Uwaga na...! |
Autor |
Wiadomość |
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-10-29, 10:59 Uwaga na...!
|
|
|
Kupujemy coś, czego teoretycznie jesteśmy pewni, jesteśmy przekonani, że nie ma tam podejrzanych (z wegetariańskiego punktu widzenia) składników. A tu nagle... niespodzianka
Proponuję więc w tym wątku dzielić się takimi niespodziankami - ku przestrodze.
Zaczynam więc: w czerwonym (nie pamiętam smaku) Frugo jest koszenila.
A w śmietanie "Hej!" żelatyna i skrobia modyfikowana (no właśnie, kupiłam, nie podejrzewając, że może tam być coś innego niż mleko, na szczęście nie zjadłam) |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
Mikarin
szczylowa mama
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 2500 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2011-10-29, 11:06
|
|
|
moony, ja trafiłam kiedyś na kefir, ale nazwy ci nie podam, bo nie pamiętam. Był dziwny w smaku, więc sprawdziłam datę, potem skład - a tam żelatyna wieprzowa, właśnie tak jak piszesz. |
_________________ hxxp://pierwszezabki.pl] hxxp://lilypie.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://www.kornela-m.blogspot.com/]blog? zapraszam!
SELER RULEZ! | Nie łączę wegetarianizmu z filozofią, więc jak czasem coś palnę - proszę o wyrozumiałość! Dziękuję
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam! |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-10-29, 11:33
|
|
|
Może pomocne będzie: hxxp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl15/teksty946/czy_na_pewno_wiesz_co_jesz
Nie zawsze producent wyszczególnia z nazwy ale pamiętam,że na forum były wymieniane różne wyroby mleczne (jogurty, serki itp) m.in Bakoma, Danone i lody sorbetowe (np. z koszeliną). |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-10-29, 12:34
|
|
|
Jeśli chodzi o jogurty, to żelatyna jest w większości. Chodzi mi o te smakowe słodkie, w naturalnych rzadziej. Wśród tych słodkich kolorowych bezżelatynowa jest jogobella. |
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-10-29, 14:07
|
|
|
Prawie zawsze sprawdzam, bo te składy często się zmieniają (np. na lato lubią dorzucić żelatynę), więc trzeba być czujnym. No i nie za wiele kupuję takich rzeczy. Kiedyś w serze wędzonym - niespodzianka - żelatyna. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-10-29, 14:08
|
|
|
Agnieszka, super, dzięki za link
(Nie mogłam znaleźć całego wątku o takich "smaczkach")
Jogurty, serki - jasne, ale żeby śmietana, czy kefir? |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-10-29, 14:29
|
|
|
Tak, niektóre sery typu rolada czy capri mają żelatynę właśnie. |
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-10-29, 16:31
|
|
|
Zgadzam się z Kofi, że należy wyrobic sobie nawyk czytania etykietek a producenci mają tendencję do zmieniania składu. Różne E są dopuszczone, stosowane ale też na niektóre zwłaszcza w przypadku chorób, alergii warto dodatkowo uważac. Może nie do końca zgodne proponowanym tematem ale mam nadzieję, że nie będzie jakoś specjalnie przeszkadzac: hxxp://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
(info o E FK miała również w wersji papierowej książeczki, jeśli ktoś ma blisko, potrzebuje wersję papierową, zbiera takie info..... warto zapytac w stosownym miejscu)
Jogobella jest marką Zott ich kefir kiedyś był bez żelatyny ale z pewnością warto sprawdzc podobnie jak inne wyroby. |
|
|
|
|
ma~
ma~
|
Wysłany: 2011-12-03, 21:44
|
|
|
i co ciekawe niektóre śmietany np. 18% piatnicy ma zbędne dodatki natomiast 10% tej samej firmy już ich nie zawiera. |
_________________ Ciągle szukam, czytam, dowiaduję się i wdrażam:) |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-03, 22:07
|
|
|
Widzialam niedawno koszenile w .. musztardzie wiec nic juz mnie nie zdziwi.Wszystko trzeba czytac i tyle. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
|