|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Niewege "Vegabar" |
| Czy będziesz jeszcze jadać w już-nie-Vegabarze? |
| Nie będę, nie podoba mi się posunięcie właścicielki i nie chcę być już klientem "vegabaru" |
|
83% |
[ 40 ] |
| Będę - nie przeszkadza mi, że miejsce jest "vege" tylko z nazwy |
|
6% |
[ 3 ] |
| Będę, mimo wszystko, bo inne wege-miejsca nie są tak dobre |
|
0% |
[ 0 ] |
| Nie mam zdania. |
|
10% |
[ 5 ] |
|
| Głosowań: 48 |
| Wszystkich Głosów: 48 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:11
|
|
|
| bojster napisał/a: | | GreenWay z margaryną (D3) w ciastach |
tego nie wiedziałam... a szkoda |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:11
|
|
|
W Warszawie można próbować- ale nie będzie to takie proste jak w Toronto. Nasuwa mi się jeszcze takie porównanie szkocko-polskie. Szkocki wiejski sklep- podchodzi znajoma (58lat) i pyta się czego jak tak wytrwałe szukam na stoisku z wypiekami , odpowiadam,że jakiegoś wegańskiego ciasta i kobieta mi bez wahania wskazuje mówiąc- to jest bez mleka i jajek (a sama na pewno wege nie jest).W Polsce reakcją byłoby tylko coś takiego
rozmawiałam ostatnio ze znajomą, która stosuje makrobiotykę i ogólnie stara się zdrowo żywić swoją rodzinę- kobieta 57 lat- i jak doszło do mojego weganizmu zaczęło się biadolenie!!
Jak obserwuję takie rzeczy to jestem przekonana, że musi dojść do zmiany pokoleniowej żeby nikt się nie krzywił bądź nie zaczynał szydzić . Nie jem mięsa 18 lat i nie widzę żeby coś się zmieniło (na większą skalę) mentalnie w podejściu do wegetarianizmu
Co do podejścia ideologicznego bądź nie- ja to widzę akurat z drugiej strony- ważne,że ktoś kto podjada padlinę stara się propagować wege jedzenie...szkoda tylko ,że teraz doszło do trochę niefortunnej sytuacji. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:14
|
|
|
| bojster napisał/a: | | Jeszcze taka drobna kwestia, nie wiem czy ktoś to poruszył bo leń jestem i nie chce mi się czytać wszystkiego. Więc mamy te dania "nadal wege" i mamy te dania z rybeczek i kurczaczuńciów (chyba jakoś tak się to zmiękcza w języku innożerców, ale nie jestem pewien). Co z kuchnią? Co z naczyniami? Talerzami? Sztućcami? Zmywaniem? Pracownikami? Brudnymi rękami? Prawda jest taka, ze jedząc danie "wege" w takim przybytku nie czułbym się pewnie. O ile kapkę zapodzianego majonezu w wegańskim daniu da się przeżyć, o tyle nie wyobrażam sobie znalezienia kurczaczuńkowej skóreczki w grzybowym bigosie albo jedzenia niedomytym widelcem wcześniej służącym to dziabania rybunieńki. Główną zaletą przybytków wege jest oddzielenie od całej reszty "kulinarnych klimatów", że nie trzeba się obawiać, że te klimaty zbłądzą na nasz talerz. To niestety zostało zatracone i Kulinarne Klimaty przeniosły się ze skąpej kulinarnej wegemapy na upstrzoną mapę zwykłych barów i restauracji, gdzie zwykle można, owszem, coś jadalnego znaleźć, ale trzeba się liczyć z tym że niekoniecznie konsumpcja będzie przyjemna pod względem wizualnym, zapachowym i moralnym. |
To już jest dla mnie czysta przesada od tego są wyparzarki - czy każdy z Was brzydzi się kuchni swoich rodziców, [color=red]bo nie wierzę aby wszyscy byli wege, a czy czasami 3/4 z Was nie mieszka z innożercami? I tu się zaczną zapewnienia.
