wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Alu Patra
Autor Wiadomość
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-11-24, 09:55   Alu Patra

Baza przepisu na Alu patra pochodzi z książki „Kuchnia Kryszny” i jest to wariant rolady z nadzieniem. W książkowej wersji przepis wygląda tak
4 średniej wielkości ziemniaki
2 Ł startego kokosu
2 ł ziarna sezamowego
2 ł brązowego cukru
2 ł startego świeżego imbiru
2 posiekane zielone chili
1 Ł posiekanych liści kolendry(można nać pietruszki)
2 ł garam masali
1½ ł soli
2 Ł soku z cytryny
200 g białej mąki
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu cayenne
2 ł stopionego ghee
woda
ghee lub olej do smażenia

Nadzienie(przygotowywane na samym początku)
Ugotować ziemniaki z łupinkach, a następnie obrać je i rozdrobnić widelcem w misce razem, wiórkami kokosowymi, sezamem, cukrem, imbirem, chili, kolendrą (natką), garam masalą, solą(1 łyżeczka) i sokiem z cytryny.

Gdy nadzienie stygnie popełniamy ciasto.

Ciasto:
Mieszamy kurkumę, mąkę i pieprz cayenne, pozostała ilością soli i stopionym ghee. Powoli dolewany wodę i wyrabiamy ciasto (zagniatać tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne).
Ciasto podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 3mm i równomiernie rozprowadzić na niej nadzienie, delikatnie i ścisło zwinąć w rulon. (jak się nie chcę skleić, smaruje brzegi wodą i turlam chwilę. Wałek ciasta pokroić w krążki grubości ok. 1,5 cm. Jak po przekrojeniu krążki ulegną deformacji, ręcznie poprawić im kształt.

Smażymy krążki, na patelni, przewracając na druga stronę aż będą koloru złotobrązowego.

Z moich doświadczeń Alu Patra z mąk glutenowych może być pieczona (zarówno w krążkach jak i w całości). Na spotkaniu był wariant z mieszanki mąk (orkiszowa, kukurydziana, gryczana: kubek orkiszowej a drugi mieszanki bezglutenowej) + kurkuma, sól, pieprz czarny, zamiast ghee oliwa. W roli nadzienia: ziemniaki ugotowane (pozostałość obiadowa, kasza gryczana jasna – też pozostałość posiłkowa, sezam jasny i czarny, siemię, pieprz ziołowy, cynamon, natka, sok z cytryny, koncentrat, słodka czerwona papryka, wiórki kokosowe, suszony imbir, sól. Wersja spotkaniowa była smażona.
W ramach farszu można wsadzić wszystko: masę z rozgotowanej czerwonej soczewicy, warjacje nt pasztetu Ani D z pora i pestek dyni i wszelkie inne kombinacje pastowe czy pasztetowe pewnie też się sprawdzą (do pieczenia nawet nadzienia owocowe typu jabłko z dynia). Danie fajne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do ryżu/ kaszy, sosu np. typu czatnej, warzyw duszonych itp.
Proporcji mąk, oliwy, wody nie odmierzam, daję na oko (ciasto ma być elastyczne żeby można było wałkować). Wg mnie ciasto można zrobić również drożdżowe lub z zakwasem i po upieczeniu też będzie ciekawy efekt kulinarny. Jeśli smażymy warto odsączyć krążki z patelni na papierowym ręczniku.
 
 
bojster 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2847
Skąd: Neverwhere
Wysłany: 2008-11-24, 10:05   

Polecam. ;-)

Jedno z niewielu dań które potrafię przygotować i nie zepsuć. :mryellow:
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-11-24, 10:31   

Hmmm, brzmi, jakby trudne trochę było do zrobienia. A kusi. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-11-24, 10:57   

Agnieszka, dzięki za przepis :D Mam co prawda "Kuchnię Kryszny" i znalazłam go, ale Twoje wskazówki są bardzo cenne.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-11-24, 11:24   

To tylko trudno wygląda, pracy mniej niż z pierogami a farszem może być przegląd lodówki lub pozostałości z obiadu/kolacji ;-)
 
 
renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Sie 2007
Posty: 3354
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-11-24, 12:47   

Moja siostra robila to w nieco innej wersji, ale tez z przepisu z broszurki z wydawnictwa krysznowego - nieco mniej skomplikowanego ;-)

Polecam - przepyszna :-)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-24, 14:00   

Było pyszne, więc na pewno spróbuję swoich sił.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-12-01, 10:24   

Wykonałam, bardzo nam smakowała, zrobiłam z grahamki z malutkim dodatkiem białej mąki. Pierwsza i ostatnia partia usmażyła się bardzo ładnie, ze środkowej wyleciał farsz, nie mam pojęcia dlaczego.
Czy to ma być smażone w głębokim tłuszczu?
Tzn, czy tłuszcz ma całkiem przykrywać krążki?
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-12-01, 11:14   

kofi: ja po zrolowaniu toczę jeszcze, jak pokroję w krążki i widzę, że luźne to poprawiam ich kształt i ściśkam.
Jak robię smażoną, to nie na głębokim tłuszczu, normalnie na patelni.
Cieszę się, że smakowała :-)
 
 
bojster 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2847
Skąd: Neverwhere
Wysłany: 2008-12-01, 11:20   

kofi napisał/a:
Czy to ma być smażone w głębokim tłuszczu?
Tzn, czy tłuszcz ma całkiem przykrywać krążki?


