Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-08-31, 15:30 zupa szpinakowa
|
|
|
1 litr bulionu warzywnego (lub wody)
60 dag szpinaku (masa podczas zakupu, czyli z łodygami)
1 marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
2 ziemniaki
kawałek glona wakame (opcjonalnie)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki mleka kokosowego
Na oliwie podsmażamy poszatkowaną cebulę, następnie gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, gdy warzywa lekko się przysmażą, dodajemy pokrojone ziemniaki (najlepiej w skórce) i zalewamy wszystko bulionem czy wodą. Następnie dodajemy poszatkowane liście szpinaku, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Gdy warzywa uzyskają optymalną miękkość wyłączamy ogień, dodajemy mleko kokosowe, pieprz i starte, świeże ząbki czosnku. Zupy już nie zagotowujemy, tylko podajemy. Zupa ma charakterystyczny smak świeże czosnku, jest dosyć pikantna. Smacznego. |
|