Fajna zabawa z tym naciąganiem ideologii do swoich potrzeb - nie lubie tego - osobiście uważam, że co za dużo to niezdrowo - bo popadamy w paranajoę i nerwicę natrectw.... color] I uwaga: Czy naprawdę nikt z Was nie jadł nigdy frytek w Mc Donaldzie? Nie wierzę. |
|
|
|
 |
bojster

Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2848 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:18
|
|
|
| Agamave napisał/a: | | To już jest dla mnie czysta przesada - czy każdy z Was brzydzi się kuchni swoich rodziców, [color=red]bo nie wierzę aby wszyscy byli wege, a czy czasami 3/4 z Was nie mieszka z innożercami? I tu się zaczną zapewnienia. |
Tak, brzydzę się zaglądać do lodówki w której jest mięso, ale nie o tym przecież teraz mówimy, tylko o zachowaniu higieny w kuchni, a z tym wszędzie jest różnie i zależy głównie od pracowników. Czy zatrudnicie osobnych kucharzy, kelnerów, pomywaczy do dań wege i nie-wege? Jakoś nie wydaje mi się. Wystarczy więc że kucharzowi nie będzie się chciało umyć rąk co pięć minut, no i będzie można zamówić samosy z aromatem śledziowym.
| Cytat: | Fajna zabawa z tym naciąganiem ideologii do swoich potrzeb - nie lubie tego - osobiście uważam, że co za dużo to niezdrowo - bo popadamy w paranajoę i nerwicę natrectw.... |
Właśnie – co za dużo, to niezdrowo.
| Cytat: | | I uwaga: Czy naprawdę nikt z Was nie jadł nigdy frytek w Mc Donaldzie? Nie wierzę. |
Frytki w makdonaldzie są smażone na krowim łoju, czy innym świństwie. |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:22
|
|
|
| Jagula napisał/a: | W Warszawie można próbować- ale nie będzie to takie proste jak w Toronto. Nasuwa mi się jeszcze takie porównanie szkocko-polskie. Szkocki wiejski sklep- podchodzi znajoma (58lat) i pyta się czego jak tak wytrwałe szukam na stoisku z wypiekami , odpowiadam,że jakiegoś wegańskiego ciasta i kobieta mi bez wahania wskazuje mówiąc- to jest bez mleka i jajek (a sama na pewno wege nie jest).W Polsce reakcją byłoby tylko coś takiego
rozmawiałam ostatnio ze znajomą, która stosuje makrobiotykę i ogólnie stara się zdrowo żywić swoją rodzinę- kobieta 57 lat- i jak doszło do mojego weganizmu zaczęło się biadolenie!!
Jak obserwuję takie rzeczy to jestem przekonana, że musi dojść do zmiany pokoleniowej żeby nikt się nie krzywił bądź nie zaczynał szydzić . Nie jem mięsa 18 lat i nie widzę żeby coś się zmieniło (na większą skalę) mentalnie w podejściu do wegetarianizmu
Co do podejścia ideologicznego bądź nie- ja to widzę akurat z drugiej strony- ważne,że ktoś kto podjada padlinę stara się propagować wege jedzenie...szkoda tylko ,że teraz doszło do trochę niefortunnej sytuacji. |
Jagula myślę, że jeżeli wszyscy weganie byliby tak rozsądni jak Ty, a nie tak ortodoksyjni jak większość - pozostali nie traktowaliby ich jak nawiedzonych -cytuję Waszą wypowiedź z tego tematu. Byłaby szansa na dialog, a tak jest szansa na zdziwienie i niezrozumienie - bo nikt nie lubi ludzi wywyższających się - jestem szczera do bólu - sorry, ale takie sa moje spostrzeżenia. Wegetarianie ciągle tylko pouczają i krytykują zamiast uświadamiać i zachęcać argumentami. |
|
|
|
 |
bojster

|
Wysłany: 2009-02-23, 13:22
|
|
|
Swoją drogą tak to się kończy, jak niewegetarianie biorą się za prowadzenie wege-restauracji. No ale to pewnie dlatego że, jak już było powiedziane, weg(etari)anie są tak biedni że nie stać ich nawet na stołowanie się w jadłodajniach, a co dopiero na otwieranie i prowadzenie ich. |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:25
|
|
|
