wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wegekolacja dla mięsojadów
Autor Wiadomość
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-09-24, 09:35   wegekolacja dla mięsojadów

Muszę się pochwalić moim sukcesem :-)

Wczoraj mieliśmy na kolacji ciocię i wujka, totalnych mięsożerców, bardzo konserwatywnych żywieniowo, którym wegetarianizm kojarzy się z brakiem kotleta na talerzu z ziemniakami i surówką, ewentualnie kostką sojową i niedoborami. Ogólnie oni żywią się mięsem rano, w południe i wieczorem, jedzą bardzo dużo. Poprzedniego dnia była mięsna kolacja robiona przez moich rodziców, a ja zapowiedziałam, że następnego dnia będzie kolacja wege. Co postawiłam na stole:

- zapiekanka z dyni w sosie śmietanowo-serowym (ser wędzony, żeby był swojski zapach wędzonki ]:-> , sos zapiekł się mocno w taką chrupiącą skórkę)
- "klops" soczewicowo-gryczany, na zimno, krojony w plastry
- "kiełbasa" z czerwonej fasoli, jw.
- jajka na twardo
- sałatka makaronowa z surową młodą cukinią (dość tradycyjna, z ogóreczkiem konserwowym, groszkiem, kukurydzą i sosem majonez+jogurt)
- pomidory
- chleb

Ciotka i wujek przeżyli ciężki szok, że niemięsne może być takie dobre i takie do mięsa podobne ;-) Ciotka przyznała, że teraz rozumie, jak dieta wegetariańska może być zdrowa i odżywcza. Wujek kręcił nosem, że on takich rzeczy nie je i w ogóle, ale wziął dwie dokładki. Na koniec ciotka poprosiła o przepisy. Autentycznie im smakowało :-)
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2011-09-24, 10:41   

Aleee faaajnie! MartaJS - gratulacje wielkie! Tak, najbardziej uwielbiam te dokładki! I takie niedowierzanie, "że to naprawdę jest bez mięsa i może mi smakować"? Super!
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-24, 11:30   

MartaJS, super, że udało Ci się pokazać cioci i wujkowi jak smaczne jest wege jedzenie.
 
 
mandy_bu 


Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 30 Gru 2008
Posty: 1260
Wysłany: 2011-09-24, 12:47   

MartaJS, fantastycznie skomponowałas menu. Bardzo podoba mi się, że "poszłaś" za smakiem gości. Gratulacje :) .
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-09-24, 13:09   

Gratuluję i proszę o przepisy na wszystko oprócz jajek i sałatki (na pomidory i chleb też nie dawaj) ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2011-09-24, 14:05   

Marta: miło :-D Moja rodzina przyzwyczajona i ciotki często biorą przepisy, podają swoje. Dokładki zawsze mnie cieszą a największe komplementy to te od wuja (twardy mięsny): lepiej się czuję po twoim jedzeniu; nie wiedziałem, że to zielsko takie smaczne; fajna taka chłodna zupa (to o chłodniku w upalne dni). Ja staram się dobierac potrawy do osób, schorzeń, preferencji - zapalenie wątroby, ktoś nie jadający surowych ogórków, maluch z alergią...
Zawsze mnie cieszy jak komuś smakuje, prosi o powtórki dań, chce przepis. Lubię jak tata patrzy, jak idę na wsi po warzywa i cieszy się, że wykorzystane i domowe plony użyte (oczywiście zawsze burczy: zasadziłem, dbam i robię to sam a ty tylko gotujesz) ale i tak co roku pyta: co Wam wsadzic :-) .
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-09-24, 14:33   

MartaJS, super!! fanie że docenili twoje potrawy :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-24, 16:26   

MartaJS, gratulacje :-) cieszy taki apetyt u gości i ich zadowolenie, a niedowierzanie, cóż :-> wegetarianizm ma je w pakiecie
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18037
Wysłany: 2011-09-24, 16:30   

MartaJS, gratuluję i zazdroszczę, bo u mnie to raczej wszyscy wybrzydzają na nowości, więc jest b. mało prawdopodobne, żeby odnieść taki sukces.
Można się wprosić na następną imprezę? :P
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-09-24, 16:57   

Zapiekanka z dyni

Dynię obrałam, pokroiłam w dość grube plastry. Lekko obgotowałam, ułożyłam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posoliłam. Sos: kubek śmietany, 100 g żółtego sera wędzonego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, trochę oleju słonecznikowego - zamieszałam, polałam dynię. Piekłam w 200 stopniach jakąś godzinę, aż dynia zmiękła, a sos zamienił się w rumianą skorupkę.

Klops

Kaszę gryczaną niepaloną z soczewicą czerwoną (połówki) gotowałam razem w sporej ilości wody na paciaję z pokrojonym ząbkiem czosnku. Posoliłam, popieprzyłam, dodałam natkę pietruszki, sporo czerwonej papryki słodkiej, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, pokrojoną drobno surową cebulę. Do tego sporo oleju. Dla konsystencji - jajko, bułka tarta, trochę mąki kukurydzianej, taka ilość żeby się uformował klops. Piekłam klopsa w piekarniku w 180 stopniach - jakieś 45 min. Ostudziłam, pokroiłam w plastry.

