wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czipsy i frytki
Autor Wiadomość
angienunia 
witarianka:)


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 15 Lut 2009
Posty: 418
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-22, 19:36   

maga napisał/a:
A w irlandzkich fast foodach podczas wymiany oleju z frytownicy wyjmują te wszystkie śmieci, które opadły na dno - spalone frytki, kawałeczki mięsa, bułka tarta itp i robią z tego irlandzki przysmak - sos gravy


o maj dżizys O.o
_________________
witarianizm wzmacnia organizm. :)
www.foodnsport.com | www.30bananasaday.com

[*] Nitus. Moje kochane slonko,na zawsze pozostaniesz w mojej pamieci moj syneczku :-*
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-02-25, 12:30   

pamiętam, że Tombak kilka dobrych lat temu pisał, że podczas smażenia wytwarza się na powierzchni produktu otoczka przypominajaca plastik - chyba chodziło o te własnie akrylamidy?
Co do szkodliwości pieczenia, smażenia - to wynalazki człowieka, który chciał sobie przysposobić jedzonko nie koniecznie dla niego przeznaczone ;-)
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-16, 12:12   

Frytura
Tłuszcz jadalny o dużej odporności na działanie wysokiej temperatury. Najczęściej są to oleje, smalec, łój wołowy (nigdy masło ani margaryna!) albo kombinacje tych tłuszczów.
Frytury używa się ( w knajpach) głównie do głębokiego smażenia ciast (pączków, faworków, racuchów), frytek, mięsa i ryb. Tej samej frytury można użyć 2-3-krotnie, ale najzdrowiej jest do każdego smażenia używać świeżej.

I tu mnie zastanawia na czym smażą knajpy wegetariańskie... bo powszechnie wiadomo, że olej po 2 dniach eksploatacji byłby spalony, więc straszne byłyby koszta tak częstej jego wymiany
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-16, 17:08   

Chyba czesto sie uzywa oleju palmowego,ponoc to latwy sposob na tania fryture.
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-16, 20:12   

czyli w takim wykłym poczciwym chlebie na zakwasie nawet tez ten zwiazek sie tworzy?

[ Dodano: 2009-05-16, 21:13 ]
wlasnie czy ten palmowy to zdrowy czy raczej niezdrowy?
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2009-05-16, 23:33   

agazima napisał/a:
wlasnie czy ten palmowy to zdrowy czy raczej niezdrowy?
niektórzy twierdzą, że wręcz trujący, no ale inni niektórzy twierdzą, że w ogóle oleje roślinne są trujące dla człowieka, więc nie wiem, jak to jest akurat z palmowym
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2009-05-17, 00:09   

na pewno w odróżnieniu od większości olejów roślinnych zawiera głownie nasycone kwasy tłuszczowe (stąd stała konsystencja w temp. pokojowej), i z tego powodu nie jest zbyt zdrowy.
_________________

 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2009-05-19, 20:40   

to co?, wszystko pieczone jest niezdrowe???
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
mandy_bu 


Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 30 Gru 2008
Posty: 1260
Wysłany: 2009-05-20, 23:39   

pieczone jest zdrowe (szczególnie bez tłuszczu np: w kąpieli wodnej - ale jak w ten sposób zrobić frytki??? ), a smażone nie! Wychodzę stąd, bo jestem na ziemniaczanym odwyku :-P i na samą myśl ślinka .......... eh
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-05-23, 17:53   

Lily napisał/a:
oleje roślinne są trujące dla człowieka

Lily napisz o ty więcej proszę :-)
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-23, 18:03   

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia?

Każdy ma swoje przyzwyczajenia - lepsze i gorsze. Jednak warto zwrócić na to uwagę, chodzi nie tylko o smak ale przede wszystkim o nasze zdrowie.