| bojster napisał/a: | Swoją drogą tak to się kończy, jak niewegetarianie biorą się za prowadzenie wege-restauracji. No ale to pewnie dlatego że, jak już było powiedziane, weg(etari)anie są tak biedni że nie stać ich nawet na stołowanie się w jadłodajniach, a co dopiero na otwieranie i prowadzenie ich. |
Knajpy wege prowadzaone przez wegetarian też funkcjonowały nie najlepiej np. słynne Guru, które wszyscy wychwalali. tylko nikt nie przychodził i musiało paść. My o dziwo nie padliśmy, ale to tylko dlatego że przychodza do nas mięsożercy, aby zrobić sobie przerywnik w mięsnej diecie. |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:29
|
|
|
| bojster napisał/a: | | Agamave napisał/a: | | To już jest dla mnie czysta przesada - czy każdy z Was brzydzi się kuchni swoich rodziców, bo nie wierzę aby wszyscy byli wege, a czy czasami 3/4 z Was nie mieszka z innożercami? I tu się zaczną zapewnienia. |
Tak, brzydzę się zaglądać do lodówki w której jest mięso, ale nie o tym przecież teraz mówimy,
alez właśnie o tym!!!!! W domu co innego a w knajpie co innego - zastanów się co piszesz!!!! poza tym nie sądze abyś w domu miał wyparzarkę - a my ją mamy i o dziwo używamy;-)
tylko o zachowaniu higieny w kuchni, a z tym wszędzie jest różnie i zależy głównie od pracowników. Czy zatrudnicie osobnych kucharzy, kelnerów, pomywaczy do dań wege i nie-wege? Jakoś nie wydaje mi się. Wystarczy więc że kucharzowi nie będzie się chciało umyć rąk co pięć minut, no i będzie można zamówić samosy z aromatem śledziowym.
| Cytat: | Fajna zabawa z tym naciąganiem ideologii do swoich potrzeb - nie lubie tego - osobiście uważam, że co za dużo to niezdrowo - bo popadamy w paranajoę i nerwicę natrectw.... |
Właśnie – co za dużo, to niezdrowo.
| Cytat: | | I uwaga: Czy naprawdę nikt z Was nie jadł nigdy frytek w Mc Donaldzie? Nie wierzę. |
Frytki w makdonaldzie są smażone na krowim łoju, czy innym świństwie. |
|
| Ostatnio zmieniony przez Agamave 2009-02-23, 13:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:30
|
|
|
| Agamave napisał/a: | | 3. reszcie te jedzenie średnio smakuje i wydaje się mało pożywne itd. |
Takie zdanie w ustach osoby, która mówi, że potrafi i lubi gotować bardzo dziwi. Poza tym wege to nie tylko warzywa (nie wiem dlaczego tak utożsamiane z wege, bo w takiej samej ilości powinny je też jadac osoby spożywające mieso, w końcu mięso nie jest zamiast warzyw, a obok), ale też cała gama strączków (mung, azuki, biała jaś, kidney, ciecierzyca, soczewica czerwona, brązowa, zielona, groch, bób etc) oraz orzechów, migdały i nasiona. Można gotować przeróżne gulasze, dania jednogarnkowe, robić kotlety etc etc.
A Mcdonald jest dobry tylko z tego względu, że ma czyste toalety, niczego tak nigdy nie jadam i nie piję. |
| Ostatnio zmieniony przez Ania D. 2009-02-23, 13:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sylv
niedowiarek

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3138 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:30
|
|
|
| bojster napisał/a: | | krowim łoju |
kaczym
chyba logiczne, że wiedząc o tym, nie jemy a Maku, prawda?
| Agamave napisał/a: | | nie wierzę aby wszyscy byli wege, a czy czasami 3/4 z Was nie mieszka z innożercami? |
ja nie. a w kuchnie u rodziców, czy innych osób nie wege albo sama przygotowuję sobie posiłki, albo wiem, że te osoby naprawdę szanują mój sposób odżywiania.
a z tego, co tu piszesz, podejrzewam, że naczynia będą te same i klimat taki sam, jak w każdej nie-wege knajpie, czyli nie wiadomo, co wcześniej smażyło się na tłuszczu z patelni.
