|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
rozczarowanie wegetarianizmem-pomozcie! |
Autor |
Wiadomość |
ASTlove
Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 3
|
Wysłany: 2013-07-17, 17:04
|
|
|
hmmm.. no cóż, nie znam się - nie mam wykształcenia medycznego ani dietetycznego; wiedzę biorę po prostu z różnych źródeł
Informację o kiszonkach znalazłam dwa lata temu, w tej chwili akurat ta wiedza jest mi niepotrzebna - i tak do końca życia jestem skazana na b12 w zastrzyku
Specjalnie wyszukałam informacje o kobalaminie w kapuście i (oprócz art. na wp, który autorytetem raczej nie jest), wyszło mi, że zdania są podzielone także wśród ekspertów.
Np.:
hxxp://portal.abczdrowie.pl/witamina-b12 b12 w kapuście jest (i miałam z 5 takich linków, ale nie zaśmiecam)
hxxp://www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=502 temat:"Dieta wegetariańska a witamina B12" tutaj, że "Za wiarygodne źródło (...) nie mogą być również uznawane fermentowane produkty"
hxxp://pl.foodlexicon.org/s0001190.php tu z kolei:"Nie ma zgodności co do zawartości witaminy B12 w kapuście kiszonej. Naukowcy twierdzą, że bakterie fermentacji mlekowej nie są w stanie wytwarzać wystarczającej ilości tej witaminy" co na mój prosty rozum może po prostu oznaczać, że jest ale niewiele
Właściwie to już się nie wymądrzam, bo się nie znam Cieszę się jednak, że chcąc odpowiedzieć Alispo szukałam jakichś artykułów i znalazłam ten z siegnijpozdrowie. Muszę go podesłać mojej siostrze wegance, która ma paskudnie ubogą dietę i żadnych suplementów |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-07-17, 17:20
|
|
|
Są analogi, które tylko częściowo spełniają funkcję witaminy B12 w organizmie, a niektóre po prostu szkodzą. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-17, 17:27
|
|
|
Regularnie od czasu do czasu pojawiają się też powtarzane w kółko informacje, że człowiek jest w stanie sam wytworzyć b12 jeśli je dosć "brudno". Tyle, że B12 wytwarza się w jelicie grubym w procesach rozkładu, a w z jelita grubego już nie wchłaniamy, więc nawet jeśli to i tak ją wydalamy. A raczej tylko zwierzęta jedzą swój kał jak im czegoś brakuje...Więc zostaje suplementacja dla wegan. |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-07-17, 18:59
|
|
|
zou napisał/a: | Regularnie od czasu do czasu pojawiają się też powtarzane w kółko informacje, że człowiek jest w stanie sam wytworzyć b12 jeśli je dosć "brudno". |
To raczej chodzi o to,ze jest w stanie zjesc b12 z brudem,to akurat czesciowo sluszne |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-17, 19:43
|
|
|
W jednych książkach piszą, że człowiek nie wytwarza - i trzeba suplementować - i to jest chyba najbardziej aktualna wersja wiedzy. W innych że w kiszonkach, algach nori, spirulinie itd- to już wiemy,że jeśli w ogóle to są to te analogi b12. A tutaj jeszcze co innego...
hxxp://weganizm.blox.pl/2012/01/Naga-prawda-o-witaminie-B12.html |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-07-17, 20:08
|
|
|
tą stronę można sobie odpuścić próbując znaleźc cokolwiek sensownego. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-07-17, 20:26
|
|
|
No własnie co chwila wykwitają takie, a i bibliografię zawiera...i stąd te "kwiatki" co jakiś czas ktoś wapda na to, że może jednak nie trzeba tej b12 suplementować. W swoich książkach w domu, tych o zdrowym zywieniu też mam w różnych miejscach powtarzane wieści o kiszonkach itd, a w innych kwestiach to są naprawde dobre ksiażki. Podejrzewam, że to wydania to z "ery sprzed odkrycia "nalogów b12"...i nie zrobili korekty po wznowieniu.
Tu jest link do artykułu Campbella i badań 3 testowych upraw 3 roślin , które zawierają jednak wit b12 ale pod warunkiem, że są one uprawiane na glebie zasilanej naturalnym nawozem. Zawierają ją w korzeniach. Campbell twierdził też, że to amerykańska administracja wmawia ludziom, że w roślinach nie może być b12 i jest konieczna suplementacja, Campbell zaś twierdzi, ze weganom i wegetarianom powinno być zagwarantowane prawo spozywania prodktów naturalnych zamiast poświęcenia badań na udowodnienie, zę współczesne rośliny nie mogą jej dostarczyć. A to gleba jest tak wyniszczona pestycydami, herbicydami i nawozami. Gdyby było więcej naturalnych upraw na nawożonej glebie naturalnie to poziom wchłaniania wit b12 z teże gleby do roślin w korzenie, byłby wystarczający dla ludzi na diecie 100% roślinnej bez suplementacji.
hxxp://www.tcolincampbell.org/courses-resources/article/b12-breakthrough-missing-nutrient-found-in-plants/?tx_ttnews[backPid]=76&cHash=135f525da5f985736e2a4d1aa49002bc%26%2365279%3B |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|