soki warzywne w kartonach |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-03-01, 16:55
|
|
|
Amanii napisał/a: | Mnie zastanawia tylko jedna rzecz (i to już nie pierwszy raz tu na forum). Dlaczego niepełnowartościowe = szkodliwe? |
Amanii, ale w tym temacie nikt nie napisał, że pasteryzowany sok warzywny jest szkodliwy (chyba, że nieuważnie czytałam).
Soki warzywne są to z reguły soki mętne lub przecierowe (jedynie oprócz burakowo-jabłkowego z Hortexu). Zawierają w sobie zarówno witaminy jak i składniki mineralne ale w dużo mniejszej ilości niż takie domowe, wyciskane samodzielnie.
Składniki mineralne, m.in. wapń, potas, magnez w procesie technologicznym nie ulegają rozkładowi, jedynie niektóre witaminy (wrażliwe na wysoką temperaturę) ulegają częściowej degradacji w trakcie obróbki termicznej soku, co nie oznacza jednak, że w nim nie występują. Ponadto część soków zawiera polifenole i flawonoidy czyli naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze) chroniące nas w jakimś stopniu przed zachorowaniem na nowotwory.
Picie soków na pewno nie jest szkodliwe. Niemniej nie wszystko z nimi jest w porządku. Teoretycznie soki powinny być produkowane z warzyw o nienagannej jakości, bez pleśni, oznak gnicia itd - niestety to teoria, która z praktyką ma niewiele wspólnego ponieważ podczas skupu nikt nie ogląda każdej marchewki czy buraka z osobna (są jedynie pobierane wyrywkowo próbki). Po drugie proces technologiczny produkcji soków budzi wiele zastrzeżeń.
Np. marchewka przed wyciskaniem jest myta a później obierana za pomocą ługu sodowego (na pewno tak jest w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego w Łowiczu - byłam tam na praktykach i widziałam to osobiście).
Ług sodowy w dużym stężeniu jest substancją trującą, można znaleźć wiele o nim w sieci, służy min. do produkcja detergentów i czyszczenie rur kanalizacyjnych. Nie jestem w 100% przekonana, że w dalszej części procesu produkcji jest on całkowicie usunięty i gotowy sok nie zawiera jakiś jego ilości.
Kolejna sprawa to zastosowanie półproduktów do wytwarzania soków przeznaczonych do sprzedaży. Są one wytwarzane masowo w czasie sezonu (żaden duży zakład produkcyjny nie przechowuje marchewki, buraka czy selera w formie warzywa) jako pulpy (które często są siarkowane), które w miarę zapotrzebowania rynku są rozrabiane, doprawiane i pakowane jako produkt finalny co oznacza, że to co pijemy np. w lutym było przerobione we wrześniu czy październiku. Zatem ich wartość witaminowa jest naprawdę znikoma (chodzi o witaminy wrażliwe na działanie tlenu).
Podsumowując: każdy sok warzywny ma jakieś zalety ale wg mnie wad jest dużo więcej. Jeśli są pite okazjonalnie to w porządku ale wg mnie nie mogą zastępować jedzenia warzyw. |
|
|
|
|
dżo
|
Wysłany: 2009-03-01, 17:04
|
|
|
maharetefka napisał/a: | blonnik, hmmm, raczej nie |
w sokach mętnych i przecierowych jest błonnik rozpuszczalny (zwany inaczej pektynami), |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2009-03-01, 17:28
|
|
|
dżo, wielkie dzięki za ten opis. |
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2009-03-01, 17:31
|
|
|
dżo napisał/a: | Np. marchewka przed wyciskaniem jest myta a później obierana za pomocą ługu sodowego |
A czy nie jest tak, że i słonecznik i inne pestki są obierane za pomocą tego ługu? Powinniśmy je jeść, jeśli tak? |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
bodi
|
Wysłany: 2009-03-01, 17:39
|
|
|
zwłaszcza obieranie przy pomocy ługu, mniam
to mi przypomniało że gdzieś czytałam o wybielaniu w jakiś sposób selerów i pietruszek dostępnych w sklepach, wiesz coś może o tym? |
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-03-01, 18:57
|
|
|
za mna akurat ( i mężem ) przemawia niekupowanie kartonowych napojów z racji utylizacji, cieżko odseparować folię propylenową z wartwą alu sklejone z kartonem
[ Dodano: 2009-03-01, 18:59 ]
dżo napisał/a: | Ług sodowy w dużym stężeniu jest substancją trującą, można znaleźć wiele o nim w sieci, służy min. do produkcja detergentów i czyszczenie rur kanalizacyjnych | szok!! |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
dżo
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:06
|
|
|
adriane napisał/a: | A czy nie jest tak, że i słonecznik i inne pestki są obierane za pomocą tego ługu? |
o tym nie słyszałam, nie wiem w jaki sposób obierane są pestki, zawsze wydawało mi się, że bardziej mechanicznie niż chemicznie,
bodi napisał/a: | to mi przypomniało że gdzieś czytałam o wybielaniu w jakiś sposób selerów i pietruszek dostępnych w sklepach, wiesz coś może o tym |
kiedyś pisałam o tym na forum, ale nie są to wiadomości z pierwszej reki tylko zasłyszane, niemniej jestem w stanie w to uwierzyć bo takie mycie ługiem jest bardzo szybkie i efektywne, |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:11
|
|
|
kociakocia napisał/a: | za mna akurat ( i mężem ) przemawia niekupowanie kartonowych napojów z racji utylizacji, cieżko odseparować folię propylenową z wartwą alu sklejone z kartonem |
