wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
rozczarowanie wegetarianizmem-pomozcie!
Autor Wiadomość
ASTlove

Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-07-17, 17:04   

hmmm.. no cóż, nie znam się - nie mam wykształcenia medycznego ani dietetycznego; wiedzę biorę po prostu z różnych źródeł

Informację o kiszonkach znalazłam dwa lata temu, w tej chwili akurat ta wiedza jest mi niepotrzebna - i tak do końca życia jestem skazana na b12 w zastrzyku :roll:

Specjalnie wyszukałam informacje o kobalaminie w kapuście i (oprócz art. na wp, który autorytetem raczej nie jest), wyszło mi, że zdania są podzielone także wśród ekspertów.
Np.:
hxxp://portal.abczdrowie.pl/witamina-b12 b12 w kapuście jest (i miałam z 5 takich linków, ale nie zaśmiecam)
hxxp://www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=502 temat:"Dieta wegetariańska a witamina B12" tutaj, że "Za wiarygodne źródło (...) nie mogą być również uznawane fermentowane produkty"
hxxp://pl.foodlexicon.org/s0001190.php tu z kolei:"Nie ma zgodności co do zawartości witaminy B12 w kapuście kiszonej. Naukowcy twierdzą, że bakterie fermentacji mlekowej nie są w stanie wytwarzać wystarczającej ilości tej witaminy" co na mój prosty rozum może po prostu oznaczać, że jest ale niewiele

Właściwie to już się nie wymądrzam, bo się nie znam ;-) Cieszę się jednak, że chcąc odpowiedzieć Alispo szukałam jakichś artykułów i znalazłam ten z siegnijpozdrowie. Muszę go podesłać mojej siostrze wegance, która ma paskudnie ubogą dietę i żadnych suplementów :roll:
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18035
Wysłany: 2013-07-17, 17:20   

Są analogi, które tylko częściowo spełniają funkcję witaminy B12 w organizmie, a niektóre po prostu szkodzą.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-07-17, 17:27   

Regularnie od czasu do czasu pojawiają się też powtarzane w kółko informacje, że człowiek jest w stanie sam wytworzyć b12 jeśli je dosć "brudno". Tyle, że B12 wytwarza się w jelicie grubym w procesach rozkładu, a w z jelita grubego już nie wchłaniamy, więc nawet jeśli to i tak ją wydalamy. A raczej tylko zwierzęta jedzą swój kał jak im czegoś brakuje...Więc zostaje suplementacja :) dla wegan.
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
Alispo 


Dzieci: 4łape
Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5936
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-17, 18:59   

zou napisał/a:
Regularnie od czasu do czasu pojawiają się też powtarzane w kółko informacje, że człowiek jest w stanie sam wytworzyć b12 jeśli je dosć "brudno".

To raczej chodzi o to,ze jest w stanie zjesc b12 z brudem,to akurat czesciowo sluszne ;-)
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-07-17, 19:43   

W jednych książkach piszą, że człowiek nie wytwarza - i trzeba suplementować - i to jest chyba najbardziej aktualna wersja wiedzy. W innych że w kiszonkach, algach nori, spirulinie itd- to już wiemy,że jeśli w ogóle to są to te analogi b12. A tutaj jeszcze co innego...
hxxp://weganizm.blox.pl/2012/01/Naga-prawda-o-witaminie-B12.html
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
Alispo 


Dzieci: 4łape
Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5936
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-17, 20:08   

tą stronę można sobie odpuścić próbując znaleźc cokolwiek sensownego.
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2013-07-17, 20:26   

No własnie co chwila wykwitają takie, a i bibliografię zawiera...i stąd te "kwiatki" co jakiś czas ktoś wapda na to, że może jednak nie trzeba tej b12 suplementować. W swoich książkach w domu, tych o zdrowym zywieniu też mam w różnych miejscach powtarzane wieści o kiszonkach itd, a w innych kwestiach to są naprawde dobre ksiażki. Podejrzewam, że to wydania to z "ery sprzed odkrycia "nalogów b12"...i nie zrobili korekty po wznowieniu.

Tu jest link do artykułu Campbella i badań 3 testowych upraw 3 roślin , które zawierają jednak wit b12 ale pod warunkiem, że są one uprawiane na glebie zasilanej naturalnym nawozem. Zawierają ją w korzeniach. Campbell twierdził też, że to amerykańska administracja wmawia ludziom, że w roślinach nie może być b12 i jest konieczna suplementacja, Campbell zaś twierdzi, ze weganom i wegetarianom powinno być zagwarantowane prawo spozywania prodktów naturalnych zamiast poświęcenia badań na udowodnienie, zę współczesne rośliny nie mogą jej dostarczyć. A to gleba jest tak wyniszczona pestycydami, herbicydami i nawozami. Gdyby było więcej naturalnych upraw na nawożonej glebie naturalnie to poziom wchłaniania wit b12 z teże gleby do roślin w korzenie, byłby wystarczający dla ludzi na diecie 100% roślinnej bez suplementacji.
hxxp://www.tcolincampbell.org/courses-resources/article/b12-breakthrough-missing-nutrient-found-in-plants/?tx_ttnews[backPid]=76&cHash=135f525da5f985736e2a4d1aa49002bc%26%2365279%3B
_________________
www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12