wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wegańskie francuskie tosty
Autor Wiadomość
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-06, 20:10   Wegańskie francuskie tosty

Musze się pochwalić bo jestem z tego przepisu dumna jak paw! Po wielu próbach okazało się, że z prostych i sezonowych składników da się zrobić tak pyszne wegańskie grzanki, że warto na nie czekać przez cały rok :)

Przepis ze zdjęciami hxxp://www.jadlonomia.com/2012/10/weganskie-tosty-francuskie-z-dynia.html]u mnie na blogu a poniżej skrócona wersja.


Francuskie tosty z dyni

Składniki:
1/2 szklanki pure z dyni
1/2 szklanki mleka + 3 łyżki (ja użyłam mleka sojowego)
1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z połowy pomarańczy
olej do smażenia
oraz 3 bardzo twarde, mocno zeschnięte bułeczki ( przynajmniej trzydniowe, jeżeli będą zbyt miękkie tosty zrobią się kluchowate)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w naczynku na gładką miksturę. Każdą suchą bułeczkę pokroić na cztery lub pięć kromek.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, musi być bardzo gorący. Każda kromkę zamoczyć w dyniowej mieszance, najpierw z jednej strony a potem lekko z drugiej - muszą być dokładnie zanurzone ale nie przesadnie nasączone. Kromki włożyć na gorącą patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na złoto z obydwu stron. Polać syropem klonowym albo z agawy i wcinać!
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
Poli 


Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 07 Mar 2011
Posty: 1315
Skąd: Dania
Wysłany: 2012-10-07, 23:32   

W zyciu jeszcze nie slyszalam o tostach z dynia :-> , trzeba wyprobowac, przepis brzmi smakowicie :-D
_________________

 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2012-10-08, 00:33   

Brzmi ciekawie,chętnie wyprobuje :)
To pure z dyni to zmiksowana surowa dynia, czy podduszona I zmiksowana?
_________________

 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-08, 06:39   

ja daje pieczona jak u moskowitz.
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-08, 10:02   

Poli chodzi o puree z pieczonej dyni, piecze się cały kawał dyni ze skorupą, potem miąższ się wyskrobuje i miksuje. Tadam! :)
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13