stronie, gdzie jest troska o zdrowie Polaków, o bezpieczne środowisko, o byt i przyszłość polskich rolników.

Zatrzymanie złej ustawy o nasiennictwie jest ważne również z tego powodu, że w prawie europejskim następują obecnie korzystne zmiany, dzięki którym będzie możliwe wprowadzanie zakazów upraw GMO przez poszczególne państwa członkowskie.
Dzięki temu idea „Polska wolna od GMO” może doczekać się praktycznej realizacji, pod warunkiem woli politycznej dla realizacji tej idei."

Jarosław Kaczyński, "Jestem zadowolony, że Prezydent spełnił mój postulat", S24

koko 

Wysłany: 2011-08-24, 20:37   

Mirka, daj spokój z tym Kaczyńskim, powiedz, skąd wzięłaś dane z poprzedniego posta?

Mirka

Wysłany: 2011-08-24, 21:04   

koko napisał/a:
skąd wzięłaś dane z poprzedniego posta?

Na bieżco sobie nie notowałam linków, ale dużo informacji z:
hxxp://www.halat.pl/transgen.html

"..Wbrew obiegowej opinii, w Polsce nie ma zakazu uprawy roślin transgenicznych. Obowiązująca ustawa nasienna zakazuje co prawda obrotu materiałem siewnym zmodyfikowanym genetycznie ale nic nie mówi o wysiewaniu takich nasion. Dlatego transgeniczne uprawy stają się coraz bardziej popularne.
Według Polskiego Związku Producentów Kukurydzy tegoroczny areał upraw roślin genetycznie modyfikowanych wyniósł ponad 300 hektarów....."

"Do tej pory główny inspektor sanitarny wydał 58 decyzji dopuszczających na rynek produkty zawierające GMO. Są to m.in. koncentraty i izolaty białka sojowego wykorzystywane np. w przemyśle mięsnym, a także preparaty enzymatyczne stosowane w piwowarstwie, gorzelnictwie, przemyśle piekarskim. - Uważa się, że około 60 procent wszystkich przetworzonych produktów spożywczych może zawierać składniki pochodzące z soi, część z nich z soi genetycznie zmodyfikowanej - mówi Iwona Traczyk, kierownik Pracowni Żywieniowych Czynników Ryzyka Zagrożenia Zdrowia. - Soja pod różną postacią może występować w wędlinach, herbatnikach, pieczywie. Produkowany jest z niej napój - tzw. mleko sojowe, tofu, pasztety. W mniejszym stopniu w naszymkraju wykorzystuje się zmodyfikowaną kukurydzę."

"Mirosława Konicka
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Sytuacja na polskim rynku - wyniki kontroli artykułów rolno-spożywczych pod kątem zawartości składników genetycznie zmodyfikowanych
(…)
Ustalono, że w okresie trzech pierwszych kwartałów 2003 roku, kontrolowane jednostki zakupiły ogółem ponad 170 tys. ton różnego rodzaju surowców wytworzonych z nasion soi i ziarna kukurydzy, pochodzących wyłącznie z importu. Najczęściej wprowadzanymi na polski rynek artykułami rolno-spożywczymi, zawierającymi produkty GMO, była soja i jej przetwory. Ponad 99% importowanej i znajdującej się w obrocie śruty sojowej, było deklarowane przez przedsiębiorców jako produkt genetycznie zmodyfikowany..."

koko 

Wysłany: 2011-08-24, 21:10   

Dzięki za link. Na nasze szczęście te informacje o uprawach kukurydzy i ziemniaków w Polsce to nieprawda, także jedz spokojnie.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2011-08-24, 21:16   

Zgadzam sie z opinia,ze to wygrana bitwa,ale nadal wojna trwa..Dobrze,ze jest weto,tak naprawde glownie dlatego,ze prezydent uznal,ze ustawa to bubel prawny,zaisy o GMO dorzucono na doczepke na koniec i sie kupy to nie trzyma.To mocno pod publiczke moim zdaniem ,te teksty o"lęku społecznym".Keep fighting ;-)

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-08-24, 22:45   

koko, a skąd wiesz ze to nie prawda?
www.bezglutenowewege.blogspot.com

Odpowiedz do tematu