Przez wieki za najlepszy i najsmaczniejszy tłuszcz do smażenia uważano masło. Tylko w biedniejszych domach zastępował je smalec czy łój. Współczesna nauka wykazała jednak, że - jeśli idzie o walory zdrowotne - masło jako tłuszcz do smażenia zajmuje wręcz ostatnie miejsce. Najszybciej bowiem ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, czemu towarzyszy wydzielanie się toksycznego alkaloidu - akroleiny, a także innych szkodliwych substancji.

W żadnym przypadku do smażenia nie powinniśmy również używać miękkich margaryn, przeznaczonych do smarowania pieczywa. W zasadzie toksyczne produkty wydzielają się podczas palenia się każdego tłuszczu - zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego, jednak rozkład np. smalcu czy olejów roślinnych następuje w znacznie wyższej temperaturze niż rozkład masła, dlatego też one bardziej nadają się do smażenia.

Najwyższe temperatury wytrzymują oleje roślinne. Niestety, nie ma wśród żywieniowców zgody co do tego, czy wszystkie oleje nadają się do smażenia. Jedni twierdzą, że najlepszy do smażenia jest olej sojowy, gdyż ulega rozkładowi dopiero w temperaturze powyżej 300 stopni, a ponadto nie psuje smaku potraw, ponieważ nie nadaje im swoistego posmaku lub zapachu, zaś oliwę z oliwek najlepiej dodawać do potraw na zimno.

Zdaniem innych z kolei - oliwę z oliwek i olej rzepakowy można spożywać zarówno na surowo, jak i używać do smażenia, podczas gdy olej słonecznikowy i sojowy powinny być spożywane wyłącznie na surowo - do sałatek, majonezów itp. Można ich również (zamiast masła) użyć do przyrumienionej bułeczki do kalafiora czy fasolki szparagowej, pamiętajmy jednak, że tłuszcz dodaje się na końcu, gdy bułeczka się już przyrumieniła - po zdjęciu patelni z palnika, dzięki czemu unika się podgrzewania tłuszczu do wysokiej temperatury, w której mogą powstać szkodliwe, nawet rakotwórcze związki.

Wielu gospodyń nie zdołało się jeszcze przekonać do naszego rodzimego oleju rzepakowego, który lata całe miał fatalną opinię. W pełni zresztą na nią zasługiwał, gdyż nie był dobrze rafinowany, przez co miał przykry zapach; nie mówiąc już o tym, że zawierał sporo szkodliwego kwasu erukowego. Obecnie oferowany olej (np. kujawski) to jednak już zupełnie inny produkt. Wytwarzany ze szlachetnych odmian rzepaku, tłoczony na zimno, olej bezerukowy jest odporny na utlenianie, zawiera dużo kwasów omega-3, chroniących serce, poprawiających odporność i pracę mózgu.

Z tych powodów zasłużył sobie nawet na nazwę "oliwy północy". Jest bezwonny, w smaku nie ustępuje wcale olejom z innych roślin. Można go z powodzeniem używać do smażenia, pieczenia i sałatek. Jego dobra jakość została doceniona - otrzymał znak "Teraz Polska". Równie dobre do smażenia, jak olej rzepakowy, są specjalne tłuszcze kuchenne w typie "planty", sporządzone z odpowiednio dobranych, rafinowanych, płynnych i stałych tłuszczów roślinnych. Jak wykazały badania (przeprowadzone na zlecenie Konsumenckiego Instytutu Jakości w laboratorium Wydziału Technologii Żywności SGGW) - w odróżnieniu od np. smalcu "planta" może być stosowana, bez wyraźnego obniżenia jakości, do wielokrotnego smażenia, jest ponadto bardziej odporna na jełczenie.

Bez względu na to, jakiego tłuszczu używamy do smażenia, należy pilnować, aby nigdy nie rozgrzać go za bardzo. Gdy olej na patelni zaczyna dymić, oznacza to, że się pali - czyli utlenia, czemu towarzyszy przekształcenie wiązań nienasyconych w nasycone, ponadto przy spalaniu tłuszczu wydzielają się toksyczne substancje, przez co staje się on szkodliwy dla zdrowia.