nie rozumiem, po co ta gadka o szacunku dla wegetarianizmu, etc? napisz po prostu szczerze, że z mięcha będzie więcej kasy i knajpa zmienia profil, a reszta to już kwestie drugorzędne (jak widać po tekście o "przesadzie").sorry, ale nie da się mieć ciastka i go zjeść...
| Agamave napisał/a: | | Wegetarianie ciągle tylko pouczają i krytykują zamiast uświadamiać i zachęcać argumentami. |
tiaaa, ale ich pieniądze nie śmierdzą, co?
no niezły ten Twój szacunek, nie ma co... |
_________________ hxxp://www.thebump.com/?utm_source=ticker&utm_medium=UBB&utm_campaign=tickers]
moje aukcje
hxxp://allegro.pl/Shop.php/Show?id=19996001 |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:33
|
|
|
| Ania D. napisał/a: | | Agamave napisał/a: | | 3. reszcie te jedzenie średnio smakuje i wydaje się mało pożywne itd. |
Takie zdanie w ustach osoby, która mówi, że potrafi i lubi gotować bardzo dziwi. Poza tym wege to nie tylko warzywa (nie wiem dlaczego tak utożsamiane z wege, bo w takiej samej ilości powinny je też jadac osoby spożywające mieso, w końcu mięso nie jest zamiast warzyw, a obok), ale też cała gama strączków (mung, azuki, biała jaś, kidney, ciecierzyca, soczewica czerwona, brązowa, zielona, groch, bób etc) oraz orzechów, migdały i nasiona. Można gotować przeróżne gulasze, dania jednogarnkowe, robić kotlety etc etc.
A Mcdonald jest dobry tylko z tego względu, że ma czyste toalety, niczego tak nigdy nie jadam i nie piję. |
Chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś całą korespondencję - osobiście uwielbiam kuchnie wege i dlatego ja propaguję, i będe mimo waszych protestów. Pls czytajcie wszystko!!! |
|
|
|
 |
kociakocia

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:33
|
|
|
| bojster napisał/a: | | brzydzę się zaglądać do lodówki w której jest mięso | z lodówki wegetarian/ wegan nie śmierdzi, że tak powiem... mój mąż ciągle się zachwyca jak nam ładnie pachnie z lodóweczki
284683079.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 223 raz(y) 273,78 KB |
|
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
| Ostatnio zmieniony przez kociakocia 2009-02-23, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bojster

|
Wysłany: 2009-02-23, 13:34
|
|
|
| Agamave napisał/a: | | Knajpy wege prowadzaone przez wegetarian też funkcjonowały nie najlepiej np. słynne Guru, które wszyscy wychwalali. tylko nikt nie przychodził i musiało paść. My o dziwo nie padliśmy, ale to tylko dlatego że przychodza do nas mięsożercy, aby zrobić sobie przerywnik w mięsnej diecie. |
W Lublinie jest bar wegetariański, prowadzony od xx lat przez rodzinę laktowegetarian, ma się bardzo dobrze, większość klienteli zapewne stanowią niewegetarianie. Nie widzę więc związku i składu w tym co napisałaś. Po prostu jeśli ktoś wierzy w to co robi, robi to z oddaniem, wkłada serce, i dlatego odnosi sukces. Niewegetarianie prowadząc bar wege zwykle nie mają tej wiary i oddania, stąd michałki typu dania wegańskie z majonezem, czy niewegetariańskie ciasta w wegebarze, co potem rzutuje mniej lub bardziej na powodzenie interesu, tym bardziej że są to drobne rzeczy których poprawienie wymaga minimum dobrej woli, ale po co ją wykazywać skoro kasa leci na konto, a czego oczy ("złe" składniki w wege-potrawach) nie widzą tego sercu nie żal (nie ciąży klientom na sumieniu), i wszyscy są zadowoleni. Do czasu. |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:36
|
|
|
nie rozumiem, po co ta gadka o szacunku dla wegetarianizmu, etc? napisz po prostu szczerze, że z mięcha będzie więcej kasy i knajpa zmienia profil, a reszta to już kwestie drugorzędne (jak widać po tekście o "przesadzie").sorry, ale nie da się mieć ciastka i go zjeść...
