Pigwa |
Autor |
Wiadomość |
squamish
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 10 Kwi 2010 Posty: 2159 Skąd: Calisia city
|
Wysłany: 2012-11-06, 07:55 Pigwa
|
|
|
Obrałam pare pigw rzecz jasna ze skórką i zasypałam cukrem trzcinowym ,sok dolewamy do rooiboosa.Ale nazbierałam całą miche i nie wiem co zdziałać z reszty ,szkoda zeby sie zmarnowała hm...Macie jakieś sprawdzone przepisy:) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-06, 08:55
|
|
|
powidła
pigwa plus słód ryżowy
pigwa, jabłko, słód ryżowy |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-11-06, 10:28
|
|
|
Pigwę ugotowałam w całości. Miękka papkę przetarłam przez sitko ( zostały na sitku pestki i inne twarde niejadalne części). Chlusnęłam miodem i gorące do słoików. Przepyszne do herbatki |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-11-06, 10:45
|
|
|
bronka, ale "pigwę" czy "pigwowca" przezywanego pigwą? |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-11-06, 10:45
|
|
|
pigwowca |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-11-06, 12:21
|
|
|
bronka napisał/a: | pigwowca | a skąd miałaś to cudo, bo ostatnio coś tego dobra niedostatek ? |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-11-06, 12:27
|
|
|
lilias napisał/a: | a skąd miałaś to cudo, bo ostatnio coś tego dobra niedostatek ? |
a zaprzyjaźnionego eko-gospodarstwa
Aromatyczne toto niemiłosiernie |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-11-06, 14:20
|
|
|
bronka, masz u siebie? ile za kg? (strach pytać, bo eko, ale co tam? |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-11-06, 14:41
|
|
|
lilias, nie mam tylko dla siebie miałam |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-11-06, 14:57
|
|
|
a to smacznego |
|
|
|
|
squamish
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 10 Kwi 2010 Posty: 2159 Skąd: Calisia city
|
Wysłany: 2012-11-06, 15:33
|
|
|
lilias dzięki za oswiecenie ,już zmieniam tytuł,chodzi rzecz jasna o pigwowca.Ja mam to szczęście być posiadaczką trzech dorodnych krzaczorów:)
gosia_w obierasz ze skórki?Możesz napisać dokłądnie jak robisz te konfitury:) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos |
|
|
|
|
squamish
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 10 Kwi 2010 Posty: 2159 Skąd: Calisia city
|
Wysłany: 2012-11-06, 15:35
|
|
|
Jednak nie wiem jak edytować temat a nie mam czasu zeby sie tym pobawić także sorki za błąd! |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-11-06, 16:45
|
|
|
squamish, kilka lat temu obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne żeby zrobić konfiturę. Odciski na rękach miałam takie jak bym do ognia włożyła
Nowym sposobem jest o nieeeeeeeeeeebo lepiej. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-06, 17:21
|
|
|
pigwowiec mówisz ja robiłam z pigwy
Pigwowca używałam tak:
mus z jabłek i pigwowca - obrałam, usunęłam gniazda nasienne, dodałam do pokrojonych jabłek, gotowało się razem do konsystencji, która mi odpowiadała, sprawdziłam w notatkach że nie dosładzałam
- mus z dyni, pigwowca, konferencji – 7 łyżek musu dyniowego z wolnowara (dynia duża), 15 owoców pigwowca (obrane ze skórki, w całości, rozgotowane w małej ilości wody, przetarte przez sitko), 2 małe konferencje (zagotowane w małej ilości wody, zmiksowane)
tak jak pisze bronka - gotowanie i przecieranie znacznie przyjemniejsze |
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-11-06, 20:35
|
|
|
również popieram sposób bronki
jak robiłam pierwszy raz obierałam i usuwałam gniazda nasienne z 10 kg skóra zmacerowana i bolesna, że hej
drugi raz tylko pozbawiałam gniazd nasiennych i ze skórą mieliłam w maszynce, potem gar+ cukier i pasteryzacja w słoiczkach |
|
|
|
|
squamish
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 10 Kwi 2010 Posty: 2159 Skąd: Calisia city
|
Wysłany: 2012-11-07, 08:08
|
|
|
dziewczyny dzięki coś pokombinuje,wczoraj zdzierżyłam dwie wielkie ,twarde dynie i z 2kg jabłek ,ręce bolą jak cholera dlatego bronka chyba skorzystam z Twojego sposobu ale raczej nie dziś ,w nocy rozłożyło mnie choróbsko ble.Ciesze sie ,że te owoce sie nie zmarnują i że zamiast kupować importowane cytryny mamy w Polsce taki fajny zamiennik.Im dłużej poleżą owoce tym są bardziej pachnące i aromatyczne a syrop z nich mniami! |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos |
|
|
|
|
squamish
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 10 Kwi 2010 Posty: 2159 Skąd: Calisia city
|
Wysłany: 2014-01-07, 13:21
|
|
|
W tym roku powiem wam że pigwówka (po raz pierwszy robiona) wyszła przednia ,choć tylko cmoknęłam bo karmie jeszcze. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos |
|
|
|
|
|