Kupując i stosując w kuchni tłuszcze spożywcze, musimy zwracać baczną uwagę na ich świeżość. Należą one do produktów nietrwałych, zmieniających swoje właściwości pod wpływem nie tylko temperatury, ale również światła, tlenu z powietrza, wilgoci, bakterii. W wyniku psucia się tłuszczu zawarte w nim kwasy, witaminy i inne substancje ulegają rozkładowi. Nieświeży tłuszcz może nie tylko wywołać ostre zatrucie pokarmowe, ale również uszkodzić nerki i wątrobę. Warto wiedzieć, że oleje znacznie łatwiej się utleniają - jełczeją - niż oliwa z oliwek; podczas procesu tego powstają bardzo szkodliwe wolne rodniki.

hxxp://kuchnia.netbird.pl/widgets_area?app=293&app_id=220&app_type=article&article_id=8668&article_page=1&no_original_params=true&widget_id=1426

[ Dodano: 2009-05-23, 19:10 ]
i jeszcze:

W olejach roślinnych takich jak olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy
i z różnych pestek w większości znajdują się oleje WIELONIENASYCONE, ponieważ
w swojej strukturze chemicznej mają więcej niż jedno wolne wiązanie podwójne.
To oznacza też, że oleje te łatwo się utleniają (dużo łatwiej niż olej z
oliwek). Praktycznie przejawia się to tym, że olej taki, po stosunkowo krótkim
czasie kontaktu z powietrzem, w którym jak wiadomo jest 21% tlenu JEŁCZEJE
tzn. śmierdzi. Proces ten (tj.utlenianie takich olejów) ma bardzo poważne
konsekwencje z czego większość osób nie zdaje sobie zupełnie sprawy.

Podczas utleniania się tłuszczów roślinnych powstają (LAWINOWO ! jak w
reaktorze atomowym) WOLNE RODNIKI ! Są to związki potwornie trujące.
Powodują one stany zapalne, uszkadzają błony komórek, prowadzą do nowotworów,
miażdżycy no i... starzenia się ! A teraz uwaga : im bardziej olej jest
wielonienasycony tym bardziej jest więc toksyczny ! (Aha... utlenianie
tłuszczów następuje nie tylko na wolnym powietrzu, ale przede wszystkim w
naszym organizmie, ponieważ ) atomów tlenu mamy pod dostatkiem.

Są jednak chlubne wyjątki jeśli chodzi o tłuszcze roślinne :

a. Olej z oliwek – po pierwsze, gorzej się utlenia, ponieważ ma tylko jedno
wolne wiązanie. Po drugie zawiera on jeden z najbardziej silnych
PRZECIWutleniaczy – tokoferol, czyli witaminę E. Z tego powodu oliwa z oliwek
jest całkiem dobrym tłuszczem, chociaż ... nie najlepszym.

b. Olej z kokosów (lub olej palmowy) – to są „mistrzowie świata” wśród olejów
w ogóle, nie tylko roślinnych ! Pomimo, że są pochodzenia roślinnego, to są
najbardziej NASYCONE! Czyli... najmniej toksyczne. W ich składzie znajduje
się zaledwie niecałe 2 % tłuszczów nienasyconych. Oleju kokosowego można
używać do wielokrotnego smażenia i ciągle będzie miał ładną barwę, bo nie
utlenia się !
Poza tym olej ten ma inne jeszcze fantastyczne właściwości np. świetnie
zwalcza różnego rodzaju mikroby.

