gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-10-28, 16:47 chlebek cukiniowo-pomarańczowy
|
|
|
Składniki:
- starta na drobnej tarce mała cukinia (140g),
- skórka starta z małej pomarańczy i sok wyciśnięty z tejże,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 3 łyżki oleju,
- 1/3 szklanki nerkowców, które zostały po zrobieniu mleczka na sitku w automacie (gdybym nie miała, to dałabym garstkę orzechów włoskich),
- pół szklanki wody (wodą wyregulowałam gęstość - ciasto wyszło gęste, ale lejące),
- 6 czubatych łyżek mąki razowej orkiszowej,
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Wymieszałam pierwsze 6 składników (czyli mokre), dodałam pozostałe (czyli suche, oprócz rodzynek), dokładnie wymieszałam, dodałam rodzynki, wymieszałam. Włożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam do suchego patyczka (trwało to 45 minut).
Mąki dałam różne, bo było późno i nie mogłam włączyć młynka, a nie miałam więcej zmielonej orkiszowej. Kakao dałam bardziej dla koloru, nie czuć go w smaku. Chlebek ma intensywny smak pomarańczowy i jest b. mało słodki. Taki właśnie, jak miał być Zdjęcia brak, ponieważ zanim pomyślałam o zdjęciu, to nie było już czego fotografować.
Smacznego! |
|