wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto dyniowe z owocami
Autor Wiadomość
tomek 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 929
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-08-24, 10:26   Ciasto dyniowe z owocami

Podaję przepis mojej kochanej nieżony na wegańskie ciasto dyniowe (Hokkaido) z owocami.

Składniki:
dynia Hokkaido - ok. 1.5-2kg
mąka pszenna razowa – 3 szklanki
mąka ziemniaczana – 1 szklanka
mocno dojrzałe banany – 5 sztuk
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
dowolny olej – 1,5 szklanki
mleko sojowe – 8 łyżek (bez mleka również wychodzi bardzo dobre)
jabłka lub gruszki – 1,5-2kg

Przygotowanie:
1.Dynię Hokkaido, nie obierając ze skóry, pokroić na drobno i udusić w małej ilości odrobinę osolonej wody aż zrobi się gęsta papa. Trzeba uważać by nie przypalić.
2.Wymieszać na sucho mąkę pszenną razową, mąkę ziemniaczaną, roztarte banany i wcześniej przygotowaną dynię.
3.Dodać olej, mleko sojowe i wyrobić ciasto.
4.Obrać jabłka lub gruszki i pokroić je w cząstki (ćwiartki lub mniejsze).
5.Przygotować formę i wlać ciasto.
6.Pokrojonymi jabłkami nadziewać ciasto, tak by jak najmniej wystawały.
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.

Ciasto smakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom. Polecam.

Uwaga:
Ważne by użyć dyni Hokkaido, która jest zdecydowanie mniejsza od innych odmian, mniej wodnista i bardziej słodsza. Z innymi odmianami też pewnie wyjdzie, ale nie próbowaliśmy, wiec nie wiemy jak smakuje. Poniżej wklejam zdjęcie dyni Hokkaido.
_________________
hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net]
Ostatnio zmieniony przez tomek 2007-09-26, 08:38, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 1992
Skąd: HRLM
Wysłany: 2007-08-24, 10:59   

brzmi ciekawie,napewno się skuszę i zrobię.Mam tylko wątpliwości co do tych skórek z dyni,nie są za twarde?
no i jak wygląda ciasto przekrojone po upieczeniu,czy jest zakalcowate czy rośnie i choć trochę przypomina jakieś zwykłe ciasta np babkę proszkową(pytam o konsystencję)?
_________________

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2007-08-24, 11:01   

duzo tych składników. to sa proporcje na jedną blachę ciasta?
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2007-08-24, 11:02   

ja mam wątpliwości, czy to się zmieści w jakimkolwiek naczyniu :D
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-08-24, 11:28   

bo Tomek gościnny jest i ilość na wege spotkanko podaje :mrgreen:
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-08-24, 12:15   

Brzmi zachęcająco :)
A ja mam w swoim ogrodzie jedynie dynię olbrzymkę. Na razie rosną mi cztery, już po 10 kilo mają!

Stąd moje pytanie:

Tomku, ile kilo tej dyni potrzeba do ciasta?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2007-08-24, 12:18   

zdaje się, ze proporcje są właśnie na cztery dziesięciokilogramowe dynie, ale mogę się mylić ;-)
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-08-24, 12:36   

hehe, to mam szczęście, że nie 20-kilogramowe, bo musiałabym jeszcze dłuuuugo na nie poczekać :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
tomek 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 929
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-08-24, 13:14   

magdusia napisał/a:
Mam tylko wątpliwości co do tych skórek z dyni,nie są za twarde?

Absolutnie nie. Dyni Hokkaido nigdy nie obiera się ze skóry. To jest taka odmiana, że nie należy tego robić. Po obróbce cieplnej skórka jest mięciutka.
magdusia napisał/a:
jak wygląda ciasto przekrojone po upieczeniu,czy jest zakalcowate czy rośnie i choć trochę przypomina jakieś zwykłe ciasta np babkę proszkową(pytam o konsystencję)?

Upiekłem ciasto przedwczoraj i z pewnością to nie jest zakalec, ale też specjalnie nie rośnie i nie jest jakoś pulchne. Taki zachowany umiar :-)
Capricorn napisał/a:
to sa proporcje na jedną blachę ciasta?