Jeśli więc przez brak wiedzy ktoś używa do smażenia kotletów np. oleju z
rzepaku, kukurydzy, słonecznika itd ... to już z pierwszym kęsem takiego
kotleta funduje sobie potężną toksyczną bombę!
Tutaj wcale nie chodzi o to, że jakiś tam olej ma wyższą temperaturę wrzenia
niż inny. Chodzi o to, że utlenianie następuje już w temperaturze pokojowej, a
co dopiero na patelni gdzie temperatura sięga setek stopni ! Nie można więc
zalecać używania tych tłuszczów do smażenia (czy doprowadzania do wrzenia, jak
niektórzy proponują czy już robią) bo oleje te : mają wyższą temperaturę
wrzenia. Przecież właśnie dlatego ,że maja wysoką temperaturę wrzenia tym
bardziej się utleniają i tym bardziej stają się po takim zabiegu TOKSYCZNE !

Jeśli już, to należy smażyć na oleju z oliwek, bo najmniej się utlenia (
oprócz oleju z kokosa oczywiście), a najlepiej smażyć na smalcu lub oleju
kokosowym ( który już w Polsce się nieśmiało zaczyna pojawiać). Oliwę z oliwek
najlepiej używać tylko na zimno np. do sałatek, wtedy mamy z niej najlepszą
korzyść dla naszego organizmu . Olej z oliwek ma sporo witaminy E, która
świetnie zwalcza wolne rodniki, a poza tym bardzo ładnie podnosi on HDL czyli
ten „dobry” cholesterol.

A teraz weźmy na tapetę truciznę po tytułem „olej rzepakowy”. W wielu
rozwiniętych krajach ( np. Anglia, Australia, Kanada... ) trucizny tej
sprzedawać nie wolno! W Polsce natomiast półki się uginają od tego
świństwa. Mało tego... jakiś kryminalista marketingowy napisem na naklejce na
butelce tego oleju przekonuje, że olej ten „nadaje się szczególnie do
smażenia”! Olej ten zawiera w sobie kwas erukowy, który jest silną trucizną.
Geniusze od jego marketingu sprzedają to jako „olej o niskiej zawartości kwasu
erukowego” . Niskiej ?? tam NIC nie powinno być !! (Na pytanie ILE jest tam
tej trucizny, producenci uparcie milczą, nie odpowiadają na emaile ani faksy).

Jest też, polecany dla dzieci (!) olej rzepakowy „bezerukowy” :-) )) brak mi
jednak odwagi,aby podać to świństwo mojemu dziecku, no bo i po co ?
Z tym, że : „bezerukowy” wcale nie oznacza że kwasu erukowego tam nie ma. To
oznacza , że jego jest MNIEJ niż pewna wartość uznana za bezpieczną.

Poza tym, jedyna odmiana rzepaku, która nie zawiera tej trucizny to olej znany
jako : CANOLA ( CANadian Oil). Jest to olej z genetycznie zmodyfikowanego
rzepaku , co już jest wg. mnie nie do przyjęcia.
Proces modyfikacji został opatentowany w wszystkich krajach świata przez
kanadyjską firmę Monsanto. Tego jednak nie wolno siać NIGDZIE bez nasion z
Monsanto tzn. uiszczenia słonej opłaty licencyjnej. Co sieje się w Polsce ?
Można się tylko domyślać.

hxxp://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.misc.dieta&tid=1035721&MID=%3Cghmd6f%24ho2%241%40inews.gazeta.pl%3E
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Kitten 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 06 Wrz 2007
Posty: 1197
Wysłany: 2009-05-23, 19:04   

kociakocia napisał/a:
Podczas utleniania się tłuszczów roślinnych powstają (LAWINOWO ! jak w
reaktorze atomowym) WOLNE RODNIKI ! Są to związki potwornie trujące.
Powodują one stany zapalne, uszkadzają błony komórek, prowadzą do nowotworów,
miażdżycy no i... starzenia się ! A teraz uwaga : im bardziej olej jest
wielonienasycony tym bardziej jest więc toksyczny ! (Aha... utlenianie
tłuszczów następuje nie tylko na wolnym powietrzu, ale przede wszystkim w
naszym organizmie, ponieważ ) atomów tlenu mamy pod dostatkiem.