Zachęcam do otworzenia charytatywnie działającej knajpy wege - bo tylko taka ma sens - patrz wega lub dofinnsowywany przez Państwo Greenway - dlaczego tego nie robisz skoro uważasz że to takie dobre i szlachetne posunięcie
[ Dodano: 2009-02-23, 13:42 ]
| bojster napisał/a: | | Agamave napisał/a: | | Knajpy wege prowadzaone przez wegetarian też funkcjonowały nie najlepiej np. słynne Guru, które wszyscy wychwalali. tylko nikt nie przychodził i musiało paść. My o dziwo nie padliśmy, ale to tylko dlatego że przychodza do nas mięsożercy, aby zrobić sobie przerywnik w mięsnej diecie. |
W Lublinie jest bar wegetariański, prowadzony od xx lat przez rodzinę laktowegetarian, ma się bardzo dobrze, większość klienteli zapewne stanowią niewegetarianie. Nie widzę więc związku i składu w tym co napisałaś. Po prostu jeśli ktoś wierzy w to co robi, robi to z oddaniem, wkłada serce, i dlatego odnosi sukces. Niewegetarianie prowadząc bar wege zwykle nie mają tej wiary i oddania, stąd michałki typu dania wegańskie z majonezem, czy niewegetariańskie ciasta w wegebarze, co potem rzutuje mniej lub bardziej na powodzenie interesu, tym bardziej że są to drobne rzeczy których poprawienie wymaga minimum dobrej woli, ale po co ją wykazywać skoro kasa leci na konto, a czego oczy ("złe" składniki w wege-potrawach) nie widzą tego sercu nie żal (nie ciąży klientom na sumieniu), i wszyscy są zadowoleni. Do czasu. |
-Nie widzisz, bo nie chcesz zobaczyć - ta dyskusja nie ma sensu.
- W Warszawie są zabijające czynsze i to jest problem.
- Co do michałków, to mój konik, aby nasi sprzedawcy wiedzieli co sprzedają i nie wmawiali klientom że colesław jest wegański. Wierz lub nie... Pozdrawiam ... |
|
|
|
 |
Ania D.
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:42
|
|
|
| Agamave napisał/a: | Co do zakładania knajpy weganskiej - naprawdę życzę powodzenia, ale juz wiem że to nierealne:
1. chętnych na to jedzenie jest zbyt mało,
2. weganie, a znam ich wielu nie mają tyle kasy, aby często jadac w knajpach.
3. reszcie te jedzenie średnio smakuje i wydaje się mało pożywne itd. |
| Agamave napisał/a: | | Chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś całą korespondencję |
Tak pisałaś o wegańskim jedzeniu, dokładnie czytałam Twoje słowa.
Jedzeni wegańskie nie musi być mało pożywne, to już zależy do wiedzy i zdolności osoby gotującej. |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:44
|
|
|
| Ania D. napisał/a: | | Agamave napisał/a: | Co do zakładania knajpy weganskiej - naprawdę życzę powodzenia, ale juz wiem że to nierealne:
1. chętnych na to jedzenie jest zbyt mało,
2. weganie, a znam ich wielu nie mają tyle kasy, aby często jadac w knajpach.
3. reszcie te jedzenie średnio smakuje i wydaje się mało pożywne itd. |
| Agamave napisał/a: | | Chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś całą korespondencję |
Tak pisałaś o wegańskim jedzeniu, dokładnie czytałam Twoje słowa.
Jedzeni wegańskie nie musi być mało pożywne, to już zależy do wiedzy i zdolności osoby gotującej. |
No własnie reszczie czyli pozostałych czyli innym ludziom |
|
|
|
 |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:49
|
|
|
| Ja nie rozumiem jak to się w takim razie stało, że Wasi "stali" klienci byli tymi "stałymi", skoro im miało to jedzenie nie smakować i wydawać się mało pożywne.... coś mi się tu nie klei. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:53
|
|
|
| Malinetshka napisał/a: | | Ja nie rozumiem jak to się w takim razie stało, że Wasi "stali" klienci byli tymi "stałymi", skoro im miało to jedzenie nie smakować i wydawać się mało pożywne.... coś mi się tu nie klei. |
mojsza racja jest bardziej twojsza niż mojsza - znowu doszliśmy do nieporozumienia między wege i nie wege - jeszcze raz pozdarwiam i zapraszam do wnikliwej lektury może coś więcej zrozumiesz, bo wyrwałaś zdania z kontekstu. |
|
|
|
 |
Ania D.
