wolnowar |
Autor |
Wiadomość |
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-27, 19:12
|
|
|
melba, ale przecież warzywa mają wodę wewnątrz Ja czasem nawet trochę odparowuję. Z tym że robię te warzywa na low przez 3 godziny (na high przez 3 godz. też robiłam, ale za miękkie były, chyba żeby pokroić na większe kawałki). Czyli po śniadaniu nastawiam warzywa na obiad |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-27, 19:38
|
|
|
no widzisz jaka Ty odwazna jestes
i chyba lubisz twardsze warzywka niz ja...
obiecuje ze sprobuje! |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-01-27, 19:52
|
|
|
Ja nie daję wody do warzyw. Wrzucam jak leci, chlust oliwą, wymieszać - wychodzą super.
Pierwszy raz robiłam z wodą, wyszły w sosie. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-27, 23:50
|
|
|
bodi napisał/a: | o rany kofi to teraz mi musisz napisac dlaczego to taki zly pomysl? Zrobiłam tak z lampką, piecykiem elektrycznym, kabelki na pewno we wlasciwe miejsca podokrecalam, co zlego moze sie stac?
szczerze mowiac wydawaloby mi sie ze to bezpieczniejsza opcja niz przejsciowka. |
Mnie też, ale małż odmówił stanowczo zamiany wtyczek tak właśnie tłumacząc. Może po prostu mu się nie chciało?
Zrobiłam coś na kształt risotto na obiad, teraz wstawiłam bulion, zrobiłam ten numer z cebulą, dałam kilka goździków, tylko imbiru nie mam, i zastanawiam się jak mam iść spać, jak to właśnie zaczyna pachnieć. A rano zacznie pachnieć jeszcze chleb o 7. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2012-01-28, 12:08
|
|
|
Gosia_w - dzięki
Kofi - moja Babcia słucha intuicji i organizmu i tak metodą prób samopoczucia jakoś wspólnie ustalamy po czym się dobrze czuje a po czym źle. (też na podstawie wyników morfologii). Nie jest wegetarianką (Babcia ma 85 lat), ale je bardzo małe czasem ilości ryb czy kurczaka.
Ostatnio się inspirujemy Pięcioma Przemianami (kupiłamksięgę Pitchforda)- czyli dla osób z niedoborem ciepła i starszych - stąd wolnowar jest strzałem w 10! Pod tym względem jest niesamowicie otwartą osobą. Niestety druga Babcia nie daje się przekonać do absolutnie niczego i niestety cierpi, z powodu niechęci do choćby spróbowania innych metod. (Chociaż jak zawiozłam melasę, to zjadła przez kilka mięsięcy, a teraz je moczone przez siebie orzechy).
Fajnie, że spodobał Ci się Twój wolnowar! Smacznego!
ps. Powiedziałam Babci i prosiła napisać, w odpowiedzi, że to się wzięło z tego, że nigdy nie lubiła stać przy kuchni ani gotować, jak dzieci wyrosły to już nie musiała i nie musi i dlatego jej się bardzo podoba ten wolnowar, bo nie musi o tym myśleć, o gotowaniu. Że "to załatwia sprawę".A co do jedzenia to, że zawsze nie lubiła słonego tłustego, które lubił mąż, a teraz jak nie musi - to je lekkie i naturalne produkty, tak jak czuje, że nie boli wątroba, nie chce się pić i jest to ciepłe i wygodne. Można się zająć w końcu sprawami, które interesują a na które nie było w życiu czasu, jak książki, muzyka, i to co się zawsze chciało robić na emeryturze. |
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-28, 16:18
|
|
|
wow do dopiero babcia jest |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-01-28, 16:27
|
|
|
zou, cudna babcia |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-01-28, 18:39
|
|
|
kofi, jak robiłaś ten ryz i z czym? Możesz napisać? Po niewypale jakim była długo gotowana pomidorowka z ryżem jakoś nie mam ochoty brać sie za ryż. Może Twoje wskazówki mnie zmobilizuja |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-29, 13:56
|
|
|
To był ryż do risotto - biały, wsypałam półtora szklanki, dodałam dwie i pół szklanki wody, tylko niestety nie dałam soli, ani żadnych przypraw i to był duuuży błąd. Po jakichś 2 godzinach dodałam mieszankę warzywną mrożoną (brokuły, kukurydza, marchewka, fasolka, pory) posypałam solą i polałam olejem sezamowym. Potem przyszło mi do głowy, żeby wymieszać, ale ryż się skleił i średnio to mieszanie wyszło. Ryż się ładnie ugotował, był miękki, tylko strasznie mi tych przypraw brakowało, trzeba go było zalać bulionem jakimś, wtedy byłoby idealne.