Coś mi się tu silnie nie zgadza :-) . Zdecydowana większość tlenu w naszym organizmie jest ZWIĄZANA w różnorodnych cząsteczkach i nie reaguje z czym popadnie ;-) . wolne rodniki tlenowe to zupełnie inna sprawa.

O kwasie erukowym była ciekawa dyskusja na forum Veg. Stanęło ostatecznie na tym, że w ilości znajdującej się w oleju nie jest szkodliwy, a nawet może chronić przed pewnymi chorobami (jacyś naukowcy to ostatnio zbadali, i było to w 'kraju rozwiniętym' 8-) ). A małym dzieciom można dla bezpieczeństwa podawać inne oleje.

kociakocia napisał/a:
najlepiej smażyć na smalcu

Lol :lol:
Wojna 'tłuszcze nienasycone vs. nasycone' wygląda dla mnie tak, ze przeciwko stosowaniu tych ostatnich przemawiają bardzo konkretne argumenty (np. tętnice ludzi jedzących smalec ;-) ), a przeciwko nienasyconym - głownie karkołomne teorie spiskowe ;-) . A zdrowe smażenie nie istnieje i trzeba się z tym pogodzić.
Btw, ton drugiej cytowanej przez Ciebie wypowiedzi, nijak nie budzi zaufania do wiedzy i rzetelności jej autora.
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-23, 19:11   

ach, no i dobrze, że tu na wd są mądre głowy, ja taka oświecona nie jestem jeszcze i cenne uwagi zawsze wysłucham z wielka przyjemnością :-D
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Kitten 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 06 Wrz 2007
Posty: 1197
Wysłany: 2009-05-23, 19:20   

kociakocia, proszę nie bierz tego do siebie ;-) . Skrytykowałam źródło które podałaś, bo wydało się mi cokolwiek niefachowe ;-) . Nawet mi, która wcale nie mam nadzwyczajnego mniemania o swojej wiedzy n/t żywienia, a znaczną jej część zdobyłam na tym forum :-D
Czytajmy, komentujmy, spierajmy się... I niech nam idzie na zdrowie (w szerokim tego słowa znaczeniu) ;-) .
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-23, 19:37   

Kitten, ach kochana, no cooooś Ty :-D , jestem wyluzowana bardziej niż guma w gaciach, ja to powiedziałam naprawdę z radością, nie wszystko wiem i fajnie czytać tak jak sama napisałaś
Kitten napisał/a:
Czytajmy, komentujmy, spierajmy się...
:D tylko, że spierać się tu pewnie nie bardzo będę, wiedzę cały czas zdobywam i zbieram ;-)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2009-05-24, 02:23   

kociakocia napisał/a:
A teraz weźmy na tapetę truciznę po tytułem „olej rzepakowy”. W wielu
rozwiniętych krajach ( np. Anglia, Australia, Kanada... ) trucizny tej
sprzedawać nie wolno!


sprostuję tylko, jako że mieszkam teraz w UK - jak najbardziej można tu kupic w sklepach olej rzepakowy.
_________________

 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-24, 06:42   

no i to jest kolejny dowód na to, że nie można wierzyć we wszystko co w necie napiszą ;-)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-05-25, 22:55   

kociakocia, a co sądzisz o oleju ryżowym?
Ponoć jest on dobry do smażenia.
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-26, 08:44   

agaB napisał/a:
kociakocia, a co sądzisz o oleju ryżowym?
szczerze, nie wiem za dużo na jego temat 8-)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-05-26, 12:33   

Ja wiem trochę z praktyki już :D Olej ryżowy jest super, lekki, bardzo dobrze się po nim czuję. I smak ma łagodny, nie zmienia smaku potraw. Poradzono mi go jako zastępnik oliwy z oliwek (która też jest świetna, ale bardziej "ciężka"). I naprawdę zajadam do wszystkiego 8-)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 11 Lip 2008
Posty: 1316
Wysłany: 2009-05-26, 20:56   