|
Wysłany: 2009-02-23, 13:54
|
|
|
| Cytat: | | No własnie reszczie czyli pozostałych czyli innym ludziom |
Wiesz, pierogi z soczewicą to też danie wegańskie... Nie zdarzyło się, żeby komuś nie smakowała moja kuchnia (chyba, że indywidualnie czegoś nie jada, bo nie toleruje). Jeszcze raz napiszę, że dziwię się takim słowom w ustach osoby, która pisze, że lubi i potrafi gotować, bo kuchnia wegańska jest bardzo urozmaicona i bogata - jeśli potrafi się wykorzystać to, co jest dostępne. Znam osoby, dla których kuchnia wegańska to tyko warzywa, ale one nie znają soczewicy, ciecierzycy i innych strączków, jadają kilka podstawowych warzyw przez cały rok. Nie dzielę ludzi na wege i jedzących mięso, ale na tych, co potrafią docenić smak i wykorzystać wszystkie dostępne sezonowo produkty spożywcze. |
|
|
|
 |
kociakocia

|
Wysłany: 2009-02-23, 13:57
|
|
|
Agamave, uważam, że padlinożerców będziesz wprowadzała w błąd swoją nazwą, urażonych wegetarian raczej tam już też nie ściągniesz, może jakis ułamek procenta, więc nie ma co opowiadać o wegetariańskiej kuchni i fascynacji ta filozofią życia jaką my wyznajemy, a której znasz za mało.
nie wierze też, że kucharz umyje rączki po krojeniu kiełbasy na przykład, by zabrać sie do krojenia czegos innego, to jest teraz zwykła knajpa na mapie W-wy, oby zmiany okazały się sukcesem, bo w dobie kryzysu pozostana tylko najlepsi. |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 14:00
|
|
|
| Ania D. napisał/a: | | Cytat: | | No własnie reszczie czyli pozostałych czyli innym ludziom |
Wiesz, pierogi z soczewicą to też danie wegańskie... Nie zdarzyło się, żeby komuś nie smakowała moja kuchnia (chyba, że indywidualnie czegoś nie jada, bo nie toleruje). Jeszcze raz napiszę, że dziwię się takim słowom w ustach osoby, która pisze, że lubi i potrafi gotować, bo kuchnia wegańska jest bardzo urozmaicona i bogata - jeśli potrafi się wykorzystać to, co jest dostępne. Znam osoby, dla których kuchnia wegańska to tyko warzywa, ale one nie znają soczewicy, ciecierzycy i innych strączków, jadają kilka podstawowych warzyw przez cały rok. Nie dzielę ludzi na wege i jedzących mięso, ale na tych, co potrafią docenić smak i wykorzystać wszystkie dostępne sezonowo produkty spożywcze. |
Sorry, ale widac że nie znasz menu vegabaru mamy pierogi wegetariańskie bez kszty mięsa ruskie, z soczewicy szpinakiem i kapustą. zupa dahl - nasz hicior, naleśniki na różne sposoby i wile innych smakołyków kotletów marchewkowych, lazanii . Uwielbiam kuchnię wege i robimy ją według zasad sezonowości. |
|
|
|
 |
Ania D.
|
Wysłany: 2009-02-23, 14:05
|
|
|
Agamave, ale ja piszę o diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ma wrażenie, że dla Ciebie istnieje tylko wegetariańska.
