agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-04-11, 16:54
|
|
|
| Magda Stępień napisał/a: | czesto słyszę, żeby nie słodzić gorącego napoju mniodeb, bo straci swoje właściwości, jaki właściwosci???się pytam śluzotwórcze? (mniód podobnie jak np. banany trzeba rozważnie stosować, bo do przeziebień np. nadużywanie moze prowadzić, zaletę widzę jedną: to cukier lepszy jakościowo od biąłego) |
"... miód zawiera minerały i enzymy(...)w naturalny sposób harmonizuje wątrobę, neutalizuje toksyny.
Pod względem termicznym miód jest neutralny- nie ogrzewa, ani nie ochładza. Dodatkowo miód pasteryzowany lub gotowany nawilża suchość i leczy suchość gardła oraz chrypkę, jak również suchy kaszel.
Osoby z nadmiarem śluzu nie powinni stosować miodu podgrzewanego. W takim przypadku lepszy jest miód surowy, nieprzetworzony, ponieważ ma zdolność osuszania śluzu i pomaga osobom z objawiami wilgoci, takimi jak obrzęki.
(...) Nauki ajurwedy już od dawna głoszą, że pod wpływem podgrzewania miód traci swoje korzystene właściwości"
Magda Stępień, o tym wszystkim możesz przeczytać w "Odżywianie dla zdrowia" |
|