Kitten napisał/a:
kociakocia napisał/a:
Podczas utleniania się tłuszczów roślinnych powstają (LAWINOWO ! jak w
reaktorze atomowym) WOLNE RODNIKI ! Są to związki potwornie trujące.
Powodują one stany zapalne, uszkadzają błony komórek, prowadzą do nowotworów,
miażdżycy no i... starzenia się ! A teraz uwaga : im bardziej olej jest
wielonienasycony tym bardziej jest więc toksyczny ! (Aha... utlenianie
tłuszczów następuje nie tylko na wolnym powietrzu, ale przede wszystkim w
naszym organizmie, ponieważ ) atomów tlenu mamy pod dostatkiem.

Coś mi się tu silnie nie zgadza :-) . Zdecydowana większość tlenu w naszym organizmie jest ZWIĄZANA w różnorodnych cząsteczkach i nie reaguje z czym popadnie ;-) . wolne rodniki tlenowe to zupełnie inna sprawa.

O kwasie erukowym była ciekawa dyskusja na forum Veg. Stanęło ostatecznie na tym, że w ilości znajdującej się w oleju nie jest szkodliwy, a nawet może chronić przed pewnymi chorobami (jacyś naukowcy to ostatnio zbadali, i było to w 'kraju rozwiniętym' 8-) ). A małym dzieciom można dla bezpieczeństwa podawać inne oleje.

Z tym ze rzepakowy jest rzekomo niebezpieczny zetknelam sie ogládawszy film "Olej Lorenza" - to film na faktach o tym jak rodzice pewnego chorego chlopca szukali odpowiednich kwasów tlusczowych które pomoglyby w jego leczeniu. Padly tam informacje, ze w Europie czy nawet moze Polsce [nie pamietam] jest on - olej rzepakowy - stosowany, ale wynikalo z tego ze w USA nie cieszyl sie on uznaniem (w tamtych czasach).
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2009-05-26, 21:02   

z kolei w ksiażce Antyrak (i nie tylko tam) można przeczytac, że oprócz oliwy z oliwek właśnie rzepakowy jest najlepszy, z powodu najkorzystniejszej proporcji omega 6 do omega 3.
I bądź tu człowieku mądry ;)
_________________

 
 
Kitten 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 06 Wrz 2007
Posty: 1197
Wysłany: 2009-05-26, 21:11   

Kiedy naukowe źródła są sprzeczne, najlepiej chyba zdać się na intuicję ;-)
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-06-03, 09:31   

maga napisał/a:
A w irlandzkich fast foodach podczas wymiany oleju z frytownicy wyjmują te wszystkie śmieci, które opadły na dno - spalone frytki, kawałeczki mięsa, bułka tarta itp i robią z tego irlandzki przysmak - sos gravy (normalnie ten sos robi się z resztek mięsa i warzyw, ale w fast foodach jest inna technologia ;-) ) Początkowo nie mogłam w to uwierzyć, ale potwierdziło mi to kilka niezależnych od siebie osób pracujących w różnych placówkach tego typu :-?

I co jeszcze człowiek dowie się w życiu. Koszmar :!:

[ Dodano: 2009-06-03, 10:52 ]
Ja tak nie lubię oliwy z oliwek, a tutaj takie dobre o niej opinie
Macie pomysł jak ją polubić?
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-06-03, 10:00   

agaB napisał/a:
Macie pomysł jak ją polubić?
też kiedyś nie lubiłam, ale ja się naczytałam ile dobra w niej siedzi, to łaskawszym okiem popatrzyłam, po prostu maleńkie ilości na początek dodawaj do sałatek, do zupki, etc...

przepraszam, ale juz nie ogarniam kto jest vegan a kto wege, agaB, jak jesteś wegetarianką, to pyszna jest z sałatką z jakimkolwiek serem, parmezan, etc...
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,53 sekundy. Zapytań do SQL: 7