Zwykle pierogi z soczewicą są wegańskiej (w szerszym rozumieniu wegetariańskie). |
|
|
|
 |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-02-23, 14:10
|
|
|
| Agamave napisał/a: | | Malinetshka napisał/a: | | Ja nie rozumiem jak to się w takim razie stało, że Wasi "stali" klienci byli tymi "stałymi", skoro im miało to jedzenie nie smakować i wydawać się mało pożywne.... coś mi się tu nie klei. |
mojsza racja jest bardziej twojsza niż mojsza - znowu doszliśmy do nieporozumienia między wege i nie wege - jeszcze raz pozdarwiam i zapraszam do wnikliwej lektury może coś więcej zrozumiesz, bo wyrwałaś zdania z kontekstu. |
Nie napisałam tego powyżej jako mojej "racji". To taka myśl, która mi się nasunęła po paru Twoich opisach sytuacji. Zanim cokolwiek napisałam to przeczytałam wnikliwie wszystkie posty w tym wątku. Pisałaś, że odbywałaś rozmowy ze swoimi stałymi klientami - jestem po prostu ciekawa co odpowiadali... Wszystko fajnie, smacznie, ale... właściwie to nie tak smacznie jak by tego oczekiwali.. i niezbyt pożywnie..? Że chcą mięsa - tak odpowiadali? To jeśli nie byli zadowoleni z tego, że jest to miejsce serwujące kuchnię wegetariańską.. to dlaczego byli stałymi klientami? Tego po prostu nie rozumiem.. Chociaż... pisałaś też, że wśród tych osób byli Twoi znajomi, może o to chodzi...
No nic, nie odbieraj moich postów jako atak. Wyobrażam sobie, że bardzo trudno jest prowadzić taki interes i nie oczekiwałabym, że ktoś miałby to robić charytatywnie..
Jednak z jednym muszę się zgodzić odnośnie tego co napisało parę osób powyżej...
| Agamave napisał/a: | | Uwielbiam kuchnię wege |
Uwielbiasz ją, fajnie. Ale ponieważ jadasz również mięso to nie "czujesz" wegetarianizmu tak jak my... i chyba o to przede wszystkim chodzi Przykre, że wrzucasz takie osoby do wora "nietolerancyjni". Moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z nietolerancją.. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
Agamave
|
Wysłany: 2009-02-23, 14:10
|
|
|
| kociakocia napisał/a: | Agamave, uważam, że padlinożerców będziesz wprowadzała w błąd swoją nazwą, urażonych wegetarian raczej tam już też nie ściągniesz, może jakis ułamek procenta, więc nie ma co opowiadać o wegetariańskiej kuchni i fascynacji ta filozofią życia jaką my wyznajemy, a której znasz za mało.
Tego nie wiesz..., bo mnie nie znasz i raczej niepotrzebnie się wywyższasz.
nie wierze też, że kucharz umyje rączki po krojeniu kiełbasy na przykład, by zabrać sie do krojenia czegos innego, to jest teraz zwykła knajpa na mapie W-wy, oby zmiany okazały się sukcesem, bo w dobie kryzysu pozostana tylko najlepsi. |
Z tego co widze po zmianach obroty wzrosły i to całkiem nieźle, bo tak jak mówiłam nie liczyłam na wegetarian, którzy i tak nie chodzą po knajpach, tylko chciałam dopieścić obecnych klientów. Napisałam info i "porozklejałam na forach", nie po to aby kogoś ściągnąć, ale aby było uczciwie, że zmienił się profil knajpy, bo wiem że jesteście wyczuleni. Czy to docenicie czy nie - nie wiem, ale podkreślam, że toleracja to nie jest mocna strona wegetarian. Może warto się nad tym zastanowić.
A swoja drogą, dziękuję za miłe życzenia;-), mam nadzieje że szczere.
[ Dodano: 2009-02-23, 14:16 ]
| Ania D. napisał/a: | Agamave, ale ja piszę o diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ma wrażenie, że dla Ciebie istnieje tylko wegetariańska.
Zwykle pierogi z soczewicą są wegańskiej (w szerszym rozumieniu wegetariańskie). |
Aniu, myślę, że już trochę przesadzasz, czyniące ze mnie ignorantkę...;-)
my mamy nawet na tablicy napisane, które dania są wegetariańskie, a które wegańskie |
|
|
|
 |
kociakocia

|
Wysłany: 2009-02-23, 14:17
|
|
|
Agamave, szczere, nie życze nikomu źle i rozumiem, że to był ratunek dla knajpy, a już reszty nie będę powtarzała, wiele osób już to zrobiło powyżej.
i nie wywyższam sie Aga, po prostu śledzę ten wątek od poczatku |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|