Kiełbacha z czerwonej fasoli

Fasolę namoczyłam, ugotowałam - pewnie mogłaby być z puszki. Wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na pastę, do tego - też zmiksowane razem - pół cebuli, 2 pomidory bez skórki, sól, pieprz, majeranek, olej, jajko i dobrych parę łyżek mąki ziemniaczanej. Masę nałożyłam do szklanek (pewnie dobrze byłoby wysmarować je olejem, następnym razem tak zrobię), szklanki ustawiłam w garnku wyłożonym pieluszką tetrową, zalałam wodą do 3/4 szklanek i gotowałam - nie wiem ile, pół godziny minimum, chyba dłużej. Ostudziłam, wyjęłam ze szklanek, schłodziłam w lodówce i pięknie się pokroiło w plastry. Posypałam jeszcze zieloną czubricą.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-09-24, 17:44   

Oooo, dzięki, zacznę od tej kiełbasy chyba.
Ale Ty jesteś pracuś Marta. :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
blamagda 


Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 10 Sty 2009
Posty: 1034
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-25, 15:58   

Marta, super. Jednak świetnie miec wyczucie izdolności kulinarne. Ja może ze dwa razy usłyszałam komplement od konsumentów swoich wyrobów, ale od rodziny - nigdy. Szaco kochana. Menu jak z hotelu Ritz albo co :-)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-25, 17:31   

blamagda napisał/a:
Ja może ze dwa razy usłyszałam komplement od konsumentów swoich wyrobów
a liczyłaś ten raz, kiedy chwaliłam Twoją przepyszną koftę z genialnym sosem pomidorowym? :mryellow:
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-09-26, 13:19   

blamagda, no bez przesady, ja też chwaliłam koftę, i ciasto i kotlety, :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2011-09-26, 15:28   

MartaJS, łał! niezłe te przepisy.
A fasoli to mniej więcej ile dałaś?
_________________
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-09-26, 15:37   

MartaJS, genialne przepisy, ja bym się bała o te szklanki, czy nie pękna, no ale skoro to wypróbowane, to chyba pyknę tę kiełbachę :mrgreen:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-09-26, 16:38   

Fajnie Marta, brawo. I dzięki za przepisy. Ja wprawdzie bezjajeczna, ale spróbuję Twoje przepisy wykorzystać i czymś te jaja zastąpić bo brzmią zachęcająco :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-09-26, 18:18   

maga, ja wiem, ze 100-150 g suchej?

karmelowa_mumi, takie grubsze szklanki to były.

priya, jajko na pewno nie jest niezbędne.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2011-09-26, 18:33   

Zamiast jajek można zmodyfikowc bazę klopsa (dodając szczypiorek, ugotowany ryż, duszone warzywa, inny zestaw przypraw...) i zastosowac jako farsz do pieczonych pieczarek czy papryki. Smakowac też powinna sojowa tektura w zalewie. Jeśli goście lubią sałatki można jeszcze jakąś popełnic. Nie jestem fanem jajek ale jeśli moi goście jadają to dostają.
Zastępników jajowych jest trochę; kasza jaglana, agar...
 
 
malva 
vegan warrior


Pomogła: 35 razy
Dołączyła: 27 Gru 2007
Posty: 1443
Wysłany: 2011-09-26, 18:34   

MartaJS, obłędna kolacja i przepisy też ,dzięki za nie, muzę zrobić ,szczególnie kielbsa z fasoli i dniowa zapiekanka!
 
 
Ptaszka

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 144
Wysłany: 2011-09-26, 20:10   

ale super. Mnie jeszcze ortodoksów nie udało się przekonać. Pomysł na kiełbachę genialny. Wypróbuję
 
 
zou 

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 08 Gru 2010
Posty: 917
Wysłany: 2011-09-27, 13:46   

Łoooch. No to moj Kochany Tato poje, oj poje :) .Dzięki :)
 
 
@Lilith 


Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 129
Skąd: Wroc
Wysłany: 2011-09-29, 08:47   

MartaJS napisał/a:

Kiełbacha z czerwonej fasoli



MartaJS kiełabacha jest genialna!!! Byłam przekonana, że mi nie wyjdzie, bo jakoś tak mam że zawsze z czymś przekombinuję, ale wyszło super i naprawdę rewelka! Masa była dość rzadka ale podczas gotowania się zwarła. Dodałam od siebie czosnku;-)
Zrobie jeszcze dynię;-)))
 
 
magcha 
A to Futro właśnie


Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-30, 11:51   

A tego klopsa to jak zapiekać? W jakieś foremce jak pasztet? Luzem? Brzmi fantastycznie ale nie wiem jak się do niego zabrać?
_________________
hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-09-30, 12:04   

@Lilith, cieszę się że wyszła. Masa faktycznie wydaje się rzadka, ale mąka ziemniaczana robi swoje.

magcha, można w foremce, ja piekłam luzem, zależy ile dasz bułki tartej czy innych zagęszczaczy.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 11