margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-18, 18:14 KASZA JAGLANA Z AMARNTUSEM
|
|
|
wg mnie pycha
z tej książki
hxxp://www.escapemagazine.pl/369704-wiosna-wedlug-pieciu-przemian
KASZA JAGLANA Z AMARNTUSEM
Składniki
SŁ - kasza jaglana, rodzynki, figi, odrobina masła, cynamon, gruszki, migdały
O - imbir
SN - sól
K - sok z cytryny
G - kurkuma, amarantus
Bakalie płuczemy we wrzątku, orzechy płuczemy i prażymy na patelni.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy kilka razy. (osoby, które ciągle marzną rozgrzeją się prażąc kaszę przed ugotowaniem)
G - do wrzątku dodajemy kilka łyżek amarantusa
SŁ - kilka łyżek wypłukanej kaszy jaglanej, rodzynki, figi, migdały
O - szczyptę suszonego lub odrobinę świeżego imbiru
SN - sól
Gotujemy 15 - 30 minut w zależności od ilości wody i pożądanej konsystencji, dodajemy:
K - sok z cytryny
G - kurkumę
SŁ - pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon i odrobinę masła
Zdejmujemy z ognia. Można dosłodzić miodem lub posypać poppingiem (preparowanym amarantusem o słodkim smaku) |
|