wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jeszcze raz na temat żywienia w czasie karmienia piersią
Autor Wiadomość
Naatalia

Wysłany: 2011-04-23, 15:09   jeszcze raz na temat żywienia w czasie karmienia piersią

witajcie
chciałam podziękować za wszystkie Wasze odpowiedzi dotyczące żywienia podczas karmienia piersią..

1)domyślam się, że Wasze porady dotyczyły późniejszych miesięcy. a chciałabym się dowiedzieć co mogę jeść w przypadku, gdy mój Maluszek nie skończył jeszcze miesiąca???

2)dodatkowo od paru dni męczą go kolki. piję herbatkę koperkową taką dla kobiet karmiących, ale Mały się męczy i męczy i już nie wiem czy coś wykluczać z diety- np nabiał? czy co robić. może macie jakieś rady?? co na kolkę?

3) mam też ochotę na coś słodkiego, jedyne co jadłam to biszkopty, ale jak zobaczyłam skład i tą liczbę dziwnych składników to już wolę ich nie jeść. co słodkiego mogę jeść?

bardzo Was proszę o pomoc i dziękuję za każdą odpowiedź :) i przydatne rady! :)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-04-23, 15:32   

Naatalia, Ale nie bardzo wiem, czego oczekujesz - porada pewnie będzie taka, że możesz jeść wszystko, choć raczej unikać produktów wzdymających i bardzo ciężkostrawnych (smażonych), niektóre osoby unikają też mleka. Co innego dieta eliminacyjna dla alergików.
Nie dowiedziono naukowo, że dieta mamy ma jakikolwiek wpływ na kolki - choć niektórym dzieciom zdaje się pomagać odstawienie nabiału czy czegoś innego - ale to już są indywidualne sprawy.
Tu jest artykuł o kolkach - hxxp://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=336&_tc=FF02DE69425A4074BAF50EE9609C071C - nie wiadomo do końca, co je powoduje.
Tu między innymi jest wątek o kolkach na forum hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3442&start=0

Truscaveczka 
Wełnoholiczka

Wysłany: 2011-04-23, 15:48   

Dziwnych składników też nie ma co się bać. Taka na przykład lecytyna brzmi groźnie, a jest składnikiem pożądanym :)
Jedz normalnie, zdrowo i zróżnicowanie i już.
I odstaw herbatkę laktacyjną, moja starsza miała po niej potworne gazy.

Odpowiedz do tematu