W zasadzie tak, ale ja nalewam tak do połowy, tak że najpierw obsmaża się jedna część, a po przekręceniu druga i jest komplet. ;-)
 
 
elenka 

Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 02 Lip 2007
Posty: 2710
Skąd: TiDżi
Wysłany: 2008-12-01, 12:54   

Ło jezusie... jaki dlugi przepis? :shock:
Brzmi smakowicie, a macie jakieś zdjęcie gotowej potrawy już? :oops: :lol:
_________________

 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-01, 13:10   

elenka, o tu :)
hxxp://picasaweb.google.com/malinetshka/WegedzieciakoweSpotkanieUEuridice#5271973799496798834
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-12-01, 18:58   

Moje wyszły super, Bardzo smakowały niemężowi. Z braku grahamki zrobiłam z białej, wszystko pięknie się posklejało, wyszły idealne ( sama się zdziwiłam :mryellow: Kocham kuchnię indyjską :-D
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2008-12-07, 20:33   

kofi napisał/a:
Hmmm, brzmi, jakby trudne trochę było do zrobienia


Fajnie, że jednak spróbowałaś :)
W moim odczuciu to jedno z najprostszych, najtańszych, najmniej wymagajacych i najsmaczniejszych dań, a w zasadzie przekąsek. Często wybieram właśnie alu-patrę jako poczęstunek dla gości z tych właśnie powodów.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-07, 22:08   

Ja zrobiłam też swoją wersję i na ciepło była bardzo smaczna :D natomiast to, co zostało, przechowane przez noc w lodówce już mi nie smakowało... :->
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-12-07, 22:28   

alu-kleo-patra euridice była pyszna :-) mniam mniam, tak pyszna, że dla mnie zostawili tylko jedną zwijkę :-D
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-12-07, 22:35   

no pewnie :-D
może zrobię na święta? tylko boję się czy to nie przekracza moich umiejętności :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-12-07, 22:43   

mega ot: zdążyłam :-) kupiłam S tą książkę co polecałaś :-) (autorki Harrego P), a F fajne lego. no i dla P mega wypasione piwo :-) ja dostałam czekoladę supergorzką :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-07, 22:54   

euridice, jaka cudna fotorelacja :D to jeszcze zdradź jak dokładnie wyglądała wersja Twojego nadzienia :->
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-12-07, 23:04   

Euri fajnie, że się udała :-) fotorelacja super :-)
Mali: zawsze można dać do piekarnika na chwilkę

jestem fanem tej potrawy, oryginalny przepis może zniechęcać ale tak naprawdę ciasto jak na pierogi a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-07, 23:17   

Agnieszka napisał/a:
Mali: zawsze można dać do piekarnika na chwilkę

No można :-> ale w sumie rodzice zjedli, im smakowało na zimno ;) Moja wersja była smażona, a ja chyba coraz gorzej reaguję na smażone... Może dlatego na drugi dzień już mi tak nie smakowało :roll:
Agnieszka napisał/a:
a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe

u mnie prawie tak było :) ziemniaka było mało, więcej miałam takiej pysznej papuchy ;) czyli warzyw korzeniowych ugotowanych z fasolką mung i ryżem+ natka pietruszki. Do tego poszedł przecier pomidorowy i różne indyjskie przyprawy, raczej w większości te, które są w przepisie.
euridice, dzięki za rozpiskę Twoich składników. Następnym razem postawię bardziej na ziemniaki, jakoś najlepiej mi się tutaj "widzą" :) No i upiekę alu patrę, będzie ciut lżej dla mego żołądka :P
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-12-07, 23:43   

Mali: przetestuj pieczone krążki (z mąki orkiszowej lub pszennej będą ok) a piekąc czy w całości czy w plastrach nadzienie zrób trochę b wilgotne.

pieczyście doradzam z perspektywy mojego zwykłego gazowego piekarnika
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-08, 00:04   

Dzięki wielkie za rady Aga :D
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-12-08, 09:26   

rosa napisał/a:
kupiłam S tą książkę co polecałaś :-) (autorki Harrego P)

OFFfffffff sorry: jaka to książka?
Poleć publicznie euridice
A żeby nie taki straszny off - cudna ta Twoja alu patra. Ja chyba przesadziłam z głębokością tłuszczu, w którym smażyłam.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-12-08, 10:15   

Robiłam kiedyś pieczone m in z soczewicą, bardzo mi smakowało. Plasterki smarowałam przed pieczeniem olejem (pędzelkiem), nie wysychały podczas pieczenia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 13