Otóż to,raczej nie do zrobienia;)
A tak apropos-znacie sposob skladania kartonow tak zeby zajely najmniej miejsca?Jest taki jeden patent jak juz ktos uzywa kartonow,pewnie do znalezienia w necie tez,opisac chyba nie umiem |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
kociakocia
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:14
|
|
|
Alispo, gniecnie i złożenie ręczne, albo kapciem , no i oczywiście segregacja to podstawa |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
|
|
|
|
bodi
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:25
|
|
|
ja łapię za te trójkąciki na mniejszych bokach (góra i dół), odciągam, tworzy sie prostokątna koperta którą łatwo złożyć w 100% na płasko. Czy o to chodziło? |
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:31
|
|
|
A gdzie te kartony się wyrzuca? u nas pojemniki tylko na plastik, papier i szkło |
|
|
bodi
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:35
|
|
|
problem w tym że do żadnego pojemnika tak naprawde nie pasuja |
|
|
kociakocia
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:41
|
|
|
bodi napisał/a: | problem w tym że do żadnego pojemnika tak naprawde nie pasuja | dokładnie |
|
|
|
|
Alispo
|
Wysłany: 2009-03-01, 19:42
|
|
|
bodi napisał/a: | ja łapię za te trójkąciki na mniejszych bokach (góra i dół), odciągam, tworzy sie prostokątna koperta którą łatwo złożyć w 100% na płasko. Czy o to chodziło? |
nie,nie,to sie jeszcze daje zlozyc,odgina sie boki,zagina dol i gore wklada w powstajace kieszonki,ale to niewytlumaczalne |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-01, 20:08
|
|
|
Alispo napisał/a: | nie,nie,to sie jeszcze daje zlozyc,odgina sie boki,zagina dol i gore wklada w powstajace kieszonki,ale to niewytlumaczalne | A możesz zrobić zdjęcie po złożeniu i wrzucić? |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2009-03-01, 20:15
|
|
|
na bank jest jakiś filmik na ytb o tym
EDIT: oto i on: hxxp://www.youtube.com/watch?v=aMf5Wb7MCU4 |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
Alispo
|
Wysłany: 2009-03-01, 20:18
|
|
|
yeah |
|
|
|
|
kociakocia
|
Wysłany: 2009-03-01, 20:43
|
|
|
Amanii napisał/a: | oto i on: hxxp://www.youtube.com/watch?v=aMf5Wb7MCU4 | o to to to to |
|
|
|
|
kiszony
|
Wysłany: 2009-03-01, 21:08
|
|
|
w życiu bym nie wpadł na to że można tak złożyć karton ;d
a tak przy okazji jak już było coś o Kubusiu.
na którymś forum ktoś pisał że niby w Kubusia nie ma w ogóle karotenu i w ogóle Kubuś to największy syf, ale jeśli w składzie jest :
'soki i przeciery z: jabłek (60%), marchwi Mazurska (26%), bananów (14%), witamina C.' i nic więcej to nie wiem co jest w tym złego...
a co z mlekiem? lepsze w kartonie czy w woreczku? |
_________________ ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.! ^^
|
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2009-03-01, 21:13
|
|
|
kiszony napisał/a: | a co z mlekiem? lepsze w kartonie czy w woreczku? |
Najlepiej w ogóle a jak już to od prosto od krowy. A z tych dwu opcji lepsze w woreczku, bo jest tylko pasteryzowane a w kartonie UHT |
|
|
dżo
|
Wysłany: 2009-03-02, 09:00
|
|
|
kiszony napisał/a: | a co z mlekiem? lepsze w kartonie czy w woreczku? |
jeśli już to z butelki, jest ich teraz sporo, kiszony napisał/a: | niby w Kubusia nie ma w ogóle karotenu |
ciekawe dlaczego skoro jest to sok z marchwi a karoten nie znika ot tak sobie pod wpływem produkcji soku, podczas gotowania i procesów obróbki termicznej nie ulega zmianie, |
|
|
|
|
Alispo
|
Wysłany: 2009-03-02, 10:12
|
|
|
Nie chodzilo czasem o to,ze mial byc dodatkowo dodany i go nie bylo?czy cos w tym stylu. |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2009-03-02, 10:40
|
|
|
dżo napisał/a: | adriane napisał/a:
A czy nie jest tak, że i słonecznik i inne pestki są obierane za pomocą tego ługu?
o tym nie słyszałam, nie wiem w jaki sposób obierane są pestki, zawsze wydawało mi się, że bardziej mechanicznie niż chemicznie, |
Oby tak było jak mówisz |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
kiszony
|
Wysłany: 2009-03-02, 14:26
|
|
|
dżo napisał/a: | ciekawe dlaczego skoro jest to sok z marchwi a karoten nie znika ot tak sobie pod wpływem produkcji soku, podczas gotowania i procesów obróbki termicznej nie ulega zmianie, |
no taki oto psikus.
z forumveg:
alan001 napisał/a: | Ja mam tą możliwość sprawdzenie takich rzeczy w laboratorium, moja koleżanka pracuje i sprawdza mi np. powiem wam ciekawostkę:
Robili badania co zawiera sok Kubuś i znaleźli wszystko prócz karotenu! |
(mnie to już nic na tym świecie nie zdziwi chyba.. ;d ) |
_________________ ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.! ^^
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-03-02, 14:27
|
|
|
kiszony napisał/a: | Robili badania co zawiera sok Kubuś i znaleźli wszystko prócz karotenu! | jakoś mi się nie chce wierzyć, wszak tam marchew jest... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
|