Dokładnie tak. Na jedną blachę jest w sam raz, oczywiście taką większą. Można też upiec mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników.
kamma napisał/a:
A ja mam w swoim ogrodzie jedynie dynię olbrzymkę. Na razie rosną mi cztery, już po 10 kilo mają!

Stąd moje pytanie:

Tomku, ile kilo tej dyni potrzeba do ciasta?

Robiłem ciasto tylko z dynią Hokkaido, która jest mała i nie przekracza 3 kg. Ma też specyficzną konsystencję i smak. Nie wiem jak wyjdzie z olbrzymką, ale myślę, że jakieś 2,5kg całkowicie wystarczy.
_________________
hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net]
 
 
 
Gaja 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Wrz 2007
Posty: 36
Skąd: Marki
Wysłany: 2007-09-24, 18:44   

Czy komuś wyszło to ciasto? Ja robiłam kilkakrotnie i za każdym razem miałam takie dziwactwo, które wyglądało na nieupieczone w środku i w smaku było obrzydliwe.

Tomakin, może przyjedź i upiecz mi takie. Może się nauczę ... albo popatrzę jak zjadasz swoje wypieki.
 
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-24, 20:39   

To pisal Tomek,nie Tomakin ;-)Tomakin figuruje tutaj jako Jeff.
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-09-24, 23:55   

Ja upiekłam to ciasto ze zwykłą dynią i było zakalcowate w środku. Kamilowi bardzo smakowało. :-D Najlepsze jest na ciepło.
 
 
Gaja 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Wrz 2007
Posty: 36
Skąd: Marki
Wysłany: 2007-09-25, 07:03   

Tomka w takim razie przepraszam, ale zaproszenia na prezentację pieczenia nie cofam.

Ciasto miało taką konsystencję, że nie wlewało się go na blaszkę tylko wkładało. Moje po upieczeniu wychodziły po prostu zakalcowate i takie trochę rzadkie w środku mimo iż trzymałam w piekarniku dłużej (po zalecanym czasie pieczenia prawie wylewały się po przekrojeniu).
 
 
 
tomek 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 929
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-26, 08:37   

Gaja, rozumiem Twoje frustracje, ale na pokaz do Twojego domu raczej nie przyjadę. Jeśli kiedyś kupimy sobie kamerkę, to nakręcimy jakieś video i wrzucimy na youtube, ale to pewnie jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie ;-)
Anita mi tu podpowiada, że trochę przesadziłem z tą ilością dyni w przepisie, ale robimy raczej na oko, więc mogłem się pomylić. W każdym razie zmniejszyłem do 1.5-2kg.
I przypominam jeszcze raz: my to ciasto robimy z dynią Hokkaido, która jest jednak trochę inną odmianą. Nigdy nam nie wyszło zakalcowate i smakuje bardzo dobrze. Zupełnie nie mam pojęcia jak i czy w ogóle wychodzi z innymi odmianami dyni. Proszę wziąć to pod uwagę :-)
_________________
hxxp://meteo7.wordpress.com]meteo7.wordpress.com - blog pogodowy
hxxp://cia.bzzz.net]
 
 
 
Gaja 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 02 Wrz 2007
Posty: 36
Skąd: Marki
Wysłany: 2007-09-26, 13:15   

Od 10 lat nie gościłam w swojej kuchni dyni innej niż hokkaido. Upiekłam kilka wersji ciasta zmniejszając i zwiększając ilość dyni i owoców. Efekt był mniej więcej taki sam :(

Czy jest ktoś komu to ciasto wyszło??
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2007-12-20, 11:41   

ciasto wychodzi przepyszne :-D

ja robilam wersje dietowo-candidowa, czyli bez bananow i na mące żytniej

pierwszy raz moim "dietowym" ciastem zajadała sie reszta wszystkożernego towarzystwa,

na pewno zrobie je na święta, ale tym razem juz dwie blachy :mrgreen:

tomek, anita - wielkie dzieki ;-)
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12