wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bolesne miesiączki
Autor Wiadomość
Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2007-11-23, 13:42   

-----
Ostatnio zmieniony przez Malati 2013-11-05, 13:49, w całości zmieniany 1 raz  

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-11-23, 14:57   

Może nie poród tylko rozciągniecie macicy w czasie ciąży i hormony? A mleko faktycznie może szkodzić, zresztą mleko na wiele rzeczy szkodzi...

Marcela

Wysłany: 2007-11-23, 15:07   

Mam tak samo. Odkąd "rzuciłam" nabiał (i parę innych niezbyt zdrowych rzeczy)- problem sam się rozwiązał.

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2007-11-24, 12:07   

Faktycznie odkąd piłam mało mleka problem był o wiele mniejszy (cierpiałam tylko raz na kilka cykli, a kiedyś co miesiąc). Teraz niestety bardzo chce mi się mleka w ciąży, więc jem z płatkami, ale problem miesiączki na razie nie istnieje :)

huanita 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-11-24, 19:46   

ja mam odwrotnie bo przed ciążą nie bolało a teraz spać w nocy nie moge

hxxp://slub-wesele.pl/]

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-03-28, 13:55   

A znacie jakieś "naturalne metody" na bóle? Takie jakieś mniej znane niż termofor i głębokie oddychanie (ktore u mnie nie wychodzi, bo po prostu nie jestem w stanie się rozluźnić). Staram się nie brać tabletek przeciwbólowych. Minęly czasy, kiedy usypiałam otumaniona załatwianym "na lewo" Tramalem ("zwykły" ibuprom/apap/inny nawet by mi nie pomógl) :shock: Nie chcę się teraz tak niszczyć, a dosłownie odchodzę od zmyslów z bólu. Mój biedny męzczyzna skacze koło mnie i robi wszystko, żeby mi pomóc (herbatki, masowanie itp.), ale czasem aż ma łzy w oczach jak widzi jak się męczę.
To tylko 1-2 dni w miesiącu, ale po prostu mam je wyjęte z życiorysu. W tamtym miesiącu musiałam dzwonić do pracy, zeby mi dali wolne, bo nie byłam w stanie się podnieść. W czasach licealnych mama zawsze zostawiała mnie w domu bez żadnych dyskusji. Krzyczę, płaczę, miotam się po łóżku, kopię/walę pięściami w poduszki, jest mi niedobrze itp. itd... masakra..

pomocy :)

Lily 

Wysłany: 2008-03-28, 13:58   

Amanii, próbowałaś? hxxp://www.herbapol.pl/pl/index.php?dz=produkt&id=scopolan
trochę to kontrowersyjne, choć to lek skuteczniejszy od no-spy - szczerze mówiąc brałam dawno temu (w moim domu było pełno leków), ale jak niedawno chciałam kupić w sklepie zielarskim to pani na mnie wybałuszyła oczy mówiąc, że to na receptę i tylko w aptece - ale nie jest na receptę, choć ponoć powinien być

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-28, 17:36   

Amiani podstawwewe zasady:

zero alkoholu przed okresem i w trakcie
zero gazowanego przed okresem i w trakcie
ograniczenie żywności wzdymającej
ograniczenie zimnych napojów, na rzecz ciepłych, najlepiej rozgrzewających.
no i najlepiej sie wyspać :)

bajaderka 

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2008-03-28, 23:20   

Amanii, mi pomogło odstwienie nabiału, miałam bardzo mocne bóle...a teraz luzik ;-) może spróbuj...a nóż widelec pomoże...

Kamm 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2008-03-29, 08:02   

Vegan jestem juz pare lat więc u mnie to nie w tym rzecz .

Pomagam sobie troche kąpielami z olejkiem lawendowym , okladami z niego .
Piję krwawnik i rumianek .

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-03-29, 11:04   

mnie również pomogła homeopatia, dokładnie to krople Hepato Drainol , Boiron, bo bóle te, to w gruncie rzeczy tzn, wg TCM;) niedomagania ze strony wątroby. kropelki pomogły, ból przeszedł jak ręką odjął i zapomniałam czym jest na całe dokładne 12m-cy, potem poczułam delikatny, naprawdę lajtowy ból przed miesiączką i czym prędzej ponownie udałam się do Leszka Tucholskiego, dostałam chińskie kulki z ziół na przypieczętowanie efektu leczniczego nie wybrałam ich wszystkich bo zaplanowałam ciążę ale na pewno je skończę coby już pozostać przy bezbolesnych miesiączkach:)

Kamm 

Wysłany: 2008-03-29, 13:45   

Czy te krople są bez recepty ? 8-)

PiPpi 

Wysłany: 2008-03-29, 14:12   

jasne ;-) 8-)
kosztują około 10zł. w sumie 3 buteleczki "obaliłam", w sumie to te procentowe przestałam obalać i też na dobre to wyszło miesiączkom i nie tylko;)

Kamm 

Wysłany: 2008-03-29, 17:31   

Dzięki sprobuje w przyszlym miesiącu ;-) To jest normalnie dostępne w aptekach ? ( bywam tak zadko ze traktuje to miejsce jak zabytek :mryellow: )

