Wegańskie francuskie tosty |
Autor |
Wiadomość |
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-06, 20:10 Wegańskie francuskie tosty
|
|
|
Musze się pochwalić bo jestem z tego przepisu dumna jak paw! Po wielu próbach okazało się, że z prostych i sezonowych składników da się zrobić tak pyszne wegańskie grzanki, że warto na nie czekać przez cały rok
Przepis ze zdjęciami hxxp://www.jadlonomia.com/2012/10/weganskie-tosty-francuskie-z-dynia.html]u mnie na blogu a poniżej skrócona wersja.
Francuskie tosty z dyni
Składniki:
1/2 szklanki pure z dyni
1/2 szklanki mleka + 3 łyżki (ja użyłam mleka sojowego)
1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z połowy pomarańczy
olej do smażenia
oraz 3 bardzo twarde, mocno zeschnięte bułeczki ( przynajmniej trzydniowe, jeżeli będą zbyt miękkie tosty zrobią się kluchowate)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w naczynku na gładką miksturę. Każdą suchą bułeczkę pokroić na cztery lub pięć kromek.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, musi być bardzo gorący. Każda kromkę zamoczyć w dyniowej mieszance, najpierw z jednej strony a potem lekko z drugiej - muszą być dokładnie zanurzone ale nie przesadnie nasączone. Kromki włożyć na gorącą patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć na złoto z obydwu stron. Polać syropem klonowym albo z agawy i wcinać! |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
Poli
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2012-10-07, 23:32
|
|
|
W zyciu jeszcze nie slyszalam o tostach z dynia , trzeba wyprobowac, przepis brzmi smakowicie |
_________________
|
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2012-10-08, 00:33
|
|
|
Brzmi ciekawie,chętnie wyprobuje
To pure z dyni to zmiksowana surowa dynia, czy podduszona I zmiksowana? |
_________________
|
|
|
|
|
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-10-08, 06:39
|
|
|
ja daje pieczona jak u moskowitz. |
|
|
|
|
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-08, 10:02
|
|
|
Poli chodzi o puree z pieczonej dyni, piecze się cały kawał dyni ze skorupą, potem miąższ się wyskrobuje i miksuje. Tadam! |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
|