wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapiekanka z bakłażana
Autor Wiadomość
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-08-03, 21:17   Zapiekanka z bakłażana

Na początku chcę podkreślić, że zapiekanka smakuje zdecydowanie lepiej, niż można to sobie wyobrazić czytając przepis.
Potrzebujemy:
-bakłażana
-grzybów - mogą być boczniaki, pieczarki, ale może ktoś pokusi się o przetestowanie grzybów leśnych? Dobrze, żeby przygotować ich tyle, żeby po podsmażeniu i grzybów i bakłażana były mniej więcej w równych proporcjach (trochę mniej grzybów)
-cebuli
-śmietany
-żółtego sera
-oleju
-przypraw: soli, pieprzu, tymianku, może być też czosnek, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Bakłażana kroimy w kostkę (taką 1,5-2cm) razem ze skórą. Na jakieś 30 minut wrzucamy go do marynaty z oleju i przypraw (marynata musi być trochę mocniejsza od smaku, który chcemy uzyskać). Grzyby i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy osobno kolejno cebulkę, grzyby, bakłażana (jeśli zaczynamy od bakłażana, to można podsmażać na tym oleju z marynaty). Podsmażone składniki mieszamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietaną mniej więcej do 1/2 - 3/4 wysokości składników w misce (śmietana może być wymieszana z odrobiną mąki, wtedy będzie gęstsza po upieczeniu). Po polaniu śmietaną już nie mieszamy, ale przed tym można jeszcze doprawić sobie całość wedle uznania. Na koniec posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 10 min. w 200°C (lub inaczej - czekamy, aż roztopiony żółty ser lekko się w niektórych miejscach zrumieni). Gotowe :-)
Moim zdaniem potrawa jest warta wypróbowania, u nas w domu był na nią prawdziwy szał.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-03, 22:07   

jeeeeeść :)
z pewnością spróbuję, dzięki! Jutro pójdę po oberżynkę :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-08-03, 22:18   

koko: ciekawy przepis i wart testów
grzyby i bazylia nie bardzo mi pasują (pewnie kwestia kubków smakowych);
śmietanę można zastąpic vegan są na rynku sojowe, owsiane;
ser dla vegan np. takim z evergreen ale są i inne (zapewne niekonieczne);
bakłażan bardzo chłonie tłuszcz więc pewnie u mnie na patelni by wylądował końcowo i raczej w wersji duszonej (a marynatę można do grzybów, z przypraw chyba warto przetestowac jałowiec albo tłuczone ziarenka kolendry)

Przy leśnych grzybach (wg mnie aromatyczne są) ogromu przypraw nie trzeba.
Będę starała się zrobic ale moje dziecko nie fan bakłażana i żywych grzybów (sezonowo kurki bym zaryzykowała) więc na znajomych zapewne testy ale nie wiem kiedy.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-08-04, 06:26   

Brzmi nieźle. Grzyby się zaczynają, może dziś wybierzemy się do lasu i wypróbuję.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-08-04, 14:40   

Ja tez na pewno wyprobuje, może z boczniakami bo pieczarki mi się już znudzily ;-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-08-04, 14:55   

Agnieszko, o dziwo grzyby i bazylia tu się sprawdzają (a do grzybów stosuję zwykle tylko sól i pieprz), w smaku to wszystko wychodzi podobne do chaczapuri. No, ale ilu ludzi, tyle pomysłów, może uda się wam to udoskonalić.
edysqa, jestem fanką twoich przepisów. Ta zapiekanka faktycznie jest najlepsza z boczniakami.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-08-04, 16:42   

koko: bardzo lubię jak ktoś modyfikuje podane przez mnie przepisy. Mamy różne kubki, nie każdy wszystko jada, ma sprawdzone swoje połączenia i w rezultacie wychodzą ciekawe opcje.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-08-04, 17:49   

koko, cieszę się i bardzo mi miło :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-09, 23:12   

dziś zrobiłam
w smaku przepyszne
ale niestety, tłuste straszliwie :(
rzeczywiście bakłażan mocno wchłania tłuszcz+śmietana+ser uhhhhhh...
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-08-10, 19:14   

Dziś wypróbowałam z grzybami leśnymi, z boczniakami było lepsze.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-08-10, 19:55   

Bakłażana już kupiłam ale nie było boczniakow :-/
Jutro zobaczę gdzie indziej bo już się nastawilam na tą zapiekanke :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-08-10, 20:10   

edysqa, może spróbuj z pieczarkami? Też jest niezłe.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-08-10, 23:54   

koko, probowalas już z boczniakami, grzybami lesnymi i pieczarkami?
To rzeczywiście musi być dobra :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Kinebahan
www.wega24.pl

Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-08-12, 21:26   

Jutro wypróbujemy, brzmi smakowicie. Chciałem powiedzieć wypróbuję, zostalem z córką , niestety ona nie przepada za takimi daniami.
W załączniku fotka z naszych upraw ekologicznych , mały bakłażanik sprzed kilku dni

IMG_2482.JPG
bakłażanik - pycha
Plik ściągnięto 581 raz(y) 83,23 KB

_________________
www.wega24.pl ekologiczne gospodarstwo rolne To My :)
 
 
yuka66 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Cze 2011
Posty: 137
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2011-08-12, 21:46   

Myślałam, że bakłażany da się uprawiać tylko w szklarni.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15