PiPpi 

Wysłany: 2008-03-29, 18:58   

raczej normalnie, nie w każdej ale gdzie niegdzie można poprosić o zamówienie. kilka kropli na pół godz. przed posiłkiem brałam, powodzenia, to miłe uczucie- bezbolesne miesiączki, czego wszystkim cierpiącym życzę:) w moim przypadku odstawienie nabiału pomogło, i to bardzo...

ifinoe 

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2008-03-29, 19:47   

jak po lekturze książki "Sugar Blues" odstawiłam całkowicie cukier i miód, moje miesiączki stały się zupełnie bezbolesne...a potem rozpoczęłam kurację u dr Romanowskiego od TCM i już takie zostały...a potem zaszłam w ciążę i jeszcze nie wiem, jak będzie dalej ;)

hxxp://lilypie.com]

Lily 

Wysłany: 2008-03-29, 22:45   

ifinoe napisał/a:
jak po lekturze książki "Sugar Blues" odstawiłam całkowicie cukier i miód, moje miesiączki stały się zupełnie bezbolesne...
ciekawe, bo ja jem cukier, a miesiączki w zasadzie nigdy nie były bolesne ;) tzn. początek nie jest fajny, takie uczucie pełności, rozpierania, ale nie jest to ból jako taki

Lily 

Wysłany: 2008-03-30, 10:49   

A na temat bolesnych miesiączek jeszcze:

Cytat:
Masaż przeciwskurczowy

Olejek eukaliptusowy (25 ml) i olejek z melisy (25 ml) dokładnie zmieszać. Kilka razy dziennie masować podbrzusze okrężnymi ruchami, zużywając do tego 20 kropli olejkowej mieszanki.
Napar przeciwkurczowy

Przygotować zioła: kwiat jasnoty białej (30 g), liść ruty (30 g), ziele krwawnika (40 g). Zioła wymieszać. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10-15 minut do naciągnięcia. Przecedzić; pić trzy szklanki dziennie. Kurację rozpocząć na tydzień przed miesiączką i kontynuować do końca krwawienia.
Napar łagodzący bóle

Przygotować zioła: korzeń tataraku (20 g), liść pokrzywy (20 g), ziele rdestu ptasiego (15 g), ziele świętojańskie (15 g), ziele nawłoci (15 g), liść babki lancetowatej (15 g). Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 10-15 minut do naciągnięcia. Przecedzić; pić trzy szklanki dziennie.

Stąd: hxxp://www.kobietaintymna.atupartner.pl/zdrowie/ziola.html

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-30, 11:48   

na prośbę adriane część postów wydzieliłam
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2825

okso 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-05-17, 16:47   

szczerze nienawidzę swojej miesiaczki :evil: gdyby tak dalo sie ja skrocic i pozbyc chociaz czesci skutków ubcznych... za kazdym razem jak ide do gina i mowie ze mam nieregularne i bolesne okresy to daje mi tabletki, biore pare miesiecy okres jest w miare ok ale zaczynam sie zle czuc po chormonach, odstawiam po paru miesiacach okres znowu nie do zniesienia i tak w kolko... :-/

moglby mi ktos przeslas ten artykuł od Jedrusia? moze wyczytam cos madrego i przetestuje ;)

kuziola.a@wp.pl

edit: prosba juz nieaktulana, w koncu znalazlam to w sieci

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-05-17, 17:31   

melduję, że odstawienie nabiału nic nie pomaga (co mnie jakoś nie dziwi, nigdy w to nie wierzyłam... :P ). Jak tylko nie biorę tabletek to mam bóle jak zawsze.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2010-05-17, 17:33   

Amanii napisał/a:
(co mnie jakoś nie dziwi, nigdy w to nie wierzyłam... :P )

I właśnie dlatego ;-)

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-05-17, 17:54   

Amanii, przykro mi, pozostaje jedynie zajście w ciążę i urodzenie dziecka, wielu kobietom to pomaga :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

alken87 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-05-17, 18:06   

gorzej jak ciąża nie pomoże i się będzie miało bolesny @ i wrzeszczące dziecko ;)

podobno PMS i wszelkie skutki uboczne miesiączki to choroba cywilizacyjna, kobiety ze społeczeństw plemiennych tego nie mają ;)

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2010-05-17, 18:16   

alken87 napisał/a:
gorzej jak ciąża nie pomoże i się będzie miało bolesny @ i wrzeszczące dziecko ;)

może się tak zdarzyć. Ale może trzeba po prostu w to wierzyć? :mrgreen:

Cytat:
podobno PMS i wszelkie skutki uboczne miesiączki to choroba cywilizacyjna, kobiety ze społeczeństw plemiennych tego nie mają ;)

wydaje mi się, że to mit stworzony przez Grodecką. Ona tez pisała, że wegetarianki mają mniej obfite miesiączki a czasem w ogóle przestają krwawić (doświadczenia kobiet z tego forum raczej tego nie potwierdzają), że menstruacja oczyszcza organizm z toksyn itd. Zdaje się, że to nie są naukowo potwierdzone rzeczy.

Odpowiedz do tematu