Orzechy włoskie najlepsze |
Autor |
Wiadomość |
Mirka
Pomógł: 31 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 999
|
Wysłany: 2011-03-28, 11:32 Orzechy włoskie najlepsze
|
|
|
"Orzechy włoskie zawierają więcej przeciwutleniaczy i o lepszych właściwościach zdrowotnych niż jakiekolwiek inne orzechy.
Jak wynika z analizy doktora Joe Vinsona, orzechy włoskie przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje. Garstka orzechów włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów. Jak zauważa Vinson, orzechy włoskie są jednak wciąż zbyt rzadko spożywane.
Tymczasem występujące w nich przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E. W odróżnieniu od wielu innych rodzajów orzechów, orzechów włoskich się nie praży (podgrzewanie obniża wartości odżywcze.
Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego.
Jak wynika z badań dietetyków regularne spożywanie małych ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II i wielu innych chorób. Zalecana dzienna dawka to 7 orzechów."
hxxp://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/najlepsze-orzechy-wloskie |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-03-29, 00:53
|
|
|
Z punktu widzenia wegetarian orzechy włoskie są najlepsze ze wszystkich z tego względu, że mają najlepsze proporcje omega-3 do omega-6
Z tym, że orzechy włoskie orzechom włoskim nierówne - orzechy szybko się psują, bywa że wilgotnieją i pleśnieją, albo tłuszcz w nich zawarty się utlenia, najlepsze są więc świeże i przechowywane w suchych przewiewnych warunkach.
hxxp://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3138/2]hxxp://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3138/2 |
|
|
|
|
Mirka
Pomógł: 31 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 999
|
Wysłany: 2011-03-29, 08:10
|
|
|
Niezłe jeśli chodzi o proporcje są też pestki dyni.
W g na 100g. - mają: Omega-6 - 20g, a Omega - 3 - 7 g. |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-03-29, 23:24
|
|
|
Mirka napisał/a: | Niezłe jeśli chodzi o proporcje są też pestki dyni.
W g na 100g. - mają: Omega-6 - 20g, a Omega - 3 - 7 g. | Nie są najgorsze, ale ogólnie proporcje powinny być bliżej 4:1 |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-03-30, 07:14
|
|
|
To idę połupać |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Pączuś
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Lut 2010 Posty: 362 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2011-03-31, 09:44
|
|
|
Ja akurat włoskie najmniej lubię, ale mam spory zapas z działki, więc głownie je jem |
_________________ hxxp://kobietaintymnie.pl/suwaczki.html] |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-03-31, 23:45
|
|
|
Pączuś napisał/a: | Ja akurat włoskie najmniej lubię, ale mam spory zapas z działki, więc głownie je jem |
Ja lubię takie prosto z drzewa - świeże, gdzie skorka łatwo schodzi
Takie nie są gorzkie.
A starsze z zaschniętą skórką bywają często gorzkie.
Moje ulubione to laskowe - uwielbiam ich smak, szkoda ze nie mają lepszych proporcji |
|
|
|
|
|