rogaliki na słono |
Autor |
Wiadomość |
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-19, 19:06 rogaliki na słono
|
|
|
20 dag pszenicy
30 mąki pszennej białej
5 dag drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
pełna szklanka ciepłej wody
Pszenicę zmielić, dodać resztę składników (ja wyrabiam w temomixie i drożdże daję pokruszone, ale myślę, że można je rozpuścić najpierw w wodzie), wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na 4 części, rozwałkować, pokroić na ósemki i zwijać rogaliki. Posmarować wodą, posypać grubą solą i kminkiem. Piec ok. 20 min w temp. 180 st.C.
P.S. Dla posiadających termomix: pszenicę mielić 1 minutę na turbo, ciasto wyrabiać 3 min interwał. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-05-19, 20:36
|
|
|
Ewa, pszenicę zmielić na mąkę? Jeśli tak, to pewno można użyć mąki pszennej razowej? |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-05-20, 10:31
|
|
|
Zrobiłam z pszenną razową. Wyszły dobre, ale Ewa robi lepsze i bardziej kształtne |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-23, 08:29
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Ewa, pszenicę zmielić na mąkę? Jeśli tak, to pewno można użyć mąki pszennej razowej? |
Zmielić na mąkę, owszem. Można użyć gotowej razowej, robiłam tak wiele razy, ale powiem szczerze, że jak tylko mogę, to jednak używam pszenicy. Jakoś wychodzą smaczniejsze. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-05-23, 09:22
|
|
|
Popełniałam podobne lecz na słodko z mąki orkiszowej. Nie jestem fanem kminku więc zapewne bym zastąpiłam innym, ulubionym zestawem przypraw.
Ciasto rozwałkowane kroiłam na pół (równolegle i poprzecznie a następnie cwiartki jeszcze dodatkowo), Jeśli dajemy farsz w najszerszym miejscu trójkąta i rolowanie od najszerszego miejsca a następie uformowanie/poprawienie łapkami kształtnego rogalika i pieczemy. |
|
|
|
|
|