Za to wczoraj była idealna kapusta z ziemniakami i przecierem, wg Marty pyszna, R. dojadał na zimno. I bulion też wyszedł dobry, tylko Daniel nie chciał jeść z kluskami z kaszy kukurydzianej, więc dzisiaj dostanie z makaronem.
A dzisiaj piekę ziemniaki z czosnkiem i cebulą oraz rozmarynem, posypane serem, na to daliśmy kalafiora i za jakieś 2 godzinki jeszce mozarella pójdzie na wierzch.
Generalnie jestem zachwycona tym wolnowarem, R. też, nawet marzy sobie, że schudnie dzięki niemu, bo mniej kotletów smażonych będzie... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
melba
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 11 Lut 2009 Posty: 531
|
Wysłany: 2012-01-30, 21:39
|
|
|
zachecilas mnie kofi z tym ryzem, chyba sprobuje w wolnej chwili. a mrozonke dalas z lodowki czy odmrazalas?
dziewczyny, przyznaje Wam racje, patent z gozdzikiem dodaje bulionowi dodatkowego smaczka |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0 |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-30, 21:41
|
|
|
melba napisał/a: | zachecilas mnie kofi z tym ryzem, chyba sprobuje w wolnej chwili. a mrozonke dalas z lodowki czy odmrazalas? |
Z lodówki. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-01, 19:22
|
|
|
Dostałam wolnowar Kupiłam taki: hxxp://www.amazon.co.uk/Hinari-SC395SS-Lifestyle-Slow-Cooker/dp/B000ASB25O/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1328120524&sr=8-2
bo mam więcej miejsca wzwyż niż wszerz |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2012-02-01, 19:30
|
|
|
o, jaki fajny! wydaje sie bardziej praktyczny niz taki typowy. |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-02-01, 19:32
|
|
|
SUPER!! Zmieści się w kuchni? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-01, 19:46
|
|
|
Pipii napisał/a: | Zmieści się w kuchni? |
Postawiłam na kuchence, jak będzie potrzebna kuchenka, to będę zestawiać na podłogę. W salonie miejsca nie znalazłam |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-02-01, 19:56
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Pipii napisał/a: | Zmieści się w kuchni? |
Postawiłam na kuchence, jak będzie potrzebna kuchenka, to będę zestawiać na podłogę. W salonie miejsca nie znalazłam |
Na pralce? |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-01, 20:41
|
|
|
gosia_w, widać ze jak kobiecie zależy to zawsze znajdzie miejsce |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-01, 21:00
|
|
|
no tak, bardzo mi zależało |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-01, 21:19
|
|
|
gosia_w, wierzę
Ja na szczęście mam dużą szafkę w której jest jeszcze "trochę" miejsca. Chociaż 3 wolnowar 6,5 litra ktory bym chciała w przyszłości mi sie nie zmieści |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-02-01, 21:59
|
|
|
ja zamówiłam takie wiszące otwarte szafki z półką pośrodku i ten średni i mały upycham w jednej, ale duży to mi więcej jak pół 80tki zamykanej zajmuje |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-01, 22:07
|
|
|
lilias, to duzo miejsca potrzeba na niego |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-02-01, 23:36
|
|
|
edysqa, jedna półka zajęta tak w połowie, ale dobrze, że nie za wysoki. musiałam trochę pokombinować z poprzednią zawartością tej półki w szafce |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-02-05, 22:17
|
|
|
Może to chwilowy zachwyt, ale rzeczywiście ten wolnowar jest u nas wykorzystywany prawie codziennie, a przez ostatnie kilka dni, prawie non stop. Wieczorem nastawiam kaszę na rano (tak, jemy codziennie w lutym ), potem szybko coś na obiad (dzisiaj tylko kartofelki pieczone z rozmarynem, czosnkiem, kminkiem i sezamem - 1,5 kg na 3 osoby , zostało kilka plasterków), po obiedzie wstawiam jabłka do pieczenia na kolację. Jabłka wyjmuję i znowu kasza na śniadanie. Jabłka są obłędne, puszczają mnóstwo pysznego soku (z 4 było pół szklanki) i koniecznie muszę kupić duży wolnowar do przetworów. I mały do kaszy. Się czaję na allegro. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-02-05, 22:45
|
|
|
kofi, jabłka wkładasz w całości? Chyba coś nastawie w mały wolnowarze na rano bo w dużym mam pomidorowke |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-06, 06:51
|
|
|
kofi napisał/a: | koniecznie muszę kupić duży wolnowar do przetworów. I mały do kaszy. |
kofi, ja kupiłam swój większy na amazonie i oprócz braku przejściówki (ale mam od małego) oraz kosztów związanych z ewentualną reklamacją (zakładam, że się nie zepsuje) to rozwiązanie jest opłacalne cenowo. |
|
|
|
|
|